Tor vs VPN: Mana yang lebih baik untuk mengutuk? Privasi? Awak? (2020)


Apabila dunia digital berkembang, privasi dalam talian dan tidak mahu namanya disiarkan berada di barisan hadapan minda kita. Kami mahu memastikan maklumat peribadi dan aktiviti dalam talian kami kekal bersifat peribadi, dan dari tangan perbadanan, kerajaan, dan penjenayah siber.

Apabila ia datang kepada keselamatan dalam talian, VPN dan Tor adalah alat yang paling berkuasa yang boleh anda gunakan. Walaupun mereka sama dalam banyak cara, perbezaan mereka menjadikannya berguna dalam situasi yang sangat berbeza - dan ia adalah penting untuk keselamatan dan privasi anda yang anda membuat pilihan yang tepat untuk keperluan individu anda.

Di bawah, kita akan membincangkan perbezaan antara Tor dan VPN, apa yang mereka lakukan, dan bagaimana mereka bekerja. Kami juga akan lihat cara yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk membantu anda memutuskan sama ada Tor atau VPN akan menjadi penyelesaian terbaik untuk keadaan anda.

Isi kandungan

Mengenai VPN
- Kelebihan Menggunakan VPN
- Bagaimana Kerja VPN?
- Apa yang perlu dicari dalam VPN yang selamat
- Kebaikan dan Kekurangan Menggunakan VPN

Mengenai Tor
- Kelebihan Menggunakan Tor
- Bagaimana Kerja Kerja Tor?
- Kebaikan dan Kekurangan Menggunakan Tor

Yang merupakan Penyelesaian Privasi Dalam Talian Terbaik: Tor atau VPN?

Jadual Perbandingan: VPN vs Tor

VPN + Tor: Kombinasi Winning
- Tor atas VPN
- VPN over Tor

Ringkasan

Mengenai VPN

Apakah VPN dan Apa yang Mereka Lakukan?

A Virtual Private Network (VPN) menghubungkan peranti anda melalui terowong selamat ke pelayan jauh di negara pilihan anda. Ini topeng alamat IP anda, menjadikannya muncul seolah-olah anda mengakses internet dari lokasi pelayan jauh dan bukannya lokasi sebenar anda.

Apabila digabungkan dengan penyulitan, ini menyediakan penyelesaian optimum untuk tidak mahu dikenali dalam talian - bermakna itu mata-mata tidak dapat melihat apa yang anda cari, atau di mana anda melihatnya. Ia juga menghalang laman web seperti Google dan Facebook menggunakan aktiviti penyemakan imbas anda untuk menyasarkan iklan kepada minat anda.

Apakah Enkripsi dan Apa yang Boleh Dilakukan untuk Anda?

VPN menggunakan penyulitan kekuatan ketenteraan kepada selamatkan maklumat peribadi anda. Fikirkan ini sebagai mengunci data anda di dalam peti keselamatan yang tidak dapat ditembusi - hanya mereka yang mengetahui kod laluan boleh membuka yang selamat dan melihat kandungannya, dan ia tidak boleh dipecahkan.

Penyerang secara teorinya boleh menyulitkan penyulitan AES 256-bit dengan menggunakan serangan kekerasan, tetapi ia akan mengambil 50 superkomputer yang memeriksa kunci 1018 AES setiap saat kira-kira 3 × 1051 tahun untuk memecahkan sekeping data yang disulitkan - jadi ini bukan sesuatu yang perlu kita bimbangkan hari ini.

Sekiranya penggodam atau agen pengawasan kerajaan mendapat data anda kerana ia mengembara di seluruh rangkaian, mereka tidak akan dapat membacanya. Ia hanya akan kelihatan seperti kurang ajar.

Untuk menguji ini, saya menggunakan penjana penyulitan AES untuk menyulitkan frasa 'vpnMentor.' Tanpa penyulitan, anda dapat dengan jelas melihat frasa 'vpnMentor,' tetapi apabila ia disulitkan, semua yang anda dapat lihat ialah: 'NRRJsYVI / 6HXtdnnh2BLZg =='

torvsvpn (1)

Ini adalah jenis ciri keselamatan itu menjaga wartawan dan aktivis selamat apabila mereka menggunakan komunikasi digital dalam iklim politik yang teruk. Tetapi VPN bukan hanya untuk orang yang berada dalam kedudukan berbahaya - mereka adalah kunci untuk tidak mahu dikenali, dan keselamatan untuk setiap warganegara dalam talian.

Anda mungkin menggunakan VPN jika:

 • Awak bimbang tentang maklumat peribadi anda, seperti butiran perbankan dalam talian, berakhir dengan tangan yang salah.
 • Anda menghargai anonim dalam talian anda.
 • Anda muat turun atau biji benih di rantau yang mengutuk adalah diharamkan.
 • Anda tinggal di negara dengan penapisan dalam talian atau pengawasan kerajaan yang produktif.
 • Anda tidak mahu syarikat melacak tabiat melayari anda untuk menargetkan iklan anda.
 • Anda perlu akses rangkaian perniagaan semasa dalam perjalanan.
 • Anda mahu memintas firewall rangkaian atau menghalang pentadbir rangkaian melihat aktiviti penyemakan imbas anda.
 • Anda menggunakan Wi-Fi awam dan ingin memastikan komputer anda selamat.
 • Anda nikmati Netflix dan perkhidmatan streaming lain dan mahu Batalkan katalog penuh mereka di kawasan lain.
 • Anda percaya hak anda untuk kebebasan dalam talian.

Kelebihan Menggunakan VPN

Penyulitan akhir-ke-akhir: VPN menyulitkan semua data yang bergerak di atas sambungan anda.

Kelajuan: VPN biasanya akan melambatkan sambungan anda (dengan VPN yang berkualiti, perbezaan itu tidak akan dapat dilihat) - bagaimanapun, jika anda mengalami kesesakan ISP atau kesesakan rangkaian, VPN sebenarnya boleh mempercepatkan anda.

Kemudahan penggunaan: Lazimnya, semua yang anda perlu lakukan untuk menetapkan VPN anda adalah mendaftar, memuat turun dan memasang aplikasi yang berkaitan, dan menyambung ke pelayan pilihan anda - tiada kemahiran teknikal atau pengetahuan diperlukan.

Bypass geoblocks and censorship: VPN mask IP anda, menjadikannya kelihatan seolah-olah anda mengakses internet dari lokasi pelayan pilihan anda. Ini membolehkan anda dengan mudah mengakses laman web geoblocked dan perkhidmatan streaming seperti Netflix.

Bagaimana Kerja VPN?

Apa yang anda perlukan untuk menggunakan VPN:

 • Akaun dengan pembekal VPN
 • Perisian atau aplikasi klien pembekal VPN dipasang pada peranti anda

Sebaik sahaja anda telah menyediakan akaun dengan pembekal yang anda pilih, anda perlu membuka perisian klien pada komputer anda, log masuk, dan pilih pelayan untuk disambungkan. Pelayan yang anda pilih akan bergantung kepada keperluan anda: jika anda keutamaan keselamatan dan kelajuan, pilih pelayan berdekatan dengan lokasi fizikal anda; jika anda cari memintas penapisan dan geoblocking, pilih pelayan di negara yang berbeza.

Sebaik sahaja anda disambungkan, perisian itu menyulitkan semua data anda sebelum mengalihkannya melalui terowong ke pelayan yang anda pilih. Pelayan kemudian memajukan data anda ke laman web yang anda lawati. Kerana pelayan topeng IP anda, laman web ini melihat data sebagai datang dari pelayan dan bukan peranti anda, jadi anda sama sekali tidak dikenali.

Apa Yang Perlu Diperhatikan dalam VPN Selamat

Penyulitan gred ketenteraan: Untuk memastikan privasi data anda, penyedia VPN anda harus menawarkan penyulitan 256-bit.

Perlindungan kebocoran DNS: Sistem Nama Domain (DNS) adalah bersamaan internet dengan buku telefon. Apabila anda melawat tapak web, komputer anda meminta alamat IP tapak web dari pelayan DNS ISP anda - tetapi ketika anda menggunakan VPN, ia akan menghubungi DNS VPN anda.

Kadang-kadang, kecacatan keselamatan dalam rangkaian anda akan menyebabkan permintaan DNS dialihkan ke pelayan DNS ISP anda bukannya VPN anda, yang membolehkan ISP anda untuk melihat laman web mana yang anda lawati. Cari VPN yang menawarkan perlindungan kebocoran DNS untuk memastikan aktiviti penyemakan imbas anda tidak pernah dibiarkan terdedah.

Dasar tidak ketat: Kebanyakan penyedia VPN menyimpan beberapa rekod aktiviti anda, seperti cap waktu dan jumlah data yang dihantar dalam sesi. Untuk sebahagian besar, pengekalan data semacam ini tidak berbahaya kerana ia bukan maklumat yang dapat mengenal pasti diri - tetapi jika penyedia anda menyimpan log semua aktiviti penyemakan imbas anda, anda tidak lagi dikenali secara online.

Jika pihak berkuasa akan muncul di ibu pejabat syarikat dengan waran untuk merebut semua rekodnya, VPN yang tidak menyimpan sebarang log tidak akan mempunyai sebarang maklumat tentang anda untuk memberi mereka.

Suis bunuh automatik: Suis bunuh automatik akan melepaskan anda dari internet jika sambungan VPN anda jatuh, menghalang data dan kebocoran IP.

Kebaikan dan Kekurangan Menggunakan VPN

Kebaikan

Keburukan

 • Penyulitan akhir dan akhir dan ciri keselamatan lain memastikan bahawa semua data anda dilindungi.
 • Tapak web tidak boleh menggunakan aktiviti penyemakan imbas anda untuk membuat iklan yang disasarkan.
 • VPN topeng IP anda supaya anda boleh memintas geoblock dan penapisan.
 • Menyambung ke pelayan jauh membolehkan anda melangkaui kesesakan rangkaian dan penyambungan ISP.
 • Melindungi semua data anda; bukan hanya data yang dihantar melalui penyemak imbas tertentu.
 • Tersedia untuk setiap peranti; anda juga boleh mengkonfigurasi penghala anda untuk memberikan perlindungan VPN seluruh rangkaian
 • Kebanyakan VPN memerlukan langganan - walaupun mereka biasanya berpatutan.
 • Sesetengah bank dan gerbang pembayaran akan mengesan bahawa anda menggunakan VPN dan menandakan akaun anda untuk aktiviti yang mencurigakan.
 • Anda mungkin mengalami kehilangan kelajuan kerana data anda perlu bergerak lebih jauh untuk sampai ke tujuannya, dan kerana proses penyulitan memerlukan masa. Walau bagaimanapun, dengan VPN berkualiti tinggi, perbezaan ini tidak dapat dilihat.
 • Tidak seperti Tor, perisian VPN boleh berjalan dalam kesilapan dan juga crash, meninggalkan data anda tidak dilindungi. Jika pembekal anda menawarkan suis bunuh automatik, ia akan memutuskan sambungan dari internet sekiranya perisian VPN gagal, tetapi anda mesti kekal di luar talian sehingga ralat tetap jika anda ingin melindungi data anda.

Mengenai Tor

Apa itu Tor dan Apa Adakah Adakah?

Tor, pendek untuk The Onion Router, adalah perisian percuma yang menyembunyikan identiti anda dengan menyulitkan trafik anda dan mengarahkannya melalui satu siri pelayan yang dikendalikan oleh sukarelawan, yang dikenali sebagai nod. Apabila lalu lintas anda diterima oleh nod terakhir - nod keluar - ia di-decrypted dan dihantar ke tapak web yang anda lawati.

Disebabkan oleh penyulitan pelbagai lapisan, setiap nod pada rangkaian hanya dapat melihat alamat IP bagi nod sebelum dan selepasnya (kecuali untuk nod entri, yang dapat melihat IP sebenar anda), dan hanya nod keluar dapat melihat data terenkripsi anda. Tor menghalang aktiviti penyemakan imbas anda daripada pernah dikaitkan semula kepada anda - mata-mata dapat melihat lalu lintas anda apabila ia meninggalkan rangkaian, tetapi bukan asalnya.

Walau bagaimanapun, kerana nod Tor dikendalikan oleh sukarelawan, sesiapa sahaja boleh menubuhkan nod keluar dan melihat trafik plaintext yang meninggalkan sayat - termasuk penggodam dan pengintip. Nod buruk biasanya menuai maklumat seperti butiran log masuk ke laman web, maklumat peribadi, mesej sembang dalam talian dan e-mel. Terdapat dua cara untuk memerangi ini:

 1. Elakkan menghantar mesej peribadi dan maklumat sensitif atas sambungan anda. Jangan log masuk ke laman web melainkan mereka menggunakan HTTPS.
 2. Gunakan VPN bersempena dengan Tor untuk menyulitkan maklumat sensitif dan maklumat masuk anda - kami akan membincangkan perkara ini dengan lebih terperinci di bawah.

Akses Laman Web Tersembunyi

Tor adalah juga a pintu ke web gelap, sejenis underbelly dalam talian. Ia adalah rumah kepada beribu-ribu operasi jenayah dalam talian - tetapi ia juga syurga bagi orang yang perlu berkongsi maklumat secara anonim. Sebagai contoh, New York Times mengendalikan kotak kunci yang selamat di laman web gelap supaya pemberi maklumat boleh menghantar fail dan maklumat tanpa menjejaskan identiti mereka. Tetapi jangan biarkan ini menghalang anda - orang biasa menggunakan Tor juga!

Banyak laman web yang popular mempunyai versi hidden.onion yang boleh anda lakukan hanya akses dengan menggunakan Tor. Berikut adalah beberapa contoh:

Facebook: Walaupun anonimiti dalam talian dan Facebook tidak selalunya berjalan, Facebook menggunakan alamat a.onion supaya orang ramai di kawasan yang banyak ditapis boleh menggunakannya untuk berkomunikasi.

ProPublica: ProPublica melancarkan tapak web supaya pembaca tidak perlu risau tentang pengawasan digital, terutama di kawasan di mana ProPublica ditapis.

DuckDuckGo: DuckDuckGo adalah enjin carian yang kuat, tetapi tidak seperti Google, ia tidak melanggar privasi anda. Jika anda menggunakan Google di Tor, anda akan dibombardir dengan captchas untuk memastikan anda bukan robot - tetapi DuckDuckGo menyelesaikan masalah ini dan cemerlang dalam mengambil tempat Google.

Anda mungkin menggunakan Tor jika:

 • Anda berminat anonimkan aktiviti penyemakan imbas anda.
 • Anda tinggal di negara dengan ketat pengawasan kerajaan undang-undang.
 • Anda perlu memintas penapisan untuk mengakses kandungan yang disekat atau bercakap fikiran anda dengan bebas dalam talian.
 • Anda ingin menghalang laman web daripada melihat sejarah penyemakan imbas anda dan menggunakannya untuk menyasarkan iklan.
 • Anda mahu mengekalkan hak anda untuk kebebasan dalam talian.

Kelebihan Menggunakan Tor

Ianya percuma: Tor adalah larangan keselamatan yang paling kos efektif - iaitu kerana ianya percuma.

Lengkap tanpa nama: Tor tidak mencatat aktiviti penyemakan imbas anda, anda tidak perlu mendaftar untuk menggunakannya, dan kerana ia bebas, ia tidak menyimpan rekod maklumat kewangan anda.

Sukar untuk ditutup: Pelayan Tor berselerak di seluruh dunia, sehingga hampir tidak mungkin pihak berkuasa menutupnya. Tidak seperti VPN, tidak ada pejabat pusat atau pelayan utama untuk menyerang atau melarang.

VPN adalah perniagaan, jadi mereka terdedah kepada ditutup atau diharamkan, meninggalkan anda mencari (dan membayar) pembekal lain dalam keadaan mereka - satu isu yang tidak akan pernah anda hadapi dengan Tor.

Bagaimana Kerja Kerja Tor?

Apa yang anda perlukan untuk menggunakan Tor:

 • Pelayar Tor atau sistem operasi.

Perisian Tor memetakan jalan dari peranti anda melalui dua nod yang dipilih secara rawak ke nod keluar. Ia kemudiannya terpakai tiga lapisan penyulitan ke dalam paket data anda dan hantar ke nod pertama.

Node pertama pada rangkaian membuang lapisan penyulitan luar. Maklumat yang tertanam dalam lapisan ini mencantumkan di mana untuk menghantar paket data seterusnya, dan nod kedua kemudian mengulangi proses ini.

Apabila lalu lintas anda mencapai nod keluar rangkaian, lapisan penyulitan akhir dihapuskan. Ini mendedahkan bukan sahaja destinasi akhir data anda tetapi juga maklumat yang dibawa - termasuk sebarang maklumat sensitif yang mungkin anda masukkan ke dalam laman web pada mulanya.

Tor akan menggunakan tiga nod yang sama selama kira-kira 10 minit sebelum ia membuat laluan baru untuk trafik anda.

Kebaikan dan Kekurangan Menggunakan Tor

Kebaikan

Keburukan

 • Tor percuma.
 • Tor menyembunyikan identiti anda dan membolehkan anda memintas penapisan.
 • Tapak web tidak boleh menggunakan aktiviti penyemakan imbas anda untuk membuat iklan yang disasarkan.
 • Aktiviti penyemakan imbas anda tidak boleh dikaitkan semula kepada anda.
 • Tor membolehkan anda untuk mengelakkan pengawasan dalam talian - untuk ijazah.
 • Keseluruhannya, rangkaian Tor sangat lambat - ia tidak sesuai untuk streaming.
 • Keluar nod boleh dimanipulasi untuk mengintip pengguna.
 • Ia mudah untuk membocorkan maklumat anda sendiri tanpa menyedari jika laman web yang anda berkomunikasi tidak berada di web yang gelap dan tidak menyokong HTTPS.
 • Badan pengawasan boleh memberitahu jika anda menggunakan Tor, dan ini berpotensi mendaratkan anda pada senarai jam tangan.
 • Kecuali anda menggunakan OS Tor, hanya lalu lintas dari penyemak imbas anda dilindungi.
 • Tor tidak menyokong torrenting - sebenarnya, kebanyakan nod menghalangnya bersama-sama.
  Yang merupakan Penyelesaian Privasi Dalam Talian Terbaik: Tor atau VPN?

Yang merupakan Penyelesaian Privasi Dalam Talian Terbaik: Tor atau VPN?

VPN adalah penyelesaian privasi dalam talian terbaik.

Tor dihormati secara meluas kerana keupayaannya untuk tidak menamakan trafik internet anda, tetapi ia terhad dan terdedah kepada serangan dan kebocoran data.

Sesiapa sahaja boleh membuat dan mengendalikan nod, walaupun peretas dan pengintip. Tor tidak menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir, jadi melainkan jika anda mengakses laman web dengan HTTPS yang didayakan, atau menggunakan web gelap, pemilik nod keluar yang anda gunakan dapat melihat data anda dan destinasinya.

Jadi, jika anda telah menggunakan Tor untuk menghantar maklumat sensitif atau log masuk ke laman web, sesiapa yang memiliki nod keluar kini mempunyai akses kepada maklumat ini, juga. VPN menyediakan penyulitan akhir-ke-hujung, membuat data anda 100% tidak dapat dilihat oleh penggodam dan pengintip.

Kecuali anda menggunakan sistem operasi Tor, ia hanya melindungi data yang dihantar melalui pelayar anda. VPN akan menyulitkan semua data itu perjalanan ke atas sambungan anda.

Tawaran VPN yang paling banyak bunuh suis yang akan melepaskan internet anda mengelakkan data yang tidak dilindungi daripada meninggalkan rangkaian anda dalam keadaan jarang sambungan anda gagal.

Rangkaian Tor tidak boleh gagal dengan cara yang sama, tetapi ia boleh mengandungi nod buruk yang menuai data anda. Tidak seperti VPN, Tor tidak mempunyai suis bunuh yang boleh mengesan kesalahan seperti ini, jadi jika salah satu nod dikompromi, data anda akan didedahkan.

VPN mempunyai kekurangan mereka juga, tetapi apabila anda menggunakan VPN, anda mempunyai risiko yang lebih rendah untuk digodam atau mempunyai data anda bocor. Walau bagaimanapun, penyelesaian keselamatan dalam talian yang paling kuat adalah untuk menggabungkan VPN dengan Tor. Kami akan membincangkan perkara ini dengan lebih terperinci di bawah.

Jadual Perbandingan: VPN vs Tor

Inilah bagaimana dua timbunan antara satu sama lain:

Tor

VPN

Kos: Percuma Yuran langganan yang terjangkau - biasanya tanpa kontrak
Penyulitan: Ya, tetapi hanya untuk nod keluar. Ya, penyulitan akhir-ke-akhir.
Ketidakpastian: Ya, tetapi program pengawasan dapat mengesan saat Tor sedang digunakan. Ya.
Ciri keselamatan lain: Boleh digunakan bersama dengan Obfsproksi. Bergantung pada penyedia:

Suis bunuh automatik,

perlindungan Wi-Fi automatik,

Pencegahan kebocoran DNS,

dasar tidak log,

Obfsproxy, dan banyak lagi.

Keserasian peranti Windows, MacOS, Linux, Android. Semua platform, termasuk penghala.
Streaming: Tor tidak disyorkan untuk streaming kerana sambungan terlalu perlahan. Ya - VPN sempurna untuk streaming.
Mengotorkan: Kebanyakan nod keluar menghalang trafik ke dan dari torrents. Ya - bergantung kepada pembekal.
Kemudahan penggunaan: Penyemak imbas adalah mudah untuk ditubuhkan, tetapi sering memerlukan konfigurasi lebih lanjut. Sangat mudah digunakan, bagus untuk pemula.
Kelajuan: Perlahan. Kelajuan tinggi.

VPN + Tor: Kombinasi Winning

Jika anda mahu melindungi sambungan anda dengan penyelesaian privasi dalam talian yang kuat, menggabungkan VPN anda dengan Tor.

Protokol penyulitan VPN akan mengelakkan nod jahat daripada melihat alamat IP dan aktiviti anda, serta menghalang ISP dan badan pengawasan anda daripada mengesan penggunaan Tor - selepas semua, anda tidak mahu menaikkan sebarang bendera merah tentang aktiviti dalam talian anda. Ini juga akan membolehkan anda akses laman web yang menghalang pengguna Tor.

Terdapat dua cara untuk menggabungkan VPN dan Tor:

Tor atas VPN

Apabila anda menggunakan konfigurasi VPN berbanding VPN, anda akan terlebih dahulu sambungkan ke VPN anda sebelum membuka Tor. VPN akan menyulitkan lalu lintas anda sebelum dihantar melalui rangkaian Tor, menyembunyikan penggunaan Tor daripada ISP anda.

Menggunakan Tor melalui VPN, pembekal VPN anda tidak dapat melihat data yang anda hantar melalui Tor, tetapi mereka dapat melihat bahawa anda disambungkan kepadanya. Node entri Tor tidak dapat melihat IP sebenar anda; ia sebaliknya akan melihat IP pelayan VPN anda, meningkatkan ketandamaan anda.

Walau bagaimanapun, trafik anda tidak disulitkan apabila ia meninggalkan rangkaian Tor, jadi Tor atas VPN tidak melindungi anda dari nod keluar berniat jahat. Oleh itu, anda masih perlu berhati-hati untuk menghantar maklumat sensitif ke atas sambungan anda.

Gunakan Tor melalui VPN jika:

 • Anda perlu sembunyikan penggunaan Tor Anda dari ISP Anda dan badan pengawasan.
 • Anda perlu Sembunyikan lalu lintas Anda dari penyedia VPN Anda.
 • Anda tidak menghantar maklumat peribadi seperti butiran log masuk ke atas sambungan anda.

Bagaimana Mengubah Tor melalui VPN:

1. Buka aplikasi VPN anda dan sambungkan ke rangkaian VPN.

torvsvpnnord

2. Buka Tor. Sebaik sahaja ia dimuatkan, anda akan melihat halaman ini:

torvsvpn (3)

3. Klik bersambung, dan tunggu untuk Tor untuk membuat sambungan.

torvsvpn (4)

4. Anda bersedia melayari internet dengan selamat dan tanpa nama.

VPN over Tor

VPN over Tor berfungsi dalam arah yang bertentangan dengan Tor over VPN. Anda perlu terlebih dahulu sambung ke internet dan kemudian log masuk ke VPN anda melalui rangkaian Tor. Kaedah ini memerlukan pengetahuan teknikal yang lebih banyak, juga, kerana anda perlu konfigurasikan klien VPN anda untuk bekerja dengan Tor.

Daripada menyambung terus ke internet, nod exit Tor mengarahkan trafik anda ke pelayan VPN anda. Ini menghapuskan risiko nodus keluar berniat jahat kerana lalu lintas anda didekripsi selepas ia meninggalkan rangkaian Tor.

Walaupun nod entri Tor masih boleh melihat IP sebenar anda, VPN anda hanya akan melihat alamat nod keluar. ISP anda tidak akan dapat melihat bahawa anda disambungkan ke VPN, tetapi ia dapat melihat bahawa anda menggunakan Tor. Kerana anda boleh memilih pelayan jarak jauh yang menggunakan VPN anda, itu lebih mudah untuk memintas geoblocking dan penapisan dengan kaedah ini juga.

Gunakan VPN over Tor jika:

 • Anda mahu melindungi sambungan anda terhadap nod keluar berniat jahat.
 • Anda ingin menyembunyikan penggunaan VPN anda dari ISP anda.
 • Anda akan menghantar maklumat sensitif melalui sambungan anda, seperti butiran log masuk dan mesej peribadi.
 • Anda perlu memintas geoblocks.

Ringkasan

VPN adalah alat yang berkuasa untuk melindungi data anda dan tanpa nama di dalam talian anda.

Anda boleh menggunakan VPN membuka kunci setiap sudut internet dengan selamat dan selamat sambil melindungi diri anda daripada penggodam, pengintip, dan serangan berniat jahat. Tetapi, apabila anda menggabungkan VPN dengan Tor, anda mendapat kuasa mutlak dalam talian dalam talian.

Sama ada anda cari melindungi maklumat peribadi anda, seperti perincian perbankan dan aktiviti penyemakan imbas, semasa anda melayari, atau anda perlu elakkan pengawasan dalam talian untuk melaksanakan hak anda untuk membebaskan ucapan, kami cadangkan menggunakan VPN over Tor.

Jika anda cari VPN yang boleh dipercayai dengan ciri keselamatan terulung, semak senarai teratas kami. Mereka semua datang bersama cubaan percuma tempoh dan / atau Jaminan balik wang, jadi anda boleh mencuba mereka tanpa risiko untuk melihat sama ada ia sesuai untuk keperluan anda.

Untuk nilai terbaik pada VPN, jangan lepaskan Tawaran VPN dan Kod Kupon kami.

Kedudukan Penyedia Kedudukan Markah Skor kami
Pilihan Editor 5.0 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
2 4.9 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
3 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
4 4.8 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak
5 4.7 / 5
Baca Ulasan
Ketahui lebih lanjut Bermula >> Lawati Tapak

Artikel lain yang menarik minat anda:

Perbandingan Protokol VPN

Apa yang Google Tahu Mengenai Anda?

Apakah Suis Bunuh??

VPN Tanpa Log Disahkan Yang Terbaik

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me