Keselamatan Firmitas ‘Side-Side adalah Mengubah Wajah Sistem OT


Apakah Produk Firmitas Unik??

Firmitas membangunkan produk untuk melindungi sistem kritikal misi dan sistem operasi dari serangan yang datang ke atas antara muka komunikasi. Pendekatan kami adalah unik kerana kami bergantung kepada teknologi berasaskan putih untuk menguatkuasakan kelakuan yang betul setiap komponen sistem.

Daripada mencari anomali, serangan, atau corak serangan, penyelesaian kami adalah penyelesaian tepi sisi peranti, yang direka untuk digunakan dalam talian untuk menguatkuasakan komunikasi yang betul dan yang diharapkan, masuk dan keluar dari sistem. Dengan berbuat demikian, kami membantu menguatkuasakan sampul operasi OT (Sistem Operasi) yang selamat dan selamat.

Apakah perbezaan antara perlindungan peranti dan rangkaian berasaskan rangkaian??

Penyelesaian keselamatan berasaskan rangkaian menganggap struktur rangkaian dan topologi tertentu, dan biasanya digunakan di sempadan rangkaian. Masalah dengan rangkaian hari ini, adalah bahawa mereka benar-benar berlubang, bahkan rangkaian OT. Terdapat lebih daripada satu pintu masuk dan keluar. Dengan peranti yang mempunyai Wi-Fi, Bluetooth dan keupayaan komunikasi yang lain, sesiapa sahaja boleh berkomunikasi dengan peranti anda dan menyusun semula atau memprogram semula mereka, kadang-kadang dengan pengetahuan pengendali, dan kadang-kadang tanpa.

Khususnya dalam rangkaian OT, struktur rangkaian membolehkan komunikasi antara peranti tanpa melalui ibu pejabat. Mana-mana penyelesaian keselamatan berasaskan rangkaian boleh terlepas komunikasi antara peranti. Jadi sekali terjejas, peranti boleh menyerang peranti lain dalam rangkaian tanpa dikesan. Oleh itu, kami percaya bahawa perlindungan mestilah mengikut peranti atau setiap sistem. Di samping itu, setiap sistem bertindak dengan cara yang berbeza dan mempunyai ciri-ciri uniknya sendiri. Ini memerlukan perlindungan yang disesuaikan, berdasarkan konfigurasi peranti dan pertimbangan penggunaan tertentu.

validigate firmitas

Bagaimana penyambungan telah mengubah industri kami?

20 tahun yang lalu, rangkaiannya agak mudah. Mereka mempunyai sempadan yang ditetapkan dengan satu pintu masuk dan keluar tunggal. Peranti dihasilkan oleh pengeluar yang lebih sedikit, dan maklumat tentang peranti ini tidak dapat diakses.

Kebangkitan sambungan membolehkan lebih banyak peranti disambungkan ke peranti lain dan rangkaian lain. Pada masa yang sama, maklumat tentang peranti ini menjadi mudah diakses oleh sesiapa sahaja. Tidak sengaja, trend ini menurunkan ambang untuk serangan. Sejak hari ini setiap peranti pintar dan bersambung, mengompromi satu peranti boleh bertindak sebagai titik masuk dan pivot untuk menyerang peranti lain dalam rangkaian.

Tambahan pula, peranti hari ini jauh lebih kompleks. Rantaian perkilangan dan bekalan adalah rangkaian vendor yang sangat kompleks yang menggabungkan banyak komponen perkakasan dan perisian. Dengan mengandaikan bahawa peranti dicagar apabila ia keluar dari kotak, bukanlah andaian yang sah pada hari ini.

Dengan penyambungan semua peranti ini, kami mendapat faedah peningkatan penglihatan, pengumpulan data, dan kecekapan. Kelemahannya ialah kami mendedahkan semua peranti ini kepada serangan berniat jahat.

Sistem OT adalah peranti yang direka untuk melaksanakan tugas khusus yang mempengaruhi dunia fizikal.

Peranti perubatan, IOT perindustrian, kereta yang disambungkan, jalan pintar, bandar pintar, sistem pengurusan bangunan, semuanya mempunyai satu perkara yang sama, yang pernah diserang, bukan hanya maklumat yang berisiko, ia adalah kehidupan rakyat. Serangan boleh menyebabkan kerosakan fizikal kepada manusia dan juga kematian. Melindungi sistem OT lebih kritis terhadap tamadun daripada hanya data. Teknologi perlindungan data lebih maju, tapi sayangnya terdapat beberapa syarikat yang cuba melindungi rangkaian dan peranti OT. Pada masa ini, kebanyakan penyelesaian tertumpu kepada pengesanan dan pengurusan peranti. Kami satu-satunya yang benar-benar mensasarkan perlindungan oleh pencegahan - melindungi peranti akhir dari penggunaan yang berniat jahat & penggodaman.

Bagaimana dilindungi bandar-bandar pintar hari ini?

Untuk pengetahuan saya yang terbaik, perlindungan bandar pintar didasarkan pada kebanyakan teknologi dan metodologi yang diperoleh dan sesuai untuk melindungi rangkaian perusahaan dan data. Adakah metodologi ini memberi faedah? Mungkin, tetapi mereka tidak memberikan cukup perlindungan terhadap serangan berasaskan proses dan serangan khusus yang mensasarkan sistem operasi. Sistem ini terlalu terdedah.

Jika anda adalah menteri keselamatan siber, apakah yang akan anda lakukan untuk meningkatkan perlindungan negara anda terhadap ancaman siber?

Di peringkat negara, saya mungkin akan memberi insentif kepada syarikat, kilang dan bandar untuk menggunakan penyelesaian teknologi untuk perlindungan siber, sebaik-baiknya syarikat tempatan dan syarikat permulaan tetapi bukan sahaja. Memahami bahawa dengan menyediakan insentif, seperti faedah cukai untuk organisasi besar untuk melindungi sistem mereka sendiri, kita sebenarnya mengurangkan wang yang dibayar kepada kerajaan, tetapi faedah di peringkat kebangsaan, jauh lebih tinggi. Infrastruktur negara yang mantap akan memberi nilai perniagaan yang penting, meningkatkan pendapatan syarikat-syarikat ini dan dengan itu meningkatkan jumlah cukai yang mereka bayar. Sebarang serangan ke atas organisasi ini adalah serangan ke atas pekerja, keluarga mereka, komuniti mereka, dan orang lain yang berkaitan. Lebih mudah dilihat apabila anda bercakap tentang bandar pintar, kerana ini adalah warganegara negara yang kita bercakap. Tetapi pada asasnya, apa-apa wang yang diarahkan untuk melindungi infrastruktur kritikal kami akan mengembalikan pelaburan dengan cepat. Kerajaan harus menggalakkan syarikat-syarikat untuk menguji teknologi baru, walaupun ada penyelesaian yang bertindih dalam kemampuan. Melabur dalam keselamatan jauh lebih murah daripada mengendalikan kerosakan serangan, dan ini tanpa menyebut kerosakan kepada alam sekitar dan kesihatan rakyat. Dari perspektif perniagaan, penyelesaiannya lebih baik.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me