Hosting tanpa pelayan adalah Mengubah Wajah WordPress, Ketua Pegawai Eksekutif Strattic Menjelaskan

Apa yang Membawa Anda Membangun Penyelesaian Hosting Hosting Serverless?

Saya dilahirkan di Kanada, dan berpindah ke Israel 23 tahun lalu. Saya menamatkan universiti dan menubuhkan agensi pembangunan WordPress 14 tahun yang lalu. Kami adalah salah satu yang pertama menawarkan WordPress sebagai penyelesaian perniagaan ketika ia hanya platform blog. Kerana kita bermula lebih awal, kita berada dalam kedudukan yang baik apabila perniagaan dan organisasi mula mencari penyelesaian lain untuk menguruskan laman web mereka dan bukan menggunakan perisian proprietari mereka.

Selama lima tahun yang lalu, ia menjadi sakit kepala untuk mengurus dan menyelenggara laman web WordPress. Kami mula menawarkan pelanggan kami pakej penyelenggaraan untuk membantu mereka dengan sakit kepala di mana kami menyimpan laman web mereka dikemas kini, disandarkan dan memberi mereka sokongan teknikal, tetapi ia menjadi lebih sakit kepala, bahkan untuk kami.

Semasa saya berada dalam bidang pembangunan web, saya sentiasa berusaha untuk terus berada di atas trend dan teknologi. Saya mula tertarik dengan konsep generator tapak statik. Ini cara untuk menggunakan laman web tanpa pangkalan data, hanya HTML, CSS dan JavaScript. Penjana tapak statik memudahkan para pemaju untuk menggunakan laman web, dan laman web ini lebih stabil. Tiada pangkalan data untuk menggodam; ia tidak perlu menghasilkan pangkalan data untuk menanyakan halaman, jadi ia berjalan lebih cepat dan lebih ringan. Walau bagaimanapun, kelemahan besar adalah bahawa ia tidak mempunyai fleksibiliti untuk bukan pemaju yang terdapat di platform seperti WordPress. Ia tidak mempunyai komuniti WordPress atau komuniti sumber terbuka pada skala.

Jadi idea saya adalah untuk membawa kedua-dua konsep bersama. WordPress sangat besar; ia adalah 30% dari internet dan berkembang, dan ia mempunyai banyak manfaat. Jadi, bagaimana jika kita menghidupkan WordPress ke dalam penjana laman statiknya sendiri? Dan itulah konsep di sebalik Strattic.

Jadi, apa yang kita lakukan dengan Strattic ialah mengubah laman web WordPress ke teknologi statik, tanpa pelayan, dalam satu klik saja. Pengguna tidak perlu mempelajari apa-apa yang baru, supaya mereka dapat mengurus laman web mereka seperti yang biasa digunakan. Apa yang perlu mereka lakukan apabila mereka membuat perubahan (dalam pembangunan, reka bentuk, kandungan), klik satu lagi butang, dan laman web mereka akan digunakan sebagai replika sempurna, dan replika itu statik; tiada pangkalan data asas. Jadi, penggodam yang sentiasa cuba untuk melanggar laman web berdasarkan kerentanan yang diketahui, akan memukul dinding kerana tidak ada apa-apa untuk melanggar di sana. Tapak boleh mendapat sehingga 16 kali lebih pantas, dan kebolehskalaan tidak menjadi masalah.

Sekarang, katakanlah salah satu laman web ini mendapat kemasukan lalu lintas yang besar, trafik positif dari artikel atau kempen, atau lalu lintas negatif seperti dalam bentuk serangan DDoS, dan pelayan dapat melambatkan atau crash. Tetapi dengan laman web statik, itu tidak akan berlaku. Oleh itu, kami membawa semua manfaat ini kepada pelanggan kami tanpa perlu menukar apa-apa pada rangkaian mereka.

Bagaimana Hosting tanpa Server Berbeza dengan Kaedah Hosting Tradisional?

Pada asasnya, apabila anda melawat tapak web yang berjalan di CMS, anda meminta halaman, dan ia menanyakan pangkalan data untuk mendapatkan kandungan pada penyemak imbas anda. Kami melakukan semuanya selepas itu. Kami mengambil bahagian hadapan dan memotongnya dari belakang. Kami membentangkan pertanyaan pos halaman ke internet. Itulah bahagian statik, bahagian bukan pangkalan data. Tetapi itu tidak bermakna bahawa laman web itu tidak mempunyai kandungan dinamik; pelayan tidak dapat bermain apabila kita perlu menyokong fungsi yang berkomunikasi dengan pangkalan data. Sebagai contoh, borang hubungan atau carian WordPress asli, yang akan menanyakan pangkalan data dan kemudian memaparkan hasilnya. Kami meniru fungsinya menggunakan teknologi tanpa pelayan yang dipanggil Lambda, yang dibangunkan oleh Amazon AWS. Lambda boleh membentangkan fungsi yang seperti dinamik, tanpa memerlukan pangkalan data. Ia juga dipanggil Fungsi sebagai Perkhidmatan. Oleh itu, anda mencetuskannya dengan menyerahkan borang atau mengklik butang yang mencetuskan fungsi Lambda, dan menjalankan fungsi dinamik. Misalnya, ia menyerahkan penyerahan apabila borang dihantar. Kami mengambil kandungan itu dan menghantarnya ke mana sahaja ia perlu pergi, seperti menghantarnya ke pemilik tapak dalam e-mel, sebagai contoh, dan kemudian fungsi Lambda dimatikan. Ia hanya berjalan selama tempoh apa yang diperlukan, yang merupakan cara yang lebih selamat dan berskala untuk melakukan sesuatu. Dengan cara itu, kita dapat memelihara kemerdekaan dan keselamatan pangkalan data.

Apakah Beberapa Kelemahan WordPress, dan bagaimana Strattic Help to Overcome Mereka?

Pada umumnya, bagi seseorang yang menjalankan laman web WordPress standard, ada perkara tambahan yang boleh membantu. Jika pemilik laman web mengurus buah gantung yang rendah, maka mereka berada dalam keadaan yang baik. Yang akan termasuk pada dasarnya memastikan bahawa pemilik tapak sentiasa mengemas kini plugin, tema dan perisian teras. Itulah kunci.

Adalah penting untuk mengaudit pemalam sekali-sekala dan lihat sama ada mereka telah berhenti disokong dengan menyemak repositori plugin. Anda juga boleh melihat jika mereka menjawab permintaan sokongan, dan jika tidak, plugin menjadi risiko keselamatan kerana tidak ada orang yang memeriksa kerentanan atau melepaskan patch. Ia biasanya disyorkan untuk tidak mempunyai terlalu banyak plugin di tapak, kerana ia mungkin membawa kepada masalah prestasi.

Simpan sandaran, tidak semestinya untuk mengelakkan masalah, tetapi ia boleh menyelamatkan anda jika ada masalah. Ia tidak mencukupi untuk bergantung kepada sandaran syarikat hosting. Saya telah melihat syarikat hosting yang diretas atau keluar dari perniagaan, dan pemilik laman web tidak dapat berbuat apa-apa.

Kami suka perkhidmatan sandaran yang disebut Blogvault, dan ia lancar. Anda memasang plugin mereka, anda boleh menguji, memulihkan, dan membuat cadangan laman web anda setiap hari. Itulah kritikal.

Satu lagi fungsi yang dapat dengan mudah ditambahkan pengguna ialah perlindungan Brute Force Attack. Terdapat plugin yang anda boleh tambah ke senarai putih hanya IP anda untuk log masuk ke laman web, dan menyekat semua pengguna lain atau IP tertentu dari halaman log masuk. Sudah tentu, sebagai admin, anda tidak boleh menggunakan username "admin" atau "administrator". Pilih sesuatu yang kurang jelas.

Melangkah URL halaman log masuk boleh menghalang bots automatik dari mendapatkan di sana, tetapi ia adalah kaedah yang kontroversial dan ramai orang mengatakan ia tidak berbaloi.

Inilah ceramah yang saya berikan di WordCamp Europe pada tahun 2017 di Paris, dengan senarai keseluruhan langkah keselamatan yang boleh diambil oleh orang ramai.

Miriam Schwab: Keselamatan WordPress untuk Semua - Anda Tidak Percaya Bagaimana Ia Mudah

Bagaimana anda Melihat Masa Depan WordPress??

WordPress berada dalam keadaan sekarang di mana ia mempunyai persaingan yang lebih serius berbanding sebelum ini. Terdapat platform yang lebih mudah digunakan untuk membina dan menguruskan laman web. WordPress akan mempunyai permainannya, dan saya gembira melihat bahawa ia sebenarnya berlaku. Terdapat tarikan besar yang diterajui oleh Mat Mullenweg, pengasas bersama WordPress, untuk melaksanakan editor baru yang dipanggil Gutenberg, yang bertujuan untuk menjadi lebih mesra pengguna untuk membuat susun atur dan gaya halaman. Sehingga kini, WordPress mempunyai editor laman dasar dengan keupayaan susun atur yang terhad, atau anda boleh menggunakan pembina halaman yang bermasalah dari segi kesannya terhadap prestasi dan kekurangan pemikiran ke hadapan. Sesetengah daripada mereka membuat susun atur halaman yang akan memecahkan tapak anda jika anda mematikannya. Elementor adalah pemikiran ke hadapan. Anda boleh mematikannya, dan susun atur halaman anda akan kekal, dan ia tidak mempengaruhi prestasi. Walau bagaimanapun, Gutenberg membawa keseluruhan konsep dalaman sebagai sebahagian daripada perisian teras. Matt telah mengenal pasti masalah yang dibina oleh pembina laman web kepada WordPress, dan untuk mengekalkan kedudukan mereka sebagai peneraju pasaran dalam CMS, tumpuan kini sekarang. WordPress akan terus berkembang kerana ia mempunyai kelebihan yang serius terhadap platform lain.

Sebagai contoh, anda tidak benar-benar memiliki kandungan anda, dan anda bergantung pada platform pihak ketiga. Bagi kebanyakan organisasi, penting bagi mereka untuk memiliki kandungan mereka. Dalam visi jangka panjang, itulah cara orang menghampiri laman web mereka.

WordPress mempunyai ancaman tertentu, tetapi ancaman tersebut mendorongnya ke depan untuk menjadi lebih baik untuk 10 tahun ke depan sekurang-kurangnya.

Orang berfikir bahawa WordPress tidak selamat. Ia telah membangunkan reputasi ini, tetapi ini adalah kerana ia sangat mudah untuk menetapkan bahawa orang-orang yang mendapatkan laman web dan berjalan tidak selalu berpengetahuan tentang keselamatan web dan oleh itu tidak tahu bagaimana untuk menguruskannya dan bertanggungjawab untuk laman web mereka. Platform seperti Strattic akan memastikan anda tidak perlu tahu apa-apa kecuali cara mengemas kini kandungan anda di tapak anda. Anda boleh mempunyai laman web yang lapuk, terdedah, tetapi tidak penting kerana ia tidak dapat diakses oleh web. Anda tidak perlu menjadi pakar keselamatan atau bimbang mengenainya, hanya menikmati faedah tanpa kelemahan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me