Factom – Att använda Blockchain för att hjälpa hypoteksbranschen


Medan många har hört talas om Bitcoins eller cryptocurrency, är mycket färre människor bekanta med den underliggande tekniken som kallas “blockchain.” Blockchain och system baserade på dem börjar dock få mer och mer uppmärksamhet - och inte bara för digitala valutor.

Peter Kirby, verkställande direktör och grundare av Factom, förklarar för oss vad som är fördelarna med blockchains och hur de kan användas i många andra scenarier än digitala valutor. Han kommer också att förklara några av detaljerna i den metod för blockchain som Factom strävar efter och erbjuder till andra.

Din bakgrund och erfarenhet är lite ovanligt för en VD och medgrundare av ett teknikföretag - du tillbringade många år utanför teknologivärlden.

Innan jag startade Factom var jag involverad i ett gäng andra nystartade företag - det här är faktiskt mitt sjätte företag. På mitt sista företag, CoinTerra, byggde vi Bitcoin-nätverkshårdvara. Jag var tvungen att hoppa in och lära mig allt om cryptocurrency och hårdvara. I allmänhet gillar jag att utforska områden där olika saker eller tekniker råkar korsa varandra.

Jag tillbringade tio år i fastighetsbranschen, men efter fastighetskraschen i slutet av 2000-talet behövde jag ta reda på vad jag skulle göra nu. Jag bestämde mig för att gå tillbaka till skolan och få en MBA innan jag fortsatte till mitt nästa företag.

Med så mångfaldig bakgrund och uppsättningar av upplevelser, hur / varför startade du Factom?

Factom började efter att jag satt runt med ett gäng vänner och diskuterade vad som är dessa kryptologiska och blockchain tekniker som faktiskt är bra för. Vi insåg att essensen av blockchain-tekniken är ett sätt att få en grupp olika parter att gå med på vad sanningen är. Vidare beslutade vi att det kan vara intressant att få detta avtal om pengar, men det är bara en liten delmängd av de områden där vi måste vara säker på att uppgifterna är korrekta och oförändrade.

Namnet Factom kommer från Latin Factum för "Allt anges och gjort säkert."

Dina produkter är baserade på blockchain-teknik, så innan vi diskuterar din plattform och produkter, vänligen ge oss en allmän översikt över vad som exakt är blockchain-teknik.

En blockchain är egentligen bara en distribuerad databas. När det gäller kryptokurser som Bitcoin är det bara en stor bok till var mynten finns (dvs vem de tillhör). Men det har tre väsentliga egenskaper som gör det så unikt och värdefullt:

  1. Immutability / Permanence - Datablocken är kedjade ihop, vilket gör det svårt att ändra tidigare block. Allteftersom tiden går, blir det allt svårare att ändra tidigare datablock, i allt högre grad varandras data.
  2. Öppenhet - Varje transaktion sker offentligt och nätverket granskar i sig själva regelbundet. Detta skapar en konsensus om "sanningen" för lagrade data.
  3. Ägarlös - Ingen särskild individ eller organisation äger blockchain-nätverket. I likhet med ett allmänt bruk äger ”alla” det. Programvarosystemet betalar själv för hårdvaran. Till exempel har Bitcoin-protokollet anslutit till protokollet skapandet av nya Bitcoins var 10: e minut, som täcker hårdvarukostnaden.

I viss utsträckning är du verkligen på väg ut i okartat vatten - nej?

Inte riktigt. Vi bygger på erfarenheten och kunskapen från Bitcoin och senare Ethereum. Vid denna tidpunkt erkänns blockchain-infrastrukturen, med de tre egenskaper som jag skisserade tidigare, definitivt som cool och värdefull - men det är fortfarande en utmaning att övertyga kunderna om att det verkligen är värt att betala för.

OK - Så nu kan du berätta om dina produkter.

Vi beslutade att bedriva en marknad där noggrann journalföring var avgörande, men väldigt rörig och svår. Det är här min tidigare erfarenhet kom in. Vad är det mest smutsiga journalföringsproblemet i världen? Inteckningsbank! Att hålla reda på alla nödvändiga dokument är alla svåra, men det är viktigt för processen och för branschen. Det är värt mycket pengar och kunder i denna bransch kommer att betala för det.

Vår teknik och produkter är skiktade enligt följande:

  • Factom blockchain är ett program med öppen källkod. Det är byggt för att säkra data och system. När information har gått in i Factom blockchain kan den inte tas bort.
  • Factom Acolyte är ett enkelt sätt att använda Factom som orakel för ett smart kontrakt. Smarta kontakter beror på säkra och transparenta dataingångar och Factom låter dig stämpla data permanent.
  • Factom Harmony är en applikation byggd ovanpå Factom blockchain som hanterar många av de affärsproblem som hypoteksbranschen står inför idag. Användning av transparensen och beständigheten i Factom blockchain-tekniken minskar avsevärt kostnaderna för efterlevnad, rättstvister och dokumentation.

Factom blockchains "valuta" är faktoid, som används för att täcka hårdvarukostnaderna, liknande Bitcoin. Faktoiden är också en digital token som representerar förmågan att skriva data in i systemet. Vissa använder faktoider för att betala för att publicera data i vår blockchain och andra håller bara fast vid dem och spekulerar i att deras värde kommer att öka i framtiden.

Hur definierar du din marknad? Vem är din specifika målgrupp inom den marknaden?

Vi fattade det strategiska beslutet att först fokusera på hypoteksbranschen, eftersom det verkar vara så perfekt passande för vår teknik, som tillgodoser många av deras mest pressande behov.

Med det sagt kan jag säga att andra potentiella kunder kommer till oss och säger att de har samma problem med bevis och avslöjande. Detta inkluderar företag inom försäkrings- och finanssektorn. Till och med Homeland Security har pratat med oss, eftersom de också står inför liknande problem, till exempel de uppgifter som samlas in från kameror vid gränsövergångar.

Den amerikanska inteckningsindustrin är dock en $ 1,5 biljon / år marknad, så vi kommer att fortsätta fokusera på det för tillfället. I framtiden kommer vi att överväga att adressera andra specifika marknader.

Vem ser du som dina främsta konkurrenter?

Det finns flera relativt välkända konkurrerande blockchains, men de fokuserar på olika områden. Till exempel fokuserar Ethereum på ”smarta kontrakt”, medan vi fokuserar på datahållbarhet. Ett annat exempel är Ripple, som fokuserar på finansiella transaktioner och antas av bankinstitut.

Hur ser du dina verktyg som annorlunda och / eller bättre än deras?

Vi är unika genom att vi byggde en blockchain-plattform och följde sedan upp den genom att bygga en applikation ovanpå den som människor verkligen behöver och är villiga att betala för.

Factom är ett öppen källkodsprojekt och din webbplats har ingen prisinformation för dina produkter. Vad är exakt din affärsmodell?

Ja, Factom-kärntekniken är öppen källkodsprogramvara som är fritt tillgänglig på GitHub. Jag vet att den här mjukvaran används av många människor, till exempel en grupp i Kina som använder den för kontrakt och notarisering. Factom blockchain har redan över 100 miljoner dataposter skrivna i den.

Våra intäkter kommer främst från de applikationer vi utvecklar, till exempel vår produkt för hypoteksbranschen, Factom Harmony. Vi är också på väg att erbjuda API-åtkomst för den utvecklingsplattform som vi byggde ovanpå kärntekniken. Denna plattform är mer komplett och enklare att använda än kärnprojektet. Vi kommer också att vara värd för det, så att vi kan garantera tillförlitlighet och drifttid.

factom-NIST

Vilka är dina tre bästa tips för företag som vill använda blockchain-teknik?

  1. Förenkla, förenkla, förenkla. Begränsa projektets omfattning till något enkelt som snabbt skapar uppenbart värde.
  2. Leta efter möjligheter där den första personen i nätverket får konkreta värden - förvänta dig inte nätverkseffekter utanför grinden.
  3. Bygg inte din egen blockchain. Bygg på ett av de befintliga nätverken som Ethereum eller Factom.

Hur ser du blockchain-tekniken utvecklas under de närmaste åren?

Om tio år kommer en miljard människor att använda blockchains. De flesta av dem vet inte det. Tekniken kommer att blekna i bakgrunden och vara grundläggande för hur vår värld fungerar.

Vilka är dina framtidsplaner för Factom?

Bygg upp en sund, robust verksamhet med fantastiska produkter som våra kunder älskar!

Hur många anställda har du idag? Var finns de?

Vi har nu 37 anställda. De flesta är i Austin, Texas. Vi har fantastiska Dev-lag i Krakow / Warszawa, Polen och Buenos Aires, Argentina.

factom-lag

Hur många timmar om dagen arbetar du normalt? Vad vill du göra när du inte arbetar?

Ha-ha. Jag är ganska bra på att få en god natts sömn och laga middag till min härliga fru på kvällarna. När jag inte är en upptagen VD, gillar jag att laga mat och göra yoga.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

43 − = 38

map