Bab percuma Firewall Jangan Berhenti Dragons – Langkah demi Langkah Panduan Keamanan Komputer Untuk Bukan Teknikal


Firewall Jangan Berhenti Dragons

Berikut adalah kata pengantar dan bab pertama buku Parker, yang telah dipersetujui dengan baik untuk berkongsi dengan pembaca vpnMentor. Edisi penuh buku ini boleh dibeli melalui Amazon.

Pengantar

Mari ambil kuiz kecil. Jika saya bertanya kepada anda sekarang untuk menilai keselamatan komputer peribadi anda pada skala satu hingga sepuluh - dengan sepuluh adalah Fort Knox dan satu lagi sebagai beg kertas basah - rating apakah yang akan anda berikan? Serius, berikan beberapa pemikiran sekarang. Kecuali anda seorang yang berteknologi, saya akan meneka bahawa anda tidak benar-benar tahu bagaimana untuk mendapatkan nombor itu ... dan itu hampir pasti bermakna peringkat anda lebih dekat dengan akhir kertas kertas basah. Adakah anda benar-benar perlu selamat seperti Fort Knox? Tidak, sudah tentu, tidak, dan itu bukan apa buku ini. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan (atau mengelakkan) yang akan meningkatkan keselamatan dan privasi anda dengan ketara, dan buku ini penuh dengannya. Anda tidak perlu melakukan semuanya - walaupun saya tidak melakukan semuanya - tetapi saya yakin bahawa setiap orang sekurang-kurangnya perlu mempertimbangkan petua dan teknik khusus yang diterangkan dalam buku ini. Saya meneka bahawa beberapa soalan telah masuk ke dalam fikiran anda sekarang. Adakah saya benar-benar memerlukan buku ini? Adakah saya perlu menjadi "orang komputer" untuk memahaminya? Berapa usaha yang akan diambil? Semua soalan yang baik! Mari jawab mereka di hadapan.

Jawapan kepada soalan pertama adalah mudah: ya! Okay, mengapa anda memerlukan buku ini? Kerana begitu banyak bahagian penting dalam kehidupan kita bergerak ke Internet sekarang - perbankan, membeli-belah, membayar bil, bersosial, bermain game, anda namakannya. Dan bukan hanya komputer desktop kami yang menyambungkan ke Internet, itu adalah komputer riba, telefon pintar, tablet, dan peralatan kami. Tidak seperti hari modem dailan, peranti kami kini dihubungkan hampir 100% masa. Fakta ini tidak disedari oleh orang jahat. Seperti kata pepatah terkenal: kenapa penjenayah merompak bank? Kerana itulah wang itu! Anda memerlukan buku ini kerana ia akan menjadikan anda lebih selamat - jauh lebih selamat, jika anda mengikuti kebanyakan nasihat. Malah, ia bukan sahaja akan menjadikan anda lebih selamat, ia akan menjadikan orang-orang di sekeliling anda lebih selamat, walaupun mereka tidak melakukan apa-apa perkara yang saya cadangkan dalam buku ini. (Saya akan menerangkan sedikit sihir kemudian di dalam buku.)

Buku ini adalah untuk ibu saya, kawan-kawan saya, jiran saya, dan semua yang lain biasa, orang-orang seperti mereka: orang yang menggunakan komputer dan peranti mudah alih, tetapi tidak benar-benar tahu (atau terus terang) bagaimana mereka bekerja. Buku ini adalah untuk orang yang hanya ingin tahu apa yang perlu mereka lakukan untuk melindungi diri mereka sendiri - langkah demi langkah, tanpa penghakiman, dan dengan sedikit jargon yang mungkin. Saya telah menyusun buku ini untuk memberikan anda faedah maksimum dengan jumlah paling sedikit usaha (dan kos). Tujuan buku ini adalah untuk memotong untuk mengejar dan jelaskan perkara-perkara yang perlu anda lakukan untuk melindungi diri anda dalam dunia yang semakin terhubung ini. Sepanjang perjalanan, jika anda ingin belajar sedikit daripada 'mengapa' dan 'bagaimana', dalam bahasa yang anda boleh faham, saya telah memasukkan sedikit yang baik itu juga. Dalam buku ini, saya menggunakan banyak analogi untuk membantu menjelaskan topik teknikal ini dengan cara yang boleh difahami oleh semua orang, dan saya juga menyertakan beberapa cerita menarik yang dapat membantu mengarahkan mata ke rumah. Saya telah membuat buku ini bukan sahaja mudah dibaca, tapi mudah-mudahan untuk dibaca!

Tetapi saya tidak dapat mencari semua maklumat ini di web, anda bertanya? Pasti anda boleh! Masalahnya adalah tidak kekurangan maklumat - masalahnya adalah terlalu banyak. Bagaimanakah anda mencari apa yang anda perlukan dan mengeluarkan barang yang anda tidak? Kebanyakan orang tidak tahu apa yang perlu dicari. Walaupun anda tahu beberapa istilah teknikal, anda masih perlu mengumpul semua maklumat dan mengetahui bahagian-bahagian yang berkaitan dengan anda. Untuk membuat perkara yang lebih teruk, sumber berita biasa yang kebanyakan orang beralih melakukan pekerjaan yang mengerikan yang meliputi topik ini (ketika mereka menutupnya sama sekali). Mereka cenderung untuk memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang salah, mengkritik keraguan ke tahap yang tidak masuk akal, dan umumnya memberi nasihat yang kurang baik. Terdapat banyak laman web yang bagus untuk mendapatkannya dengan betul, tetapi anda mungkin tidak pernah mendengarnya dan mereka cenderung sangat teknikal. Jika hanya seseorang yang dapat mencari semua perkara yang paling penting, memecahkannya ke dalam bahagian-bahagian yang boleh diurus, dan terangkannya supaya sesiapa boleh mendapatkannya ...

Itu sebab utama saya menulis buku ini. Saya yakin bahawa pada hari ini dan setiap orang memerlukan pemahaman asas tentang keselamatan komputer - bukan sahaja demi kepentingan setiap individu, tetapi juga demi kepentingan semua orang kerana kita semua dihubungkan sekarang. Ia bukan sekadar melindungi diri daripada penjenayah yang mahukan wang kita, tetapi juga dari syarikat dan kerajaan yang ingin menjejaki apa yang kita lakukan, apa yang kita katakan, yang kita kaitkan, apa yang kita beli, apa yang kita baca ... baik, pada dasarnya semuanya. Adalah penting untuk kita memahami semua ancaman ini. Matlamat saya adalah untuk bukan sahaja memberikan alat yang anda perlukan untuk melindungi data anda dan privasi anda, tetapi untuk memberikan anda pengetahuan yang anda perlukan sebagai warganegara yang dimaklumkan apabila tiba waktunya untuk mengundi, sama ada di kotak suara atau di tunai daftar. Jadi ... mari kita dapatkannya!

Nota kepada Geeks Fellow saya

Sekiranya anda seorang yang berteknologi, maka anda mungkin pergi ke "lelaki IT" (atau gal) dalam keluarga. Rakan anda sentiasa meminta nasihat apabila membeli komputer. Saudara-mara anda email anda apabila Mac mereka "bertindak lucu". Dan anak saudara perempuan yang berusia dalam setahun yang memuat turun muzik dan filem "percuma" tidak dapat memahami mengapa PCnya penuh dengan virus. Sekiranya anda softie sebenar, anda mungkin menghantar e-mel mengenai penipuan untuk diperhatikan, laman web untuk dielakkan, dan cadangan mengenai cara melindungi privasi mereka. Kebanyakan masa, nasihat anda tidak pernah diikuti, melainkan anda memberi arahan terperinci, langkah demi langkah atau buat sahaja untuk mereka. Perkongsian desktop jauh telah menjimatkan banyak masa dan usaha, tetapi masih mengecewakan untuk memastikan rakan dan orang tersayang selamat dan terkini.

Buku ini bukan untuk anda - ia adalah untuk mereka. Anda sudah tahu sebahagian besar barangan ini, atau sekurang-kurangnya mengetahui di mana untuk mencarinya. Tetapi orang tersayang anda masih bergelut, walaupun usaha terbaik anda. Buku ini akan menjadi stoking yang anda berikan kepada semua orang dalam keluarga anda. Ia adalah buku yang anda berikan kepada setiap rakan yang membeli komputer baru. Ia adalah buku yang akan menjimatkan masa anda yang tidak terkira menjelaskan kepada Bibi Mei mengapa dia perlu mempunyai lebih daripada satu kata laluan, atau menjawab pertanyaan berterusan jiran anda mengenai perisian anti-virus yang seharusnya dia gunakan, atau membantu ibu anda mengeluarkan sepuluh Internet explorer yang berbeza toolbar supaya dia dapat melihat lebih banyak laman web daripada butang.

Tujuan buku ini adalah untuk berjalan rata-rata, orang bukan berteknologi melalui perkara-perkara asas yang perlu dilakukan oleh semua orang untuk melindungi komputer dan data mereka. Ia juga mengambil masa untuk menjelaskan mengapa perkara-perkara ini penting dan bagaimana ia berfungsi, pada peringkat yang tinggi. Ini adalah perkara yang anda mahukan anda mempunyai masa untuk menjelaskan kepada semua rakan dan keluarga anda. Perhatikan bahawa saya perlu menyederhanakan banyak perkara dalam buku ini, termasuk membuat beberapa keputusan utama mengenai alat yang digunakan. Ini tidak dapat membantu. Seluruh buku boleh ditulis pada mana-mana bab buku ini. Matlamat saya di sini adalah untuk memberi semua laluan yang sah kepada keselamatan komputer, bukan setiap jalan yang mungkin. Yang berkata, saya sentiasa terbuka kepada cadangan untuk semakan semula buku yang akan datang. Sila berasa bebas untuk menghubungi saya jika anda ingin memberi maklum balas. (Lihat bahagian Maklum balas dalam bab seterusnya.)

Sebelum kita bermula

BAGAIMANA BERKEMBANG DAPATKAN AKU? Saya akan mengatakan orang jatuh ke dalam tiga kem ketika datang ke keselamatan komputer. Ada kem orang besar yang sangat bodoh. Mereka suka komputer dan alat mereka, tetapi tidak benar-benar risau tentang keselamatan. Mari kita panggil Camp Pollyanna ini. Mengapa ada orang yang mensasarkan saya? Sesungguhnya syarikat komputer dan alat telah membina banyak perlindungan, bukan? Orang-orang di kem ini mungkin tidak mempunyai apa-apa yang buruk berlaku kepada mereka dan mereka berasa selamat. (Mereka hampir pasti tidak.)

Terdapat satu lagi kem orang yang takut mati komputer dan kehidupan dalam talian secara umum. Mereka enggan berbelanja atau bank secara dalam talian, tetapi mungkin mereka menghantar beberapa e-mel, melayari web untuk melihat sesuatu, dan merakam di Facebook. Ini akan lebih seperti Camp Luddite. Dalam pengalaman saya, orang-orang di kem ini cenderung lebih tua - mereka tidak membesar dengan komputer dan boleh hidup dengan baik tanpa mereka, terima kasih banyak. (Anda boleh hidup tanpa "kereta kuda" juga - tetapi mengapa kamu?)

Dan ada kem orang kecil yang memahami kemungkinan risiko, mengambil langkah berjaga-jaga yang betul, dan terus yakin dengan rasa hormat terhadap bahaya. Itulah kem saya. Sorta seperti Camp Goldilocks - tidak terlalu takut, tidak terlalu acuh tak acuh - hanya dengan penuh keyakinan. (Saya fikir akan pergi dengan "Camp Super Amazing Awesome Cool", tetapi figured yang mungkin terdengar sedikit berat sebelah.) Matlamat buku ini adalah untuk membawa semua orang ke dalam kem saya!

Komputer dan Internet telah mengubah dunia, dan tidak dapat melihat ke belakang. Seperti mana-mana alat yang berkuasa, ia boleh digunakan untuk kebaikan dan sakit. Kita tidak boleh mengelakkan alat itu kerana kita tidak faham, tetapi kita juga perlu belajar untuk menggunakannya dengan betul supaya kita tidak membahayakan orang lain atau diri kita sendiri. Automobil boleh menjadi merbahaya, tetapi manfaat mobiliti tidak dapat disangkal lagi berisiko. Walau bagaimanapun, tidak seperti kereta, di mana kita dilatih dengan teliti sebelum dibenarkan masuk ke lebuh raya dengan orang lain, tidak ada "lesen melayari Internet". Juga, bahaya mengetuk kotak logam 3500 paun pada 70 batu sejam sudah jelas kelihatan kepada pemandu: jika saya terhempas, saya akan mencederakan diri saya dengan serius dan mungkin orang lain juga. Tetapi bahaya melayari jaring tidak jelas secara intuitif dan orang hanya tidak mempunyai perasaan naluri untuk bahaya. Sebelum komputer disambungkan ke Internet, kekurangan pemahaman ini tidak penting. Sekiranya anda mempunyai masalah komputer, mereka mungkin disebabkan oleh anda dan hanya menjejaskan anda. Hari ini, dengan semua yang disambungkan 24/7, komputer kami lebih mudah terjejas - dan kelewatan keselamatan oleh satu orang boleh memberi kesan yang serius kepada orang lain.

Jadi apa bahaya, betul-betul? Dan betapa buruknya di luar sana? Bab seterusnya akan menjawab soalan-soalan ini secara terperinci, tetapi mari memecahnya pada tahap tinggi. Pakar keselamatan memanggil analisis ancaman proses ini.

Analisis Ancaman

Pada penghujung hari, anda mempunyai dua perkara yang anda perlukan untuk melindungi: wang anda dan privasi anda. Walaupun jelas mengapa anda ingin melindungi wang anda, atas sebab tertentu orang kelihatan sangat cavalier hari ini mengenai privasi mereka. Walau bagaimanapun, maklumat peribadi juga boleh digunakan untuk mendapatkan wang tunai yang diperolehi anda (lebih banyak pada itu dalam satu minit). Lelaki yang paling buruk didorong oleh wang yang lama. Walaupun sudah tentu mungkin bahawa seseorang mungkin ingin membahayakan diri anda, melainkan anda ahli politik atau selebriti, itu bukan ancaman yang paling biasa. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan wang dari orang, bagaimanapun, dan peretas sangat kreatif. Mari kita lihat ancaman langsung yang paling umum untuk wang dan privasi anda.

Penipuan Kad Kredit

Orang ramai bimbang banyak mengenai maklumat kad kredit mereka yang dicuri dalam talian, tetapi pada hakikatnya ini mungkin salah satu daripada senario paling tidak menakutkan. Mengapa? Nah, selagi anda melaporkan caj penipuan tepat pada masanya, anda tidak akan bertanggungjawab terhadapnya. Pasti, anda mungkin perlu mendapatkan kad kredit baru, yang menjengkelkan, tetapi anda sebenarnya tidak kehilangan wang. Ia tidak semestinya menjejaskan skor kredit anda. Syarikat kad kredit mempunyai insurans dan mereka mengenakan pelbagai yuran untuk menampung kerugian seperti ini. Mereka juga menjadi sangat baik untuk melihat aktiviti yang mencurigakan - mereka mungkin akan menangkap caj yang buruk sebelum anda melakukannya. Oleh itu, sementara penipuan kad kredit adalah masalah yang sangat nyata bagi syarikat kad kredit, itu bukan masalah utama bagi pemegang kad.

Spam dan penipuan

Internet adalah impian artis yang menjadi kenyataan. Anda tidak perlu lagi mencari dan memenuhi tanda anda pada satu masa, anda boleh menjangkau berjuta-juta orang yang mudah tertipu dengan kos hampir sifar (dan risiko hampir tidak sifar) melalui e-mel. Dianggarkan bahawa sekitar 70% e-mel adalah sampah atau "spam". Itu angka yang mengejutkan. Penapis mel jawatan kini menangkap sebahagian besar e-mel ini, dan kebanyakan yang lain betul-betul diabaikan dan dihapuskan. Tetapi jika saya boleh menghantar 100 juta e-mel untuk hampir tiada kos, dan hanya 0.1% e-mel ini dibaca, saya masih mencapai 100,000 orang! Jika saya dapat meyakinkan hanya 1% daripada orang-orang untuk menggigit penipuan kami, saya telah mendarat 1000 "pelanggan". Dan itu hanya hari ini.

Menggunakan e-mel sebagai mekanisme penghantaran, orang jahat akan cuba menipu anda untuk menghantar wang mereka, menandatangani perkhidmatan mahal, membeli produk palsu, atau membongkar kelayakan akaun dalam talian (penipuan yang dikenali sebagai "phishing" - lihat bahagian seterusnya). Senarai penipuan panjang dan hanya terhad oleh imaginasi pelaku. Mereka akan menggunakan teknik "kejuruteraan sosial" untuk menangkap minat anda dan bermain pada emosi anda: rasa bersalah, malu, ketakutan, bahkan kemurahan hati. Ini kisah klasik, hanya diberitahu menerusi medium baru.

Phishing

Malangnya, ini tidak ada hubungannya dengan tongkat dan kekili dan bersiul tema kepada The Andy Griffith Show. Phishing adalah teknik yang digunakan oleh penipu untuk mendapatkan maklumat sensitif dari orang dengan berpura-pura menjadi orang lain - biasanya melalui e-mel atau laman web (atau keduanya). Pada asasnya, mereka menipu anda untuk berfikir anda berurusan dengan bank anda, laman web yang popular (PayPal, eBay, Amazon, dll), atau kerajaan. Kadang-kadang mereka menarik anda dengan barangan yang baik (memenangi hadiah, barangan percuma, peluang istimewa) dan kadang-kadang menakutkan anda dengan perkara yang tidak baik (membekukan akaun anda, melaporkan anda kepada beberapa pihak berkuasa, atau memberitahu anda bahawa akaun anda telah digodam). Tetapi dalam semua kes, mereka cuba memaksa anda menyerahkan maklumat seperti kata laluan atau nombor kad kredit.

Malangnya, sangat mudah untuk membuat salinan laman web yang tepat. Tidak ada cara lain untuk mengenal pasti palsu dengan melihatnya. Kadang-kadang anda boleh beritahu dengan melihat alamat laman web, tetapi penipu sangat baik untuk mencari nama laman web yang masuk akal yang kelihatan seperti yang sebenarnya mereka menyamar.

Virus dan Malware lain

E-mel sering digunakan untuk menarik orang yang tidak curiga ke laman web palsu dan / atau berniat jahat. Laman web ini menggunakan pepijat dalam perisian komputer untuk memuat turun perisian secara rahsia ke komputer anda. Kadang-kadang e-mel mempunyai fail atau aplikasi yang dijangkiti secara langsung, juga. "Malware" ini boleh digunakan untuk mencuri maklumat daripada anda, menyebabkan kerosakan tidak masuk akal ke komputer atau data anda, atau menjadikan komputer anda hamba dalam tentera mereka untuk berperang pada pihak ketiga. Yang terdengar seperti kisah fiksyen sains, tetapi ia sangat nyata. Kami akan bercakap lebih lanjut mengenai ini dalam bab seterusnya.

Kecurian identiti

Apabila seseorang menggunakan maklumat peribadi anda untuk menyamar sebagai tujuan untuk mendapatkan akses kepada wang atau kredit anda, ini disebut pencurian identiti atau penipuan identiti. Ini mungkin ancaman yang paling serius bagi pengguna komputer purata. Sekiranya seseorang boleh berjaya berpura-pura menjadi bank anda atau syarikat kad kredit, mereka boleh melakukan apa sahaja yang boleh anda lakukan, termasuk mengeringkan akaun bank anda dan membuka kad kredit dan / atau pinjaman dalam nama anda. Sekiranya seseorang boleh mendapatkan akses ke akaun bank anda, mereka hanya boleh mengeluarkan semua wang anda. Jika mereka boleh membuka dan memaksimumkan pinjaman atau kad kredit baru dalam nama anda, anda akan terjebak dengan memegang tagihan tersebut. Kini anda perlu meyakinkan bank dan agensi kredit bahawa anda tidak benar-benar anda, dan anda tidak sepatutnya cuai dalam membenarkannya berlaku. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mendapatkan semula wang anda dan dapatkan hutang yang dibebaskan, anda mungkin masih mempunyai tanda hitam besar dalam sejarah kredit anda. Di sinilah privasi benar-benar dimainkan - ia bukan hanya tentang seseorang yang membaca e-mel anda atau mengetahui apa yang anda lakukan hujung minggu lalu, tentang seseorang yang menggunakan maklumat itu untuk meyakinkan orang lain bahawa mereka adalah anda.

Pemantauan E-mel

Walaupun jelas mengapa penjenayah ingin menyasarkan akaun bank dan pelaburan anda, ini mungkin mengejutkan anda betapa lumayannya untuk mencuba akaun e-mel seseorang. Apabila anda terlupa kata laluan anda, bagaimanakah anda memulihkannya? Kaedah yang paling biasa hari ini, setakat ini, melalui e-mel. Sekiranya penjahat boleh mendapat akses ke akaun e-mel anda, mereka boleh menggunakan perkhidmatan reset kata laluan automatik di halaman web bank anda untuk menukar kata laluan anda - mengunci anda dan memberi mereka akses penuh dalam satu kali kejatuhan.

Selain itu, mereka boleh menggunakan e-mel anda untuk mendapatkan wang dari rakan dan keluarga anda. Salah satu penipuan yang lebih popular ialah menghantar e-mel kepada semua orang dalam senarai kenalan anda dan memberitahu mereka bahawa anda terkandas di suatu tempat - dompet, pasport dan telefon bimbit anda telah dicuri, dan anda memerlukan wang kecemasan dengan segera. Jika anda mendapat e-mel ini daripada seseorang yang anda tidak tahu, anda pasti akan mengabaikannya. Tetapi jika anda mendapat terus dari anak perempuan anda, kawan terbaik anda, atau saudara anda - mungkin juga membalas e-mel yang terdahulu dari mereka - anda dengan baik boleh ditipu untuk mempercayai ia adalah benar.

Atas alasan ini (dan lain-lain), sangat penting untuk mengunci akaun e-mel anda dan mengambil tindakan jika anda percaya bahawa mereka telah dikompromikan.

Penjejakan dan Pengawasan

Saya secara peribadi tidak dapat memahami mengapa orang tidak begitu kecewa dengan pencerobohan besar-besaran privasi kami oleh syarikat dan kerajaan. Kami bebas memberikan pelbagai maklumat penting yang tersisa dan kiri sebagai balasan untuk perkhidmatan "percuma". Dan kita secara kolektif mengingkari apabila pemberi maklumat menunjukkan tahap pengawasan yang menakjubkan di seluruh penduduk oleh kerajaan kita. Tetapi saya tidak akan mendapat peti kemas ini lagi; kami akan menyimpannya untuk bab yang seterusnya.

Akan tetapi, saya akan mengatakan bahawa aktiviti dalam talian kami sedang dikesan pada tahap yang tidak dapat dipercaya hari ini. Maklumat peribadi adalah emas kepada pengiklan dan mereka membina profil besar pada setiap kami dan menjualnya kepada sesiapa yang bersedia membayar (termasuk kerajaan). Ini termasuk jantina, julat pendapatan, tabiat perbelanjaan, penyertaan politik, gabungan agama, orientasi seksual, persatuan dan hubungan peribadi, sejarah carian, laman web yang dilawati, dan juga maklumat perubatan dan kesihatan. Saya akan membincangkan ini secara terperinci kemudian di dalam buku.

Ancaman tidak langsung

Setakat ini kami hanya membincangkan ancaman langsung - orang jahat yang menyasarkan individu (walaupun mereka kadang-kadang melakukannya secara besar-besaran, seperti spam). Walaupun sesetengah crooks lebih suka memasak beberapa orang di lorong gelap, pencuri yang lebih bercita-cita mungkin lebih suka merompak satu peti besi bank dan dilakukan dengannya. Ia adalah risiko klasik berbanding tradeoff ganjaran. Walaupun kami telah berabad-abad untuk mengetahui cara melindungi aset fizikal seperti permata, emas, dan wang tunai, kami masih berusaha memikirkan cara terbaik untuk melindungi aset digital kami.

Bahawa "kami" bukan hanya merujuk kepada anda dan saya - ia juga merujuk kepada syarikat besar. Nampaknya sebulan sebulan berjalan sekarang tanpa mendengar pelanggaran keselamatan besar-besaran di sebuah syarikat nama jenama ... mencuri maklumat kad kredit dari Target dan Home Depot, "penggodaman" perkhidmatan iCloud Apple untuk memuat turun foto selebriti risikan, atau Pelanggaran besar di Sony Entertainment yang memberikan maklumat peribadi dan kewangan yang mengagumkan. Dan sementara itu pelanggaran berprofil tinggi yang menjadi berita utama, terdapat banyak yang lain yang tidak membuat berita malam - sama ada kerana mereka lebih kecil dan melarikan diri dari akhbar arus perdana, atau kerana syarikat hanya menyimpan pelanggaran yang tenang.

Sebagai pengguna tetap, kita tidak boleh melakukan apa sahaja untuk meningkatkan keselamatan ladang pelayan korporat. Walau bagaimanapun, kita boleh lakukan banyak untuk mengurangkan kesan-kesan pelanggaran yang sekarang ini tidak dapat dielakkan.

Ringkasan

Bagaimana anda takut? Bagaimana mungkin anda akan digodam atau ditipu atau dirompak? Berita buruknya adalah bahawa saya tidak boleh memberikan jawapan yang kukuh kepada anda - itu seperti meminta saya untuk meramalkan sama ada anda akan mendapat mugged di jalan atau rumah anda dirompak. Ini risiko kita semua menghadapi, dan risiko itu bergantung bukan hanya di mana kita hidup tetapi juga pada tingkah laku kita. Tetapi faktor-faktor risiko tersebut tidak dapat meramalkan sama ada orang tertentu akan menjadi mangsa jenayah. Berita baiknya adalah bahawa terdapat banyak perkara yang agak mudah dan murah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko anda dengan ketara, dan itulah tujuan buku ini.

Sebagai bonus tambahan, mengambil langkah untuk melindungi diri anda juga akan meningkatkan keselamatan orang-orang di sekeliling anda, walaupun mereka tidak membaca buku ini. Ia sangat menyerupai mendapatkan vaksin anak anda. (Mari kita mengetepikan topik suntikan panas yang menyebabkan autisme, dan hanya memberi tumpuan tepat pada aspek pencegahan.) Anda bukan sahaja membantu melindungi anak anda, sebenarnya anda membantu melindungi orang lain, termasuk yang tidak mempunyai telah divaksinasi. Ia sama dengan keselamatan komputer: jika komputer atau akaun dalam talian dikompromi, mereka boleh digunakan untuk berkompromi dengan orang lain - terutamanya mereka yang anda bersambung secara langsung. Apabila anda meninggalkan diri anda terdedah, anda bukan sahaja mengambil risiko keselamatan anda sendiri - anda mempertaruhkan keselamatan orang lain juga. Oleh itu, melindungi diri anda sebenarnya akan membantu melindungi rakan dan keluarga anda.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me