Penyemak Imbas Yang Paling Aman? (UPDATED 2020)


Jika anda seperti kebanyakan orang, anda boleh menggunakan salah satu pelayar utama tanpa mengetahui apa ini boleh bermakna untuk keselamatan dalam talian anda. Sebenarnya internet semakin menjadi tidak selamat, dan bijak untuk melihat pilihan yang lebih luas di luar sana dan memilih penyemak imbas yang selamat yang akan pastikan anda tidak mempunyai data yang paling sensitif anda dicuri dan / atau dijual kepada pihak ketiga.

Pakar keselamatan kami telah meletakkan pelayar paling popular untuk ujian. Kami telah membandingkan ciri keselamatan mereka, dasar privasi, kelemahan, dan banyak lagi cari pelayar mana yang paling selamat digunakan pada tahun 2020. Baca laporan komprehensif kami di bawah untuk memastikan anda menggunakan penyemak imbas yang terbaik.

Pelayar Paling Selamat: Panduan Pantas

 1. Tor: Penyulitan tiga lapisan; Rangkaian Tor membuat data anda tanpa nama dan tidak boleh dibaca.
 2. Firefox: Memastikan anda selamat tanpa menjejaskan kelajuan.
 3. Chromium: Ciri-ciri terbaik Google Chrome, tanpa menjejaki atau menjual maklumat peribadi anda.

Apa yang Menjadikan Penyemak Imbas tidak selamat?

Penyemak imbas yang salah boleh kompromi keselamatan dalam talian anda dengan pelbagai cara. Berikut adalah beberapa perkara untuk difikirkan apabila anda mempertimbangkan pelayar yang anda gunakan, dan sama ada anda mungkin mahu membuat suis:

 • Perisian lemah: Hacker boleh mencuri data anda menggunakan kelemahan ini sebagai titik akses. Ini adalah yang paling kerap hasilnya penyemak imbas yang tidak dikonfigurasikan dan ralat pengaturcaraan. Walaupun mereka boleh diperbaiki dengan patch perisian, pemaju sering tidak menyedari masalah itu sehingga penjenayah siber telah mengeksploitasi ia. Ini bermaksud penyemak imbas anda mungkin tidak selamat untuk minggu, dan kadang-kadang bertahun-tahun, sebelum membebaskannya.
 • Kelemahan data sensitif: Ini menambah ancaman tambahan jika anda mempunyai diberi kebenaran pelayar anda untuk menyimpan data sensitif, seperti butiran log masuk anda. Jika pelayar anda dikompromi, penggodam akan mempunyai akses kepada kata laluan anda. Ini amat berbahaya jika anda menggunakan perbankan dalam talian.
 • Pelanjutan penyemak imbas yang tidak selamat: Penjenayah siber boleh menggunakannya sebagai jambatan untuk mengompromikan peranti anda. Dalam satu keadaan, penggodam menyusup ke Google Chrome Web Store selepas mendapat kata laluan pemaju melalui e-mel pancingan data. Mereka menggunakannya untuk merampas pelbagai pelanjutan dan menyebarkan kemas kini yang berniat jahat sebelum pemaju menyedari mereka telah kehilangan kawalan program mereka. 
 • Rakaman aktiviti dalam talian anda: Beberapa penyemak imbas, seperti Google Chrome, rekod aktiviti dalam talian anda untuk membuat iklan yang disasarkan. Walaupun ini tidak semestinya berbahaya, ia adalah pelanggaran privasi anda yang besar.

Pelayar Paling Selamat pada tahun 2020

1. Tor

Pelayar Tor

 • Mengecas data anda dalam tiga lapisan enkripsi
 • Melalui trafik internet anda melalui rangkaian Tor, menjadikan anda tanpa nama
 • Menggunakan NoScript untuk menghentikan sidik jari tapak web sejarah penyemak imbas anda

Tor adalah kemuncak pelayar tanpa nama, selamat.

Ia topeng identiti anda dengan memantul lalu lintas internet anda yang disulitkan melalui relay sekurang-kurangnya tiga nod Tor. Ini menghalang sesiapa yang menjejaki atau mengenal pasti anda, melainkan anda mengenal pasti diri anda.

Ia juga disahkan oleh Edward Snowden (pelampau whistle Amerika yang bocor maklumat yang sangat diklasifikasikan dari NSA pada tahun 2013).

Tor tidak menyimpan sebarang rekod aktiviti penyemakan imbas anda. Ia juga menghapus kuki anda selepas setiap sesi.

Sebaliknya…

Tor tetap tidak 100% selamat. Sebaik sahaja data anda meninggalkan rangkaian Tor, ia tidak lagi disulitkan.

Kami mengesyorkan menggunakan Tor bersempena dengan VPN berkualiti tinggi.

Di samping itu, data anda perlu melalui sekurang-kurangnya tiga nod sebelum sampai ke laman web yang anda cuba akses, Tor boleh melambatkan kelajuan sambungan anda. Atas sebab ini, kami tidak mengesyorkannya apabila anda mahu menstrim fail video atau bermain permainan dalam talian.

2. Mozilla Firefox

Penyemak Imbas Firefox

 • Sangat disesuaikan
 • Blok pelacak
 • Tatal dan kemas kini kerap

Jika kelajuan Tor yang lebih perlahan tidak akan dipotong, anda boleh melihat Firefox untuk perlindungan muktamad.

Tidak seperti Google dan gergasi korporat lain, bukan untuk keuntungan Mozilla Foundation tidak menjual maklumat peribadi anda. Malah, ia pergi ke atas dan seterusnya pastikan pihak ketiga daripada aktiviti anda.

Hampir segala-galanya dalam Firefox boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan anda. Tetapan keselamatan yang komprehensif membantu anda menyesuaikan pengalaman anda, daripada menyekat pelacak untuk menyembunyikan lokasi anda. Walaupun kebanyakan laman web akan mencari tahu di mana anda berada, Firefox tidak akan pernah berkongsi lokasi anda tanpa kebenaran anda.

Anda boleh menyemak imbas tanpa jejak menggunakan Firefox mod peribadi, yang mana memadamkan maklumat log masuk, kuki, dan sejarah penyemakan imbas anda sebaik sahaja anda log keluar. Mod persendirian juga akan blok semua pelacak yang cuba mengunci sambungan anda. Ia juga akan membersihkan selepas tapak lapar data seperti Facebook.

Walau bagaimanapun, anda masih paling selamat apabila anda menggunakan Firefox dengan VPN.

Keluaran Mozilla kemas kini dan patch tetap untuk melindungi privasi penggunanya. Sebagai tanda daripada itu dedikasi untuk keselamatan, ia menawarkan $ 3,000 USD sebagai ganjaran kepada sesiapa yang melaporkan kelemahan yang serius.

3. Chromium

Penyemak Imbas Chromium

 • Tidak menghantar data ke Google
 • Percuma dan sumber terbuka
 • Lazim ditambal dan dikemas kini

Jadi, apakah Chromium? Ringkasnya, ia adalah versi Google Chrome yang selamat.

Ia bukan rahsia itu Google menjejaki setiap langkah kami kedua-duanya dalam talian dan, dengan Peta Google, dalam kehidupan sebenar juga. Ia mencatatkan setiap perincian yang boleh tentang kami: apa yang telah kami teliti, siapa yang kami tahu, apa yang kami beli, dan banyak lagi.

Sebenarnya, Google menyimpan senarai semua kepentingan anda yang luas dan tepat.

Setiap kali anda log masuk, Chrome mengumpulkan lebih banyak data mengenai anda untuk dihantar ke Google. Ini adalah pelanggaran privasi yang besar, dan salah satu sebab utama kami tidak mengesyorkan menggunakan Google Chrome.

Tidak seperti Chrome, Chromium tidak menjejaki aktiviti penyemakan imbas anda atau menghantar sebarang data ke Google. Dan, ia sumber terbuka, jadi anda dengan mudah boleh menyemak jika kelemahan yang dilaporkan telah ditambal.

Antara mukanya hampir sama dengan Chrome, jadi ia mudah untuk membuat suis ke Chromium. Tetapi anda perlu berhati-hati muat turun Chromium dari sumbernya, kerana terdapat banyak program malware yang beredar menggunakan namanya.

Penyemak Imbas Terbaik dan Paling Popular

Vivaldi: Vivaldi adalah a ciri kaya dan fleksibel perisian percuma pelayar dibina dan diselenggarakan oleh komuniti program pengatur cara sukarela. 

Berani: Brave adalah a pelayar sumber terbuka, percuma berdasarkan kod sumber Chromium. Ia menawarkan ciri keselamatan dan privasi yang kuat, seperti perlindungan HTTPS automatik, dan boleh memuatkan halaman sehingga tiga kali lebih cepat daripada Chrome.

Epik: Pelayaran dengan Epic adalah seperti sentiasa melayari mod peribadi. Apabila anda keluar dari program, ia memadam semua data penyemakan imbas anda. Ia mengambil tracker dengan serius, dan boleh menunjukkan kepada anda siapa yang menjejaki aktiviti anda, walaupun dalam pelayar lain.

Ringkasan

Memilih penyemak imbas selamat adalah penting untuk keselamatan dalam talian anda. Ia boleh menjadi perbezaan antara pelayaran tanpa nama dan menjadi mangsa jenayah siber. 

Jika anda serius mengenai keselamatan, kami mengesyorkan berpasangan pelayar Tor dengan VPN berkualiti tinggi.

Tidak kira pelayar mana yang anda pilih, VPN yang berkualiti adalah mesti melindungi diri anda secara dalam talian

Bacaan lanjut

Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang Tor. 

Lihatlah diskaun VPN dan kupon terbaik kami untuk memastikan anda mendapat tawaran terbaik pada perkhidmatan anda.

Mencari VPN Terbaik untuk Chrome? Tidak perlu lagi!

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me