9 enkla sätt att säkra din Facebook – 2020-uppdatering


Med alla nyheterna om Facebook och dess allvarliga integritetsfrågor börjar du känna oroad över mängden information som du eventuellt kan avslöja? Du är inte ensam.

Med sina födelsedagar, evenemang, platser, fotoalbum och vänlistor är Facebook en av de värsta webbplatserna för sociala medier när det gäller innehar enorma mängder av dina personuppgifter. Det är den första anropshavnen för alla som vill ta reda på mer om dig, vare sig det är vänner, familj, kollegor eller - i värsta fall - hackare.

Ett sätt att skydda din integritet är att ta bort ditt Facebook-konto permanent. Men om du litar på det - som så många av oss gör - att hålla kontakten med människorna i ditt liv, är det inte alltid ett alternativ. Så här är ditt bästa alternativ: vidta de säkerhetsåtgärder vi rekommenderar här säkra ditt Facebook-konto och se till att din känsliga information inte äventyras.

För att starta, klicka på pil ned längst upp till höger på din Facebook-sida klicka på Inställningar.

9 enkla sätt att säkra din Facebook - 2020-uppdatering

1. Ställ allt på privat

Det låter uppenbart, men det första och viktigaste steget du kan ta är att göra se till att ditt Facebook-innehåll bara visas för personer du litar på. Du hittar relevanta inställningar i fliken Sekretess under Inställningar.

säkra din facebook 1

Här kan du redigera vem som får se dina inlägg, skicka dina vänförfrågningar och hitta dig via externa sökmotorer.

säkra din facebook 2

För optimal säkerhet är det bäst att ställ in alla inställningar till "Vänner" så bara personer du känner kan se din information. Vissa inställningar kan också markeras som "Only Me" för att göra dem helt privata. Du kan också välja att visa saker bara för utvalda vänner.

säkra din facebook 3

De Begränsa tidigare inlägg alternativ kan också vara användbara om du har varit på Facebook länge och inte vill att nya vänner, kollegor eller arbetsgivare ska se dina gamla inlägg och foton.

2. Säkra din inloggning

I början av 2019 avslöjades det att Facebook av misstag hade lagrat miljoner användares lösenord i ren text. Även om Facebook aldrig hittat några överträdelser i databasen, satte felet miljontals Facebook- och Instagram-användare i riskzonen för hacking.

Du kan inte göra någonting åt Facebooks osäkra lagringsvanor, men du kan skydda dina egna lösenord med hjälp av en lösenordshanterare.

Att använda samma lösenord för alla dina konton är farligt. När en hacker har knäckt ett konto kommer de att göra det enkelt kunna komma åt alla dina andra. En lösenordshanterare skapar och lagrar unika, starka lösenord för alla dina konton - inklusive Facebook. Detta kommer att hålla både dina Facebook- och andra konton säkra i händelse av ett säkerhetsbrott.

En annan bra idé att hindra någon från att komma åt ditt konto utan ditt tillstånd är att aktivera tvåfaktorautentisering. Detta kan hittas under Fliken Säkerhet och inloggning under Inställningar.

säkra din facebook 4

Tvåfaktorautentisering kommer att be dig mata in ytterligare en säkerhetskod när du loggar in från en okänd enhet eller plats. Du kan till och med ställa in varningar att meddela dig när en okänd inloggning inträffar.

säkra din facebook 5

3. Ta kontroll över märkning

En av de svåraste sakerna med att bibehålla din integritet på Facebook är att du har ingen kontroll över vad andra publicerar. Även om du kanske inte kan ta bort någon annans bild av dig eller posta om dig, kan du göra det ta kontroll över vad du har taggats i. Dessa inställningar finns i Fliken Tidslinje och taggning, under Inställningar.

säkra din facebook 6

Som du kan se, med dessa inställningar kan du begränsa vem som kan posta på din tidslinje och vem som kan se inlägg du har taggats i. Slå på granskningsinställningarna, så att du kan kontrollera allt som har publicerats om dig innan det blir tillgängligt för dina vänner.

4. Sammanställ dina vänner

Sociala medier är en konstig plats där våra avlägsna släktingar kan mingla med våra chefer och våra grannar från fem år sedan.

Det är värt att tänka på inte allt du publicerar passar alla personer på din vänlista. Lyckligtvis erbjuder Facebook ett sätt att segmentera din vänlista i olika grupper. När du publicerar något kan du välja vilka grupper som kan se inlägget.

Segmentering av din lista kan vara en tidskrävande process som innebär att du väljer varje vän individuellt och lägger dem till önskad lista. Men när det är gjort, har du det fullständig kontroll över din helt kuraterade vänner lista.

9 enkla sätt att säkra din Facebook - 2020-uppdatering

Det är också en bra idé att ta hänsyn till vem som kan se dina vänner listan själv. Din vänlista är faktiskt en detaljerad databas över de människor du känner. Från vänner till familj till kollegor, din vänlista avslöjar mycket om dig. Att hindra främlingar från att kunna se det kan du dölj din vänner lista från alla utom dig själv, dina befintliga vänner eller utvalda vänner.

säkra din Facebook 7

5. Förstå vänförfrågningar

En sak som många inte vet om Facebook-vänförfrågningar är det, tills du bekräftar eller tar bort begäran, kommer personen att kunna se information om dig på din profil och på deras nyhetsflöde.

Du kan redigera din tillgänglighet till vänförfrågningar i Fliken för integritet under Inställningar, men det är en bra idé att göra det gå igenom dina aktuella förfrågningar och redigera allt du har ignorerat. Om du har förfrågningar från personer som du inte känner är det bäst att avbryta dem direkt markera dem som skräppost om de ser opålitliga ut.

säkra din facebook 8

6. Stäng av ansiktsigenkänning

Kanske en av de mest oroande sakerna med Facebook är att den lagrar hundratals bilder på ditt ansikte, från flera vinklar.

Tillsammans med andra känsliga uppgifter som Facebook lagrar, till exempel din födelsedatum, fullt namn, familjemedlemmarnas namn, skolor och hemstad, du riskerar dig själv socialteknik och identitetsstöld. Det bästa alternativet är att ta bort eller låsa ner all denna information så att ingen kan se den utom dig.

En viktig del av detta är att stänga av ansiktsigenkänning. I Fliken Ansiktsigenkänning under Inställningar, klicka på Redigera, och välj sedan Nej när Facebook frågar om du vill aktivera ansiktsigenkänning.

säkra din facebook 9

7. Reexamine dina appar

Varje gång du deltar i en rolig frågesport, spela ett spel på Facebook eller logga in på en app med din profil, ger du tredje part åtkomst till massor av känslig information. Detta kan i sig vara riskabelt, men blir skrämmande när du tar hänsyn till alla dataläckage som nyligen har kopplats till Facebook.

För att se till att inga obehöriga appar eller webbplatser har åtkomst till ditt konto, gå till Appar och webbplatser-fliken under Inställningar och ta bort alla aktiva anslutningar du vill inte längre tillåta.

säkra din facebook 10

Du kan sedan bläddra ner till din Inställningar till redigera om du tillåter appar och webbplatser att ansluta eller inte till ditt Facebook-konto.

säkra din facebook 11

8. Dölj din plats med ett VPN

Även om du kan stäng av din platshistorik (i Fliken Plats under Inställningar), såvida du inte har alla platsinställningar inaktiverade på alla dina enheter, Facebook har alltid tillgång till din plats via sin app på dessa enheter.

säkra din facebook 12

Det enda sättet att hindra att både din fysiska plats och digitala rörelser spåras är att använd ett VPN.

En VPN dirigerar all din internettrafik igenom en privat server på en annan fysisk plats, så att alla sociala medier webbplats eller app från att veta var du verkligen är.

VPN-mask dina digitala rörelser, för. Sociala medieföretag delar eller säljer ofta denna information till tredje part som använder den för att skicka riktad annonsering.

Vår rekommendation för ett topp-VPN är NordVPN. Ta en titt på dessa utmärkta användarrecensioner för att ta reda på varför.

9. Redigera din arv

Vår egen dödlighet är inte något vi gillar att tänka på. Tyvärr är verkligheten att Facebook har mycket känslig information om oss som vi tappar kontroll över när vi gått bort.

För att förhindra missbruk av din profil eller data kan du välja en "Legacy Contact." Det här är en Facebook-vän som hanterar din profil om något skulle hända dig.

9 enkla sätt att säkra din Facebook - 2020-uppdatering

Om du hellre vill att ditt konto helt enkelt raderas, bläddrar du ned och klickar "Begär att ditt konto ska raderas efter att du gått bort."

9 enkla sätt att säkra din Facebook - 2020-uppdatering

Vidare läsning

Det finns inget helt säkert sätt att använda Facebook, men att ändra inställningarna som vi har beskrivit här kommer att skydda ditt konto så mycket som möjligt.

Om du har bestämt att integritetsriskerna för Facebook är för stora, se vår guide för att ta bort ditt Facebook-konto permanent.

Läs mer om hur du kan skydda dina Facebook-data från tredje parter om du vill ha mer information om att förhindra att appar får åtkomst till din information.

Vill du veta vem som tittar på dig? Använd vårt praktiska verktyg för att ta reda på vilka sociala medieappar och webbplatser som spårar dig online.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me