Cara Hapus Akaun Telegram Anda Secara Tetap – Kemas kini 2020


Jika anda salah satu daripada berjuta-juta orang yang menggunakan aplikasi Telegram mesej peribadi, baca terus ketahui lebih lanjut mengenai isu-isu keselamatan Telegram dan kepada mengetahui cara untuk menghapuskan akaun anda secara kekal jika itulah yang anda buat.

Kebimbangan privasi mengenai aplikasi pesanan peribadi Telegram dibangkitkan tidak lama selepas pelancarannya pada tahun 2013. Tetapan lalai aplikasinya tidak menyulitkan komunikasi antara anda dan penerima. Sekiranya anda tidak mendayakan ciri Sembang Rahsia, anda perbualan akan disimpan pada pelayan Telegram, yang terletak di seluruh dunia.

Telegram mendakwa bahawa data sembang disimpan anda disulitkan pada pelayan mereka dan bahawa mereka menyimpan maklumat tersebut sekiranya anda ingin mengembalikan sembang lama. Walau bagaimanapun, ini menimbulkan persoalan mengapa menyimpan data anda tidak berdasarkan opt-in, atau mengapa penyulitan akhir-ke-akhir bukan tetapan lalai. Menyimpan data adalah usaha yang mahal untuk syarikat bukan keuntungan, jadi mengapa mereka melakukannya?

Selain itu, terdapat beberapa isu dengan keselamatan Telegram pada masa lalu. Pada tahun 2017 peretas mengeksploitasi bug Unicode dalam perisian Telegram yang membenarkan mereka memasang alat kawalan jauh cryptocurrency remote control dan malware pada komputer Windows yang lemah.

Kebimbangan keselamatan mengenai Telegram masih ada, dengan banyak pakar dalam enkripsi yang tertanya-tanya mengapa Telegram menggunakan protokol kriptografi yang dikenali sebagai MTProto. Telegram menegaskan perisian penyulitannya selamat, tetapi dengan protokol sedia ada, ditunjukkan berkesan oleh pakar bebas, kenapa mereka mempunyai sendiri?

Protokol homegrown ini dengan penyulitan peringkat tinggi sebenarnya menyumbang kepada Telegram reputasi yang teduh. Ia telah terkenal digunakan oleh pengganas untuk merancang serangan dan menyebarkan propaganda, di antara urusan lain yang merisaukan.

Akibatnya, ia telah diharamkan di beberapa negara, dipantau dengan teliti pada orang lain, dan juga secara ringkas dikeluarkan dari kedai aplikasi pada awal tahun 2018 apabila perkongsian kandungan tidak sesuai ditemui.

Jika anda prihatin terhadap protokol dan dasar penyulitan yang luar biasa, dan reputasi aplikasi pemesejan yang buruk, artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memadamkan Telegram secara kekal.

Panduan Langkah demi Langkah: Bagaimana Menghapus Akaun Telegram Anda

Terdapat beberapa cara untuk menghapus akaun Telegram anda. Anda harus tahu terlebih dahulu bahawa sebaik sahaja anda telah memadamkan akaun anda tidak dapat dibatalkan. Sembang, senarai kenalan, kumpulan, dan lain-lain anda akan dihapuskan secara kekal, walaupun anda memuat turun Telegram lagi pada tarikh yang akan datang.

Memadamkan dengan Melaraskan Tetapan Destruction

Kemusnahan diri adalah salah satu ciri keselamatan Telegram, yang melihatnya akaun dipadam selepas tempoh tertentu tidak aktif. Tempoh penghancuran diri lalai adalah enam bulan tidak aktif, tetapi anda boleh mengubahnya ke masa yang lebih singkat, seperti berikut:

 1. Masuk ke akaun Telegram anda pada peranti anda dan pilih 'Tetapan'. Menyahaktifkan Telegram - Tetapan
 2. Klik pada 'Privasi dan Keselamatan'. Menonaktifkan Telegram - Privasi dan Keselamatan
 3. Tatal ke bawah 'Padamkan Akaun Saya jika saya Pergi Untuk'Dan berubah menjadi 1 bulan.

  Menyahaktifkan Telegram - Had Masa

 4. Sekiranya anda tidak menggunakan Telegram, selepas tempoh sebulan itu, akaun anda akan dipadamkan, bersama-sama dengan semua perbualan dan kenalan anda.

Melaraskan tetapan penghancuran diri memberikan anda pilihan untuk mengubah fikiran anda dalam tempoh tidak aktif. Hanya gunakan aplikasi sembang dan tempoh merosakkan diri akan ditetapkan semula. Sekiranya anda tidak mahu menunggu dan anda mahu memadamkannya Akaun Telegram dengan segera, teruskan membaca.

Secara manual Memadamkan Telegram

Terdapat tiada pilihan 'memadam akaun' dalam aplikasi Telegram, ia perlu dilakukan melalui penyemak imbas web sama ada pada peranti mudah alih anda atau komputer. Ikuti langkah mudah ini:

 1. Lawati Halaman Deactivation Telegram dan masukkan nombor telefon akaun anda dalam format antarabangsa yang betul. Secara Tetap Menghapus Telegram - Laman Utama
 2. Anda akan diminta untuk tambah kod pengesahan, yang telah dihantar ke nombor mudah alih anda.
 3. Pada halaman seterusnya, anda boleh memasukkan alasan untuk meninggalkan jika anda memilih, sebelum mengklik 'Selesai'. Secara Tetap Menghapus Telegram - Sebab untuk Meninggalkan
 4. Pop timbul bertanya 'Adakah anda pasti?' Klik 'Ya, Padamkan Akaun Saya'. Secara Tetap Menghapus Telegram - Adakah Anda Pasti
 5. Anda Akaun Telegram kini dipadamkan dan anda boleh mengalih keluar aplikasi dari peranti anda.

Jika anda mengubah fikiran anda, ia mungkin menjadi beberapa hari sebelum anda boleh membuat akaun Telegram baru.

Mengeksport Data Telegram

Sebelum memadam Telegram, anda mungkin mahu mengeksport data anda iaitu gambar, foto, dan media lain. Anda memerlukan versi terkini Desktop Telegram untuk memuat turun data anda dalam format JSON atau HTML. Untuk mengeksport data anda:

 1. Buka Desktop Telegram dan pilih 'Tetapan'.
 2. Pilih 'Eksport Data Telegram'.
 3. Kemudian pilih 'Eksport Sejarah Sembang', Dan pilih jenis data yang ingin anda eksport.
 4. Anda boleh sekarang lihat data Telegram anda di luar talian.

Cara Lain untuk Menyimpan Data Anda Secara Swasta

Telegram tidak asing dengan kontroversi, tetapi bukan satu-satunya aplikasi sembang yang telah dipersoalkan keselamatannya. Dengan peretas menjadi lebih canggih daripada sebelumnya, ia mempunyai tidak pernah lebih penting untuk menyimpan data anda secara dalam talian.

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan keselamatan dalam talian anda yang termasuk menggunakan VPN berkualiti tinggi apabila menyemak imbas web, streaming, atau menghantar maklumat dalam talian. Mudah digunakan, menyediakan VPN perlindungan dalam talian yang komprehensif, mencegah pelanggaran sebelum berlaku. Dengan menggunakan pelbagai lapisan perlindungan dan penyulitan, anda sambungan adalah tanpa nama, selamat, dan peribadi.

Bacaan lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai VPN dan cara memilih yang terbaik untuk anda, semak Cara Pilih VPN Terbaik.

Ketahui lebih lanjut tentang menjaga diri anda selamat dalam talian dengan membaca kami Panduan Ultimate untuk Privasi Dalam Talian.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me