Bagaimana Melumpuhkan WebRTC dalam Detik pada 2020 (Panduan Langkah demi Langkah)


VPN adalah alat yang berkuasa untuk menghentikan maklumat peribadi anda daripada jatuh ke tangan yang salah. Tetapi laman web boleh mengeksploitasi teknologi yang dipanggil WebRTC untuk membuat sambungan terus antara pelayan mereka dan penyemak imbas web anda. Ini sambungan mengabaikan tetapan rangkaian anda dan mungkin juga mengelakkan VPN anda.

Baca terus untuk belajar bagaimana untuk lumpuhkan WebRTC supaya maklumat peribadi anda tetap tertutup. Kami juga akan menerangkan bagaimana sebenarnya Perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai seperti NordVPN dapat membantu anda tetap lebih selamat.

Salah satu daripada kelebihan besar menggunakan VPN adalah bahawa ia membolehkan anda menyembunyikan alamat IP peribadi anda. Apabila pelayar web anda membuat sambungan langsung ke pelayan, maklumat ini mudah diturunkan.

Jika penggodam, pengiklan, atau orang lain mempelajari alamat IP anda, mereka mendapat akses kepada maklumat mengenai lokasi anda, pembekal perkhidmatan internet anda, dan juga peranti yang anda gunakan.

Ia tidak kira pelayar yang anda gunakan. WebRTC direka untuk berjalan di semua.

Mujurlah, walaupun, WebRTC boleh dilumpuhkan dalam mana-mana pelayar. Dalam setiap kes, ia adalah proses mudah jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda dengan tepat bagaimana untuk melumpuhkan WebRTC dalam setiap tiga pelayar utama: Google Chrome, Mozilla Firefox, dan Microsoft Edge.

Apa itu WebRTC?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa penyemak imbas anda merangkumi kelemahan yang jelas. Baiklah, WebRTC berfungsi sebagai tujuan untuk ramai pengguna.

Mungkin ada saatnya anda ingin membalikkan langkah-langkah dalam panduan ini untuk mengaktifkannya lagi. Anda perlu berbuat demikian jika anda mahu berkongsi audio dan video masa nyata melalui internet. Di sinilah WebRTC mendapat namanya - ia bermaksud "komunikasi masa nyata web."

Teknologi ini telah meletakkan dirinya sebagai pesaing utama perisian panggilan video popular, Skype. Ia lebih mudah kerana ia berfungsi secara langsung dalam pelayar menggunakan JavaScript. Dengan cara ini, pengguna tidak perlu memuat turun Skype atau mana-mana perisian pihak ketiga yang lain.

Tetapi kemudahan datang dengan harga. Kod laman web boleh ditulis dengan skrip yang membuka sambungan WebRTC ke mana-mana penyemak imbas di mana ia aktif berjalan.

Ini bermakna itu WebRTC boleh membocorkan alamat IP anda walaupun anda tidak pernah menggunakan teknologi untuk tujuannya. Tidak kira sama ada anda telah menerima sambungan audio / video langsung atau tidak.

Selagi WebRTC didayakan sepenuhnya dalam penyemak imbas anda, ia meletakkan risiko anda. Risiko itu sangat berkurang jika anda menggunakannya NordVPN atau salah satu VPN lain yang telah kami uji untuk kebocoran DNS. Tetapi dalam apa jua keadaan, kami sangat mengesyorkan melumpuhkan WebRTC.

Melumpuhkan WebRTC dalam Chrome

Kod sumber terbuka WebRTC telah dipromosikan secara aktif oleh Google dan pasukan pembangunan untuk penyemak imbas Google Chrome. Ini mungkin membantu menjelaskan mengapa ada tiada cara untuk melumpuhkan WebRTC melalui tetapan Chrome. Tetapi ia masih boleh dilumpuhkan, dan tanpa banyak kesukaran. Ia hanya memerlukan anda memasang pelanjutan penyemak imbas.

Mula dengan menavigasi ke Kedai web Google Chrome. Klik untuk membuka pautan berikut dalam Chrome atau ketik URL ke dalam bar alamat Chrome: https://chrome.google.com/webstore/

kedai web chrome

Dalam medan carian pada halaman itu, taip "Kawalan WebRTC." Pelanjutan penyemak imbas harus menjadi hasil pertama.

Apa yang anda perlu lakukan untuk membolehkannya klik "Tambah ke Chrome," kemudian klik "Tambah sambungan" dalam kotak dialog yang terbuka. Kawalan WebRTC akan memasang secara automatik dan Chrome akan membuka halaman baharu yang menyertakan beberapa maklumat tambahan mengenai pelanjutan penyemak imbas.

Anda boleh membaca pelanjutan atau anda boleh klik kanan padanya ikon di sudut kanan atas penyemak imbas untuk mengubah pilihannya. Tetapi yang perlu anda lakukan adalah pastikan ikon berwarna biru. Maksudnya Kawalan WebRTC didayakan dan sedang melakukan tugasnya. Klik kanan akan menjadikan ikon kelabu dan melumpuhkan pelanjutan sekiranya anda perlu membuka sambungan langsung dengan pelayan lain.

Bagaimana Melumpuhkan WebRTC dalam Detik pada 2020 (Panduan Langkah demi Langkah)

Melumpuhkan WebRTC di Firefox

Mozilla Firefox juga mempunyai sambungan penyemak imbas yang tersedia yang akan melumpuhkan WebRTC. Tetapi ada cara yang lebih mudah untuk melakukannya. Hanya taip "kira: config" ke dalam bar alamat dan kemudian klik butang pada halaman amaran yang mengatakan "Saya menerima risiko!" Jika anda hanya membuat perubahan yang dinyatakan, anda prestasi penyemak imbas tidak akan terjejas dalam apa-apa cara.

Pada halaman gaya spreadsheet yang dibuka, taip "media.peerconnection.enabled" dalam medan carian. Istilah itu seharusnya menjadi satu-satunya perkara yang muncul di bawah "Nama Pilihan."Di sebelah kanan baris itu, di bawah"Nilai,"Ia akan berkata"benar"Jika WebRTC diaktifkan.

Firefox WebRTC On

Untuk melumpuhkannya, semua yang anda perlu lakukan adalah klik dua kali di mana sahaja di baris dan tukar nilai kepada "palsu."

Firefox WebRTC Off

Sekiranya anda perlu mendayakan WebRTC pada bila-bila masa, ulangi proses tersebut. Tetapi ingat untuk menetapkan nilai sebagai "palsu" sekali lagi apabila anda tidak lagi menggunakan sambungan langsung, peer-to-peer.

Melumpuhkan WebRTC di Edge

Microsoft Edge menjadikannya sedikit mudah untuk menukar dan mematikan WebRTC.

Lebih khusus lagi, ia menyahaktifkan sebahagian teknologi untuk menangani kebimbangan keselamatan tertentu yang timbul daripadanya.

Jika awak taip "tentang: bendera" ke dalam bar alamat Edge, anda akan melihat senarai tetapan pemaju. Di bahagian bawah senarai itu ialah kotak pilihan yang menyatakan "Sembunyikan alamat IP tempatan saya melalui sambungan WebRTC."

Pilihan WebRTC Edge

Secara lalai, kotak itu perlu dibuang. Sudah tentu, anda perlu mengklik supaya ciri didayakan. Anda tidak akan menjadikan sambungan WebRTC sepenuhnya, tetapi anda akan meningkatkan keselamatan anda, terutamanya jika anda sudah menggunakan VPN yang disyorkan seperti NordVPN.

Apabila anda mengklik kotak, mesej akan muncul untuk mengingatkan anda bahawa anda perlu mulakan semula penyemak imbas anda untuk perubahan itu berkuatkuasa.

Perkara yang baik mengenai ciri ini di Microsoft Edge adalah bahawa ia membolehkan anda menggunakan WebRTC lebih selamat, tanpa perlu mengalihkannya untuk sembang video, dan mematikan untuk menyemak imbas biasa.

Kesimpulannya

WebRTC adalah kerentanan keselamatan yang serius. Ia memberi kesan kepada semua orang, tanpa mengira pelayar atau sistem pengendalian yang mereka gunakan. Dan ia mungkin juga menjejaskan orang yang berwaspada untuk menjaga privasi mereka dengan VPN. Tetapi walaupun semua ini, ia adalah luar biasa mudah untuk membetulkan masalah. Hanya dalam beberapa saat, dan dengan hanya beberapa klik, anda boleh memperluaskan perlindungan VPN anda ke tempat yang biasanya tidak dapat dicapai. Kemudian, walaupun kod dalam talian sneakiest tidak akan dapat memaksa anda untuk mendedahkan alamat IP anda.

Bacaan lanjut

  • Cara Mudah untuk Menyembunyikan Alamat IP anda
  • Pelanjutan Chrome VPN Terbaik
  • Membuka kunci Netflix dengan NordVPN
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me