Privasi yang cukup Mudah – Privasi E-mel Efektif Itu Mudah Digelar


Leon Schumacher, Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif privasi yang cukup Mudah, sangat fokus pada satu - dan hanya satu - matlamat. Dia mahu membuat privasi e-mel mudah untuk digunakan untuk syarikat dan individu. Dia yakin bahawa dengan berbuat demikian, penggunaan enkripsi e-mel semasa akan meningkat dengan ketara dari kadar semasa ("rendah") 0% -2%.

Leon juga berkongsi bagaimana dia melihat industri keselamatan / privasi e-mel yang berkembang dalam beberapa tahun akan datang, termasuk beberapa keraguan peribadinya. Kami juga mendapat gambaran tentang apa yang syarikatnya telah merancang untuk melepaskan utama seterusnya dan bagaimana ia akan meningkatkan bar untuk perisian penyulitan e-mel.

Tolong ceritakan sedikit tentang diri anda dan latar belakang anda.

Saya seorang jurutera elektrik dengan latihan dan saya tinggal di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat. Saya pada mulanya di dunia korporat, tetapi sebaik sahaja saya dapati bahagian keusahawanan industri, saya keluar sendiri. Pada mulanya, saya telah melakukan perundingan keselamatan, tetapi kemudian saya berjumpa dengan pengasas bersama saya, Volker Birk yang merupakan guru teknikal di belakang privasi Easy pretty (pEp).

Apakah beberapa perkara yang paling menarik dan mengejutkan yang anda pelajari semasa hidup dan bekerja di banyak negara yang berbeza?

Saya telah belajar bahawa terdapat banyak cara untuk melakukan sesuatu. Khususnya, saya telah melihat beberapa perbezaan yang sangat spesifik antara perniagaan di Eropah dan di AS.

Syarikat-syarikat di AS lebih berorientasikan perkhidmatan daripada syarikat-syarikat Eropah. Secara amnya, rakyat Amerika lebih berorientasikan matlamat dan lebih mudah daripada orang Eropah. Eropah lebih banyak menumpukan pada bangunan konsensus - sementara ada pasti kelebihannya, ini sering bererti bahawa syarikat-syarikat Eropah cenderung bergerak lebih lambat.

Apabila saya mula-mula mendengar tentang syarikat anda, saya keliru dengan syarikat yang saya tahu tentang untuk masa yang lama - Pretty Good Privacy (PGP). Adakah anda berkaitan dengan syarikat itu dalam apa cara sekalipun?

Tidak, syarikat-syarikat tidak berkaitan, tetapi kesamaannya adalah dengan reka bentuk.

Apa yang Phil Zimmermann dan PGP cuba lakukan pada tahun 1990-an adalah untuk membawa enkripsi ke e-mel. Walaupun terdapat piawaian yang sedia ada, masih tiada daya tarikan nyata dari segi penerimaan dan penggunaan. Malah pada hari ini, lebih dari 30 tahun kemudian, hanya 2% -4% dari syarikat menggunakan email terenkripsi.

Itulah sebabnya kami menekankan dengan cantik mudah privasi - kami mahu membuatnya supaya sesiapa sahaja boleh membuat keputusan untuk memasangnya dan berdiri dan berjalan dengan cepat.

Syarikat anda mempunyai satu produk - penyulitan untuk e-mel. Tolong ceritakan tentang itu.

Ya, kita hanya memberi tumpuan kepada satu perkara - penyulitan e-mel yang mudah. Matlamat kami adalah untuk menjadikan perkara terbalik daripada bagaimana keadaan sekarang ini. Kami mahu produk / perisian kami memenuhi matlamat reka bentuk ini:

 1. Penyulitan secara lalai - langkah tambahan yang diperlukan untuk dihantar une-mel yang disulitkan.
 2. Mesti bekerja pada semua platform - tidak dapat memaksa pengguna ke platform tertentu.
 3. Semua kod mestilah sumber terbuka - disertai dengan semakan kod pihak ketiga.

privasi peribadi

Perkhidmatan e-mel apa yang anda buat pada masa ini? Bagaimana ia digunakan?

Perisian ini direka untuk menjadi akhir dan peer-to-peer, tanpa memerlukan sebarang perkhidmatan pusat. Kami mempunyai aplikasi yang boleh dimuat turun untuk tablet dan peranti mudah alih, dan plugin yang boleh dimuat turun untuk desktop / komputer riba Outlook.

Perisian ini juga direka untuk menjadi multi crypto dan multi-transport, supaya pada masa akan datang kami dapat dengan mudah menyokong teknik / piawai kriptologi tambahan serta kaedah pengangkutan tambahan seperti SMS dan jenis pesanan lain.

Bagaimana anda menentukan pasaran sasaran anda??

Kami membahagikan pasaran kami kepada 2 segmen: B2B (Perniagaan ke Perniagaan) dan B2C (Perniagaan ke Pengguna)

B2C - Kami melayani pasaran ini dengan beberapa alat percuma, seperti pemalam penyemak imbas dan pembaca Outlook. Versi mudah alih untuk B2C akan mengikutinya.

B2B - Ini adalah pasaran utama kami. Syarikat-syarikat hari ini telah menyedari dan memahami masalah tersebut. Walau bagaimanapun, mereka kini kecewa dengan hakikat bahawa mereka telah menghabiskan banyak wang dan masa, tetapi tidak mendapat apa-apa faedah, kerana masih tidak cukup daya tarikan dan penggunaan penyulitan dalam industri secara keseluruhan. Privasi Pretty Easy menghilangkan halangan-halangan untuk diterima pakai.

Pada masa ini, kami memberi tumpuan kepada industri-industri yang ada keperluan untuk keselamatan e-mel yang telah diiktiraf (atau mandat)

 • Perkhidmatan kewangan
 • Penjagaan kesihatan
 • Farmaseutikal
 • Kerajaan

Apakah model harga anda kelihatan seperti?

Kami menawarkan produk komersial untuk Outlook (desktop), iOS dan Android. Kami juga menawarkan lesen perusahaan tahunan, dengan peranti tanpa had bagi setiap pengguna berlesen.

Kami juga menawarkan pelesenan percuma berdasarkan GPL v3.0 untuk pengguna dan pemaju perisian untuk menanamkan enjin penyulitan kami dalam produk mereka di bawah GPL v3.0.

pep integrated

Berapa banyak pelanggan aktif yang ada hari ini?

Kami mempunyai beberapa ribu pengguna dalam kira-kira 20 program perintis yang berbeza di syarikat besar. Mereka terletak terutamanya di Eropah Barat dan Amerika Syarikat.

Bagaimana anda akan menerangkan pelanggan biasa semasa anda??

Pelanggan semasa kami semua sangat berbeza. Untuk memberi anda idea, berikut adalah beberapa daripada mereka:

 • Syarikat-syarikat elektronik kecil dan sederhana (~ 1,500 orang)
 • Salah satu syarikat kereta terbesar di Eropah
 • Salah satu penyedia perisian awan global terbesar
 • Beberapa bank di AS dan UK

Siapa yang anda lihat sebagai pesaing utama anda?

Kami sebenarnya mempunyai banyak pesaing, termasuk semua penyelesaian yang cuba untuk menjual perlindungan e-mel. Ini termasuk banyak produk OpenPGP dan S / MIME. Walau bagaimanapun, kami bersesuaian dengan S / MIME dan OpenPGP, walaupun ke mana mana-mana klien OpenPGP boleh menyahsulitkan mesej pEp, bermakna anda tidak memerlukan pEp di kedua-dua belah pihak.

Ciri-ciri berikut adalah apa yang memberi banyak kelebihan privasi terhadap produk lain:

 • Privasi secara lalai / Automatik
 • Multi-crypto / sokongan daripada pelbagai pelanggan yang berbeza
 • Perisian sumber terbuka
 • Mudah untuk digunakan dan digunakan
 • Harga yang sangat berpatutan

Bagaimana anda melihat pasaran perisian privasi dan keselamatan berkembang dalam beberapa tahun akan datang??

Saya fikir topik dan isu keselamatan e-mel dan privasi menjadi lebih besar dan lebih dikenali, tetapi kita masih memerlukan penyelesaian yang memudahkan orang dan organisasi mengamalkannya. Untuk senario B2B, keperluan itu wujud dengan jelas dan difahami. Untuk senario B2C, minat akan meningkat, tetapi saya tidak pasti lagi jika / apabila pengguna umum bersedia untuk membayar lebih banyak privasi.

Apakah rancangan masa depan anda untuk privasi yang cukup Mudah?

Kami sedang bekerjasama dengan ISOC / IETF untuk membuat privasi yang cukup mudah bagi piawaian internet baru untuk komunikasi yang disulitkan. Kami merancang untuk menaikkan bar secara signifikan dengan versi seterusnya, yang akan dikeluarkan tahun depan. Versi ini akan berakhir termasuk sokongan untuk SMS dan pemesejan, serta untuk Facebook Messenger dan WhatsApp. Di samping itu, kami akan menambah pemahaman meta-data kepada mesej digital - sama dengan apa yang dilakukan TOR untuk menyemak imbas.

Berapa banyak pekerja yang anda miliki hari ini? Di mana mereka berada?

Kami kini mempunyai kira-kira 30 pekerja, yang terletak di tiga pejabat kami - Luxembourg, Barcelona dan Zurich.

Luxembourg biasanya tidak dianggap sebagai hab teknologi utama. Apakah keadaan teknologi seperti di Luxembourg? Apa yang ingin menjadi ibu pejabat di sana? Adakah anda merasakan bahawa ia menghadkan anda atau pertumbuhan anda?

Luxembourg (seperti Switzerland) adalah negara neutral yang memberikan penekanan terhadap privasi. Luxembourg sangat berminat untuk mempromosikan permulaan teknologi dan sudah banyak aktiviti Fintech dan ICT (Teknologi Maklumat dan Komunikasi) di sana. Negara ini menawarkan program yang sangat menarik untuk menyokong permulaan tempatan. Saya hanya boleh mencadangkan kepada semua usahawan untuk menyemaknya sebelum memutuskan lokasi permulaan mereka.

Berapa jam sehari yang biasanya anda bekerja? Apa yang anda suka lakukan apabila anda tidak bekerja?

Waktu bekerja setiap hari dan bilangan hari dalam minggu kerja berbeza-beza. Sebagai usahawan permulaan, saya tidak mengira jam, dan saya lebih suka menghabiskan lebih banyak dengan anak-anak dan keluarga saya. Saya juga banyak melakukan perjalanan dan melakukan apa sahaja yang perlu saya lakukan untuk menjadikan syarikat itu berjaya. Ini bukanlah pekerjaan 9-5. Untungnya, kerja ini sangat memotivasi dan kami berusaha untuk membuat perbezaan positif dalam dunia privasi.

Apabila saya tidak bekerja, saya bersenam dengan bermain squash. Saya juga sangat berminat dengan perlumbaan kereta dan kereta secara umum.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me