Adakah Blockchain dan Bitcoin Really Immutable?


Apabila kita bercakap tentang blockchain, kebolehubahan adalah perkara seterusnya yang timbul. Terdapat pandangan yang berbeza mengenai topik itu, tetapi apabila ia datang kepadanya, semua orang mencari jawapan kepada satu soalan - adalah blockchain dan Bitcoin tidak berubah? Jawapan ringkas ialah - Ya, blok dan Bitcoin tidak boleh diubah. Jawapan yang panjang ialah anda masih perlu tahu sebab-sebab di sebalik jawapan itu untuk memahami implikasi.

Sebelum menyelam ke dalam topik, penting untuk memahami asas-asas blockchain. Walau bagaimanapun, kami tidak akan mendapat butiran teknikal teras, kerana ia adalah topik dengan sendirinya. Jadi, apa yang blockchain? Ramai orang secara bergantian menggunakan istilah blockchain dan Bitcoin, tetapi mereka tidak sama. Blockchain adalah konsep, idea. Bitcoin adalah pelaksanaan pertama dan utama idea itu. Terdapat pelaksanaan lain yang berbeza di atas blockchain yang mana tidak berkaitan dengan Bitcoin. Malah, terdapat kemajuan yang baik di bidang lain seperti kontrak pintar, penempatan antara bank, dll yang lebih menarik daripada Bitcoin.

Dalam intipati, blockchain hanyalah lejar yang diedarkan. Berbeza dengan paradigma biasa di mana terdapat pihak berkuasa yang dipercayai untuk mengawal perkara, blockchain menyediakan rangkaian di mana tiada titik kuasa tunggal. Tidak ada keperluan untuk "percaya" sesiapa kerana sistem itu sendiri menjadikannya hampir mustahil bagi sesiapa sahaja untuk mengawalnya. Ini desentralisasi adalah apa yang menjadikannya begitu kuat dan menarik bagi rakyat biasa.

Bitcoin adalah mata wang crypto berdasarkan blokchain yang ada tidak dikawal oleh sesiapa pun. Urus niaga ini serta-merta dan ada yuran kecil yang berkaitan dengan transaksi, yang menjadikannya sangat popular untuk pembayaran di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak ada nilai intrinsik mata wang, kerana ia tidak disokong oleh apa-apa. Nilainya bergantung sepenuhnya kepada berapa banyak orang yang sanggup bayar (semak Bitcoin Price menggunakan alat ini) dan berkaitan secara langsung dengan orang yang dipercayai dalam sistem. Itulah sebabnya anda melihat harga Bitcoin turun setiap kali berita negatif yang berkaitan dengan blockchain keluar. (Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Bitcoin di sini.)

Sekarang, apakah kebolehubahan dan mengapa anda perlu peduli? Secara umum, kebendaan merujuk kepada sesuatu yang tidak boleh diubah selepas penciptaan. Mereka yang berasal dari dunia pengaturcaraan perisian tahu pentingnya objek yang tidak berubah. Dalam konteks blockchain, kebolehubahan mempunyai makna yang sama tetapi lebih penting. Untuk menjelaskan mengapa ia begitu penting, mari kita bercakap dengan istilah konkrit yang mengambil contoh Bitcoin.

Urus niaga Bitcoin - yang berlaku di seluruh dunia - sebenarnya disimpan dalam fesyen tersebar di seluruh rangkaian dengan banyak salinan maklumat yang terapung di sekeliling. Ini secara harfiah merupakan satu blok rantai yang dikaitkan dengan satu sama lain. Sekarang, jika blok tersebut boleh berubah, maka ada kemungkinan orang jahat untuk mengubah sejarah transaksi dan menjadi kaya dengan hanya mengubah rekod. Itulah sebabnya ketidakupayaan blok sangat penting. Mari kita dapatkan butiran:

Untuk memulakan transaksi baru, anda menyiarkan mesej dengan butiran transaksi, seperti "bayar Bob 9 BTC." Tetapi bagaimana dunia tahu bahawa anda dan bukan orang lain yang merupakan pemula transaksi? Untuk itu, perisian / dompet Bitcoin yang anda gunakan mewujudkan tandatangan digital dari kunci peribadi anda, yang hanya diketahui oleh anda (sistem anda) dan unik untuk setiap transaksi. Orang lain akan menggunakan kunci awam yang sama untuk menyahsulit mesej. Rajah di bawah menerangkan aliran pada paras yang tinggi:

Adakah Blockchain dan Bitcoin Really Immutable?

Walau bagaimanapun, sejak urus niaga berjalan melalui rangkaian dan komputer, yang tidak boleh dipercayai, bagaimana anda memastikan mesej itu tidak berubah dan seseorang tidak mengubah butir-butirnya? Cara kerja tandatangan digital adalah jika mesej diubah, ia membatalkan keseluruhan tandatangan dan oleh itu semua orang tahu bahawa ia telah dicerobohi. Seterusnya, urus niaga anda pergi ke sekumpulan urus niaga yang belum disahkan. Orang yang mengambil bahagian dalam rangkaian Bitcoin memilih beberapa transaksi ini dan cuba menambahnya blok sedia ada. Walau bagaimanapun, untuk menambah transaksi, teka-teki matematik harus diselesaikan (SHA256 Hash, tepat). Mencari penyelesaian untuk teka-teki ini memerlukan masa yang menandakan ciri yang sangat penting dalam infrastruktur Bitcoin seperti yang akan kita lihat kemudian. Kini, ramai orang akan cuba menyelesaikan teka-teki itu. Sesiapa yang dapat menyelesaikannya terlebih dahulu dapat menambah transaksi ke blok yang ada, dan mereka menerima sedikit peratusan Bitcoin sebagai ganjaran. Berikut adalah gambarajah untuk menerangkannya. Perhatikan bahawa transaksi terakhir mempunyai penuding ke transaksi lama yang membentuk satu blok.

Adakah Blockchain dan Bitcoin Really Immutable?

Disebabkan sifat infrastruktur Bitcoin, terdapat banyak cawangan blockchain yang mengandungi maklumat yang bercanggah. Bagaimanakah anda tahu mana yang dipercayai? Peraturannya ialah cawangan yang lebih lama adalah yang harus dipercayai dan cawangan yang lebih pendek akan kembali ke kolam urus niaga yang belum disahkan. Itulah sebabnya terdapat tempoh penyejukan selepas anda melakukan transaksi, dan untuk tempoh awal, ia secara umumnya berisiko dan tidak disahkan. Sesetengah dompet menandakan transaksi berwarna merah untuk menunjukkan perkara yang sama.

Sekarang, soalan kami datang lagi. Adakah blok benar-benar tidak berubah? Adakah mungkin penyerang berniat untuk mengubah blok itu dengan nikmatnya? Jawapannya ialah ia tidak 100% tidak berubah, tetapi pendekatan teka-teki matematik yang dibincangkan lebih awal menjadikannya hampir mustahil untuk berbuat demikian. Bagi penyerang untuk berjaya, dia perlu membuat rangkaian blok yang lebih panjang daripada yang sedia ada. Sifat pengagihan dan masa memakan proses menjadikannya praktikal mustahil bagi seseorang untuk melakukan itu.

Tetapi bagaimana dengan blok yang telah diterima? Adakah ia terdedah kepada pengubahsuaian? Ya, tetapi sekali lagi, kerana nod diedarkan, ia memerlukan penyerang untuk mengawal sejumlah besar komputer dalam rangkaian. Peratusan bijak, ia memerlukan penyerang menguasai 51% komputer dan dengan itu nama "51% serangan ". Tetapi, hujah logik adalah jika seseorang mempunyai kawalan ke atas begitu banyak komputer, ia akan lebih bermanfaat untuk mendapatkan Bitcoin oleh perlombongan dan bermain permainan yang adil dan bukannya menipu sistem.

Jadi, dalam semua, adalah bijak untuk mengatakannya blockchain hampir tidak berubah, selagi ada sebilangan besar peserta. Tetapi ia juga penting untuk memahami sebabnya kerana sesetengah orang paranoid mengenainya dan mungkin betul demikian.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me