Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Isi kandungan

 1. Bagaimana Bitcoin Akan Datang
  • A. Siapa yang Didamel Bitcoin?
  • B. Masalah dengan Mata Wang Tradisional
  • C. Bitcoin Menyelesaikan Masalah Mata Wang Sentralisasi
 2. Protokol Bitcoin
  • A. Bitcoin Mengesahkan Pengguna dengan Tandatangan Digital
  • B. Bagaimana Maklumat Kedai Bitcoin
  • C. Bagaimana Transaksi Dihapuskan
  • D. Bagaimana Blok Sah
  • E. Bagaimana Proof-of-Work Mencegah Pengeluaran Double
 3. Bagaimana Menggunakan Bitcoin
  • A. Memperolehi Bitcoin
  • B. Mengurus Dompet Anda
  • C. Membuat Transaksi Menggunakan Bitcoin
 4. Bagaimana Membuat Wang dari Cryptocurrency
  • A. Menjadi Miner
  • B. Melabur dalam Cryptocurrency
 5.  Adakah Bitcoin Undang-undang?
 6.  The Dark Side of Bitcoin
 7. Pelaksanaan Lain Blockchain
  • A. Kriptografi
  • B. Pelaksanaan bukan mata wang

Pernahkah anda mendengar mengenai Bitcoin??

Ini hampir satu persoalan retorik pada ketika ini, kerana Bitcoin semakin popular dan tidak dibincangkan secara berterusan di media. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna semua orang memahami apa itu.

Malah, kebanyakan orang tidak, terutamanya kerana sifat teknikal teknologi asas, yang boleh benar-benar mengintimidasi.

Matlamat kami dalam panduan ini adalah untuk menerangkan konsep pintar yang berkaitan dengan blockchain dan Bitcoin dalam cara yang mudah dicapai. Ini akan menjadi panduan yang panjang, jadi kami memecahkannya ke dalam bahagian yang dicerna.

Konsep Bitcoin dan blockchain termasuk banyak istilah khusus. Untuk definisi cepat, anda boleh merujuk glosari ini.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

1. Bagaimana Bitcoin Datang

A. Siapa yang Didamel Bitcoin?

Bitcoin dicipta oleh orang tanpa nama di bawah nama samaran Satoshi Nakamoto. Pada bulan Oktober 2008, beliau menerbitkan sebuah kertas dan diedarkan di seluruh komuniti kriptografi.

Pada tahun 2009, Nakamoto melengkapkan kod untuk perisian Bitcoin dan juga menjemput orang lain dari komuniti sumber terbuka untuk menyumbang kepadanya.

Dia melombong blok pertama pada 3 Januari 2009. Sepanjang rekod awam alamat Bitcoinnya, dia kini memiliki sejumlah Bitcoin bernilai lebih daripada $ 19 bilion - menjadikannya orang terkaya ke-44 di dunia.

Tetapi tiada siapa yang benar-benar tahu siapa Satoshi Nakamoto. Terdapat banyak siasatan oleh wartawan, dan ia telah berspekulasi bahawa dia adalah pelbagai pelajar atau selebriti, tetapi belum ada yang terbukti. Ia mungkin terdengar tidak masuk akal, tetapi ada juga yang mendakwa bahawa Satoshi Nakamoto adalah pengembara masa dari masa depan.

Apa yang tidak ada perdebatan ialah dengan mencipta Bitcoin, Satoshi Nakamoto telah merevolusikan konsep wang, menyelesaikan banyak masalah yang terjadi dengan penggunaan mata wang tradisional.

B. Masalah dengan Mata Wang Tradisional

Kita semua tahu bagaimana untuk mengeluarkan wang tunai dari ATM dan bagaimana untuk membeli satu pek gusi. Tetapi berapa ramai yang sebenarnya tahu mengapa urus niaga ini berfungsi? Kenapa semua orang menerima bahawa cakera logam dan jalur kertas mempunyai nilai apa pun?  

Baiklah, secara tradisinya, mata wang terikat kepada beberapa komoditi fizikal, seperti emas. Jadi, sebagai contoh, pada tahun 1900, emas bernilai $ 20.67 setiap auns. Ini bermakna bahawa kerajaan A.S. hanya dibenarkan untuk memulangkan mata wang bernilai $ 20.67 jika ia mempunyai satu ons emas dalam rizab untuk menyandarkannya. Ia juga bermaksud bahawa mana-mana pemegang mata wang A.S. boleh pergi ke kerajaan dan menukarnya untuk nilai yang setara dalam emas.

Di Amerika Syarikat, sistem ini berakhir pada tahun 1971, ketika dolar Amerika menjadi mata wang fiat - bermakna ia tidak mempunyai nilai intrinsik. Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, semua mata wang utama dunia telah ditukar kepada sistem fiat.  

Dalam kes ini, nilai mata wang ditentukan oleh pembekalan dan permintaan, dan dikekalkan oleh kepercayaan rakyat terhadap ekonomi. Walaupun ini membolehkan kerajaan untuk menggalakkan kestabilan ekonomi melalui aspek kawalan ekonomi seperti bekalan kredit, kecairan, dan kadar faedah, ia juga boleh menyebabkan kerajaan mencetak lebih banyak wang daripada yang seharusnya - menyebabkan hiperinflasi.

Satu lagi masalah dengan mata wang fiat ialah hakikat bahawa sistem itu berpusat bermakna ia memerlukan banyak peraturan. Dengan kata lain, setiap urusniaga perlu difasilitasi oleh badan kewangan - mis. syarikat kad kredit atau bank - untuk memastikan ia dilakukan dengan betul. Itulah sebabnya apabila anda pergi ke ATM yang bukan milik bank anda, atau apabila anda memindahkan wang dari akaun anda kepada rakan, anda sering membayar bayaran.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mata wang yang terdesentralisasi dalam artikel ini.

C. Bitcoin Menyelesaikan Masalah Mata Wang Sentralisasi

Bitcoin bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan mata wang fiat.

Menggunakan Bitcoin, anda boleh memindahkan dana kepada sesiapa sahaja dalam masa beberapa saat dan dengan yuran transaksi yang minimum. Ini adalah mungkin kerana sistem Bitcoin adalah desentralisasi.

Pada asasnya, Bitcoin adalah lejar yang terdesentralisasi terdistribusi di mana semua transaksi kewangan direkodkan. Lejar ini dilaksanakan menerusi teknologi yang dikenali sebagai blockchain. Setiap blok di blockchain mewakili satu siri transaksi. Apabila urus niaga yang cukup telah dijalankan, blok itu selesai dan tidak dapat diubah.

Menggunakan lejar awam ini, Bitcoin bertujuan menyelesaikan beberapa masalah:

 1. Desentralisasi: Ciri yang paling penting dari Bitcoin adalah bahawa ia adalah desentralisasi, bermakna ia tidak dikawal oleh pihak berkuasa atau individu. Kod untuk perisian ini adalah sumber terbuka dan diselenggarakan oleh sukarelawan. Sistem ini dijalankan oleh rangkaian komputer terbuka di seluruh dunia. Sesiapa yang mahu mengambil bahagian boleh masuk dan mula menyumbang.
 2. Ketidakpastian: Tidak seperti sistem kewangan tradisional, perisian Bitcoin tidak perlu tahu siapa anda sebenarnya. Identiti anda adalah alamat Bitcoin anda. Keupayaan untuk menjalankan transaksi kewangan hanya bergantung kepada sama ada anda mempunyai dana yang mencukupi dalam akaun anda.
 3. Keterlanjuran: Rangkaian Bitcoin dan blockchain yang mendasar tidak berubah. Maksudnya, apabila transaksi dilakukan, ia tidak boleh dibalikkan. Ini memastikan bahawa seseorang yang telah dihantar wang sebenarnya menerimanya. Orang mungkin berfikir bahawa ini akan bermasalah untuk e-dagang, di mana pembeli perlu dilindungi. Walau bagaimanapun, walaupun dengan Bitcoin, ini boleh dicapai dengan akaun escrow.
 4. Bekalan terhad: Mata wang fiat tradisional mempunyai bekalan tanpa had, kerana bank rizab boleh meminjam wang sebanyak yang mereka mahu. Walau bagaimanapun, bilangan Bitcoin yang boleh dihasilkan akan dihadkan kepada 21 juta. Nilai mata wang ditentukan oleh permintaan dan manfaat yang dilihat oleh orang yang ada di dalamnya.

Sekarang, mari kita menyelam jauh untuk memahami bagaimana teknologi asas Bitcoin berfungsi. Untuk melakukan ini, kita akan melihat masalah yang berkaitan dengan membina sistem mata wang yang terdesentralisasi dan melihat bagaimana sistem Bitcoin menyelesaikannya.

2. Protokol Bitcoin

A. Bitcoin Mengesahkan Pengguna dengan Tandatangan Digital

Apabila anda pergi ke bank untuk melakukan transaksi, anda perlu mengesahkan diri anda. Anda boleh melakukan ini dengan lesen memandu anda, kad keselamatan sosial, atau tandatangan tangan anda. Dalam mana-mana keadaan, mekanisme-mekanisme ini sudah ada sehingga hanya ada anda yang dibenarkan untuk mengeluarkan atau memindahkan wang yang anda miliki. Jika seseorang cuba meniru anda, dia akan ditangkap (mudah-mudahan).

Seperti yang dijelaskan di atas, Bitcoin menggunakan lejar awam, di mana semua orang mencatatkan urus niaga mereka. Tetapi apa yang membuatkan orang ramai daripada menambah transaksi penipuan yang memberi manfaat kepada mereka? Sebagai contoh, Bob hanya boleh menambah buku besar yang Alice menghantarnya wang.

Untuk mengelakkan ini, urus niaga disiarkan ke rangkaian bersama dengan a tandatangan digital.

Tandatangan digital memastikan dua perkara:

 1. Mesej telah dihantar oleh penghantar yang ditetapkan.
 2. Mesej belum diganggu.

Tandatangan digital ini dibuat menggunakan algoritma hashing dan penyulitan asimetrik.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Hashing adalah penggunaan algoritma yang secara tidak sengaja menukarkan input menjadi keluaran tetap yang tetap. Algoritma hashing yang digunakan oleh Bitcoin adalah SHA256, yang bermaksud output - juga dikenali sebagai hash, atau dicerna - adalah 256 digit biner (iaitu serpihan dan yang).

Anda boleh memikirkan hashing sebagai teknik matematik yang membolehkan anda menukar nilai input ke nilai output dengan cepat. Walau bagaimanapun, apabila diberikan nilai output, adalah mustahil untuk mengetahui nilai input yang digunakan untuk mendapatkan hasil yang sama.

Salah satu cara untuk mengkonseptualisasikan ini adalah secara metafora, dengan masukannya ialah tepung, gula, telur, dan lain-lain dan keluaran menjadi kek. Algoritma adalah oven yang mengubah bahan mentah menjadi produk siap. Sebaik sahaja anda mempunyai kek, ia tidak mungkin untuk mengubahnya semula ke dalam bahan mentah. Ia juga mustahil untuk menentukan apa bahan mentahnya dan berapa banyak yang digunakan.

Untuk membuat tandatangan digital, mesej yang disiarkan ke rangkaian perlu terlebih dahulu dimusnahkan. Kemudian, hash perlu disulitkan.

Seperti yang disebutkan di atas, jenis penyulitan yang digunakan oleh Bitcoin dikenali sebagai penyulitan asimetrik - sejenis penyulitan yang menggunakan apa yang dikenal sebagai kunci awam dan persendirian.

Cara ini berfungsi ialah setiap orang mempunyai kunci awam dan swasta yang sesuai dengan yang lain. Walaupun kedua-dua kunci awam dan swasta boleh digunakan untuk menyulitkan mesej, untuk mendekripsinya, yang lain mesti digunakan. Dalam kata lain, jika anda menyulitkan dengan kunci awam, ia mestilah disahsulit dengan peribadi kunci, dan sebaliknya.

Kunci peribadi milik seseorang dan tiada siapa yang mempunyai akses kepadanya. Sebaliknya, anda boleh memberi siapa kunci awam anda. Jadi katakan Alice ingin menghantar mesej peribadi Bob. Alice menyulitkan mesej itu menggunakan kunci awam Bob yang diberikannya. Kerana Bob adalah satu-satunya dengan kunci persendiriannya, dia satu-satunya yang boleh menyahsulitnya. Sekiranya Bob mahu menghantar mesej peribadi kepada Alice, dia menyulitkannya menggunakan kunci awamnya, dan hanya dia boleh menyahsulit menggunakan kunci privasinya.

Dengan Bitcoin, matlamatnya bukan untuk menghantar mesej peribadi - ingat, lejar itu terbuka kepada umum. Walau bagaimanapun, enkripsi asimetri masih berfungsi untuk memastikan bahawa mesej itu sebenarnya dihantar oleh orang yang anda fikir ia adalah dan ia tidak diganggu dengan.

Jadi katakan Alice ingin menghantar Bob satu Bitcoin. Untuk berbuat demikian dia menyiarkan dua perkara kepada rangkaian:

 1. Mesej (mengandungi butiran transaksi). Urusniaga tidak dienkripsi dan mengandungi pautan ke transaksi sebelumnya. Ia juga mengandungi nilai input dan output yang membantu dalam menentukan sama ada dana yang mencukupi untuk urus niaga itu dianggap sah.
 2. Tandatangan digital (iaitu, mesej hashed bahawa dia disulitkan dengan kunci privasinya)

Bob kemudian mengesahkan transaksi dengan:

 1. Memohon algoritma hash ke mesej. Ini meninggalkannya dengan Hash A.
 2. Menafikan tandatangan digital Alice dicipta menggunakan kunci awam Alice. Ini meninggalkannya dengan Hash B.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Oleh kerana kedua-dua hash berasal dari mesej yang sama, mereka harus sama. Sekiranya mereka, ia membuktikan bahawa mesej itu tidak diganggu. Dan sejak Bob dapat mendekripsi mesej hashed menggunakan kunci awam Alice, dan Alice adalah satu-satunya yang mempunyai akses kepada kunci peribadinya, ia juga memastikan mesej itu datang dari dia.

B. Bagaimana Maklumat Kedai Bitcoin

Satu lagi masalah yang berpotensi dengan rangkaian terdesentralisasi seperti Bitcoin adalah penyimpanan.

Di mana kita boleh menyimpan baki semua orang dan sejarah urus niaga mereka?

Dalam sistem berpusat yang konvensional, terdapat pelayan berdedikasi yang dimiliki dan dikendalikan oleh institusi kewangan, seperti bank, yang menyimpan semua data. Walaupun data ini sepatutnya sangat selamat dan rahsia, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat beberapa contoh penggodam yang mendapat akses kepada maklumat ini.

Dalam sistem Bitcoin, tiada kuasa tunggal yang mengawal data. Sebaliknya, semua maklumat itu adalah umum.

Bitcoin melakukan ini dengan menggunakan rangkaian diedarkan ke rakan sebaya. Data ini diedarkan di ribuan komputer yang menyertai, dikenali sebagai nod, yang disambungkan melalui internet. Setiap nod mempunyai akses kepada lejar (atau blockchain), yang dikemas kini setiap kali suatu transaksi (atau blok) baru ditambah.  

Transaksi ini dijalankan mengikut satu set peraturan, yang dikenali sebagai protokol Bitcoin.

C. Bagaimana Transaksi Dihapuskan

Katakan Alice mahu menghantar satu Bitcoin kepada Bob.

Pertama, kita perlu mengesahkan bahawa Alice benar-benar memiliki sekurang-kurangnya satu Bitcoin. Dalam rangkaian blockchain, tidak ada entri tunggal di mana anda dapat melihat berapa banyak mata wang seseorang memiliki. Sebaliknya, baki diperolehi dengan mengira semua transaksi sebelumnya, dikenali sebagai rantaian transaksi.

Apabila anda mula-mula memuat turun perisian Bitcoin, anda menerima salinan lengkap rangkaian rantaian (sebabnya memuat turun boleh mengambil masa sehingga 24 jam). Sebaik sahaja anda mempunyai rantaian transaksi, mudah untuk menentukan baki semasa Alice.

Sebaik sahaja disahkan bahawa Alice memiliki cukup Bitcoin untuk membuat urus niaga, langkah seterusnya ialah menyiarkan mesej transaksi. Mesej ini mengandungi alamat penghantar dan penerima, amaun yang dipindahkan, dan tandatangan digital yang dibuat oleh penghantar. Apabila disiarkan secara terbuka, mana-mana nod dalam rangkaian boleh menyampaikan mesej dan mengambilnya untuk pelaksanaan.

Sebelum ia dilaksanakan, urusniaga ini ditambah kepada kumpulan urus niaga yang belum disahkan, yang dikenali sebagai memool (iaitu kolam ingatan). Dari sana, ia diambil oleh pelombong.

Penambang pada dasarnya adalah mediator yang mengesahkan transaksi. (Ini akan diterangkan dengan lebih terperinci di bawah.) Setelah transaksi disahkan, pelombong menambahnya ke blok terbaru. Blok mempunyai saiz tetap, jadi selepas beberapa urus niaga tertentu, blok baru mesti dibuat. Blok semasa dikaitkan dengan blok sebelumnya, membentuk blok block.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Tetapi siapa yang menentukan urus niaga yang perlu dimasukkan ke blok terkini?

Biasanya, penambang bebas memilih atau meninggalkan mana-mana urus niaga yang mereka mahukan. Untuk memberi insentif kepada mereka untuk memilih anda, anda boleh membayar mereka sebahagian kecil daripada urus niaga. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dilihat sebagai perlu, kerana pelombong mempunyai insentif lain untuk membuat blok, yang dikenali sebagai a blok hadiah.

Setiap kali blok baru ditambahkan ke rantai, pelombong yang mengemukakannya diberi ganjaran dengan Bitcoin baru. Jumlah yang tepat telah berubah dari masa ke masa dan berkurang apabila rangkaian tumbuh. Ganjaran blok adalah cara semula jadi sistem untuk mencetak wang baru.

Apabila urus niaga itu menjadi sebahagian daripada blok block, ia secara rasmi dilaksanakan.

D. Bagaimana Blok Sah

Di atas, kami membincangkan bagaimana urus niaga baru yang disahkan ditambah ke blok, yang kemudiannya ditambahkan pada blok yang sedia ada. Tetapi bagaimana kita tahu bahawa transaksi baru sahkan?

Pelombong mesti melaksanakan a bukti kerja.

Pada asasnya, bukti kerja adalah konsep yang menurut versi paling popular lejar itu adalah yang mempunyai pekerjaan yang paling komputasi dimasukkan ke dalamnya. Bukti kerja memerlukan data yang sukar dan mengambil masa untuk mencipta tetapi mudah dan pantas untuk mengesahkan.

Ini dilakukan menggunakan teknik hashing yang dibincangkan dalam bahagian tandatangan digital. Seperti yang anda ingat, hash dicipta dengan melakukan algoritma pada input untuk menghasilkan keluaran panjang tetap.

Di sini, pelombong mesti menyelesaikan teka-teki matematik untuk menambah blok mereka ke blok yang sedia ada, dan teka-teki ini memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan. Khususnya, teka-teki ini adalah untuk meneka input yang akan menghasilkan hash yang bermula dengan sejumlah nol tertentu.  

Inilah cara ia berfungsi:

Katakan pelombong sedang bekerja di blok. Di bahagian atas blok ini adalah hash blok terakhir pada blockchain. Di bawah itu semua urus niaga yang diambil oleh pelombong. Di bawah itu, pelombong menambah nombor, dipanggil a nonce. Kemudian dia melakukan algoritma hash di seluruh blok.

Seperti yang dinyatakan di atas, matlamatnya adalah untuk mendapatkan hash yang bermula dengan sejumlah nol tertentu. Jika anda ingat, jika input sedikit berubah, ia akan menghasilkan output yang sama sekali berbeza. Ini bermakna bahawa untuk mendapatkan bilangan nol yang tepat, pelombong memerlukan nombor yang sangat khusus di bahagian bawah. Jadi, bagaimana pelombong tahu nombor mana yang hendak diletakkan di sana?

Dia tidak.

Dia tidak mempunyai pilihan kecuali secara rawak meneka nombor yang berbeza sehingga dia mendapat hash yang betul. Mana-mana pelombong yang berjaya melakukan ini terlebih dahulu mendapat bloknya ditambah kepada blockchain.

Menurut protokol Bitcoin, keseluruhan proses ini perlu mengambil masa kira-kira 10 minit. Oleh kerana terdapat pelombong yang sentiasa baru dengan jumlah kuasa pengkomputeran yang berlainan, bilangan sifar yang diperlukan akan berubah secara berkala.

Proses ini bukan sahaja membolehkan blok baru ditambah ke rantai. Ia juga melaksanakan satu lagi fungsi yang sangat penting - ia memastikan keselamatan dan integriti keseluruhan sistem.

Bagaimana ia berbuat demikian?

Nah, kerana setiap blok mengandungi hash blok terakhir sebagai tajuknya, walaupun satu perubahan kepada satu karakter dalam mana-mana transaksi akan membawa bukan sahaja kepada perubahan dalam hash blok itu - tetapi untuk setiap satu blok dalam rantai.

Ini bermakna itu jika seseorang mahu menukar transaksi, mereka perlu mengira semula setiap blok tunggal yang berlaku sebelum ini, yang memerlukan kuasa pengkomputeran yang tidak mungkin. Ia juga bermakna bahawa setiap kali blok baru ditambahkan, blok block mendapat lebih selamat.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

E. Bagaimana Proof-of-Work Mencegah Pengeluaran Double

Katakan Alice mempunyai sebuah kedai dalam talian yang menerima pembayaran Bitcoin. Bob datang ke laman webnya dan membuat pesanan untuk iPhone. Jika Bob memilih Bitcoin sebagai pilihan pembayaran, Alice akan, tentu saja, menunggu pengesahan pembayaran sebelum menghantar iPhone.

Tetapi kerana cara kerja blockchain, Bob boleh cuba menipu Alice dengan memulakan dua mesej transaksi dengan tanda tangan yang sama - satu di mana dia menghantar wang kepada Alice, dan satu lagi di mana dia menghantarnya kepada dirinya sendiri di alamat lain.

Apabila Alice melihat mesej transaksi menghantar wangnya, dia akan menghantar produk itu. Walau bagaimanapun, jika urus niaga di mana Bob menghantar sendiri wang itu menjadikannya di blok block sebelum urus niaga yang sah, maka itu yang akan diteruskan - jadi Bob akhirnya mendapat iPhonenya secara percuma.

Ini menjadikannya seolah-olah seperti jika Alice pintar, dia tidak akan menghantar hak iPhone selepas transaksi itu disiarkan; Sebaliknya, dia akan menunggu sehingga ia berada di blok block.

Tetapi sebenarnya, bahkan tidak cukup baik.

Ini adalah kerana sesekali, lebih daripada satu blok ditambah pada satu masa, mewujudkan garpu dalam rantai. Dalam keadaan ini, pelombong seterusnya yang menyelesaikan satu blok boleh memilih cawangan yang dia mahu menambah. Cepat cepat satu cawangan akan menjadi lebih lama daripada yang lain. Apabila ini berlaku cawangan yang lebih pendek dibuang, dan semua transaksi di atasnya dihantarkan kembali ke pemool.

Disebabkan ini, adalah disyorkan untuk menunggu sekurang-kurangnya enam blok yang akan ditambahkan pada rantai sebelum mempertimbangkan transaksi selesai. Urus niaga yang baru-baru ini ditambah ke blokiran kadang-kadang dirujuk sebagai urusniaga panas.

Daripada ini, kita sekali lagi melihat bagaimana bukti kerja - iaitu, melakukan lebih banyak kerja pengkomputeran - menjamin transaksi.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Tetapi mari kita lihat hipotesis lain: Bagaimana jika Bob berjaya mencipta dua cawangan, dengan satu blok yang mengandungi urus niaga yang sah, dan yang lainnya adalah penipuan? Dan dia menambah kepada penipu pada kadar yang sama penambang lain menambah kepada yang sah. Alice, melihat cawangan dengan urus niaga yang sah berkembang, akan mendapat rasa aman palsu, membawa dia untuk menghantar iPhone. Akhirnya, Bob boleh membuat rantainya lebih lama, menghantar transaksi yang sah kembali ke pemool. Kerana ia mempunyai tandatangan yang sama seperti transaksi penipuan, jika ia dijemput semula, ia akan dianggap tidak sah.

Ia satu hipotesis yang menarik, dan secara teori ia boleh berfungsi.

Tetapi sebenarnya, mustahil.

Ini kerana ia memerlukan kuasa dan masa pengiraan untuk menyelesaikan dan menambah blok. Walaupun dengan pemproses yang sangat berkuasa, untuk menarik aksi ini Bob perlu mengawal lebih daripada separuh CPU pada rangkaian Bitcoin. Itulah sebabnya konsep ini kadang-kadang dirujuk sebagai serangan 51%.

Pada hakikatnya, cawangan dengan transaksi yang sah akan berakhir lebih lama, dan urus niaga palsu akan dibuang kembali dalam pemool. Pada masa itu ia akan diambil oleh pelombong lain, kerana tanda tangan itu telah digunakan dalam transaksi yang sah, ia akan dianggap tidak sah.

Apa yang dikatakannya, walaupun Bob bagaimanapun berjaya mengawal rangkaian, jumlah masa dan sumber yang diperlukan untuk menipu sistem itu tidak berbaloi. Dia akan memperoleh lebih banyak Bitcoin hanya perlombongan mengikut peraturan.

3. Bagaimana Menggunakan Bitcoin

Terdapat banyak cara anda boleh menggunakan Bitcoin, tetapi semua pada asasnya melibatkan proses yang sama. Terdapat tiga langkah untuk menggunakan Bitcoin: memperoleh Bitcoin, menguruskan dompet anda, dan berdagang Bitcoin untuk barangan dan perkhidmatan. Mari lihat langkah-langkah satu demi satu:

A. Memperolehi Bitcoin

Selain daripada Bitcoin perlombongan (yang kita bincangkan dalam Bahagian 2), anda boleh membelinya. Ini boleh dilakukan melalui pertukaran dalam talian, atau dengan membuat transaksi Over Counter (OTC).

Transaksi OTC adalah perdagangan dibuat dengan individu lain - umumnya melalui broker yang menguruskan rundingan. Ini adalah kaedah yang disukai bagi mereka yang ingin membeli sejumlah besar Bitcoin (iaitu beratus ribu atau jutaan dolar). Ini kerana pertukaran tidak mempunyai kecairan untuk memudahkan transaksi besar tersebut.

Walaupun perdagangan OTC tidak dikawal seperti bursa, broker yang bereputasi akan memastikan bahawa tiada penipuan berlaku. Beberapa broker profil tinggi termasuk Richfund yang berpangkalan di China, Kejadian Global Global New York, dan Bitstocks yang berpangkalan di London.

Untuk pengguna Bitcoin biasa, pertukaran, seperti Coinbase, Coinmama, atau itBit adalah cara yang paling selamat dan paling mudah untuk mendapatkan Bitcoin. Untuk mengelakkan yuran pertukaran asing, ia adalah yang terbaik untuk membeli dari bursa di negara anda, yang biasanya akan disepadukan secara langsung dengan bank tempatan.

Pertukaran sangat mudah diteroka. Anda hanya pergi ke laman web dan ikuti arahan pendaftaran, dan anda boleh mula membeli Bitcoin dengan segera.

Apa yang penting untuk diperhatikan ialah kebanyakan bursa memerlukan maklumat peribadi seperti nama, e-mel, dan nombor telefon anda. Dan jelas, jika anda menggunakan kad kredit anda untuk membeli Bitcoin, atau melakukannya melalui pemindahan bank, ia akan mempunyai maklumat itu juga.

Jika anda memilih untuk menggunakan pertukaran, perkara ini dalam proses - apabila anda membeli atau menjual Bitcoin - adalah ketika anda boleh kehilangan anonimiti anda.

B. Mengurus Dompet Anda

Pada rangkaian Bitcoin, memiliki Bitcoin hanya bermaksud mempunyai alamat dan kunci pribadi. Seperti yang kita dibincangkan di atas, kunci persendirian ini membolehkan anda menyulitkan tanda tangan digital.

Tanpa kunci persendirian, anda tidak mempunyai akses kepada Bitcoin anda dan tidak ada cara membuktikan bahawa ia adalah milik anda, jadi anda perlu simpannya sebagai selamat tempat yang mungkin.

Anda menerima kunci peribadi apabila anda mengeluarkan alamat Bitcoin. Kuncinya ialah panjang data 256-bit, yang juga boleh diwakili secara alfanumerik. Misalnya, orang kadang-kadang menggunakannya dalam bentuk heksadesimal - yang bermaksud 64 aksara dalam julat 0-9 atau A-F. Pilihan yang paling umum ialah menggunakan Format Import Wallet (WIF), yang merupakan 51 huruf abjad angka, yang pertama adalah nombor 5.

Berikut adalah contoh kunci peribadi WIF:

5KJvsngHeMpm884wtkJNzQGaCErckhHJBGFsvd3VyK5qMZXj3hS

Kehilangan kunci persendirian anda adalah seperti kehilangan Bitcoin anda. Jika anda kehilangan kunci peribadi anda, anda tidak boleh memulihkan Bitcoin anda. Begitu juga, jika orang lain mendapat kunci peribadi anda, maka dia dapat menarik balik semua Bitcoin anda.

Jadi, bagaimana anda melindungi kunci peribadi anda dan duit syiling anda?

Satu pilihan ialah simpan duit syiling anda di luar talian. Menyimpan duit syiling anda dan kunci peribadi pada pemacu USB memastikan penyerang dan penggodam tidak dapat mencuri maklumat anda. Walau bagaimanapun, jika anda kehilangan pemacu itu - atau jika seseorang berjaya mencuri secara fizikal - anda tidak beruntung.

Pilihan lain adalah untuk menyimpan Bitcoin anda dengan pembekal pihak ketiga - atau pelanggan - yang menawarkan Bitcoin dompet. Ini adalah jenis perisian yang menyimpan alamat dan pasangan kunci untuk semua transaksi Bitcoin anda.

Walau bagaimanapun, semakin banyak serangan hari ini yang mensasarkan bursa crypto telah menjadikannya sedikit tidak selamat untuk menyimpan kunci anda dengan mereka. Pendekatan yang disyorkan adalah untuk menyimpan kunci anda di luar talian.

C. Membuat Transaksi Menggunakan Bitcoin

Membuat transaksi menggunakan Bitcoin sangat mudah. Sekiranya anda mempunyai orang tertentu yang anda mahu hantar wang, anda hanya perlu alamat Bitcoin mereka, yang anda boleh masukkan ke dalam klien Bitcoin anda. Sekiranya orang yang menghantar wang untuk menggunakan klien yang sama seperti anda, sering kali anda perlu lakukan adalah memasuki alamat e-mel yang mana mereka memautkan akaun mereka.  

Perniagaan dalam talian yang menerima Bitcoin biasanya mempunyai butang yang anda klik yang secara automatik akan membawa anda ke dompet anda, yang membolehkan anda membuat bayaran dari sana. Untuk dompet yang dipasang pada peranti mudah alih, mereka sering memberikan kod QR yang anda boleh mengimbas dengan telefon anda.

4. Bagaimana Membuat Wang dari Cryptocurrency

Teknologi blockchain benar-benar baru dan terdapat banyak peluang untuk mengewangkannya. Pada dasarnya terdapat dua cara dari anda boleh melakukannya - melalui perlombongan dan pelaburan.

A. Menjadi Miner

Perlombongan adalah cara yang lambat tapi selamat untuk mendapatkan wang dari Bitcoin dan kriptografi lain. Seperti yang anda ingat, pelombong adalah orang di rangkaian yang mengesahkan urus niaga sebagai pertukaran ganjaran. Dalam kes Bitcoin, terdapat dua jenis ganjaran - satu yang diterima untuk menambah blok baru, dan yang lain untuk mengambil transaksi tertentu.

Mata wang kriptografi yang berbeza mempunyai mekanisme yang berbeza untuk membayar pelombong; sesetengah orang hanya boleh membayar yuran urus niaga, sementara yang lain memberi insentif mereka menggunakan pelbagai cara lain.

Anda boleh menyertai proses perlombongan dengan mendermakan CPU ke rangkaian. Kerana CPU memerlukan elektrik, adalah penting untuk mempertimbangkan bagaimana pendapatan anda dari perlombongan akan dibandingkan dengan kos yang anda akan dikenakan. Ini bergantung kepada negara yang anda ada dan berapa elektriknya ada di sana. Kos elektrik yang sangat rendah di China adalah sebab mengapa majoriti rangkaian pelombong berada di sana.

Faktor lain yang akan menyumbang kepada pengiraan anda adalah kuasa hash perkakasan anda dan harga semasa Bitcoin.

Untuk pelombong yang lebih serius, terdapat perkakasan khusus yang tersedia dengan kadar hash yang tinggi yang akan memberi pelombong lebih baik untuk menyelesaikan satu blok. An ASIC (Aplikasi Litar Bersepadu Khusus) ialah istilah umum yang digunakan untuk peranti sedemikian. Dengan gabungan tenaga elektrik ASIC dan murah, anda dapat menguntungkan untuk masuk ke dalam perniagaan perlombongan.

Anda boleh menjadi pelombong individu atau anda boleh menjadi sebahagian daripada sekumpulan penambang yang berkongsi CPU. Yang terakhir ini dikenali sebagai kolam perlombongan, dan umumnya merupakan idea yang baik untuk mereka yang tidak mempunyai banyak perkakasan. Di dalam kolam perlombongan, ahli dibayar mengikut kadar kuasa CPU yang mereka sumbangkan. Untuk pertambangan Bitcoin, kolam berikut diketahui:

 1. Bitfury yang berpangkalan di Georgia
 2. BTC.com - yang berpangkalan di China
 3. Slush yang berpangkalan di Republik Czech

Untuk mata wang kriptografi yang lain, anda perlu membuat penyelidikan yang mana kolam renang bernilai menyertai. Umumnya, kolam dicipta sebaik sahaja mata wang mula mendapat daya tarikan.

B. Melabur dalam Cryptocurrency

Pelaburan langsung adalah cara cepat tetapi berisiko untuk menghasilkan wang dari cryptocurrency. Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau sumber untuk perlombongan, anda boleh membeli cryptocurrency daripada pertukaran. Bitcoin telah menunjukkan pulangan yang menakjubkan sejak beberapa tahun yang lalu, dan telah menarik perhatian semua pelabur.

Walaupun anda boleh membeli syiling crypto pada bila-bila masa, terdapat tempoh masa khas apabila peluang untuk keuntungan (dan kerugian) berada pada tahap tertinggi.
Ini adalah semasa ICO (Tawaran Syiling Permulaan). Bagi mereka yang biasa dengan pelaburan ekuiti, anda boleh mengatakan bahawa ia sama dengan IPO (Tawaran Awam Permulaan).

ICO adalah satu peristiwa di mana koin crypto mula diperkenalkan kepada dunia dan belum dinilai. Pada masa itu bakal pelabur menilai projek itu dan memutuskan sama ada untuk melabur di dalamnya. Jika projek itu dilaksanakan dan daya tarikan keuntungan, nilai duit syiling meningkat, menghasilkan keuntungan.  

Mari kita lihat beberapa cerita menarik di mana orang membeli Bitcoin dan terkejut kemudian.

 1. Pada tahun 2009 seorang pelajar Norway menyelidik enkripsi membeli 5,000 BTC untuk sekitar $ 27, dan kemudian benar-benar terlupa mengenainya. Empat tahun kemudian, ketika media membawa Bitcoin ke pusat perhatian, dia teringat pembeliannya dan terkejut mendapati ia bernilai lebih daripada $ 886,000. Setengah dia dijual untuk membeli rumah mewah di kawasan mewah di Oslo, dan selebihnya bernilai $ 28 juta seperti pada kadar pertukaran hari ini.
 2. Pada 22 Mei 2010, pengaturcara komputer Laszlo Hanyecz membeli dua piza menggunakan Bitcoin. Dia membayar kira-kira 10,000 BTC yang pada masa itu hanya bernilai $ 41. Walau bagaimanapun, pada kadar pertukaran semasa, Bitcoin tersebut bernilai lebih daripada $ 67 juta, menjadikan mereka pizza paling mahal yang pernah dibeli. Dalam temu bual, Laszlo menyatakan bahawa sejak Bitcoin nyaris tidak mempunyai nilai pada masa itu, dia teruja bahawa dia dapat membeli apa-apa dengannya.
 3. James Howell, seorang jurutera IT dari Newport memulakan perlombongan Bitcoin menggunakan komputer ribanya pada tahun 2009. Beliau mengumpulkan lebih dari 7.500 Bitcoin dan kemudian berhenti. Kemudian, dia menjual komputer ribanya di eBay, tetapi sebelum melakukan itu, ia mengeluarkan cakera keras di mana kunci peribadi Bitcoinnya disimpan. Dia menyimpan cakera keras dalam laci dengan harapan dapat mengeluarkan Bitcoin apabila nilai mereka meningkat. Tetapi beberapa tahun kemudian, semasa pembersihan rumah, cakera keras telah dilemparkan secara tidak sengaja. Seperti pada kadar pertukaran hari ini, Bitcoin yang hilang bernilai lebih dari $ 85 juta. James mahu menjalankan operasi mencari di tapak pelupusan - satu tugas yang mahal dan rumit - tetapi disebabkan kebimbangan alam sekitar dan kemungkinan gas berbahaya yang bocor, operasi itu tidak dijalankan.  

Walaupun dengan semua kisah ini peningkatan yang besar dalam nilai Bitcoin, bagaimanapun, pelabur harus ingat bahawa nilai kriptografi dapat berfluktuasi liar. Contohnya, sejak enam bulan yang lalu, Bitcoin telah meningkat dan menurun secara dramatik.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

Kriptografi secara umum sangat tidak menentu. Hanya kerana nilai Bitcoin telah meningkat dengan pesat pada masa lalu tidak menjamin bahawa ia akan terus melakukannya pada masa akan datang.

Nasihat kami adalah untuk tidak melabur lebih daripada yang anda mampu untuk kehilangan. JANGAN memecah semua atau sebahagian besar wang yang diperolehi anda dengan harapan pulangan yang besar. Anda mungkin bernasib baik, tetapi tidak sepatutnya risiko kehilangan semua jika harga mencecah. Anda boleh melihat kadar pertukaran Bitcoin terkini pada kalkulator Bitcoin kami.

5. Adakah Bitcoin Undang-undang?

Dengan populariti Bitcoin yang meningkat, mata wang kriptografi secara umum telah menarik perhatian badan-badan pengawalseliaan kerajaan dan kewangan. Tidak seperti mata wang fiat palsu, yang menyalahi undang-undang, di kebanyakan negara Bitcoin sendiri sah.

Walau bagaimanapun, disebabkan sifat Bitonic tanpa nama dan tidak terkawal, banyak kerajaan telah meletakkan sekatan ke atas penggunaannya. Ada yang bimbang Bitcoin dan kriptografi lain akan menyebabkan kehilangan kawalan kewangan kerajaan.

Kebanyakan negara tidak mempunyai undang-undang yang jelas mengenai penggunaan kriptografi, jadi orang sering keliru tentang statusnya. Oleh itu, adalah yang terbaik untuk memeriksa peraturan negara anda mengenai kesahihan Bitcoin, dan perlu diingat bahawa undang-undang ini tertakluk kepada perubahan.

Ia adalah benar-benar tidak sah untuk mengadakan Bitcoin di Algeria, Columbia, Nepal, Bangladesh, dan beberapa negara lain. Sebaliknya, di Amerika Syarikat, Bitcoin bukan hanya sah, tetapi dianggap komoditi oleh CFTC (Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi). Mengenai cukai, peraturan itu serupa dengan aset lain.

Di banyak negara, seperti India, Bitcoin jatuh ke kawasan kelabu, di mana kerajaan tidak mengisytiharkannya menyalahi undang-undang, tetapi tidak menggalakkan penggunaannya dengan mengeluarkan amaran terhadapnya.

Apa yang tidak perlu dinyatakan ialah anda tidak harus menggunakan Bitcoin untuk membeli atau menjual barang atau perkhidmatan yang tidak sah. Jika jenis urus niaga tidak sah menggunakan mata wang fiat, ia juga menyalahi undang-undang menggunakan Bitcoin atau, untuk perkara itu, sebarang bentuk cryptocurrency lain.

Panduan Dalam-Kedalaman untuk Bitcoin Itu Tidak Akan Meninggalkan Anda Frustrasi

6. The Dark Side of Bitcoin

Walaupun Bitcoin mempunyai banyak kelebihan - yang telah dibincangkan dengan panjang lebar - beberapa amaran kerajaan terhadapnya tidak sepenuhnya tidak berasas.  

Itu kerana terdapat elemen jenayah yang berusaha memanfaatkan semua kegembiraan dan kepuasan media sekitar Bitcoin. Sebagai contoh, terdapat penjenayah siber yang melancarkan skim Ponzi yang menjanjikan pulangan astronomi terhadap pelaburan. Hanya selepas wang mereka hilang, orang menyedari mereka telah ditipu. Oleh itu, banyak kerajaan yang menjalankan kempen kesedaran memberi nasihat kepada orang ramai untuk tetap bersikap ragu-ragu dan berinvestasi dengan berhati-hati.

Terdapat juga banyak cara lain cryptocurrency disalahgunakan:

  1. Kerana tidak mahu dikenali dan memudahkan pemindahan Bitcoin, kumpulan pengganas telah mencuba pengumpulan dana di laman media sosial menggunakan alamat Bitcoin mereka. Walaupun ini tidak begitu berjaya pada masa lalu, tidak ada jaminan bahawa pengganas tidak akan berjaya pada suatu ketika. Namun, perlu diingat bahawa orang yang tidak dikenali itu terhad kepada rangkaian blockchain. Apabila Bitcoin ditukar kepada beberapa mata wang lain, identiti dan transaksi seseorang dapat dikesan melalui alamat IP anda. Dan kerana setiap transaksi di blockchain adalah umum, sangat mudah untuk mengesan pergerakan dana.
  2. Pada 12 Mei 2017, wabak ransomware yang besar, yang dikenali sebagai serangan Wannacry, berlaku di seluruh dunia. Malware ini mengawal komputer mangsa dan menuntut wang sebagai pertukaran untuk melepaskannya. Walaupun ransomware yang digunakan bukanlah sesuatu yang baru, salah satu ciri yang membezakan serangan ini adalah bahawa wang itu dituntut dalam bentuk Bitcoin. Insiden ini jelas membawa Bitcoin banyak publisiti buruk. Untuk memahami lebih lanjut mengenai ransomware dan perisian hasad, semak artikel ini.
 1. Terdapat banyak penipuan dalam talian yang telah membawa kepada orang yang telah dicuri Bitcoin mereka. Perbankan dalam talian yang tipikal mempunyai beberapa lapisan perlindungan, seperti kata laluan, dua faktor pengesahan, OTP, dan lain-lain Tetapi dalam hal Bitcoin, satu-satunya perlu mendapatkan kunci peribadi untuk mengosongkan dompet seseorang. Penipu mencuri kunci ini dari komputer orang dengan keyloggers, hacks kuda Trojan, dan serangan pancingan data. Oleh itu, penting untuk melindungi dompet Bitcoin anda sebagai bergetanya kerana anda akan memperoleh wang tunai yang keras. Satu lagi jenis penipuan diketahui dilakukan oleh penjual dalam talian tertentu: Mereka mengiklankan produk dengan diskon besar, dan hanya menerima Bitcoin sebagai pembayaran. Sebaik sahaja pembeli membayar, penjual mengangkut produk yang sangat berkualiti - atau lebih teruk lagi, tidak ada apa-apa. Dan sejak pembayaran Bitcoin tidak dapat dipulihkan, tidak ada pilihan untuk jalan keluar.
 2. Satu lagi kategori penipuan melibatkan ICO. Oleh kerana pasaran cryptocurrency sangat tidak terkawal, sesetengah orang sengaja melancarkan projek blockchain yang palsu. Mereka menjanjikan inovasi terobosan dan meyakinkan pelabur untuk menyumbang modal. Tetapi bukannya benar-benar membangunkan projek itu, mereka hanya mengisytiharkan ia tidak berjaya dan mengambil semua wang yang dilaburkan untuk diri mereka sendiri. Memandangkan mudah untuk mengisytiharkan muflis, dan melabur sentiasa melibatkan potensi kerugian, ada sedikit yang dapat dilakukan untuk melindungi mereka yang kembali projek ini. Terdapat banyak ICO yang sah, tetapi boleh menjadi sukar untuk membezakan antara mereka dan penipuan. Jadi, jika anda mempertimbangkan untuk melabur dalam projek blockchain baru, penting untuk melakukan usaha yang wajar sebelum membuka dompet anda.

7. Lain-lain Pelaksanaan Blockchain

Bitcoin adalah yang pertama, dan masih merupakan pelaksanaan blockchain yang paling utama. Walau bagaimanapun, sejak itu, orang telah membuat pelbagai cara menggunakan sistem ini.

A. Kriptografi

Salah satu cara orang menggunakan blockchain adalah untuk membuat variasi pada Bitcoin. Ini sering mengiklankan diri sebagai versi Bitcoin yang lebih baik atau dipertingkatkan, dan secara kolektif dikenali sebagai altcoin. Beberapa altcoin utama adalah:

 1. Litecoin: Litecoin dilancarkan pada tahun 2011 dan hanya berbeza sedikit daripada sistem Bitcoin. Satu perbezaannya adalah bahawa ia mengambil sedikit masa untuk menghasilkan blok. Berbanding dengan 10 minit yang diperlukan Bitcoin, Litecoin menjana blok setiap 2.5 minit. Ini bermakna transaksi disahkan lebih cepat. Perbezaan lain ialah algoritma hashing yang digunakan. Bitcoin menggunakan SHA256 untuk algoritma bukti kerja, sedangkan penggunaan Litecoin scrypt. Salah satu ciri scrypt ialah sukar untuk membuat perkakasan CPU atau GPU yang dioptimumkan untuk menyelesaikan teka-teki dengan lebih pantas, menjadikan sistem ini lebih adil untuk penambang. Yang berkata, hari ini ada ASICS yang boleh digunakan untuk melombong Litecoin.  
 2. Zcash: Zcash baru-baru ini dilancarkan pada tahun 2016. Seperti Bitcoin ia memberikan transaksi selamat ke atas lejar yang diedarkan. Walau bagaimanapun, Zcash berbeza daripada Bitcoin kerana ia menggunakan algoritma bukti-kerja yang berbeza (dipanggil zk-SNARK) dan menggunakan strategi privasi yang berlainan. Dalam sistem Bitcoin, penghantar, penerima, dan jumlah wang yang dipindahkan semuanya awam, sedangkan dengan Zcash mereka boleh kekal dilindungi dan dilindungi. Menjelang akhir tahun 2017, Zcash telah menyeberangi topi pasaran satu bilion dolar.
 3. Dogecoin: Dogecoin sebenarnya dilancarkan sebagai jenaka sebagai tindak balas terhadap apa yang dilihat oleh beberapa orang sebagai mania cryptocurrency. Logonya adalah koin yang mengandungi wajah anjing yang diketahui dari meme internet Doge yang popular. Ia adalah replika lengkap Bitcoin dan tidak menawarkan pembezaan atau peningkatan, terutamanya kerana ia tidak dimaksudkan untuk diambil dengan serius. Pada mulanya nilai duit syiling sangat rendah. Walau bagaimanapun, nilainya naik dengan ketara dan ia mula mengambil pelabur yang serius - baru-baru ini mencapai paras dua bilion dolar pasaran. Para pencipta, tidak berpuas hati dengan fakta bahawa koin telah menjadi perkara yang sangat ia bertujuan untuk mengejek, akhirnya mengeluarkan diri mereka dari projek itu. Akhirnya, nilai menurun dengan ketara apabila Ryan Kennedy, pemilik pertukaran Dogecoin yang dipanggil Moolah, ditangkap kerana penipuan. Walau bagaimanapun, bermula pada Januari 2018, penilaian mula meningkat lagi.

B. Pelaksanaan bukan mata wang

Seperti yang dinyatakan di atas, sistem blockchain boleh digunakan untuk lebih daripada kriptografi. Terdapat banyak idea novel lain berdasarkan pembinaan yang bernilai berbilion-bilion dolar.

 1. Ethereum: Ethereum adalah untuk aplikasi apa Bitcoin adalah untuk mata wang. Ia menyediakan infrastruktur untuk apl berjalan tanpa pelayan pusat. Seperti Bitcoin, ia bergantung kepada nod di internet. Dalam kes ini, nod menyediakan CPU yang diperlukan untuk aplikasi dijalankan. Untuk mengelakkan penyalahgunaan dan menghapuskan aplikasi berkualiti rendah, Ethereum memerlukan aplikasi yang membelanjakan mata wang yang dipanggil eter. Kod yang dibangunkan dalam rangkaian Ethereum dijalankan oleh perisian yang dipanggil mesin maya Ethereum. Penggunaan pemaju kontrak pintar untuk membangunkan aplikasi, yang dilaksanakan secara automatik apabila syarat-syarat tertentu dipenuhi. Sebagai contoh, satu kontrak pintar boleh secara automatik menghantar produk sebaik sahaja bayaran diterima. Aplikasi Ethereum dipanggil DAP (aplikasi terdesentralisasi), dan beratus-ratus mereka telah berjaya dilancarkan. Contohnya adalah aplikasi yang menangani tanda tangan digital, perisian ramalan, pengurusan pengecasan kereta elektrik, dan tapak perjudian dalam talian.
 2. Ripple: Walaupun Bitcoin ditujukan untuk orang ramai, Ripple dimaksudkan untuk bank dan rangkaian pembayaran. Pada masa ini, bank menggunakan protokol SWIFT (Pertubuhan bagi Telekomunikasi Antarabangsa Antara Bank Telekomunikasi), yang memerlukan penglibatan perantara. Ini, ditambah turun naik dalam kadar tukaran mata wang asing, sering menyebabkan urus niaga ditangguhkan. Ripple membolehkan institusi kewangan memindahkan, menyelesaikan, menghantar dan menukar pembayaran dalam masa nyata tanpa menanggung kos yang besar. Walaupun ia masih belum diterima secara rasmi, banyak bank telah mula menggunakan Ripple dalam fasa percubaan. Satu perbezaan penting antara Ripple dan Bitcoin ialah tidak semua orang dibenarkan menyertai rangkaian. Komputer perlu mengenal pasti diri mereka dan memerlukan kebenaran untuk mengambil bahagian. Dalam erti kata itu, ia tidak benar-benar terdesentralisasi atau awam.

Seperti yang kita lihat, terdapat beberapa aspek negatif Bitcoin, dan ini perlu ditangani. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna kita harus meninggalkannya sama sekali. Blockchain adalah inovasi sebenar yang mampu menyelesaikan masalah yang banyak. Terserah kepada kita untuk menjadi bijak dan menggunakannya dengan sewajarnya.

Adakah anda mendapati panduan ini membantu? Jika ya, kongsi dengan rakan dan rakan sekerja anda di Facebook dan Twitter.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me