Apakah VPN Tapak ke Laman dan Adakah Perniagaan Anda Perlu Satu untuk 2020?

Jika anda tertanya-tanya apa VPN tapak-ke tapak, dan sama ada mempunyai hak untuk perniagaan anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana VPN tapak ke tapak menjadi dan berkembang, bagaimana mereka berfungsi, dan cara memilih antara VPN tapak-ke-tapak dan pilihan VPN perniagaan lain di pasaran.

Pada mulanya, VPN (rangkaian peribadi maya) telah dibangunkan untuk memberi syarikat cara untuk menghubungkan pejabat atau pekerja jauh ke rangkaian kawasan tempatan (LAN) di dalam pejabat utama syarikat. Sehingga hari ini, Tujuan utama VPN korporat adalah untuk menyediakan akses jauh yang selamat kepada sumber-sumber syarikat swasta.

VPN Pribadi vs Korporat - Apa Perbezaannya?

Dengan pendemokrasian internet, pengguna setiap hari mula mencari cara untuk mengakses web dengan selamat dan tanpa nama. Permintaan ini menimbulkan perkhidmatan VPN peribadi (pengguna), yang direka untuk individu yang ingin menyembunyikan alamat IP mereka. Memadamkan lokasi anda memungkinkan untuk memuat turun torrents tanpa nama, mengakses kandungan geoblocked, melindungi peranti anda apabila anda menggunakan wi-fi awam, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, VPN yang paling peribadi tidak memenuhi keperluan perniagaan. Mereka dibina untuk melindungi sambungan internet seseorang, bukan rangkaian seluruh syarikat yang membawa dan menyimpan beribu-ribu terabyte data sensitif.

VPN tapak untuk tapak hanyalah salah satu daripada banyak jenis VPN korporat yang digunakan hari ini. Di bawah ini, kami akan menerangkan asas-asas konfigurasi VPN tapak-ke-tapak. Kami juga akan membandingkan VPN tapak-ke-laman dengan penyelesaian VPN korporat yang lain untuk membantu anda mencari yang sesuai untuk keperluan syarikat anda.

Apakah VPN Tapak ke Laman??

VPN tapak-ke-tapak membolehkan perniagaan dengan pejabat di beberapa lokasi mewujudkan sambungan selamat antara pelbagai LAN di pejabat-pejabat ini melalui internet. Sebagai contoh, VPN tapak-ke-laman boleh menyambung LAN pejabat cawangan ke rangkaian utama di ibu pejabat syarikat.

VPN dari tapak ke tapak memperluaskan rangkaian syarikat, menjadikan sumber komputer di satu lokasi tersedia untuk pekerja di lokasi lain. Keupayaan ini menjadikan a VPN dari laman web ke pilihan yang menarik untuk perbadanan yang semakin meningkat dengan pejabat cawangan di seluruh dunia.

Dua teknik utama untuk menubuhkan VPN tapak-ke-laman adalah:

 • Kaedah VPN Internet
 • Kaedah pensuisan label multiprotocol (MPLS)

Perbezaan antara VPN berasaskan internet dan MPLS terletak pada sambungan yang mereka gunakan, dan sama ada rangkaian syarikat atau rangkaian penyedia VPN itu menjalankan terowong maya.

Mewujudkan VPN Site-to-Site yang Berasaskan Internet

Kaedah VPN internet menggunakan rangkaian sedia ada syarikat, bersama-sama dengan infrastruktur internet awam. Untuk menyediakan VPN tapak ke laman web di antara dua tapak, a Gerbang VPN (router, firewall, concentrator VPN, atau alat keselamatan) seperti Cisco Adaptive Security Appliance (ASA) diperlukan di kedua-dua tapak.

Gerbang VPN merangkumi dan menyulitkan semua lalu lintas data keluar dari satu laman web, menghantar melalui terowong VPN melalui internet awam ke gerbang VPN rakan sebaya di tapak kedua. Setelah menerima penghantaran, gateway VPN rakan sebaya menyalin kandungan dan menyampaikan data ke LAN pejabat tersebut.

Mewujudkan VPN Tapak ke Laman MPLS

Walaupun VPN laman web ke laman web telah wujud selama bertahun-tahun, MPLS adalah kaedah yang agak baru untuk menubuhkan VPN tapak-ke-tapak. Dalam kaedah ini, Sambungan VPN ditubuhkan dengan menyambung kepada awan MPLS yang disediakan oleh pembawa, bukan internet awam.

Oleh itu, a MPLS VPN menggunakan infrastruktur yang dimiliki oleh pembekal VPN, bukan syarikat yang menggunakan VPN. Untuk mengkonfigurasi VPN MPLS, penyedia penyelesaian keselamatan perniagaan mewujudkan sambungan maya di antara tapak pejabat syarikat pelanggan di seluruh rangkaian MPLS penyedia.

The Kelebihan utama VPN MPLS adalah kemudahan penggunaan dan prestasi jaringan yang optimum. VPN MPLS sangat sesuai untuk aplikasi intensif lebar jalur dan sensitif kelewatan, seperti persidangan video dan VoIP.

The Kelemahan VPN MPLS selalu menjadi kos. Perkhidmatan IP swasta seperti VPN tapak-ke-tapak MPLS sangat mahal, terutamanya untuk sambungan antarabangsa.

Adakah Hak VPN Tapak ke Laman untuk Perniagaan Saya?

Tidak kira kaedah konfigurasi yang digunakan, mencipta dan mengekalkan a VPN tapak-ke-laman memerlukan pelaburan yang besar dari sumber kewangan dan sumber manusia. Sebelum mempertimbangkan pelaburan sedemikian, anda perlu terlebih dahulu memikirkan jika VPN tapak ke tapak adalah sesuai untuk perniagaan anda.

Kebanyakan syarikat yang menggunakan VPN dari laman web mempunyai perkhidmatan yang ditubuhkan oleh syarikat penyelesaian keselamatan perniagaan seperti Cisco, Palo Alto Networks, atau Checkpoint. Biasanya, VPN tapak-ke-laman hanyalah satu bahagian dari pakej perkhidmatan keselamatan yang lebih besar.

Beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan ketika membuat keputusan jika VPN tapak-tapak adalah tepat untuk syarikat anda:

 • saiz perniagaan
 • bilangan lokasi
 • penyebaran geografi (sejauh mana lokasi berbeza antara satu sama lain)
 • keperluan perkongsian sumber

Sekiranya perniagaan anda tersebar ke pelbagai lokasi dan pekerja di setiap lokasi yang perlu mengakses sumber di pejabat utama, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan VPN tapak-ke-tapak.

Contoh Syarikat yang Memerlukan VPN Tapak ke Laman

Pertimbangkan a Firma perundingan yang berpangkalan di London yang memutuskan untuk membuka pejabat cawangan di New York, Beijing, dan Tel-Aviv. Terdapat 10 hingga 20 pekerja di setiap lokasi yang perlu mengakses pelayan fail, e-mel, dan sumber syarikat lain di pejabat pusat.

Satu pilihan adalah menggunakan sambungan khusus dari setiap laman web. Walau bagaimanapun, tuntutan rangkaian setiap lokasi adalah agak kecil, jadi sambungan khusus untuk setiap laman web tidak menjadikan rasa perniagaan.

Syarikat sebaliknya boleh membeli sambungan internet tempatan dan membuatnya VPN laman web ke tapak yang menghubungkan lokasi. Walaupun mewujudkan dan mengekalkan VPN melibatkan kos yang besar, berbuat demikian menyelamatkan syarikat beribu-ribu ringgit sebulan berbanding dengan kos sambungan khusus untuk semua lokasi.

Apakah Alternatif untuk VPN Tapak ke Laman?

Terdapat beberapa cara lain selain menggerakkan VPN tapak-ke-tapak untuk menyimpan banyak lokasi atau pekerja bergerak dari jarak jauh ke LAN perniagaan utama anda. Alternatif ini mungkin penyelesaian yang lebih mudah dan praktikal untuk perniagaan kecil dan sederhana dengan pelbagai lokasi. Alternatif yang paling popular untuk VPN tapak-ke-laman termasuk:

1. VPN Jauh-Akses

VPN Korporat boleh sama ada dari tapak ke tapak (menghubungkan dua atau lebih LAN dalam lokasi yang berlainan) atau akses jauh (menyambung komputer individu ke LAN). VPN akses jauh membenarkan pekerja mengakses LAN syarikat mereka dari rumah atau di mana sahaja di dunia.

Teratur untuk menyediakan VPN akses jauh, setiap peranti pengguna mestilah dipasang perisian klien VPN, atau pengguna mesti mempunyai akses kepada klien VPN berasaskan web. Apabila peranti pengguna menghantar data, perisian klien VPN merangkum dan menyulitkan trafik itu, dan kemudian menghantarnya melalui internet ke gateway VPN untuk LAN syarikat.

Apabila gerbang VPN menerima mana-mana penghantaran yang disulitkan pengguna jarak jauh, ia menyahsulit dan menyalakan lalu lintas ke LAN syarikat, sama seperti gerbang VPN tapak ke tapak.

Untuk organisasi yang mempunyai pelbagai pejabat dengan tidak lebih dari tiga hingga lima orang pekerja, VPN akses jauh boleh menjadi pilihan yang ideal. Kosnya jauh lebih rendah daripada membuat VPN tapak-ke-laman untuk menyambung seluruh LANs dari pelbagai lokasi.

Berbanding dengan konfigurasi VPN tapak-ke-laman penuh, a VPN akses jauh akan melibatkan beberapa kompromi dalam kelajuan dan keseluruhan prestasi rangkaian. Walau bagaimanapun, untuk pertubuhan-pertubuhan yang lebih kecil, isu-isu ini akan menjadi sangat kecil, selalunya tidak ketara.

2. VPN SD-WAN

Di masa lalu, pendekatan pengurusan rangkaian direka bentuk di sekitar pekerja menggunakan LAN cawangan berasingan untuk mengakses aplikasi premis. Hari ini, kebanyakan aplikasi perniagaan dihoskan dalam awan. Peralihan ini telah menimbulkan masalah SD-WAN VPN, teknologi VPN perniagaan alternatif yang lebih dinamik daripada VPN akses jauh.

Suatu SD-WAN (rangkaian kawasan luas perisian) memudahkan pengurusan dan pengendalian WAN dengan memisahkan perkakasan rangkaian daripada mekanisme kawalannya (perisian). Sebagai organisasi menjadi lebih tersebar secara geografi dan menggunakan aplikasi berasaskan awan yang semakin meningkat, WAN tradisional berjuang untuk bersaing dengan jumlah data yang dihantar.

VPN SD-WAN yang baik menggabungkan faedah kos tapak VPN ke tapak-tapak dengan prestasi dan ketangkasan VPN MPLS. Dengan SD-WAN, organisasi boleh menggantikan sekurang-kurangnya beberapa litar MPLS berharga mereka dengan sambungan internet yang lebih ekonomik. Keupayaan pengoptimuman dan multi-laluan SD-WAN memastikan prestasi tetap cukup tinggi untuk setiap beban kerja setiap lokasi, walaupun infrastruktur internet awam digunakan.

Produk SD-WAN boleh menjadi peralatan fizikal atau peralatan maya. Mereka ditempatkan di pejabat jauh dan cawangan, pusat data korporat, dan, semakin, pada platform awan.

3. VPN Awan

VPN awan membolehkan perniagaan mengekalkan dan melindungi sumber awan peribadi mereka dengan menyediakan pekerja dengan akses VPN kepada sumber-sumber tersebut melalui internet.

Sama seperti namanya, Cloud VPN adalah infrastruktur berasaskan awan yang menyampaikan perkhidmatan VPN. Banyak perniagaan sedang memindahkan aplikasi perniagaan mereka ke awan, dan pekerja semakin bergantung pada peranti mudah alih dan komputer riba mereka untuk mengakses aplikasi ini.

Pembekal perkhidmatan awan perniagaan membekalkan infrastruktur rangkaian untuk menempatkan aplikasi dan menjadikannya tersedia dari jauh. Walau bagaimanapun, mereka tidak menyediakan keselamatan untuk peranti mudah alih peribadi dan komputer riba yang digunakan oleh pekerja (membawa-sendiri-peranti-peranti, atau BYOD). VPN awan mengisi jurang dengan menjamin peranti pekerja.

Bagi organisasi yang persekitaran LAN perniagaan atau aplikasi perniagaan sehari-hari telah berpindah ke awan, a VPN Awan sering merupakan alternatif terbaik untuk akses yang murah dan terjamin.

Perimeter 81adalah pembekal VPN yang mengkhusus dalam VPN Awan. Kebanyakan penyedia perkhidmatan awan seperti Google dan Amazon juga menawarkan perkhidmatan VPN Cloud.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Pelan Perniagaan VPN Awan.

4. Rancangan VPN Perniagaan dari Penyedia VPN Pengguna

Walaupun tiga alternatif di atas lebih murah dan kurang intensif buruh untuk ditubuhkan daripada VPN tapak-ke-laman, mereka masih memerlukan pelaburan yang besar. Sekiranya perniagaan anda belum lagi mampu membeli pakej keselamatan lengkap dari salah satu penyedia VPN korporat besar, ada cara lain untuk mendapatkan faedah perkhidmatan VPN.

Walaupun penyedia VPN peribadi terutamanya memberi tumpuan kepada keperluan pengguna individu, beberapa penyedia VPN pengguna premium menawarkan rancangan VPN perniagaan.

Perkhidmatan VPN ini tidak praktikal atau kos efektif untuk organisasi global yang besar. Walau bagaimanapun, untuk perniagaan kecil dan sederhana dengan hanya beberapa lokasi, mereka menawarkan cara untuk melindungi data syarikat sepenuhnya tanpa infrastruktur VPN korporat.

Beberapa manfaat membeli pelan VPN perniagaan dari penyedia VPN pengguna termasuk:

 • Fungsi VPN akses jauh untuk menyambung pekerja ke LAN
 • Keselamatan yang lebih baik untuk peranti pekerja
 • Penyulitan data akhir-ke-akhir
 • Akses selamat ke aplikasi awan

Penyedia VPN pengguna yang kami cadangkan untuk penggunaan VPN perniagaan ditunjukkan di bawah. Pelan perniagaan dan perusahaan dari pembekal ini direka untuk berbilang pengguna atau pasukan, dengan a pelayan khusus dan alamat IP untuk menjamin kualiti perkhidmatan yang konsisten.

Perkhidmatan VPN Peribadi dengan Pelan Perniagaan dan Syarikat yang Tersedia

 1. NordVPN
  Penyedia VPN pengguna keseluruhan # 1 kami, NordVPN menawarkan rancangan khusus untuk perniagaan kecil. Seorang pemimpin industri dalam kebolehpercayaan dan keselamatan rangkaian, NordVPN adalah pilihan ideal jika perniagaan anda mengendalikan banyak maklumat sensitif.
 2. ExpressVPN
  ExpressVPN adalah VPN peribadi terpantas yang kami uji. Ia mempunyai pelayan di lebih daripada 90 negara, menjadikannya pilihan yang tepat jika perniagaan kecil anda mempunyai lokasi tersebar di seluruh dunia. Ejen perkhidmatan pelanggan yang berpengetahuan tersedia 24/7.
 3. Perimeter 81
  Perkhidmatan berasaskan awan daripada penyedia VPN pengguna SaferVPN, Perimeter 81 direka untuk perniagaan kecil. Perisian mudah dan akses mudah ke pelayan peribadi telah mengagumkan pakar kami.
 4. PureVPN
  PureVPN menawarkan jangkauan global yang luar biasa, dengan pelayan di lebih 140 buah negara. Pelan perniagaan pembekal adalah sempurna untuk syarikat kecil yang menghantar pekerja di seluruh dunia, dan pengguna menghargai kelajuan rangkaian.
 5. Torguard VPN
  Seperti namanya, pemaju mencipta Torguard VPN untuk digunakan dengan laman web yang mengotorkan. Kelajuan tinggi dan perlindungan privasi yang suka penyanyi juga menjadikan VPN ini pilihan yang bagus untuk perniagaan kecil.

Lihat Rancangan VPN Peribadi untuk Perniagaan

Perbandingan Ciri-ciri Pelbagai Penyelesaian VPN Perniagaan

Untuk membantu anda memutuskan penyelesaian VPN yang paling sesuai dengan keperluan syarikat anda, berikut adalah ringkasan kebaikan dan keburukan dari setiap pilihan:

Teknologi VPN
ciri-ciri VPN Tapak ke Laman VPN Akses Jauh SD-WAN

VPN

VPN Awan Rancangan Perniagaan VPN Pengguna
Sesuai untuk Menyambung dua atau lebih rangkaian (LAN) Menyambungkan peranti ke satu rangkaian Menyambung dua atau lebih rangkaian (LAN) Infrastruktur yang dihoskan awan Menyambung rangkaian pejabat dan pekerja terpencil ke internet dengan selamat
Kemudahan Penggunaan Kompleks Mudah Kompleks Mudah Mudah
Tahap kemahiran

Diperlukan untuk Persediaan

Pakar teknologi yang mahir Pro teknologi yang mahir Pakar teknologi yang mahir Pro teknologi yang mahir atau pengguna mahir dengan bantuan Pengguna mahir dengan bantuan daripada pasukan sokongan VPN mahir
Prestasi Cemerlang / terbaik Baik untuk Sangat Baik Cemerlang Sangat bagus Baik
Kos Mahal Sederhana Agak mahal Sederhana Sederhana
Pasaran sasaran Perniagaan Besar Mana-mana Perniagaan Saiz Perniagaan Besar Mana-mana Perniagaan Saiz Perniagaan Kecil dan Sederhana

Rajah 1.0 Membandingkan pelbagai teknologi VPN perniagaan

Kesimpulannya

VPN tapak-ke-laman membolehkan organisasi untuk menyambungkan LAN secara geografi secara selamat untuk menyediakan pekerja di semua lokasi dengan akses yang selamat kepada sumber rangkaian.

Walaupun ia menawarkan banyak faedah untuk organisasi besar, a VPN laman web ke tapak mempunyai kos yang tinggi dalam kedua-dua dolar dan sumber manusia. Bagi kebanyakan perniagaan kecil dan menengah, adalah penting untuk mempertimbangkan kaedah yang lebih murah dan mudah untuk menyambungkan pelbagai LAN atau menyediakan akses yang selamat kepada pekerja terpencil.

Penyelesaian alternatif yang masih menawarkan keselamatan VPN termasuk:

 • VPN akses jauh
 • SD-WAN VPN
 • VPN Awan
 • Pelan VPN perniagaan dari pembekal VPN pengguna

Teknologi VPN mana yang terbaik untuk syarikat anda bergantung pada banyak faktor, tetapi satu perkara yang pasti: dengan jumlah data korporat yang kini bergerak secara rutin antara lokasi perniagaan, peranti pekerja, dan awan, perniagaan tidak perlu tanpa pelan keselamatan komprehensif yang termasuk VPN.

Dengan mengarahkan data dalam gerakan melalui terowong dengan selamat, VPN perniagaan yang boleh dipercayai dapat mengurangkan risiko organisasi anda pendedahan dan penggodaman rangkaian, sambil meminimumkan downtime.

Kedudukan Penyedia Kedudukan Markah Skor kami
Pilihan Editor 5.0 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
2 4.9 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
3 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
4 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
5 4.7 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me