Perbandingan NordVPN vs TunnelBear – Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

NordVPN dan TunnelBear adalah dua perkhidmatan VPN yang sangat popular dan bereputasi, tetapi atas alasan yang berbeza.

Apabila kita bercakap tentang pemimpin di pasaran, NordVPNsentiasa mencari tempat di bahagian atas - kedudukan VPN keseluruhan terbaik kami tidak terkecuali.

Sebaliknya, TunnelBeardikenali dengan versi percuma - salah satu yang terbaik di luar sana, terima kasih kepada pakej VPN yang murah hati yang tidak menjejaskan privasi anda.

Yang menyatakan, TunnelBear juga menawarkan versi berbayar, membawa ia lebih dekat kepada persaingan dengan jalur lebar yang tidak terhad dan tambahan lain. Adakah ia mempunyai apa yang diperlukan untuk mengalahkan campuran pelayan, ciri keselamatan, dan aplikasi intuitif NordVPN yang mengagumkan?

Kami akan mencari tahu! Dalam perbandingan terperinci ini, TunnelBear menentang NordVPN dalam beberapa kategori penting, yang akan menentukan pemenang terakhir.

Untuk maklumat lebih mendalam mengenai setiap VPN, kami menjemput anda untuk menyemak kami Kajian NordVPN dan Kajian TunnelBear.

Isi kandungan

 1. Streaming
 2. Torrenting
 3. Kos
 4. Kemudahan penggunaan
 5. Keserasian
 6. Kelajuan
 7. Pelayan dan Rangkaian
 8. Privasi dan Keselamatan

NordVPN vs TunnelBear - The Categories

Kami berdasarkan perbandingan antara NordVPN dan TunnelBear lapan aspek VPN utama.

Mula-mula, kita akan melihat lebih dekat setiap potensi VPN untuk streaming dan mengerikan.

Seterusnya adalah kos dan kemudahan penggunaan. Dalam kedua-dua kategori ini, kami akan melihat VPN yang menawarkan tawaran yang lebih baik dan / atau antara muka aplikasi.

The keserasian seksyen di mana anda akan mendapat butiran lebih terperinci mengenai sokongan platform NordVPN dan TunnelBear.

Sekiranya anda berminat dengan berapa banyak pelayan yang mempunyai VPN, dan berapa cepatnya, jangan lompat kelajuan dan rangkaian pelayan kategori.

Akhir sekali, kami akan membincangkannya privasi dan keselamatan. Di sini, anda akan melihat bagaimana TunnelBear menyusun terhadap NordVPN apabila ia berkaitan dengan dasar pembalakan, piawaian penyulitan, dan ciri keselamatan berguna.

Sekarang anda tahu apa yang diharapkan daripada perbandingan kami, sudah tiba masanya untuk bermula. Mari lihat bagaimana NordVPN dan TunnelBear dalam pelbagai ujian yang telah kami sediakan untuk mereka!

1. Penyiaran

Malangnya, tapak dan perkhidmatan penstriman yang terbaik di luar sana semakin baik dan lebih baik mengesan VPN.

Ini bermaksud anda memerlukan penyedia yang boleh dipercayai dengan sumber (dan keinginan) untuk tinggal satu langkah ke hadapan daripada sekatan dan blok geografi yang semakin mencabar.

NordVPN adalah salah satu pembekal. Terima kasih kepada ciri SmartPlay proprietari dan rangkaian yang sangat besar 5,100+ pelayan di 60 negara (lebih banyak lagi yang kemudian), VPN ini adalah salah satu pilihan yang paling boleh dipercayai untuk streaming tanpa kerumitan.

SmartPlay menendang secara automatik apabila anda cuba mengakses kandungan terhad yang biasanya - seperti katalog Netflix eksklusif rantau. Semasa ujian Netflix kami yang luas, kami dapat menonton AS, UK, Kanada, Perancis, Jepun, dan Versi Brazil dengan mudah.

Netflix bukan satu-satunya platform di mana NordVPN membantu anda keluar. Anda mempunyai banyak pelayan yang sesuai untuk Hulu, BBC iPlayer, HBO, Showtime, Amazon Prime Video, dan banyak lagi.

Singkatnya, NordVPN mudah di antara perkhidmatan terbaik untuk memilih jika anda peminat streaming. Kebanyakan VPN tidak dapat mengalahkan kepelbagaian ini, seperti mana dalam perbandingan ini.

TunnelBear perjuangan dengan kebanyakan laman web dan perkhidmatan streaming. Paling baik, akses Netflix adalah perjudian - Versi AS disekat kebanyakan masa, dan perkara yang sama berlaku untuk katalog serantau lain.

Satu-satunya platform yang kita dapat menonton dengan lancar adalah HBO. Lain, seperti Hulu, Amazon Prime Video, dan BBC iPlayer, kekal dilarang dengan TunnelBear.

Dengan rangkaian yang lebih kecil dan negara yang jauh lebih sedikit untuk dipilih, TunnelBear tidak menawarkan pelbagai pelayan yang sama seperti NordVPN. Tidak ada ciri penstriman khusus untuk bercakap, sama ada.

VPN Terbaik untuk Penyiaran: NordVPN

Dengan rangkaian pelayan dan fungsi barebones yang agak terhad, TunnelBear jauh dari VPN yang ideal untuk streaming. Kemenangan NordVPN lebih daripada meyakinkan di sini - ia berfungsi dengan senarai panjang aliran, dan mempunyai pelayan dan ciri untuk memastikannya.

Cuba Streaming dengan NordVPN!

2. Torrenting

Sebelum melihat lebih mendalam ke dalam VPN yang mengerikan, anda mesti memastikannya terlebih dahulu sepenuhnya membenarkan rangkaian P2P.

NordVPN tidak meninggalkan anda tertanya-tanya terlalu lama. Anda boleh dengan cepat mencari jaminan yang anda cari di laman web:

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Hanya ada satu isu yang kita ada dengan maklumat di atas. NordVPN tidak menawarkan beratus-ratus pelayan P2P - ia menawarkan ribuan daripada mereka. Lebih 4,400 di 40+ negara, menjadi tepat.

Lebih baik lagi, mereka teratur dengan rapi dalam a tab P2P khas, jadi anda tidak perlu menatal melalui senarai panjang untuk mencari pilihan yang sesuai.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

NordVPN juga termasuk proksi SOCKS5 dengan langganan anda. Ini berasingan dari apl VPN dan memerlukan anda mengkonfigurasinya secara manual dalam klien torrent anda. Pada mereka sendiri, SOCKS5 proksi perdagangan penyulitan untuk (biasanya) kelajuan yang lebih pantas, tetapi anda boleh menggunakannya bersama dengan aplikasi NordVPN anda untuk perlindungan tambahan.

Sementara NordVPN tidak keberatan untuk membuka sokongan P2Pnya, TunnelBear lebih teragak-agak untuk mengumumkan ini. Jangan risau - pada masa kini, VPN ini juga membolehkan sambungan P2P dan perkongsian fail, tetapi anda tidak akan menemuinya di mana-mana sahaja di laman web atau di dalam aplikasi. Tidak sesuai, terutamanya sejak TunnelBear digunakan untuk menyekat lalu lintas P2P pada masa lalu.

Tidak perlu dikatakan, ia agak sukar apabila anda perlu meminta sokongan pelanggan untuk pengesahan:

tunnelbear 5

Bergerak, TunnelBear tidak hanya menawarkan kedalaman yang sama sebagai NordVPN dalam kategori ini. Tanpa profil atau ciri khusus untuk mengurai, VPN ini mudah digunakan semasa sesi P2P - mungkin terlalu mudah untuk beberapa.

Sekiranya anda peminat BitTorrent yang gemar, perkataan "seharusnya" bukanlah yang anda mahu lihat. Lagipun, anda tidak berada di pasaran untuk VPN yang "sepatutnya" berfungsi, tetapi yang menjamin keselamatan dan tanpa nama yang teruk pada setiap masa.

Pemenang untuk Torrenting: NordVPN

Satu lagi kemenangan yang meyakinkan untuk NordVPN - antara profil P2P asli, beribu-ribu pelayan yang merugikan, dan SOKKS 5 proksi berguna, ia menarik jauh ke hadapan dalam perbandingan ini. TunnelBear juga boleh digunakan untuk perkongsian fail P2P, tetapi tumpuan VPN ini agak jelas di tempat lain.

Cuba Torrenting dengan NordVPN!

3. Kos

Setakat ini, NordVPN tidak memberi sebarang ruang untuk TunnelBear untuk bersinar. Mari kita lihat jika perkara berbeza apabila ia berkaitan dengan tag harga.

Pertama, mari kita dapatkan satu perkara - ya, TunnelBear memiliki kelebihan jelas menyediakan versi gratis. Ia datang dengan a Cap data 500 MB / bulan, yang boleh anda tambah dengan tambahan 1 GB jika anda tweet di pasukan TunnelBear. Anda juga mendapat rangkaian penuh pelayan dan aplikasi bebas iklan - boleh tahan juga.

Yang berkata, kami membandingkan versi berbayar TunnelBear di sini. Walaupun mempunyai pilihan percuma hebat, ia tidak akan memperoleh apa-apa mata tambahan dalam kategori ini kerana ia bukan perkhidmatan VPN sepenuhnya.

Kedua-dua tawaran NordVPN dan TunnelBear bulanan dan langganan tahunan. Anda mendapat pakej yang sama di seluruh papan dengan sama ada VPN, tetapi Pelan lama datang dengan beberapa diskaun manis.

Satu bulan TunnelBear adalah kira-kira 17% lebih murah daripada NordVPN. Ini tidak begitu besar perbezaan, terutama apabila anda memperhitungkan nilai tambahan NordVPN untuk wang.

Membayar sama ada VPN pada bulan itu agak mahal. Pemburu tawar-menawar perlu menyemak rancangan satu tahun, di mana NordVPN dan TunnelBear dicukur 41% dan 50% (masing-masing) dari harga akhir. Tetapi di sini, TunnelBear adalah pilihan yang lebih murah.

NordVPN belum selesai. Ia menjadi lebih murah pada dua- dan rancangan tiga tahun - bahagian yang terbaik adalah anda boleh menyimpan 70% pada langganan NordVPN anda dengan kupon kami!

Berbanding dengan tawaran terbaik TunnelBear, dua tahun NordVPN akan kasar 20% lebih murah dalam jangka masa yang panjang. Ia menjadi lebih baik dengan perjanjian tiga tahun - anda akan membayar 30% kurang.

Terakhir, NordVPN dilengkapi dengan a kepuasan penuh, jaminan wang balik 30 hari pada semua pelan yang ada. TunnelBear mempunyai dasar tanpa bayaran balik, tetapi versi percuma itu cukup baik untuk menjalankan beberapa ujian dan membuat keputusan sebelum melanggan.

Pemenang untuk Kos: NordVPN

TunnelBear adalah pilihan yang kurang mahal jika anda membayar bulanan atau tahunan. Walau bagaimanapun, NordVPN mempunyai dua lagi rancangan yang menjimatkan wang tunai yang serius jika anda mencari perkhidmatan VPN jangka panjang. Ini menjadikannya menonjol dalam perbandingan kos.

Cuba NordVPN!

4. Kemudahan Penggunaan

Sebagai dua penyedia VPN yang paling popular di luar sana, NordVPN dan TunnelBear telah meletakkan usaha tambahan untuk mereka bentuk aplikasi yang bijak dan mesra pengguna. Dan ia menunjukkan.

Tema bersama dengan kedua-dua VPN ialah bersih, antara muka intuitif. Pada desktop, NordVPN menyediakan sedikit lagi maklumat - anda boleh lihat alamat IP yang baru ditugaskan anda, dan juga senarai pelayan penuh di sebelah kiri aplikasi. Info beban pelayan juga disertakan, jadi anda boleh dengan mudah mengelakkan pelayan sesak.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Jika anda ingin menyimpan perkara yang padat, anda juga boleh mengklik kanan aplikasi NordVPN dalam dulang sistem anda dan cepat menyambung ke pelayan terkini atau pilihan.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Akses kepada pelbagai tetapan dan ciri-ciri tidak boleh lebih mudah - hanya buka Tetapan tab, dan anda akan melihat segala yang ditawarkan oleh NordVPN.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Aplikasi desktop TunnelBear lebih sederhana, tetapi sama seperti mudah. Seperti dengan NordVPN, anda dapat butang menyambung cepat dan peta pelayan yang cantik. Memang, ini sedikit emptier, tetapi anda mendapat beruang terowong-menggali kecil! Ia tidak digambarkan di bawah, tetapi ada di sana, kami berjanji.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Malangnya, kelucuan tidak mengimbangi batasan TunnelBear apabila dibandingkan dengan NordVPN. Perbezaan besar ialah bagaimana pemilihan pelayan berfungsi.

NordVPN membolehkan anda memilih pelayan dan wilayah dengan ketepatan, sebagai tambahan kepada sambungan automatik. Dengan TunnelBear, anda tidak mempunyai kemewahan yang sama - anda boleh memilih negara atau biarkan VPN melakukan itu untuk anda, tetapi pelayan selalu ditangani oleh perisian.

Di atas terbalik, tetapan adalah hanya satu klik sahaja - Sama seperti dengan NordVPN. TunnelBear membahagikannya kepada tiga tab - Ketua, Rangkaian, dan Keselamatan. The Akaun "Tetapan" hanya mempunyai info mengenai langganan anda, jadi kami tidak akan memasukkannya ke dalam kumpulan yang sama.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Satu perkara terakhir. Sesetengah pengguna lebih suka tetapan peribadi mereka sendiri, sama ada daripada keperluan atau keutamaan peribadi. NordVPN membolehkan anda melakukan ini dengan menyediakan fail konfigurasi yang diperlukan di laman webnya. Walau bagaimanapun, TunnelBear tidak - ia sama ada aplikasi atau apa-apa dengan VPN ini.

Pemenang untuk Kemudahan Penggunaan: NordVPN

Tidak syak lagi, kedua-dua VPN adalah kegembiraan untuk digunakan. Yang menyatakan, NordVPN berjaya memberikan pengguna lebih banyak kebebasan sambil mengekalkannya dengan mudah. TunnelBear juga memberi anda masa lapang dengan aplikasinya, tetapi beberapa kelemahan meninggalkannya di belakang NordVPN dalam kategori ini.

Cuba NordVPN!

5. Keserasian

Pada platform utama, anda tidak akan mendapati perbezaan sama ada keserasian VPN. NordVPN dan TunnelBear mempunyai aplikasi asli untuk Windows, Mac, Android, dan iOS. Keduanya memberi anda banyak sambungan serentaks juga - lima untuk TunnelBear, dan enam untuk NordVPN.

Mari lihat lebih dekat sokongan platform keseluruhan.

Windows

Untuk menggunakan aplikasi Windows NordVPN dan TunnelBear, anda memerlukan sekurang-kurangnya Windows 7. NordVPN juga mempunyai arahan untuk setup manual pada sistem operasi XP dan Vista yang lebih lama. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, TunnelBear tidak menyokong konfigurasi manual.

Mac

Tiada perbezaan di sini - NordVPN dan TunnelBear memerlukan sekurang-kurangnya macOS 10.10 (Yosemite) untuk aplikasi mereka.

Android

Sokongan aplikasi Android untuk kedua-dua VPN bermula dari platform Jelly Bean. TunnelBear memerlukan versi 4.1 dan ke atas.

Aplikasi NordVPN juga berfungsi sepenuhnya pada TV Android; ini tidak berlaku dengan TunnelBear.

Jika anda mahu muat turun fail APK untuk aplikasi Android secara langsung, NordVPN membolehkan anda melakukannya dari laman web. Pilihan tunggal anda dengan TunnelBear adalah perjalanan ke Google Play.

iOS

Sekali lagi, kedua-dua VPN adalah sama - iOS 9.0 adalah versi disokong tertua oleh aplikasi mereka.

Linux

NordVPN mempunyai tutorial persediaan yang berguna untuk Ubuntu dan Debian. TunnelBear sedikit berbeza, dengan sokongan untuk distribusi Ubuntu dan Fedora.

Linux nampaknya tidak menjadi tumpuan sama ada VPN. Secara teknikal, NordVPN dan TunnelBear harus berfungsi dengan pelbagai distro, tetapi sokongan secara keseluruhan agak terbatas pada OS ini.

Penghala

Pulangan NordVPN untuk membentuk dengan setup router yang fleksibel. Firmware yang disokong termasuk DD-WRT dan Tomato yang popular, serta beberapa jenis lain.

Arahan terperinci juga termasuk, sekiranya anda menyediakan penghala VPN oleh anda sendiri.

Router pra-flashed adalah pilihan dengan VPN ini - anda boleh membeli satu daripada vendor pihak ketiga.

TunnelBear tidak boleh dikonfigurasi dengan penghala, yang merupakan kelemahan yang jelas berbanding NordVPN.

Platform Lain

NordVPN berfungsi pada platform tambahan berikut:

 • Sambungan penyemak imbas (Chrome, Firefox, Opera, Safari, Internet Explorer)
 • BlackBerry
 • Kodi
 • Konsol media dan permainan (melalui router)
 • TV pintar (melalui penghala)

TunnelBear menyokong platform tambahan berikut:

 • Sambungan penyemak imbas (Chrome, Firefox, Opera)

Pemenang untuk Keserasian: NordVPN

NordVPN adalah perkhidmatan yang lebih fleksibel dalam perbandingan ini, dengan fungsi tambahan untuk platform khas dan sokongan platform keseluruhan yang lebih baik. Pengguna purata mungkin tidak akan melihat batasan TunnelBear, tetapi mereka pasti keluar dalam kategori ini.

Cuba NordVPN!

6. Kelajuan

Dengan definisi, VPN melambatkan sambungan anda. Semua penyulitan enkripsi dan pelayan harus datang dengan perbelanjaan sesuatu, betul?

Yang berkata, anda tidak mahu VPN anda memperlahankan anda terlalu banyak, sebagai ini boleh memberi kesan negatif pada pelayaran anda. Sebaik-baiknya, anda mahu angka-angka kekal setinggi mungkin - tetapi anda juga perlu prestasi konsisten pada pelayan biasa anda.

Untuk mencari VPN yang lebih cepat dalam perbandingan ini, kami menguji NordVPN dan TunnelBear pada beberapa pelayan mereka di seluruh dunia. Lokasi ujian kami ialah di Eropah Timur; jadual di bawah disusun dari yang paling dekat dengan pelayan paling jauh.

Inilah hasil penanda aras kami (tiada VPN):

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Dan inilah cara NordVPN dan TunnelBear menjaringkan dalam ujian kami:

Pelayan Muat turun kelajuan (Mbps) Muat naik kelajuan (Mbps)
NordVPN TunnelBear NordVPN TunnelBear
Auto (paling dekat) 70.05 17.38 32.61 29.84
Romania 55.90 60.38 34.15 30.55
Jerman 63.95 63.20 34.53 31.29
United Kingdom 53.72 9.12 24.44 34.49
Portugal 33.93 N / A 30.00 N / A
Israel 34.52 N / A 11.62 N / A
Amerika Syarikat (New York) 54.35 8.34 27.61 18.12
Amerika Syarikat (Los Angeles) 51.12 N / A 7.77 N / A
Jepun 28.09 11.81 2.02 5.97
Australia 24.56 3.60 1.97 0.36

* TunnelBear tidak mempunyai pelayan di Portugal dan Israel. Kami juga berhubung dengan pelayan East Coast dalam semua ujian AS kami - kerana kami tidak dapat memilih pelayan tertentu, kami menganggap TunnelBear tidak mempunyai pelayan di Pantai Barat AS.

Seperti yang anda dapat lihat dari jadual, TunnelBear dimulakan dengan permulaan yang gemetar. Pemilihan pelayan automatik harus menghubungkan anda ke pelayan yang paling dekat yang tersedia, tetapi itu tidak bermakna anda akan mendapat kelajuan yang terbaik - terutamanya jika pelayan kurang berkuasa di sesetengah negara.

Kami tidak mengatakan ini berlaku dengan TunnelBear (mereka agak rahsia mengenai rangkaian pelayan mereka), tetapi hasilnya sangat mencadangkan.

TunnelBear melantun semula di Romania dan Jerman ujian, tetapi berita baik untuk akhir VPN ini di sini.

Muat turun kelajuan adalah penting untuk penstriman, penataran, dan juga melayari kasual. Sedang TunnelBear menyampaikan kelajuan muat naik semua-sekitar yang diterima (dengan satu pengecualian yang serius), ia sangat lembap di UK, AS, Jepun, dan Australia.

Sementara itu, NordVPN menyerang setiap ujian. Pasti, pelayan masuk Portugal dan Israel tidak terlalu cepat berbanding hasilnya yang lain, tetapi TunnelBear tidak menawarkan negara-negara ini.

Pemenang untuk Kelajuan: NordVPN

Hanya satu VPN dalam perbandingan ini berjaya menyampaikan hasil yang konsisten dengan cepat, walaupun pada pelayan jauh. NordVPN mengambil kemenangan yang pantas di sini - TunnelBear tidak terlalu mengesankan, dengan kelajuan yang lebih rendah dan rangkaian pelayan terhad.

Cuba NordVPN!

7. Pelayan dan Rangkaian

Sepanjang perbandingan ini, kami telah membawakan server NordVPN dan TunnelBear di sana sini. Kini tiba masanya untuk melihat butiran yang lebih halus.

Seperti yang anda mungkin boleh meneka, TunnelBear tidak dapat ditandingi. Biasanya, 22+ negara tidak terlalu buruk untuk VPN yang berpatutan, tetapi persaingannya terlalu kuat.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

NordVPN mengambil plumbum besar, dengan hampir tiga kali ganda negara dan sejumlah 5,100+ pelayan. Dengan kehadiran yang kuat di setiap benua, VPN ini bukan sahaja lebih cepat, tetapi lebih fleksibel juga.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Ia bukan hanya angka-angka, walaupun. NordVPN menyediakan lebih mendalam, dengan lima jenis pelayan khusus. Inilah pecahan penuh:

 • 4,600+ Standard pelayan (4,400 di antaranya membenarkan P2P)
 • 460+ Obfuscated pelayan
 • 30 VPN Double pelayan
 • 3 Bawang-atas-VPN pelayan
 • 70+ IP khusus pelayan (pilihan tambahan)

Kami mengulang diri sendiri, tetapi tidak mempunyai akses kepada pelayan sebenar juga boleh menjadi sangat mengecewakan. Pengguna kasual - orang ramai TunnelBear jelas menyasarkan - mungkin tidak akan melihat ini sebagai masalah besar.

Walau bagaimanapun, pelayan pensuisan boleh sangat bermanfaat dalam banyak situasi yang berbeza. Contohnya termasuk mengelakkan pelayan yang terlalu banyak, mencari pilihan yang sesuai untuk penstriman, atau memperbaiki isu prestasi. Ini adalah satu lagi kelebihan NordVPN dalam kategori ini.

Pemenang untuk Pelayan dan Rangkaian: NordVPN

Sama ada anda menggunakan VPN sesekali atau setiap hari, NordVPN lebih besar dan lebih baik ketika datang ke rangkaian pelayan. Tawaran TunnelBear, sementara yang sesuai dengan sendiri, tidak ada perbandingan.

Cuba NordVPN!

8. Privasi dan Keselamatan

NordVPN dan TunnelBear mengambil privasi pengguna mereka sangat dengan serius.

Kedua-dua VPN terus berusaha untuk memastikan anda selamat dalam talian. Antara dasar tanpa pembalakan yang ketat, penyulitan senjata, dan ciri keselamatan penting, penggodam dan snoopers diselamatkan dengan kejayaan yang besar.

Kedua-dua VPN juga telah menjalani audit keselamatan bebas, yang mengesahkan semua perkara di atas.

Untuk mencari pemenang, kami memerlukan satu lagi menyelam yang mendalam.

Dasar Pembalakan

NordVPN dan TunnelBear berpusat di Panama dan Kanada, masing-masing.

Setakat bidang kuasa berlaku, NordVPN beroperasi dalam iklim yang sangat baik untuk penyedia VPN. Panama tidak mempunyai undang-undang pengekalan data mandatori - atau mana-mana undang-undang yang berpotensi berbahaya lain.

Kanada mengambil sikap yang agak (mengenai warganegara biasa) mengenai beberapa perkara yang berkaitan dengan kebebasan dalam talian. Namun, undang-undang pengekalan data tidak menjadi isu untuk penyedia VPN di negara ini, sama ada.

Tetapi tidak seperti Panama, Kanada adalah ahli pendiri persekutuan Five Eyes. Ini bermakna ia adalah sebahagian daripada beberapa perjanjian mengenai pertukaran data digital antara negara-negara peserta - yang sering termasuk maklumat pengguna yang sensitif.

Adakah ini masalah yang besar? Sekiranya anda berminat dalam privasi, boleh jadi. Perlu diingat TunnelBear telah menepati tuntutan pembalakan data sifar setakat ini, memberi kita tiada sebab untuk meragui pembekal ini.

Yang berkata, jika anda mahu ketenangan fikiran tambahan, NordVPN mungkin pilihan yang lebih baik.

Penyulitan dan Protokol

NordVPN dan TunnelBear hampir sama di sini.

Mari bermula dengan standard penyulitan. Kedua-dua VPN melaksanakan AES-256 di seluruh papan. Seperti namanya, ini adalah Penyulitan 256-bit - digunakan secara meluas dalam kebanyakan perkhidmatan VPN premium disebabkan oleh keselamatan yang tidak dapat dipecahkan dan kesan keseluruhan kecil terhadap kelajuan.

Kerahsiaan yang Sempurna juga digunakan oleh NordVPN dan TunnelBear. Pendek kata, ini bermakna kekunci penyulitan dinamik digunakan untuk keselamatan tambahan, dan bukannya statik.

Untuk protokol, anda mendapat piawaian industri OpenVPN pada sama ada VPN Windows, Mac, dan Android aplikasi. Pada iOS, kedua-dua VPN menggunakan Protokol IKEv2 / IPSec. Sekali lagi, NordVPN sedikit lebih fleksibel, kerana ia membenarkan setup OpenVPN manual melalui antara muka pihak ketiga.

Ciri-ciri keselamatan

Ciri-ciri senjata NordVPN adalah salah satu kekuatan terbesarnya.

Di sini, anda akan dapati penyekatan iklan terbina dalam dan perlindungan anti-malware, terima kasih kepada suite CyberSec berpemilik.

Senarai ini diteruskan dua suis bunuh berasingan - satu untuk anda keseluruhan sambungan, dan satu lagi untuk aplikasi khusus.

Anda juga mendapat perlindungan kebocoran DNS yang canggih, dengan pilihan untuk menggunakan alamat DNS tersuai.

Berbanding dengan gabungan ciri keselamatan yang berkuasa ini, TunnelBear agak kurang.

Ada tiada perlindungan kebocoran DNS, walaupun VPN adalah kebocoran dalam ujian kami. Penyekatan iklan tidak datang secara asli, sama ada - anda perlu memasangnya Sambungan TunnelBear Blocker untuk itu, dan bahkan kemudian, ia hanya boleh didapati di desktop.

Dengan kata lain, tetapan keselamatan TunnelBear kelihatan agak kosong. Yang berkata, anda mendapat yang mesti ada suis membunuh koneksi dan satu lagi alat yang sangat penting (untuk beberapa).

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

The Ciri GhostBear adalah jawapan TunnelBear untuk penapisan dalam talian yang ketat. Ia direka untuk menyediakan pengungsian tambahan untuk pengguna di negara-negara yang mempunyai sekatan internet yang berat. Ini menjadikan TunnelBear salah satu daripada beberapa VPN yang masih berfungsi dengan pasti di China.

NordVPN juga merupakan sebahagian daripada kelab eksklusif ini. Menghidupkan pelayan Obfuscated membolehkan anda memintas Firewall Besar, tetapi perlu diingat bahawa anda tidak akan mempunyai akses kepada pelayan standard sehingga anda melumpuhkan mod ini.

Perbandingan NordVPN vs TunnelBear - Mana yang Terbaik untuk Anda pada tahun 2020?

Keseluruhannya, menunjukkan kuat untuk NordVPN dan TunnelBear di sini.

Pemenang untuk Privasi dan Keselamatan: NordVPN

Kedua-dua VPN adalah juara untuk privasi dan keselamatan, tetapi beberapa kelebihan kecil meletakkan NordVPN di hadapan. TunnelBear paling mengagumkan dalam kategori ini, tetapi masih tidak berjaya mengalahkan lawan.

Cuba NordVPN!

9. Keputusan Akhir

Ia tidak mengatakan bahawa NordVPN dan TunnelBear sama sekali tidak mempunyai lawan sama dalam perbandingan ini.

NordVPN memperoleh kemenangan yang pantas dalam semua lapan kategori kami. Ia adalah perkhidmatan yang lebih baik di semua aspek, dan walaupun kes yang kuat boleh dibuat untuk TunnelBear dalam beberapa bahagian, VPN ini jatuh di belakang pada akhirnya.

Pada masa ini, TunnelBear hanya tidak menambah nilai yang cukup pada versi berbayarnya untuk membenarkan titik harga yang berada dalam julat yang sama dengan NordVPN. Anda mungkin boleh bertolak ansur dengan kelajuan goyah dan rangkaian pelayan yang kurang maju pada VPN percuma, tetapi perkara perlu diperbaiki apabila anda mula membayar untuk tahap prestasi premium. Tidak di sini, nampaknya.

Kita perlu memberi kredit di mana ia perlu - TunnelBear menyediakan privasi dan keselamatan bersih, serta aplikasi desktop dan mudah alih yang tajam. Tetapi begitu juga NordVPN, sebagai tambahan kepada beribu-ribu pelayan pantas, aliran mudah, dan sokongan P2P yang hebat.

Semua ini dibuat NordVPNpemenang tidak dapat dipertikaikan dalam perbandingan ini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me