Ασφάλεια και η δικτυωμένη κοινωνία – μια βαθιά ματιά στην ανθρωπότητα στην ψηφιακή εποχή

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο?

Το κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου προήλθε από το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αγωνίστηκε με την άνοδο των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, υπήρξε γενική έλλειψη συζήτησης σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση των χρηστών και για να παρακινήσει τις εταιρείες να φτάσουν σε αυτό που συνέβη και να λάβουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Τι νέα γνώση έχετε αποκτήσει κατά την έρευνα για το βιβλίο?

Ενώ διεξήγαγε έρευνα για το βιβλίο, υπήρχε η ευκαιρία να μάθουμε πώς οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι από την έλλειψη ασφάλειας και ιδιωτικότητας, πώς αυτό οδήγησε στις συνδέσεις του Virtual Private Network (VPN) να γίνουν ένα βασικό καταναλωτικό προϊόν και πώς αυτό το ανοιχτό και ελεύθερο περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της πειρατείας και της ανόδου του Anonymous ως σε απευθείας σύνδεση οργάνωση επαγρύπνησης.

Το βιβλίο Ασφάλεια και η Δικτυωμένη Εταιρεία μπορούν να αγοραστούν σε ηλεκτρονική μορφή από το Springer.

Παρακάτω είναι το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου, η έλευση της τεχνολογίας ήταν καθοριστική για την προώθηση των μεγάλων μετασχηματισμών της κοινωνίας. Ωστόσο, η Βιομηχανική Επανάσταση (1760-1820) συνέβη περισσότερο από έναν αιώνα και επηρέασε κυρίως τον δυτικό πολιτισμό.
Η προσωπική υπολογιστική και επανάσταση στο Διαδίκτυο έχει αποδώσει σε 30 χρόνια πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτή η επανάσταση έχει επιταχυνθεί μετά τη σύνδεση δυνητικά όλων των ανθρώπων στον πλανήτη με τον άλλον μέσω του Διαδικτύου μέσω φορητών συσκευών. Τώρα μοιραζόμαστε περισσότερα μεταξύ τους από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία. Οι εταιρείες που διευκόλυναν αυτόν τον μετασχηματισμό δεν υπήρχαν πριν από 15 χρόνια και εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πλήρη αντίκτυπο τους, καθώς οι πλατφόρμες και τα προϊόντα τους επιτρέπουν τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις τους.

Με την εμφάνιση της διαδεδομένης κινητής συσκευής και της διασυνδεσιμότητας του Διαδικτύου έχει έρθει η πιο σκοτεινή πλευρά των χάκερ, των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, των τρομοκρατών στον κυβερνοχώρο και της γενικής απειλής του κυβερνοχώρου.
Οι κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να δημιουργήσουν νομοθεσία και να διατυπώσουν κανονισμούς για να φέρουν την τάξη στον online κόσμο προστατεύοντας παράλληλα την ουσία του Διαδικτύου που την έχει καταστήσει ανεκτίμητη πηγή. Αυτή η ουσία, για κάποιους φέρνει την ανωνυμία, την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Για άλλους, τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά δείχνουν την έλλειψη αποτελεσματικής παρουσίας της κυβέρνησης και της επιβολής του νόμου, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή για εγκληματική δραστηριότητα για να ευδοκιμήσει online.

Παγκόσμιοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εθνών, διεθνών οργανισμών, τρομοκρατών και vigilantes, εκμεταλλεύτηκαν όλοι το Διαδίκτυο για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Η κλοπή πληροφοριών, η διαρροή προσωπικών και εθνικών μυστικών, η αποφυγή των φόρων, η αποκοπή τιμών και η παραβίαση του νόμου έχουν συμβεί όλα ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του Διαδικτύου.
Το Διαδίκτυο έχει επίσης φέρει ελπίδα, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στις μάζες.
Μέσω του Διαδικτύου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μάθουν και να επηρεάσουν τα γεγονότα σαν να συμμετέχουν πραγματικά σωματικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι η τεχνολογία δεν θα αποτελέσει μέσο για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η υγιής κυβερνητική πολιτική είναι συχνά μια ανταλλαγή μεταξύ καταναλωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η προσεκτική προετοιμασία της νομοθεσίας και των κανονισμών παρέχει βεβαιότητα.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να επικαιροποιήσει εγκαίρως τη νομοθεσία και τη ρύθμιση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας συμβαίνει συχνά και οι επακόλουθες εξελίξεις στον κυβερνο-πόλεμο και στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο συμβαδίζουν.
Μια βασική πτυχή της χρήσης της τεχνολογίας από την κοινωνία ήταν η ανταλλαγή μεταξύ της πρόσβασης στις εφαρμογές και της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των πελατών. Οι κυβερνήσεις, οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί συλλέγουν τώρα δεδομένα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε συνεχώς αυξανόμενα ποσά. Πώς να διαχειριστεί αυτή τη χιονοστιβάδα δεδομένων έχει γίνει γνωστό ως μεγάλα δεδομένα και η εξόρυξη για πληροφορίες έχει γίνει μια βιομηχανία ανάπτυξης.
Η εξέλιξη της τεχνολογικής επανάστασης που συμβαίνει γύρω μας δεν είναι ομοιόμορφη. Η σχεδίαση δεσμών μεταξύ των γεγονότων υπογραφής έχει μερικές φορές σχέση μόνο με το γεγονός αλλά σε κάθε σημείο, η σημασία και η σημασία ενός γεγονότος πρέπει να περιγραφεί και να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της ημέρας.

Αυτή η συλλογή άρθρων επιχειρεί να κάνει ακριβώς αυτό. Τα άρθρα γράφτηκαν επειδή κατέλαβαν σημαντικά γεγονότα που αντικατοπτρίζουν, διαμορφώνουν και καθορίζουν τις τάσεις και τις κινήσεις που αφορούν την τεχνολογία και την κοινωνία. Ομαδοποιήσαμε αυτά τα άρθρα σε κεφάλαια που αντανακλούν τις ιδιότητες των άρθρων. Αυτό όμως τεχνητά χωρίζει τα γεγονότα που συνδέονται στην πραγματικότητα. Η ανάδυση του Ανώνυμου ως συλλογικό / ακτιβιστικό συλλογικό, για παράδειγμα, καθόριζε την κατανόησή μας για αυτό το κίνημα. Αλλά ο hacktivism είναι αλληλένδετος με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο και την κυβέρνηση, και τη χρήση του Διαδικτύου από όλους. Αυτό με τη σειρά του αντανακλά τη διαπερατότητα του Διαδικτύου σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Η χρονική περίοδος που καλύπτει αυτό το βιβλίο έβλεπε αρκετά σημαντικά γεγονότα. Υπήρξε η άνοδος του Anonymous, του LulzSec και άλλων, οι οποίοι αποκατέστησαν την έννοια των ομάδων ανθρώπων με κοινή αιτία και οδήγησαν τον hacktivism να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ταυτόχρονα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο συνέχισε την αδυσώπητη άνοδό του και οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να το αντιμετωπίσουν. Η διάκριση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο από τον κυβερνοχώρο ήταν άλλο ένα πρόσφατο πρόβλημα. Οι τρέχουσες κρατικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά και έχουν πλέον ενταχθεί στην πραγματικότητα της χρήσης του Διαδικτύου. Από την οπτική γωνία των καταναλωτών, η μετακίνηση στο κινητό έκλεισε τον επιτραπέζιο υπολογιστή για πρώτη φορά και τα smartphones προσέγγισαν γρήγορα την κυριαρχία της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η κίνηση συνέπεσε με την άνοδο της χρήσης των κοινωνικών μέσων με πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το Google+ που θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτόν τον νέο τρόπο αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής. Η προσωπική προστασία της ιδιωτικής ζωής έγινε κεντρικό ζήτημα που στηρίζει μια γενική κίνηση από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους χρήστες τους ενώ αντιμετωπίζουν κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανώνυμοι.

Τέλος, αυτή η χρονική περίοδο είδε την Apple να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, που τροφοδοτείται από τις πωλήσεις των φορητών συσκευών. Το γεγονός ότι μια τεχνολογική εταιρεία θα πρέπει να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική της επίδραση στην κοινωνία. Ακριβώς πώς έχει γίνει αυτό είναι ένα άλλο νήμα στην αφήγηση που ακολουθεί.

Μ. Α. Gregory και D. Glance, Security and the Networked Society, 1
DOI 10.1007 / 978-3-319-02390-8_1, © Springer International Publishing Switzerland 2013

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me