Gratis VPN vs betald VPN – vilket är rätt för dig och bäst av 2020


Vi förväntar oss inte perfektion av produkter vi får gratis - vi vill bara veta om de är bra nog för våra ändamål. Om du väljer mellan en ny spis och den gamla, slitna din granne ger bort, är frågan inte vilken som är bättre, men hur ofta lagar du?

Samma idé gäller VPN: er. Med miljoner människor som använder dem varje dag är det tydligt gratis VPN-tjänster får vissa saker rätt. De har också sina brister, så du måste veta hur du kan upptäcka dessa brister och bestämma om de kommer i vägen för vad du vill göra online.

Vilka är skillnaderna mellan gratis och betalda VPN: er, och när är det vettigt att betala för en VPN-tjänst istället för att få en för ingenting?

Varför vissa VPN är gratis och andra inte

De bästa VPN håller dig helt anonym online, skydda dig mot cyberhot och ge dig åtkomst till geobegränsade webbplatser. Tanken på att få allt det gratis är fantastisk.

Problemet är att driver en pålitlig VPN-tjänst - som inkluderar hantering av ett globalt servernätverk, utveckling av klientappar och tillhandahållande av användarsupport, bara för startare - är inte gratis. Och VPN-leverantörer är inte välgörenhetsorganisationer; de är företag.

Medan betalda VPN-tjänster tjänar sina pengar på prenumerationsavgifter, leverantörer av gratis VPN måste på något sätt generera intäkter från din användning.

I vissa fall kan företaget få saker att fungera bara genom att begränsa funktionaliteten i dess gratis tjänst. Om du behöver bara ett VPN ibland för integritet, a begränsat gratis VPN kan fungera bra till dig.

Vad sägs om VPN-leverantörer som lovar en komplett, obegränsad tjänst utan kostnad? Det är där du måste vara mer försiktig. Vissa gratis VPN-filer komprometterar faktiskt din integritet och säkerhet att tjäna pengar. Det är det absoluta sista du vill ha från ett VPN.

Här är vår guide för att undvika riskfria tjänster och få ut det mesta av dem du kan lita på. Vi förklarar också vad de bäst betalda VPN: erna kan göra för att gratistjänster inte kan, och hur man vet när det är dags att uppgradera.

Vilka är riskerna och problemen med att använda en gratis VPN?

Den viktigaste frågan är, iFöretagen tjänar pengar genom att låta mig använda en tjänst gratis, vad vet de att jag inte gör det? Vi börjar med de värsta saker som vissa gratis VPN-leverantörer gör för att göra en vinst, och titta sedan på de mindre krångel du säkert kan leva med för enstaka VPN-användning.

1. De spårar dig online och säljer dina personliga data eller webbläsardata.

Många gratis VPN, inklusive Betternet VPN, erkänner att de delar dina sessiondata med annonsörer och blitz du med annonser.

När tredje parter kan få tillgång till din privata information och skörda dina uppgifter, din online-sekretess äventyras och besegra ett av de viktigaste syftena med att använda ett VPN.

Dessutom några gratis VPN: er till och med kapa din webbläsare och omdirigera dig till partnerwebbplatser utan ditt samtycke.

2. De ger andra användare tillgång till din anslutning.

Hola VPN och många andra gratisleverantörer fungerar som P2P-nätverk och skickar dina data via en annan användares enhet och dirigera andra användares trafik genom din. Denna inställning ger dig omedelbart risk för skadliga program och DNS-attacker, men det blir värre.

Hola VPN säljer faktiskt din oanvänd bandbredd på den globala datamarknaden. Det är så de tjänar pengar, och det är helt farligt.

3. De ger svag och lätt knäckbar säkerhet.

Som vi sa, Att driva en solid, säker nätinfrastruktur är en kostsam process - såvida du inte klipper hörn.

Till skillnad från premium-VPN: er, många gratis VPN använder opålitliga säkerhetsåtgärder och svag kryptering som kan agera liknande malware. Ofta innebär detta dåliga skydd att dina data lätt kan dechiffras av hackare och spioneringsbyråer som den amerikanska NSA.

4. Din surfning avbryts ständigt av annonser.

Att sälja reklam är ett av de vanligaste sätten för gratis VPN-tjänster att dra nytta av din användning. Även om leverantören inte spårar din användning eller säljer dina data, kan den ständiga irritationen av annonser få dig att ångra att du sparar några dollar i månaden.

Det är också osannolikt att någon gratis VPN skärmar alla dessa annonser för skadlig programvara och spionprogram, så ett misstagsklick kan ge dig stora problem. Å andra sidan högst betalda tjänster NordVPNskyddar dig från farliga webbplatser med sin CyberSec-funktion.

5. De bromsar din internetanslutning.

Om du är letar efter ett gratis VPN för att strömma videor, spela spel eller ladda ner torrenter kommer du nästan säkert att vara dåligt besviken. Användning av vilket VPN som helst innebär viss hastighetsförlust på grund av krypteringsprocessen, men med de bäst betalda VPN: n kommer du knappast att märka det.

Det är en annan historia med gratistjänster. På grund av deras små nätverk, ständiga annonser eller avsiktlig hastighetsreglering kommer de att göra det bromsa din webbsurfning till en genomsökning.

Lyckligtvis är långsamma hastigheter bara en irritation, inte ett hot mot din säkerhet eller integritet. Om du bara behöver skicka ett konfidentiellt e-postmeddelande från ett wi-fi-kafé, kommer lite tålamod och en pålitlig gratis VPN att tjäna dig.

6. De erbjuder begränsade funktioner så att du kommer att uppgradera till en betald tjänst.

Om du lyckas hitta ett gratis VPN som inte samlar in data och håller annonser till en acceptabel nivå kommer du troligtvis att hantera ett annat problem: servicebegränsningar. Beroende på dina behov kan du dock leva med begränsningarna.

Gratis tjänster erbjuds ofta av premium-VPN-leverantörer som vill övertyga dig om att det är bättre att betala för en plan. Så medan gratis VPN inte kommer att äventyra dina data eller enheter kommer leverantören att se till att den inte uppfyller alla dina behov.

Till exempel de flesta gratisversioner av betalda VPN-tjänster begränsa din användning starkt (i många fall till 500MB per månad) och din nätverksåtkomst (ibland till en enda överarbetad server). De också kommer inte att blockera USA: s Netflix eller BBC iPlayer.

Men som med hastighetsfrågor är servicebegränsningar mer frustrerande än farliga. Om din surfning är lätt, de kanske aldrig stör dig alls.

För mer insikt från våra experter om hur en "gratis" VPN kan kosta dig på lång sikt, se vår omfattande guide till riskerna med gratis VPN-användning.

När är det OK att använda ett gratis VPN?

Trots sina brister kan de säkraste gratis VPN: n fungera bra för enstaka och lätt användning. Om du är på en kort resa och vill komma åt en svagt geoblockerad webbplats hemma, eller bara vill ha lite skydd när du använder allmän wi-fi, kan en begränsad gratis tjänst göra jobbet fint.

Och ja, det finns säkra gratis VPN-er tillgängliga, så länge du är villig att acceptera deras begränsningar.

Först och främst rekommenderar vi starkt att ni undvika gratis VPN som påstår sig leverera obegränsade tjänster. Dessa är några av riskabelaste alternativ tillgängliga.

Sök istället efter premium-VPN-leverantörer som erbjuder begränsade gratisplaner, som TunnelBearVPN, WindscribeVPN, Hide.meVPN eller Hotspot ShieldVPN.

Medan dessa gratis VPN: er kan sätta gränser för din bandbredd, hastighet och serveråtkomst, erbjuder de de flesta av samma säkerhets- och sekretessfunktioner som leverantörernas betalda tjänster. Ingen fristående gratis VPN kan tävla med den skyddsnivån.

Förvänta dig bara inte att dessa gratis VPN uppfyller alla dina långsiktiga behov, eftersom leverantörerna vill att du ska uppgradera. Du kan dock lita på att de tar din säkerhet och integritet på allvar.

Kom dock ihåg att vår högst betyg betalda VPN erbjuder gratis försök och / eller tillbaka-garantier. Varför kompromissa för kortvarig användning, när du kan få allt du vill ha från ett VPN utan kostnad?

Betalda VPN: er - komplett skydd och premiumfunktioner för varje användning

Så vi står fast vid det faktum att inget gratis VPN erbjuder en komplett, säker, högkvalitativ tjänst utan begränsningar. Vad som dock kan överraska är hur prisvärda många premium-VPN-abonnemang faktiskt är. Det lämnar bara en fråga ...

Det som är så speciellt med betalda VPN-tjänster som gör dem värda dina pengar?

1. De erbjuder verkligt skydd för din privata information online.

När du kopplar bort från webben ska dina sessiondata försvinna och det kommer med en premium VPN. Medan vissa topp-VPN-leverantörer har partiella anslutningsloggar, vanligtvis för diagnostiska ändamål, ingen av dem spårar din aktivitet eller delar dina data, någonsin.

Ännu bättre, våra högst rankade VPN: er håller inga loggar alls, så din aktivitet online är verkligen anonym - som det ska vara.

2. De har toppnotch nätverkssäkerhet.

Betalda VPN-användare behöver prenumeranter för att stanna kvar i affärer, så att de bokstavligen inte har råd med säkerhetsfel. De bästa VPN: erna slut-till-ände, AES 256-bitars kryptering och stödjer en mängd olika tunnelprotokoll, inklusive det ultrasäkra OpenVPN.

Vissa VPN-enheter tar till och med säkerhet till nästa nivå med ytterligare funktioner som split tunneling, Double VPN, kill switches och DNS- och IPv6 läckeskydd. Dina data kommer inte att exponeras även om du upplever en plötslig frånkoppling från din VPN-server.

3. De sätter inte bandbredd eller hastighetsbegränsningar.

En annan fördel med att använda en betald VPN-tjänst är att du kommer att njuta av säker surfning utan datakapslar eller hastighetsstegling. Detta är perfekt om du använder ditt VPN för att strömma onlinevideor, P2P-aktiviteter, eller spel.

I själva verket erbjuder elit VPN: er optimerade servrar för var och en av dessa aktiviteter, så du kan säga adjö till buffring och smärtsamt långsamma nedladdningar.

4. De ger dig tillgång till fler serverplatser.

Betalda VPN ger dig obegränsad tillgång till hela deras servernätverk, som ofta är gigantiska och spänner över hela världen. Därför kommer du att ha det tillgång till mer geobegränsade tjänster och webbplatser.

Som en allmän regel, desto fler servrar, desto bättre för att avblockera webbplatser och för anslutningshastighet. Men några av våra högst rankade VPN förvåna oss med hur mycket de kan göra med relativt små nätverk, eftersom de hantera dessa nätverk med sådan omsorg.

5. De kan avblockera Netflix och till och med arbeta i Kina.

Nu är det här de bästa VPN: n verkligen lyser. Även de flesta betalade VPN: er avlägsnar blockeringen av Netflix eller går förbi Great Firewall of China eftersom dessa block är förstärkta med sofistikerad VPN-detekteringsprogramvara.

Men utan att tömma din plånbok, kommer premium premium-VPN: er att ge dig tillgång till amerikanska Netflix och BBC iPlayer, och till och med smyga förbi tunga filtersystem på ökända platser som Kina, Ryssland och Turkiet.

6. De erbjuder en mängd andra funktioner för en bättre upplevelse.

Förutom bättre integritet, säkerhet och tillgång över hela världen får du massor av andra bra saker med en betald VPN. Till exempel tillåter många premiumtjänster dig att använda sin programvara på flera enheter samtidigt med bara ett prenumeration.

Andra erbjuder dedikerade IP: er, P2P-servrar och inbyggd skadlig programvara och annonsblockerare. Vissa har otroligt lyhörd kundsupport, och många har briljant användarvänliga gränssnitt.

Fem bästa betalda VPN: er & Varför de är värda priset

Oavsett om du behöver en VPN för online-säkerhet, integritetsskydd, strömmande begränsat innehåll, torrent eller spel, dessa VPN gör allt för ett mycket lägre pris än du kan förvänta dig.

1. NordVPN

NordVPN-enheter

Det finns otaliga skäl till varför Panama-baserade NordVPN är en publikfavorit, men mest av allt har den fler funktioner än du någonsin kommer att behöva. NordVPN säkerställer hela nätverket på över 5 000 servrar med dubbel datakryptering (Dubbel VPN).

Alla NordVPN-appar har en inbyggd kill-switch och DNS / IP-läcksskydd. Leverantören följer en mycket strikt no-loggar policy för att skydda din integritet. Utmärkta anslutningshastigheter och upp till 6 samtidiga enhetsanslutningar gör detta VPN till bra val för streaming.

Dra fördel av NordVPN: s 30-dagars återbetalningsgaranti, vilket ger dig tillgång till alla funktioner och varje server som leverantören har att erbjuda, riskfri.

Det är bara början på vad NordVPN har att erbjuda, helt och hållet konkurrenskraftigt pris.

NordVPN kan avblockera:

  • Netflix, HBO, Hulu, Showtime, BBC iPlayer, Amazon Prime Video och Sling TV.

Stödjer torrenting:

  • Ja, tillgängliga P2P-specialservrar.

NordVPN fungerar på dessa enheter:

  • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome och Firefox. Det är också kompatibelt med routrar.

Se NordVPN-erbjudanden

2. ExpressVPN

ExpressVPN-fördelar

ExpressVPN är utan tvekan en av de mest populära VPN: erna på marknaden. Även om det finns många anledningar så många användare älskar det, står en anledning framför allt de andra: HASTIGHET. Denna VPN kvarstår obesegrade i våra nätverkshastighetstester.

Det bästa av allt är att ExpressVPN levererar de snabba anslutningarna utan att ge avkall på någon av de andra funktionerna du kan förvänta dig av en premium VPN. Det är en allround-lösning för online-säkerhet, integritet och internetfrihet.

ExpressVPN använder 256-bitars kryptering av militär kvalitet, som stöds av flera avancerade säkerhetsprotokoll. Med en prenumeration kan du säkra upp till 5 enheter samtidigt.

Den brittiska Jungfruöarna-baserade leverantören håller inte loggar av din onlineaktivitet och har en inbyggd kill-switch i alla sina appar. Dessutom ger ExpressVPN dig offentligt Wi-Fi-skydd och DNS / IP-läcksskydd.

Mobilanvändare får en gratis 7-dagars ExpressVPN-rättegång, och alla prenumerationer har en 30-dagars återbetalningsgaranti.

ExpressVPN kan avblockera:

  • Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, DAZN och BBC iPlayer.

Stödjer torrenting:

  • Ja, alla servrar stöder P2P-aktivitet.

ExpressVPN fungerar på dessa enheter:

  • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome och Firefox. Den erbjuder också en app för användning med vissa routrar.

Visa ExpressVPN-erbjudanden

3. CyberGhost

cyberghost flera enheter

CyberGhost handlar om balansering användarvänlighet, avancerade säkerhets- och integritetsfunktioner och ett konkurrenskraftigt pris. Vi hälsar den Rumänien-baserade leverantören för att uppnå exakt detta.

CyberGhost kunde passa alla sina avancerade VPN-funktioner i en visuellt välkomnande, användarvänlig app, tillgängligt för alla större plattformar. Du kan ansluta till 7 enheter samtidigt.

Hela CyberGhost-nätverket är säkrat med AES 256-bitars kryptering och det finns inga loggar för din nätverkstrafik. Andra funktioner inkluderar en automatisk dödsbrytare och DNS-läcksskydd.

Det finns många, många fler funktioner i denna superväldesignade VPN, vilket gör det till ett favoritval bland användare över hela världen. Du kan ge det ett riskfritt försök med det 30-dagars återbetalningsgaranti.

CyberGhost kan avblockera:

  • Dedikerad strömningsprofil med servrar optimerade för: Netflix, BBC iPlayer, Sky Go, Hulu, Comedy Central, Eurosport, ESPN och andra.

Stödjer torrenting:

  • Ja; dedikerad profil visar länder och antal användare.

CyberGhost fungerar på dessa enheter:

  • Windows, macOS, Android, iOS, Amazon Fire Stick, Android TV, Linux och Chrome.

Visa CyberGhost-erbjudanden

4. TunnelBear

tunnelbear-enheter

TunnelBear är en kanadensisk VPN-leverantör, som vi vanligtvis inte skulle älska eftersom Kanada är medlem i Five-Eyes Alliance. Men vi älskar att företaget frivilligt genomgick två oberoende säkerhetsrevisioner att identifiera och fixa eventuella svagheter i nätverket.

Som leverantör av båda a gratis och en betald VPN är TunnelBear ett idealiskt val om du fortfarande inte beslutar om att betala för ett VPN. Gratispaketet har begränsningar för data och serveråtkomst, men båda versionerna har imponerande funktioner och pålitliga säkerhetsåtgärder.

TunnelBears servernätverk sträcker sig över 20 länder och är säkrade med 256-bitars kryptering. Du kan ansluta till 5 enheter samtidigt med en enda betald prenumeration.

Förutom ett härligt björntema innehåller TunnelBear-appen tunga funktioner som dess unika GhostBear-läge, ett bra alternativ för att kringgå tuffa geografiska och censurbegränsningar. En mycket strikt policy för icke-loggar håller dig anonym.

Det finns ingen tillbaka-garanti med TunnelBear, så vi rekommenderar att du gör det prova gratisversionen först innan du investerar i en betald plan. Du kan också kolla vad användare har att säga om det i vår enorma samling av kund- och expertrecensioner.

Visa TunnelBear-erbjudanden

5. Windscribe

Windscribe-enheter

Windscribe är också baserat i Kanada, en annan leverantör som erbjuder gratis och betalda versioner av sin VPN-produkt. Det ger funktionsrika applikationer för alla större plattformar, förutom webbläsarextensions.

Windscribe har 100 servrar i 55 länder runt om i världen och använder avancerad kryptering av militär kvalitet för att säkra detta nätverk. Ingen personlig information registreras någonsin på dessa servrar som kan låta någon spåra din aktivitet tillbaka till dig.

Ytterligare funktioner inkluderar en inbyggd brandvägg och en annonsblockerare. Du kommer inte att få Netflix med gratisversionen, men den betalda tjänsten inkluderar tillgång till dedikerade Windflix-servrar för att låsa upp mycket begränsade strömningstjänster.

För nätverksstorlek och total hastighet kan Windscribe inte tävla med våra tre bästa VPN, men det är ändå en solid tjänst och go-to VPN för många användare.

Visa Windscribe-erbjudanden

Sammanfattning

Idén om ett gratis VPN är naturligtvis väldigt tilltalande. Men när verkliga kostnader för att använda tjänsten är att offra din integritet och utsätta din enhet för cyberattacker, eller begränsad tillgång och dåliga anslutningar, försvinner överklagandet snabbt.

Å andra sidan ger en betrodd betalad VPN dig mycket bättre säkerhet och prestanda och ett stort antal användarfokuserade funktioner.

Det som verkligen är olyckligt är det inte ens alla betalda VPN kan lita på för att hålla dig säker eller att leverera snabba, konsekventa anslutningar. Det är därför vi hela tiden testar varje större VPN på marknaden för att se till att leverantörens löften hålls.

Om du tillfälligt behöver ett gratis VPN tillfälligt, spela det smart och dra nytta av de kostnadsfria prövningarna eller återbetalningsgarantierna som erbjuds av premiumtjänster. Och vad händer om vi sa till dig att du kan spara stort på de bästa VPN: n just nu? Få de bästa aktuella erbjudandena här.

Skaffa NordVPN nu!

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me