Cara Cari Dalam Talian Tanpa Google

Google begitu popular sehingga "Googling something" adalah ungkapan yang biasa digunakan. Ramai orang menggunakan Google, tetapi tidak semua mereka tahu bahawa mereka sedang dikesan - dari pilihan kertas tandas anda kepada warna kegemaran anda - Google tahu segala-galanya tentang anda. Ia menggunakan data ini untuk menyesuaikan iklan yang anda lihat ketika anda melawat media sosial atau laman web mana pun dengan iklan Google.

Jika anda tidak menyimpan carian anda secara peribadi, Google lebih mengetahui tentang anda daripada pasangan hidup anda sendiri. Tidak senang mendengarnya? Mungkin anda harus menggunakan sesuatu yang tidak mengintip anda - sesuatu yang kurang Google.

Kami membentangkan kepada anda cara terbaik untuk mencari barangan dalam talian tanpa dijejaki. Walaupun privasi bukan keprihatinan utama anda, alternatif-alternatif ini kepada Google boleh membantu anda apabila anda ingin menyembunyikan carian paling menarik dan paling luar biasa daripada ahli keluarga.

Inilah enjin carian terbaik yang tidak menjejaki carian anda:

 1. DuckDuckGo
  DuckDuckGo adalah enjin carian yang selamat tidak menjejaki sejarah anda sambil menyediakan antara muka carian yang serupa dengan Google. Ia menawarkan pengalaman carian yang unggul dan memberikan hasil yang cepat.
  Ia mempunyai beberapa ciri tambahan - sebagai contoh, DuckDuckGo menawarkan jawapan segera seperti Google supaya anda tidak perlu mengklik mana-mana pautan untuk mendapatkan jawapan pendek untuk pertanyaan anda.  Ia mempunyai beberapa kategori untuk carian seperti web, imej, dan video. Ia juga mempunyai kategori resipi di mana anda boleh mencari hasil resipi untuk istilah carian anda.
  Apabila anda mencari menggunakan enjin ini, anda tidak akan menemui iklan yang berkaitan pada rangkaian media sosial anda. Ia juga membolehkan anda menyimpan tetapan carian anda di awan.
 1. Muka surat permulaan
  Startpage menyediakan kemudahan carian tanpa menjejaki apa yang anda cari. Apabila anda menggunakan Startpage, ia menggunakan pelayan proksi supaya laman web yang anda buka tidak dapat menjejaki lokasi atau alamat IP anda. Anda boleh menambah Halaman Awal ke penyemak imbas anda untuk tetap dilindungi semasa anda menggunakan internet.
 1. Wolfram Alpha
  Wolfram Alpha adalah kurang enjin carian dan lebih banyak kalkulator yang cuba mencari jawapan yang tepat untuk soalan anda. Ia berfungsi dengan baik untuk soalan tentang sifat "apa", "di mana", dan "berapa banyak", tetapi tidak "kenapa". Ia tidak menjejaki carian anda dan menawarkan cadangan pertanyaan jika anda tidak tahu bagaimana untuk frasa. Sama ada anda sedang mencari kesihatan dan perubatan, muzik, kewangan, atau ingin mengira sesuatu, Wolfram Alpha adalah tempat terbaik untuk hasil yang tepat dan tidak.
 1. PrivateLee
  PrivateLee adalah satu lagi pilihan jika anda ingin mencari sesuatu tanpa dijejaki secara dalam talian. Ia menawarkan beberapa arahan Carian Kuasa yang memudahkan pencarian.
  Sebagai contoh, jika anda ingin mencari imej, anda boleh menambah "/ i" pada carian anda. Carian Kuasa serupa dengan kod Google, jadi jika anda menggunakan kod Google semasa mencari, PrivateLee adalah pilihan bukan Google terbaik untuk anda. Ia juga disediakan oleh nama lain - Qrobe.it. Qrobe menawarkan fungsi yang sama seperti PrivateLee.
 1. Hulbee
  Hulbee juga memberikan hasil carian pantas tanpa menjejaki carian anda. Ia mempunyai antara muka yang menarik dan menyenaraikan carian umum dan popular di laman utama, jadi anda mungkin tidak perlu menaip carian anda. Ini juga berguna jika anda melayari topik untuk dibaca.
  Hulbee menyulitkan carian anda, jadi tiada kebocoran data atau serangan orang tengah. Ia juga tidak menjejaki lokasi anda, jadi anda mendapat hasil dari seluruh dunia jika anda tidak menentukan lokasi.

Dengan begitu banyak enjin carian yang kompeten, kenapa berpegang kepada Google yang tidak boleh dipercayai? Mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri dengan enjin carian baru, tetapi anda akan bersyukur apabila anda melakukannya.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me