Panduan Lengkap untuk VPS vs VPN – Yang Betul untuk Saya pada tahun 2020?

Walaupun VPN dan VPS berbunyi sama, perkhidmatan ini sebenarnya berbeza.

Untuk memastikan anda memilih teknologi yang tepat untuk perniagaan atau penggunaan peribadi anda, penting untuk faham apa yang dilakukan oleh VPN dan VPS. Mereka mempunyai tujuan dan konfigurasi yang berbeza, jadi anda tidak boleh menggantikannya dengan yang lain.

Sejak mereka berbunyi begitu serupa, anda boleh mendapatkan perkhidmatan yang salah untuk keperluan anda jika anda tidak mengetahui lebih lanjut mengenai mereka. Nasib baik, kami boleh membantu. Dalam artikel berikut, kami akan menerangkan kesamaan dan perbezaan perkhidmatan ini supaya anda dapat pilih sistem yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Apakah VPS (Virtual Private Server)?

VPS adalah Pelayan Peribadi Maya, tetapi apakah maksudnya? Pertama sekali, mari kita pergi bagaimana pelayan tradisional berfungsi. Pelayan adalah komputer, peranti digital, atau program digital yang memproses permintaan dan menghantar maklumat kepada komputer lain.

Pelayan adalah seperti pelayan digital. Ia dengan pantas mengambil permintaan komputer lain, melengkapkan kerja yang mereka mahu lakukan, dan mengembalikan projek siap kepada peranti yang digunakan. Ia boleh menjadi tuan rumah laman web, menjalankan aplikasi, menyokong perkhidmatan e-mel, menyimpan fail, menyampaikan komunikasi antara peranti, dan banyak lagi.

Pada asasnya, pelayan membantu rangkaian komputer (seperti Rangkaian Kawasan Tempatan, atau LAN) berfungsi dengan memberi mereka semua supaya mereka boleh berkongsi dan menerima data dengan mudah. Ia juga boleh memudahkan aplikasi dalam talian, yang bekerja di WAN, atau Rangkaian Kawasan Luas.

Secara teknikal, komputer riba atau komputer desktop (komputer peribadi) boleh digunakan sebagai pelayan, tetapi mungkin akan berjuang untuk bersaing dengan permintaan rangkaian dan / atau aplikasinya..

Memandangkan mereka mempunyai banyak tugas untuk melaksanakan pelbagai peranti, pelayan biasanya lebih berkuasa daripada komputer biasa. Mereka juga sering ada ciri tambahan, sistem, dan perlindungan untuk membantu mereka beroperasi secara optimum.

Proses menyediakan pelayan ke rangkaian dipanggil hosting. Istilah ini paling sering digunakan dalam web hosting, yang menggunakan server untuk meletakkan laman web dalam talian.

Terdapat beberapa jenis pelayan hosting, bergantung kepada konfigurasi. Ini termasuk:

 • Hosting pelayan dikongsi
  Jenis pelayan ini balas permintaan daripada pelbagai pelanggan sekaligus. Itu menjadikan mereka lebih murah, tetapi ia juga boleh menjadikannya lebih perlahan dan / atau kurang berkesan.
 • Hosting pelayan berdedikasi
  Seperti yang namanya namanya, pelayan berdedikasi adalah salah satu yang hanya melayani satu pelanggan, atau hanya satu fungsi individu yang memerlukan satu pelanggan. Sebagai contoh, rantaian restoran besar mungkin mempunyai pelayan khusus untuk sistem tempahan dalam taliannya. Pelayan berdedikasi adalah lebih mahal dan hanya boleh menjalankan OS tunggal (sistem operasi). Di samping itu, mereka lebih disesuaikan.
 • Hosting VPS
  Pelayan Peribadi Maya adalah a hibrid pelayan dikongsi dan berdedikasi. Seperti pelayan yang dikongsi, VPS mengendalikan pelbagai pelanggan sekaligus. Walau bagaimanapun, ia memastikan setiap pelanggan berasingan, pada pelayan maya sendiri, menyediakan kelajuan, privasi, dan pilihan pemperibadian bagi pelayan berdedikasi. Di samping itu, VPS boleh jalankan lebih daripada satu OS sekaligus.
 • Hos VPS awan
  VPS awan berfungsi seperti VPS tradisional, tetapi mereka menyebarkan pelayan maya merentas rangkaian pelayan fizikal berasaskan awan. Ini mengurangkan risiko bahawa pelayan anda akan turun. Walaupun VPS awan mungkin sedikit kurang selamat daripada VPS tetap, mereka boleh berkembang dengan lebih mudah, menaikkan ruang storan dan kuasa pengkomputeran seperti yang diperlukan. VPS awan juga mungkin ada kurang downtime daripada sistem VPS biasa.

Pada asasnya, VPS adalah lebih banyak versi hosting hosting yang moden dan terkini. Ia adalah maya kerana ia secara digital membahagikan pelayan atau pelayan fizikal. Ia adalah peribadi kerana hanya pengguna yang membelinya mengaksesnya (tidak seperti pelayan bersama). Ia adalah pelayan kerana ia menjalankan tugas untuk rangkaian peranti. Jadi, ia adalah VPS.

Bagaimana Kerja VPS?

VPS berfungsi melalui proses yang dipanggil perbualan. Teknik ini menggunakan perisian "hypervisor" membahagi satu atau lebih pelayan fizikal ke dalam beberapa komputer maya.

Untuk VPS tradisional, ini bermakna memisahkan satu pelayan fizikal ke dalam pelayan maya yang beroperasi dengan bebas, secara berasingan, masing-masing dengan segmen CPU CPU, RAM, cakera keras, dan sumber-sumber lain yang tersendiri.

Awan VPS virtualisasi berfungsi dengan cara yang sama, kecuali itu memisahkan sumber fizikal di lebih daripada satu pelayan.

Unit pengkomputeran individu yang mencipta perisian hypervisor dipanggil "mesin maya," atau VM.

Selain membuat VM, sebuah VPS membolehkan pelanggan memasang OS mereka sendiri (sistem operasi) pada VM mereka. Ini memudahkan mereka menjalankan aplikasi dan berkomunikasi dengan lancar dengan rangkaian.

Siapa yang memerlukan Hosting Server VPS?

Sesetengah individu mungkin menggunakan hosting pelayan VPS untuk menjalankan program tertentu atau main permainan video yang memerlukan banyak CPU, jika mereka sering melakukannya. Walau bagaimanapun, Perkhidmatan VPS biasanya paling sesuai untuk perniagaan.

Anda mungkin memerlukan hosting pelayan VPS jika:

 • Anda menjadi tuan rumah satu atau lebih laman web yang mendapat banyak lalu lintas. Jika anda menganjurkan laman web dengan beberapa ratus pengunjung setiap hari, VPS adalah penyelesaian yang berpatutan untuk kelajuan dan kebolehpercayaan. Perniagaan sering beralih dari pelayan bersama kepada pelayan VPS apabila laman web mereka mula terhempas akibat daripada berkongsi sumber dengan laman web klien lain. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa anda boleh menghadapi masalah yang sama dengan hosting pelayan VPS jika anda memilih penyedia miskin yang tidak memberikan sumber daya maya kepada VM individu.
 • Anda menjalankan aplikasi yang sangat maju. Jika anda memerlukan satu atau lebih pelayan untuk menjalankan perisian kompleks, program penjadualan, atau aplikasi lain yang lebih rumit, VPS adalah pilihan yang sangat baik. Ia adalah pelayan kos efektif tetapi boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
 • Anda mempunyai laman web dengan platform eCommerce. Ini mungkin memerlukan kuasa tambahan pelayan hosting VPS untuk berjalan dengan lancar. Lagipun, anda tidak mahu laman web anda jatuh betul kerana pelanggan membuat pembelian yang besar.
 • Awak mahu lebih banyak kawalan ke atas pelayan anda. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, lebih mudah untuk menyesuaikan pelayan VPS untuk keperluan dan pilihan anda daripada pelayan yang dikongsi.
 • Anda perlu menjalankan perisian yang dikendalikan dari jauh. Oleh kerana VPS mencipta VM (Mesin Maya) yang bertindak seperti komputer tradisional, anda boleh menjalankan program pada mereka dari jauh.
 • Anda perniagaan semakin berkembang pada kadar yang pantas. Hosting pelayan VPS lebih berskala daripada jenis pelayan lain. VPS adalah pilihan yang baik untuk syarikat yang berkembang yang memerlukan pelayannya untuk bersaing.

Secara umumnya, syarikat yang memerlukan sokongan pelayan tambahan untuk aktiviti dalam talian mereka perlu mempertimbangkan sistem VPS. Jenis hosting ini cenderung paling sesuai untuk syarikat kecil dan menengah yang mahu lebih banyak privasi dan kawalan tanpa harga yang tinggi.

Apakah VPN (Rangkaian Persendirian Maya)?

Seperti VPS, VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, melibatkan pelayan, tetapi dalam cara yang agak berbeza. Biasanya, apabila anda menggunakan internet, permintaan anda - bersama dengan alamat IP anda dan, dalam beberapa kes, maklumat peribadi - pergi ke pelayan, yang memprosesnya dan menghantar maklumat yang anda mahu kembali.

Ini adalah sistem yang berkesan, tetapi tidak persendirian, tidak selamat. Penjenayah siber boleh menggodam data anda sementara ia sedang dalam perjalanan, mencuri maklumat sensitif seperti kata laluan akaun bank. Selain itu, ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) atau agensi kerajaan mungkin dapat mengintip aktiviti anda.

Untuk melindungi maklumat anda dan membenarkan anda melayari internet dengan lebih tanpa nama, VPN mengarahkan data anda melalui rangkaian pelayan mereka sendiri sebelum mencapai destinasi terakhirnya. Dengan cara ini, ia kelihatan seolah-olah aktiviti internet anda datang dari pelayan VPN dan bukannya sendiri.

Di samping itu, VPN menggunakan teknik yang dipanggil terowong untuk terus melindungi maklumat peribadi anda. VPN menghantar data anda secara berasingan dari seluruh internet, dalam "terowong" maya.

VPN juga menyulitkan permintaan pelayan anda, mengubah maklumat anda menjadi kod yang hanya boleh diterjemahkan apabila mencapai sasaran yang betul.

Walaupun penyedia VPN itu sendiri mungkin dapat memantau aktiviti internet anda, banyak penyedia VPN terbaik mempunyai "Tiada log" dasar. Ini bermakna bahawa mereka jangan menyimpan rekod mengenai apa yang anda lakukan dengan pelayan mereka, jadi walaupun kerajaan meminta maklumat ini atau pangkalan data VPN digodam, data sensitif anda akan selamat.

Di samping itu, banyak pembekal VPN termasuk a bunuh suis. Ciri ini mengekalkan privasi anda secara automatik menutup keseluruhan sambungan internet jika VPN jatuh. Ini menghalang alamat IP dan maklumat peribadi anda daripada didedahkan semasa rehat berhubung.

Bagaimana Kerja VPN?

Penyedia VPN mempunyai berpuluh-puluh, beratus-ratus, atau bahkan beribu-ribu pelayan, yang sering tersebar di seluruh dunia. Bila kamu muat turun perisian VPN ke komputer anda, peranti mudah alih, atau penghala, ia memastikan bahawa trafik internet anda pergi ke salah satu daripada pelayan ini sebelum mencapai laman web atau aplikasi yang anda gunakan.

Ini topeng alamat IP sebenar anda dan menjadikannya kelihatan seperti trafik internet anda sebenarnya datang dari pelayan VPN. Ia boleh menukar lokasi jelas anda ke bandar lain atau negara lain.

Untuk "terowong" maklumat anda dan memisahkannya dari data lain yang dalam perjalanan dalam talian, penyedia VPN "Encapsulate" itu. Ini pada dasarnya meletakkan a pembungkusan digital maklumat lain di sekelilingnya, menjadikannya sukar untuk memberitahu apa itu.

Seperti yang dijelaskan di atas, Penyedia VPN juga menyulitkan data anda, menjadikannya lebih sukar untuk digodam.

Penyulitan menterjemahkan maklumat anda ke dalam kod kompleks yang hanya boleh dibaca dengan alat penyahkodan yang betul. Ini bererti walaupun seorang penjenayah siber atau pengintip berjaya mencari data anda dalam terowong, dia harus menguraikan kodnya untuk memahaminya.

Protokol terowong dan enkripsi yang paling biasa untuk VPN adalah: PPTP, L2TP / IPSec, IKEv2 / IPSec, SSTP, dan OpenVPN. Ini semua mempunyai manfaat dan keburukan, tetapi secara keseluruhannya, kami mencadangkan OpenVPN, berdasarkan prestasi cemerlang dan penyulitan yang kuat.

Siapa yang memerlukan VPN?

VPN pada asalnya dibangunkan untuk perusahaan besar untuk digunakan. Perniagaan mungkin memerlukan VPN untuk melindungi data daripada mata palsu atau topeng alamat IPnya.

Hari ini, ramai pengguna individu juga memerlukan VPN. Teknologi ini boleh menjadikan kehidupan seharian anda lebih mudah, lebih selamat dan mudah. Anda boleh mendapat manfaat daripada VPN jika anda ingin:

 • Semak imbas internet dengan privasi yang lebih besar
  Sambungan internet tradisional hanya tidak selamat. Penjenayah siber boleh mendengar panggilan dalam talian anda, menggagalkan maklumat bank anda, atau mencuri kata laluan anda. Agensi-agensi kerajaan boleh mengintip apa-apa aktiviti yang mereka anggap "mencurigakan," terutamanya jika anda tinggal di negara di bawah 5 Mata, 9 Mata, atau 14 Mata Perjanjian. Di samping itu, laman web boleh menyimpan sejarah aktiviti dan maklumat peribadi anda untuk digunakan dalam pengiklanan. VPN boleh membantu mencegah semua serangan ini pada data anda, supaya anda boleh nikmati kelebihan internet tanpa memberi hak kepada privasi anda.
 • Akses kandungan terhad kepada geografi
  Banyak laman web dan perkhidmatan penstriman mengehadkan kandungan mereka ke negara tertentu. Ini dipanggil geoblocking, dan ia boleh menjadi sangat mengecewakan. Sebagai contoh, anda hanya boleh menonton rancangan tertentu jika anda mengakses Netflix dari alamat IP Amerika. Apabila anda memasang VPN, anda biasanya boleh pilih negara mana yang anda mahu lalu lintas anda kelihatan seperti ia datang, jadi anda boleh dengan mudah mendapatkan sekitar geoblocks.
 • Lihat laman web blok rangkaian anda
  Sesetengah rangkaian dan rangkaian kerja wi-fi menghalang pelajar atau pekerja daripada mengakses laman web tertentu. Dengan VPN, anda boleh semak imbas dengan teliti dan melihat mana-mana laman web yang anda suka.
 • Gunakan wi-fi awam dengan selamat
  Walaupun ia mudah dan percuma, menggunakan wi-fi awam meletakkan privasi dan keselamatan dalam talian anda secara berisiko. Jenis rangkaian ini malangnya sangat mudah digodam. Sekiranya anda ingin mengelakkan pelanggaran data dan virus, kami mengesyorkan anda gunakan VPN apabila anda menyambung ke wi-fi awam.
 • Elakkan dikekang oleh ISP anda
  ISP anda boleh mengurangkan lebar jalur untuk tapak tertentu atau aktiviti dalam talian, seperti sambungan P2P (Peer to Peer). Ini dipanggil throttling, dan ia sengaja melambatkan sambungan internet anda. Jika anda menggunakan VPN, ISP anda hanya akan dapat memberitahu bahawa anda menggunakan satu, bukan laman web yang anda lawati atau aktiviti dalam talian yang anda lakukan. Dengan cara ini, mempunyai VPN boleh menghalang pendikit dan mempercepatkan sambungan internet anda.
 • Akses laman web yang ditapis
  Jika anda tinggal di negara dengan penapisan kerajaan, anda mungkin tidak dapat mengakses laman web tertentu dengan alamat ISP sebenar anda. VPN boleh menjadikannya kelihatan seperti trafik internet anda datang dari negara yang berbeza, membolehkan anda melihat mana-mana tapak yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa sesetengah negara yang mempunyai penapisan telah membuat penyalahgunaan VPN.
 • Jimat wang
  Terdapat beberapa cara VPN dapat membantu anda menjimatkan wang. Pertama sekali, jika anda ingin menonton media streaming geoblocked, anda boleh melakukannya wia perlu membeli setiap episod rancangan kegemaran anda secara individu. Di samping itu, dengan menjadikannya kelihatan seperti permintaan internet anda datang dari negara yang berbeza, anda mungkin dapat menjimatkan wang pada penerbangan, hotel, langganan, kereta sewa, perisian, dan perbelanjaan lain. Tambahan pula, VPN boleh menjimatkan wang yang anda mungkin hilang jika akaun bank anda digodam pada sambungan yang tidak selamat. Ini menjadikan bayaran bulanan yang rendah untuk VPN sangat bernilai.

Ini hanya beberapa keadaan di mana mempunyai VPN dapat membantu anda.

Perbezaan Antara VPN dan VPS

Kedua-dua VPN dan VPS menggunakan teknologi maya untuk mengubah cara peranti berinteraksi dengan pelayan. Walau bagaimanapun, persamaan antara kedua-dua perkhidmatan pada dasarnya berakhir di sana. VPN dan VPS bekerja sangat berbeza antara satu sama lain dan melayani tujuan tersendiri.

VPS adalah yang paling berguna untuk perniagaan, kerana ia menyediakan hosting pelayan yang berpatutan dan berkuasa untuk menyokong laman web, aplikasi canggih, dan fungsi yang serupa.

VPN boleh membantu kedua-dua individu dan perniagaan melindungi privasi mereka dan menukar lokasi dalam talian mereka yang jelas.

VPN biasanya tidak menganjurkan laman web atau aplikasi seperti yang dilakukan oleh VPS. Sebaliknya, VPN mengubah cara perjalanan trafik internet anda jadi anda boleh muncul di lokasi yang berbeza, melindungi maklumat sensitif anda, dan berpotensi mempercepatkan sambungan anda.

Perisian hipervisor yang menjalankan VPS biasanya termasuk perlindungan tertentu, seperti firewall, dan beberapa sistem VPS mempunyai ciri keselamatan tambahan untuk melindungi data pengguna. Bagaimanapun, pada umumnya, ini pelayan maya tidak lebih selamat daripada pelayan tradisional.

Tapak web, aplikasi, dan maklumat yang dihoskan di VPS mungkin terdedah kepada hack atau pengawasan kerajaan. VPS terutamanya menyediakan hosting pelayan, bukan keselamatan data.

Berbeza, VPN difokuskan dan sering direka di sekitar ciri keselamatan mereka, seperti terowong, penyulitan, pelindung IP, dasar tidak log, dan membunuh suis, untuk menamakan beberapa.

Selain itu, VPS biasanya tidak dapat mengubah lokasi jelas trafik internet mereka mengendalikan. Jika VPS anda terletak di negara yang disekat geo, anda mungkin tidak akan dapat mengelilingi geoblock. Sebaliknya, VPN boleh menukar alamat IP pengguna mereka, dan kerap melakukannya untuk mendapatkan geoblocking lalu.

Untuk meringkaskan, a VPS adalah pelayan yang kos efektif untuk menjadi tuan rumah dengan, sementara a VPN adalah perkhidmatan yang selamat, secara peribadi menghubungkan anda dengan internet dari pelbagai lokasi.

VPN vs VPS: Yang Betul Untuk Saya?

Sekiranya anda sudah atau tahu anda memerlukan pelayan untuk menjadi tuan rumah laman web anda, aplikasi, kedai e-dagang, atau aktiviti dalam talian lain, VPS mungkin sesuai pilihan untuk keperluan anda. Ia boleh menggabungkan faedah pelayan berdedikasi dan perkongsian untuk menggerakkan aktiviti dalam talian perniagaan anda.

Sebagai seorang individu, VPS mungkin tepat untuk anda jika anda ingin menjalankan aplikasi yang kompleks atau menjalankan tugas berat CPU. Walau bagaimanapun, kebanyakannya pengguna internet kasual mungkin tidak akan memerlukan VPS untuk melayari internet atau menjalankan program asas.

Jika anda perniagaan ingin memperbaiki keselamatan dalam talian, anda harus mempertimbangkan VPN sistem untuk membantu melindungi maklumat anda. Sebagai tambahan, VPN boleh membantu aktiviti dalam talian anda kelihatan seperti di negara yang berbeza, jika ini penting kepada pelanggan atau vendor anda.

Ramai, jika tidak banyak, pengguna internet yang kasual boleh mendapat banyak manfaat daripada perkhidmatan VPN. Kami cadangkan anda melihat VPN jika anda ingin mengekalkan privasi dalam talian anda, menonton pertunjukan geoblocked, mengelakkan ISP throttling, gunakan perkongsian fail P2P, membeli tiket pesawat, layari internet tanpa sekatan, atau gunakan wi-fi awam.

Pada dasarnya, sementara hosting server VPS adalah perkhidmatan yang agak spesifik yang sangat bermanfaat dalam beberapa keadaan tertentu, VPN berguna untuk semua orang yang masuk dalam talian.Sekiranya anda berminat mencuba VPN, kami mencadangkan NordVPN - ia selamat, selamat, cepat, dan menawarkan fungsi luar biasa.

Menggunakan VPS sebagai VPN

Walaupun VPS dan VPN adalah teknologi yang berbeza, mereka boleh digabungkan. Awak boleh gunakan VPS sebagai pelayan hosting untuk membuat VPN anda sendiri.

Sesetengah pengguna berteknologi tinggi mewujudkan VPN mereka sendiri untuk menjimatkan wang dan memastikan privasi yang lengkap. Mereka lebih suka tidak membayar yuran bulanan kecil yang sering dikenakan oleh penyedia VPN profesional, dan mereka tidak mempercayai syarikat VPN untuk tidak menyimpan maklumat mereka (walaupun terdapat banyak penyedia yang sangat bereputasi dengan dasar tidak ada log).

Walaupun ia memberikan anda lebih banyak kawalan ke atas rangkaian dan tetapan anda tanpa sebarang kos, terdapat bukti yang bercanggah mengenai privasi untuk VPN VPS. Dalam banyak kes, pembekal VPS anda akan mempunyai maklumat anda, sama seperti pembekal VPN anda.

Di samping itu, kerana ia adalah proses yang lebih rumit, VPN VPS memerlukan kepakaran komputer yang penting untuk ditubuhkan dan dijalankan. Pakar IT mungkin dapat dengan mudah menggunakan VPS sebagai VPN, tetapi sebagian besar pengguna mungkin mengalami masalah dengan ini.

Di samping itu, jika anda menyediakan VPN VPS dengan tidak betul, anda sebenarnya boleh berakhir mendedahkan lebih banyak maklumat peribadi anda. Awak juga mungkin tidak dapat mencapai ciri yang anda perlukan VPN untuk, seperti memintas geoblock atau menyulitkan maklumat.

Kecuali anda benar-benar yakin dengan keupayaan anda untuk menyediakan VPN VPS yang berjaya, kami mengesyorkan untuk menggunakan salah satu pembekal VPN profesional kami. Perkhidmatan-perkhidmatan ini biasanya menawarkan hasil yang cemerlang dan mempunyai dasar-dasar tanpa pepejal. Apa yang anda perlu lakukan ialah memasang perisian untuk bermula.

Bacaan lanjut

Adakah anda bersedia untuk mencuba VPN? Kami cadangkan anda membaca artikel berikut:

 • 8 Ujian Percuma VPN Terbaik - Cuba VPN Premium untuk Percuma
 • 4 Super Easy & Cara Cepat untuk (BENAR-BENAR) Sembunyikan Alamat IP anda
 • 5 VPN Terbaik untuk Peranti Pelbagai & Sambungan
 • Bagaimana Membuat VPN Blok VPN tidak dapat dikesan dan Bypass
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me