Cara Mencegah Serangan Cyber: Panduan untuk Perniagaan Kecil dan Sederhana

Perniagaan kecil dan sederhana umumnya tidak memikirkan keselamatan siber, dan jika mereka melakukannya, mereka tidak fikir ia akan berlaku kepada mereka. Menurut kajian KPMG yang meninjau 1,000 syarikat kecil di UK, 51% mengatakan bahawa mereka tidak percaya pelanggaran siber akan berlaku kepada mereka. Namun demikian, 60% daripada syarikat yang ditinjau telah mengalami pelanggaran.

Serangan siber adalah lebih daripada sekadar kehilangan beberapa dokumen, kehilangan data boleh memberi kesan buruk kepada syarikat, besar atau kecil. Di bawah, kita memecahkan langkah-langkah serangan siber, akibatnya, dan bagaimana untuk mencegahnya daripada berlaku kepada anda tanpa melabur terlalu banyak masa dan wang.

Apabila ekonomi semakin berkembang, semakin banyak syarikat gagal melindungi data mereka dengan secukupnya. Walaupun banyak syarikat mendakwa mereka tidak melindungi diri mereka kerana mereka percaya bahawa mereka terlalu kecil untuk diserang, kebanyakan mereka tidak mahu menghabiskan masa atau wang pada sesuatu yang mereka tidak percaya akan berlaku. Walau bagaimanapun, menghalang serangan di tempat pertama kos kurang daripada membaik pulih syarikat anda selepas satu.

Apa itu Cyber-Attack?

Serangan siber adalah percubaan oleh penggodam merosakkan atau memusnahkan rangkaian atau sistem komputer. Ia biasanya terdiri daripada pelanggaran data, iaitu apabila data sensitif atau sulit telah dilihat, digunakan, atau dicuri oleh orang yang tidak dibenarkan. Serangan siber boleh berupa pencurian identiti, virus, malware, penipuan, atau pemerasan.

Serangan siber yang paling umum adalah serangan ransomware. Yang menyulitkan data yang hanya boleh dikeluarkan jika dibayar. WannaCry dan Petya adalah dua contoh terbaru serangan ransomware.

Satu lagi bentuk serangan siber adalah penyelewengan, yang bertujuan untuk mengumpul lalu lintas yang mengalir masuk dan keluar dari komputer. Walaupun ia kelihatannya tidak berbahaya, serangan siber ini mampu memanfaatkan syarikat.

Bagaimana Sakit Serangan berlaku?

Terdapat banyak cara untuk penggodam mendapat akses ke rangkaian anda, tetapi banyak serangan pada masa kini adalah halus dan senyap, menjadikan mereka sukar untuk mengesan.

Serangan siber biasanya terjadi melalui e-mel phishing, serangan mudah alih, atau rampasan lalu lintas. Serangan Petya baru-baru ini dibocorkan menerusi pembaharuan sistem perakaunan bahawa semua syarikat yang bekerja dengan kerajaan Ukraine mesti menggunakannya. Terdapat satu lagi kaedah serangan yang tumpul, yang dikenali sebagai Pemberitahuan Pemberhentian Terdistribusi (DDoS), yang menghantar sejumlah besar lalu lintas untuk merosakkan sistem. Dengan merosakkan sistem, ia menghalang pengguna mengakses laman web atau perkhidmatan anda. (Ini berlaku kepada Twitter, Spotify, dan Reddit pada Oktober 2016). Tetapi dengan syarikat kecil yang tidak mempunyai pangkalan pengguna yang besar, e-mel phishing biasanya pelakunya.

Cara Mencegah Serangan Cyber: Panduan untuk Perniagaan Kecil dan Sederhana

E-mel Phishing adalah cara yang paling biasa untuk membocorkan virus.

Sejak e-mel pancingan data direka bentuk untuk kelihatan seperti e-mel selamat, sangat sukar untuk mengesan mereka. Menurut Tim Bandos, Pengarah Cybersecurity di Digital Guardian, cara terbaik untuk mencegah penyerangan siber daripada menyulitkan dan merosakkan data anda adalah dengan mendidik pekerja anda dan melatih mereka untuk mengetahui apa e-mel phishing kelihatan seperti. E-mel phishing biasanya menunjukkan beberapa jenis urgensi dan termasuk sambungan fail. Sesetengah penggodam akan menghabiskan berbulan-bulan menganalisis perniagaan sebelum menghantar e-mel pancingan data yang bertujuan untuk kelihatan seperti e-mel dalaman. Walaupun sukar untuk dikesan, dengan pendidikan yang betul, pekerja anda akan tahu bagaimana mengenalinya.

Apakah kesannya?

Walaupun banyak syarikat percaya mereka tidak akan diserang, masih ada bernilai pelaburan. CSO melaporkan pada tahun 2017 bahawa kos jenayah siber dijangka mencecah $ 6 Trilion setiap tahun menjelang 2021. Ia adalah satu ancaman yang serius, dan ia tidak sepatutnya diambil ringan.

Menurut satu artikel dalam Wali Digital yang mewawancarai 44 ahli keselamatan, "mencegah serangan ransomware di tempat pertama dapat menyelamatkan puluhan ribu dolar Anda - atau mungkin berjuta-juta kerugian akibat operasi terganggu, kehilangan data, dan akibat lainnya. "Kehilangan data mempunyai kesan buruk terhadap syarikat, baik dari segi kewangan dan pelanggan. Walaupun serangan ransomware hanya meminta $ 300, syarikat tidak mampu kehilangan reputasi mereka, dan itu berlaku selepas serangan siber. Daripada syarikat-syarikat yang siber yang dilanggar dalam kaji selidik KPMG, 89% mengatakan ia memberi kesan besar kepada reputasi mereka. Pelanggan anda bergantung kepada anda untuk memastikan maklumat mereka selamat, dan jika anda siber melanggar, mereka akan berfikir dua kali sebelum menggunakan perkhidmatan anda..

Apa Cara untuk Mencegah Serangan Cyber?

Seperti yang kita katakan di atas, menjaga pekerja anda up to date tentang serangan siber dan mendidik mereka tentang apa yang mereka kelihatan adalah salah satu cara terbesar untuk menghalangnya. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan.

Pasang perisian antivirus

Walaupun serangan siber biasanya diarahkan pada syarikat, virus berlaku secara rawak, dan mereka lebih umum. Walaupun virus mungkin tidak menyulitkan data anda, ia masih boleh mencuri dan menjangkiti komputer anda, memperlahankan produktiviti. Perisian antivirus yang terbaik sering boleh menggagalkan 99% virus yang diketahui. Ia juga boleh melindungi anda daripada spyware yang dirancang untuk mengintip tindakan syarikat anda dan merakam data anda. Ia juga melindungi anda dari spam yang tidak diingini, yang tidak ada yang ingin ditangani. Cari perisian antivirus yang baik yang menjalankan pemeriksaan harian dan kemas kini untuk memastikan komputer dan data anda dilindungi.

Dapatkan Firewall

Cara Mencegah Serangan Cyber: Panduan untuk Perniagaan Kecil dan Sederhana

Firewall menghalang virus dari mendapatkan komputer anda pada mulanya

Walaupun perisian anti-virus biasanya dapat mengesan virus dan menyingkirkannya, firewall menghalangnya daripada masuk ke komputer anda di tempat pertama. Firewall pada asasnya sifter yang duduk di antara komputer dan internet anda. Semasa anda menyemak imbas web, anda sentiasa menghantar paket maklumat bolak-balik. Firewall memfilter pakej ini dan bertindak sebagai perisai kepada mana-mana yang mungkin berbahaya. Bagaimanapun, jika virus tidak dilalui, firewall tidak akan dapat mengeluarkannya.

Gunakan VPN

Jika anda sebuah syarikat kecil atau sederhana, kemungkinan bahawa sekurang-kurangnya beberapa pekerja anda bekerja dari jauh. Telefon pintar dan tablet pintar yang lebih canggih menjadikannya mudah untuk bekerja di luar pejabat atau semasa berulang. Tetapi melainkan anda dapat memastikan pekerja anda menggunakan rangkaian yang selamat, kemungkinannya syarikat anda berisiko untuk penggodam. Terutama jika anda berada di rangkaian WiFi awam, penggodam boleh dengan mudah memintas apa sahaja data yang dihantar oleh pekerja anda. VPN, yang boleh digunakan di mana-mana dan di hampir mana-mana peranti, menyulitkan data menjadikannya jauh lebih sukar bagi penggodam untuk memintasnya.

VPN, atau Rangkaian Persendirian Maya, pada mulanya dicipta untuk syarikat besar dan kerajaans sehingga pekerja yang bekerja dari jauh dapat dengan selamat menyambung ke rangkaian syarikat tanpa membahayakan data. VPN mewujudkan terowong di antara peranti pekerja dan pelayan syarikat, melindunginya dari penggodam atau orang lain yang mungkin mahu mencuri data. Ia juga menyulitkan data, jadi walaupun ia dicuri, ia hampir mustahil untuk dibaca.

Kedudukan Penyedia Kedudukan Markah Skor kami
Pilihan Editor 5.0 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
2 4.9 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
3 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
4 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
5 4.7 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak

Walaupun terdapat versi percuma yang tersedia, masih dianjurkan untuk membayar VPN. Sama ada mereka menyertakan iklan pop timbul, sambungan lambat, atau mengesan data anda, perkhidmatan VPN percuma biasanya datang dengan tangkapan. Dengan versi berbayar, anda boleh memastikan bahawa anda akan mempunyai sambungan selamat dengan kelajuan tinggi, penyulitan data yang baik, dan mereka tidak akan mengumpulkan data anda. Kebanyakan VPN menawarkan diskaun dengan harga yang berpatutan. Untuk maklumat lanjut mengenai perbezaan antara VPN percuma dan berbayar, lihatlah artikel kami mengenai VPN percuma.

Bagaimana Memulakan

Ia tidak pernah terlambat untuk melindungi diri anda daripada serangan siber, tetapi yang terbaik adalah tidak menunggu sehingga anda dipengaruhi oleh satu. Serangan siber boleh terjadi pada mana-mana perniagaan, besar atau kecil. Mulakan meneliti perisian anti-virus, dan lihat VPN kami yang sesuai dengan keperluan syarikat anda. Yang paling penting adalah untuk menjaga diri dan pekerja anda sehingga tarikh serangan siber (ini adalah blog terbaik untuk mengikuti berita keselamatan dalam talian). Mengambil langkah berjaga-jaga terhadap serangan siber akan memastikan perniagaan anda berjalan lancar.

Cara Mencegah Serangan Cyber: Panduan untuk Perniagaan Kecil dan Sederhana

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me