Perkhidmatan Proksi Terbaik 2020


Jika anda telah mencari jalan untuk melindungi privasi anda dalam talian atau memintas firewall dan penapisan, anda mungkin telah dibentangkan dengan dua pilihan yang berbeza: proksi atau VPN.

Walaupun kedua-dua proksi dan VPN bekerja dengan cara yang sama, mereka ada beberapa perbezaan penting bahawa anda harus mengambil kira sebelum memilih antara mereka.

Panduan ini akan memberitahu anda apa proksi, bagaimana ia berfungsi, dan bagaimana ia berbeza dari VPN, serta melihat beberapa pilihan proksi terbaik yang ada.

Apakah Proksi itu?

Perkhidmatan proksi berfungsi sebagai perantara antara penyemak imbas dan laman web anda oleh mengalihkan lalu lintas anda melalui pelayan proksi.

Dengan bertindak sebagai perantara antara anda dan laman web yang anda akses, proksi dengan berkesan menyembunyikan alamat IP anda dan mempersembahkannya sendiri. Ini sangat luar biasa berguna ketika datang geo-spoofing, atau mengkritik laman web untuk memikirkan bahawa anda berpusat di lokasi yang berbeza.

Kadang-kadang, kandungan dalam talian boleh disingkirkan. Ini boleh digunakan untuk segala-galanya dari rancangan TV yang dipengaruhi oleh sekatan pelesenan ke laman web yang telah ditapis oleh firewall kerajaan.

Jika anda ingin mengakses kandungan ini dari negara atau lokasi di mana ia telah disekat, anda perlu memalsukan alamat IP anda. Dengan mengarah semula trafik anda melalui pelayan proksi di lokasi lain, anda kelihatan mengakses internet dari lokasi tersebut dan bukannya sendiri - oleh itu memintas mana-mana sekatan geografi yang dikenakan ke lokasi anda.

Terdapat dua jenis proksi yang berlainan:

  • HTTP - Bentuk proksi yang asal dan paling biasa, HTTP berfungsi dengan trafik berasaskan web menggunakan protokol HTTP. Proksi HTTP mampu memahami data yang ditapis, memberikan banyak fungsi.
  • SOCKS -Proksi SOCKS adalah protokol yang lebih mudah yang hanya menukar data dan bukannya mengaksesnya. SOCKS tidak mempunyai keupayaan untuk memahami data dan oleh itu serasi dengan sebarang bentuk lalu lintas. Walaupun ini menjadikannya berguna untuk aktiviti seperti torrential, SOCKS kadang-kadang boleh lebih perlahan daripada HTTP.

Proksi vs VPN

VPN berfungsi dengan cara yang sangat serupa dengan proksi. VPN juga akan menutup alamat IP anda dengan mengarahkan semula data anda melalui pelayan peribadi di lokasi lain.

Walau bagaimanapun, terdapat satu perbezaan penting. Serta menyembunyikan alamat IP anda, VPN akan menyulitkan semua lalu lintas anda semasa anda menggunakan perkhidmatan tersebut. Proksi tidak dapat menyulitkan data anda, menjadikannya jauh lebih selamat daripada VPN.

Tanpa penyulitan, proksi tidak dapat melindungi privasi anda - ia hanya boleh merosakkan lokasi anda.

Ini amat relevan apabila ia membabitkan proksi percuma. Proksi percuma tidak selamat dan sering bergantung kepada iklan berat untuk menghasilkan pendapatan. Iklan yang tidak tercatat boleh terdedah kepada penyisipan malware, meninggalkan anda dan data anda terdedah.

Proksi percuma juga boleh tertakluk kepada trafik yang berat, menjadikannya perlahan dan sukar dikawal.

Satu lagi perbezaan antara VPN dan proksi ialah VPN akan melindungi semua lalu lintas pada sambungan internet anda, tidak kira permohonan itu. Apabila menggunakan VPN anda boleh melayari internet pada pelayar anda atau menggunakan klien torrent dan semua aktiviti ini akan menjadi secara automatik dijaga.

Proksi hanya berfungsi dengan satu aplikasi pada satu masa dan perlu dikonfigurasi pada setiap aplikasi yang berasingan anda mahu melindungi.

Jadi mengapa orang memilih untuk menggunakan proksi dan bukannya VPN?

Oleh kerana proksi hanya meliputi satu aplikasi pada satu masa dan bukannya keseluruhan sambungan anda, ia boleh lebih cepat daripada VPN. Jika anda hanya menjalankan aktiviti berisiko rendah seperti geo-spoofing untuk menonton pertunjukan yang tidak tersedia di negara anda, proksi boleh menjadi pilihan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan penapisan kerajaan atau menjalankan sebarang aktiviti lain yang anda tidak mahu untuk dijejaki, dilogkan, atau dipintal, VPN adalah pilihan yang lebih selamat.

Perlu diingat bahawa banyak tapak streaming juga mahir dalam mengesan perkhidmatan proksi. Kebanyakan proksi tidak cukup kuat untuk memintas sekatan geo ketat jadi anda mungkin mendapati anda perlu menggunakan VPN pula.

Perkhidmatan Proksi Terbaik

Pilihan yang paling selamat ialah melanggan VPN yang juga menawarkan perkhidmatan proksi sebagai sebahagian daripada langganan anda. Dengan cara itu, anda boleh melindungi diri anda dengan VPN, dan beralih menggunakan proksi apabila anda mahu dengan cepat dan mudah melakukan aktiviti berisiko rendah.

Berikut adalah beberapa cadangan utama kami untuk perkhidmatan VPN yang menawarkan proksi:

NordVPN

NordVPN untuk Bulgarian

Serta menjadi VPN teratas kami, NordVPN menyokong proksi HTTP dan juga termasuk panduan mendalam untuk persediaan proksi pada pelayar yang berbeza.

Apabila tidak menggunakan proksi, anda akan dilindungi oleh penyulitan gred tentera dan perisian CyberSec yang inovatif direka untuk melindungi anda daripada perisian hasad dan iklan.

Rangkaian besar 5,200+ pelayan di 60 negara akan memberi anda kelajuan yang pantas supaya anda tidak dapat melihat perbezaan antara menggunakan VPN dan proksi itu. Lihat sendiri dengan a Jaminan wang balik 30 hari.

Dapatkan Proksi NordVPN Sekarang

PrivateVPN

PrivateVPN untuk Bulgaria

Pada 2015, PrivateVPN mengumumkan bahawa ia akan kini menyokong proksi HTTP. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengkonfigurasi aplikasi pilihan anda menggunakan senarai pelayan PrivateVPN.

Serta menawarkan proksi, PrivateVPN adalah mudah, murah, dan mesra pengguna, dengan aplikasi intuitif di semua platform dan peranti utama.

Perkhidmatan VPN juga sangat tertumpu kepada keselamatan dengan AES 256-bit enkripsi yang akan menyimpan data anda secara peribadi apabila anda memerlukan sesuatu yang lebih teguh daripada proksi. Lihat apa yang dikatakan oleh pengguna sebenar mengenai PrivateVPN atau cuba untuk diri sendiri dengan Percubaan percuma 7 hari atau Jaminan wang balik 30 hari.

Dapatkan Proksi PrivateVPN Sekarang

IPVanish

peranti Android

Walaupun NordVPN dan PrivateVPN kedua-duanya menawarkan proksi HTTP, IPVanish adalah salah satu daripada VPN yang hanya menawarkan pelayan proksi SOCKS5 yang berdedikasi. Anda boleh mendapatkan panduan lengkap untuk mengkonfigurasi proksi IPVanish SOCKS5 di sini.

Di samping proksi itu, IPVanish menawarkan rangkaian yang baik 1,300+ pelayan di 75+ lokasi, kelajuan hebat, dan penghinaan tanpa nama dengan ketat tiada dasar log walaupun HQ AS.

Pengguna kami telah melaporkan isu dengan keupayaan pembasmian IPVanish tetapi bertepuk tangan dengan VPN untuknya kelajuan pantas dan Pulangan wang 7 hari jaminan.

Dapatkan Proksi IPVanish Sekarang

Jika anda benar-benar tidak akan membayar dan anda tidak mengambil berat tentang risiko menggunakan perkhidmatan percuma, ini adalah beberapa penyedia proksi percuma yang dipercayai:

CyberGhost - CyberGhost menawarkan a sambungan pelayar proksi percuma untuk Firefox dan Chrome.

Perisai Hotspot - Proksi percuma Hotspot Shield adalah serasi dengan semua peranti iOS dan Android.

Ringkasan dan Bacaan Lanjut

Jika anda hanya mencari cara cepat dan mudah untuk merosakkan alamat IP anda, proksi boleh menjadi penyelesaian yang baik.

Walau bagaimanapun, dengan banyaknya VPN terbaik kini menawarkan kelajuan kilat cepat, kami meragui anda akan dapat memberitahu perbezaan antara menggunakan proksi dan salah satu VPN terpantas kami.

Apabila anda menganggapnya perlindungan dan privasi tambahan yang datang dengan menggunakan VPN, ia benar-benar kelihatan seperti pilihan yang lebih baik.

Jika anda telah mengubah fikiran anda dan lebih suka menyiarkan rancangan kegemaran anda dengan VPN, inilah ringkasan kami mengenai VPN terbaik untuk Netflix.

Mencari nasihat mengenai torrenting? Lihat panduan kami untuk mengutak-atik secara tanpa nama dan selamat.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me