MailGuard – Web Berasaskan Proaktif Awan dan Keselamatan E-mel


Sama seperti rancangan perniagaan yang baik, bangunan dan penyelenggaraan dasar dan perkakas keselamatan siber yang berkesan adalah komponen utama dalam perniagaan apa pun hari ini. Namun banyak perniagaan tidak menyedari tentang bahaya dan realiti pepatah itu: "Ini bukan soal jika, tetapi kapan." Craig McDonald, Ketua Pegawai Eksekutif MailGuard, bekerja bukan sahaja untuk menghasilkan teknologi yang diperlukan untuk mempertahankan diri daripada semakin canggih serangan siber, tetapi membantu mendidik perniagaan mengenai risiko.

Beritahu kami tentang syarikat anda, MailGuard. Apa yang memberi inspirasi kepada anda untuk memulakan perkhidmatan semacam ini?

Saya mengasaskan MailGuard pada tahun 2001, selepas virus yang dihantar oleh e-mel menyebabkan malapetaka besar pada syarikat yang dimilikinya pada masa itu. Saya tidak faham mengapa perniagaan saya terpengaruh, terutamanya kerana kami membayar untuk keselamatan siber. Keselamatan yang kami ada hanyalah tidak berkesan terhadap ancaman baru. Pengalaman itu mengajar saya betapa perniagaan rentan terhadap ancaman siber dan memberi inspirasi kepada saya untuk memulakan MailGuard.

Terdapat banyak pilihan e-mel dan keselamatan web yang ada, yang membezakan anda dari pesaing anda?

Perbezaan utama adalah dalam pendekatan. Kebanyakan pilihan tradisional bersifat reaktif. Mereka memberi tumpuan untuk melihat e-mel 'buruk' dan cuba untuk menghentikan e-mel masa depan yang kelihatan sama dengan menggunakan apa yang disebut dalam industri sebagai tandatangan, untuk setiap ancaman.

Kami mengambil pendekatan yang berbeza. Dengan profil kedua-dua 'baik' dan 'buruk' e-mel, AI kami (Kecerdasan Buatan) lebih berkesan untuk melihat apa-apa yang kelihatan luar biasa. Yang penting, ia juga bermakna kami tidak menghentikan e-mel 'baik' tanpa perlu. Di samping itu, pendekatan 'lama' mengenal pasti ancaman, melepaskan tandatangan antivirus, melepaskan patch, dan menyebarkan kepada pelanggan adalah ketinggalan zaman dan lambat. Ia tidak dapat mengikuti perkembangan lelaran setiap ancaman apabila mereka melanda peti masuk.

Enjin Hybrid AI MailGuard meramalkan, belajar, dan menjangkakan ancaman baru sebaik sahaja mereka mula beredar, yang bermakna kita sehingga 48 jam lebih awal daripada pesaing kita untuk menghentikan e-mel niat jahat jenayah baru.

Berikutan itu, MailGuard merupakan salah satu daripada syarikat pertama yang mengambil skim penipuan Netflix. Apakah langkah-langkah yang anda ambil untuk mengenal pasti dan mencegah jenis serangan ini sebelum masuk ke peti masuk pelanggan anda?

AI kami agak ditala. Saya memulakan perniagaan ini pada tahun 2001, jadi kami mendapat manfaat dari tahun kecerdasan dan harta intelektual. AI kami menjalankan puluhan ribu cek pada setiap e-mel, berbanding dengan penyelesaian lain yang mungkin melakukan beberapa ratus cek. Di samping itu, jurutera kami sentiasa mengkaji semula ancaman baru untuk melihat bagaimana prestasi mereka terhadap sistem kami, dan pasukan terus menguji perbaikan untuk meningkatkan prestasi tanpa menjejaskan e-mel pelanggan.

MailGuard menggunakan sistem 'hibrid AI' untuk membantu meramalkan dan mencegah serangan - bagaimana sistem berfungsi? Apakah maksud 'hibrid AI' yang bertentangan dengan 'AI penuh'?

Hibrida AI sebenarnya yang saya nyatakan di atas. Iaitu, adalah gabungan campur tangan dan kepakaran manusia, digabungkan dengan kelajuan dan kuasa yang telah diperoleh AI sepanjang 17 tahun yang lalu. Pengambilan keputusan manusia tidak boleh mendekati kelajuan dan ketepatan AI kita, tetapi kita fikir penting bahawa jurutera kita masih meneliti ancaman baru supaya kita mempunyai pemahaman yang dekat tentang sebarang taktik baru yang sedang digunakan oleh rangkaian jenayah siber . Rangkaian jenayah siber yang kita hadapi sangat pintar dan canggih, dan mereka bergerak dengan laju. Kita perlu mengambil kesempatan untuk tinggal di hadapan mereka.

Salah satu masalah yang paling bermasalah dengan e-mel dan keselamatan web ialah kesedaran. Malah, lebih daripada 25% PC pada tahun 2017 masih tidak dilindungi dengan betul atau tidak dilindungi sama sekali. Apa yang boleh dilakukan untuk mencuba dan mengubahnya?

Saya tidak boleh bersetuju lagi. Pendidikan sangat penting di semua peringkat organisasi dan jenayah siber adalah yang pertama dan paling utama masalah manusia. Teknologi hanya boleh berbuat begitu. Kami memerlukan setiap orang dalam organisasi untuk memahami jenis risiko dan ancaman terhadap perniagaan mereka.

Itulah sebabnya saya sangat didedikasikan untuk mendidik orang ramai:

  • Buku yang saya tulis, 'Meningkatkan Kebangkitan Cybercrime'is bertujuan untuk mendidik para eksekutif bukan berteknologi tentang risiko jenayah siber dan apa yang mereka boleh lakukan untuk melindungi perniagaan mereka.
  • Tahun lepas, saya melancarkan 'Surviving the Rise of Cybercrime'at House of Parliament of Australia.
  • Kami telah mendapat sokongan daripada Wall Street Journal kepada kerajaan untuk sektor korporat, seperti ANZ Bank.
  • Kami menjalankan satu siri acara untuk CxO dengan Alastair MacGibbon dan Microsoft untuk meningkatkan kesedaran.
  • Saya bercakap dengan kerap pada persidangan dan acara serupa yang lain.

Ramai orang dan juga syarikat yang tidak menyedari kerosakan yang ketara, kewangan dan lain-lain, bahawa jenayah siber boleh dikenakan. Bagaimana anda menunjukkan pentingnya teknologi seperti MailGuard apabila 'ROI' dan ancaman sering tidak ketara untuk kebanyakan pengguna?

Anda betul bahawa ia adalah satu cabaran. Sangat mudah untuk menerangkan potensi kesan kewangan, risiko undang-undang dan pengawalseliaan, atau pun kerosakan reputasi yang boleh disebabkan oleh perniagaan atau kepimpinannya. Namun, mengenai jenayah siber, ia boleh menjadi lebih sukar untuk menerangkan kemungkinan kerosakan. Malangnya, ramai yang berpendapat ia tidak akan berlaku kepada mereka. Kebenaran, bagaimanapun, seperti yang dikatakan ramai, adalah bahawa serangan siber bukanlah masalah jika tetapi bila.

Jadi, saya berharap sikap itu berubah. Faktor lain ialah banyak penjual terbesar tidak melakukan pekerjaan yang baik, jadi pemimpin perniagaan enggan mencuba sesuatu yang baru. Jika orang besar tidak berkesan, mereka sering terjebak dengan kos penyelesaian tambahan, atau ia akan terperangkap dalam rumput dengan pasukan IT mereka.

Bahawa dikatakan, sudah pasti lebih banyak kesedaran sekarang daripada 12 bulan yang lalu. Kami mendapat sokongan besar daripada sektor kerajaan, serta rakan kongsi kami di Microsoft di mana kami menyusun dengan Office 365. Dengan Peraturan Perlindungan Data Am (GDPR) di Eropah, dan Undang-undang Pelanggaran Data yang Diketahui (NDB) akan berkuatkuasa di Australia seterusnya tahun, saya fikir kesedaran di kalangan papan dan pasukan eksekutif akan meningkatkan tahap yang lain.

 

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

67 + = 69

map