Hur du raderar dina sparade lösenord i Chrome och alla webbläsare


Om du vill hålla tjuvar borta från din privata information är det avgörande för använda starka och unika lösenord för vart och ett av dina onlinekonton.

Svaga lösenord är lätta att komma ihåg men lika lätt att spricka. Även starka lösenord är en risk om du använder samma för flera konton (användning av seriellt lösenord) - om en hacker sprickar det lösenordet blir alla dina konton omedelbart exponerade.

Att komma ihåg dussintals olika starka lösenord är dock i bästa fall ett besvär och nästan omöjligt i värsta fall. Så när din webbläsaren erbjuder att spara dem för dig kan det känns som en fantastisk tidssparare - men är detta säkert?

Kort sagt, nej. Du har precis lagt alla dina lösenord till hands för alla som får åtkomst till din enhet.

hur tar du bort lösenorden som din webbläsare redan har sparat? Och hur kan du vara säker online utan att spendera all din tid på att memorera komplicerade nya lösenord?

Vår steg-för-steg-guide visar dig hur du:

  • ta bort alla dina sparade lösenord från vilken webbläsare som helst
  • testa dina lösenord för att se till att de är starka
  • generera nya säkra lösenord

Vi ger dig till och med tips för att komma ihåg dina starka lösenord utan att lagra dem!

Varför du ska radera dina sparade lösenord

När du sparar dina lösenord i din webbläsare, du gör ett hackerjobb för dem. Om någon får åtkomst till din webbläsare genom att antingen hacking eller stjäla din enhet har de det omedelbar åtkomst till alla dina onlinekonton, från sociala medier till bankkonton.

Det är därför oavsett hur frestande det är att undvika utmaningen att komma ihåg starka lösenord, Om du har sparat lösenord i din webbläsare bör du radera dem omedelbart.

Du är på ännu högre risk om din webbläsare synkroniseras med dina mobila enheter. Om någon stjäl din telefon har de tillgång till dina sparade inloggningsuppgifter för varje webbplats du använder på vilken enhet som helst.

Även om du inte sparar alla dina lösenord, en hacker kan få massor av information från de lösenord du lagrar - särskilt om du använder samma eller liknande lösenord för flera konton.

Vad händer om din webbläsare har sparat dina lösenord i månader eller till och med år nu? den Det kan tyckas att ta bort dem alla tar för alltid, men det är faktiskt enkelt och tar bara några minuter. Följ bara vår snabbguide nedan för de webbläsare du använder.

Hur man tar bort sparade lösenord: Steg-för-steg-guide

Oavsett om du är nybörjare eller smart internetpro kan du göra det rensa alla dina sparade lösenord från din webbläsare och få en ny, säker start för din surfning i bara några enkla steg.

Proffstips: I de flesta webbläsare kommer listan över dina sparade lösenord att innehålla ett alternativ för att visa lösenord (antingen en ögonikon eller de faktiska orden ”visa lösenord”). Detta är en stor anledning till att det är så farligt att spara lösenord! Om du klickar på alternativet innan du tar bort lösenorden kan du dock notera alla lösenord du behöver komma ihåg.

Krom

1. Klicka på de tre vertikala punkterna i det övre högra hörnet i webbläsarfönstret och välj inställningar. Alternativt klicka på Krom i menyfältet och välj alternativ eller Inställningar få tillgång till inställningar.

ta bort sparade lösenord krom (1)

2. På sidan Inställningar, under människor, Klicka på lösenord. (Se anteckning nedan för äldre Chrome-versioner.)

ta bort sparade lösenord krom (2)

Obs: Om du använder en äldre version av Chrome, istället bläddrar du ner och klickar på Avancerade inställningar. Bläddra sedan till Lösenord och formulär och klicka Hantera lösenord.

ta bort sparade lösenord krom (3)

3. Klicka på de vertikala tre punkterna bredvid varje lösenord du vill radera och välj Ta bort. Upprepa det här steget för alla dina lösenord och du är klar!

ta bort sparade lösenord krom (4)

Firefox

1. I din webbläsare klickar du på Firefox menyn och välj alternativ eller Inställningar. Du kan också komma åt Alternativ / Inställningar genom att klicka på uppsättningen med tre staplar i det övre högra hörnet i webbläsarfönstret.

ta bort sparade lösenord krom (5)

2. Välj Integritet & säkerhet.

ta bort sparade lösenord krom (6)

3. Klicka på Sparade inloggningar.

ta bort sparade lösenord krom (7)

4. Markera dina lösenord individuellt och klicka på Ta bort, eller bara klicka Ta bort alla för att radera dem samtidigt. Det är allt!

ta bort sparade lösenord krom (8)

Safari

1. Klicka på Safari i menyfältet och välj Inställningar ... från rullgardinsmenyn.

ta bort sparade lösenord krom (9)

2. Klicka på lösenord flik.

ta bort sparade lösenord krom (10)

3. Avmarkera AutoFyll användarnamn och lösenord, Klicka sedan Ta bort alla. Alternativt kan du markera enskilda lösenord och ta bort dem en efter en. När du ser ett tomt fönster är du klar!

ta bort sparade lösenord krom (11)

Internet Explorer

1. Välj inställningar (kugghjulsikonen i det övre högra hörnet i webbläsarfönstret) och klicka sedan på Internet-alternativ.

ta bort sparade lösenord krom (12)

2. Under Allmän fliken, hitta Bläddring historikavsnitt och klicka på Radera… knapp.

ta bort sparade lösenord krom (13)

3. Markera rutan bredvid i dialogrutan lösenord. OBS! Nästa steg tar bort alla kontrollerade data, till exempel din surfhistorik eller cookies, så se till avmarkera rutorna bredvid de objekt du inte vill ta bort.

ta bort sparade lösenord krom (14)

4. Klicka på Radera, och då Tillämpa. Du är redo!

Microsoft Edge

Med Microsoft Edge kan du använda många av samma operationer som du är van vid från Explorer, men det finns också några praktiska nya genvägar. Här är en metod för att ta bort dina sparade lösenord på MS Edge med hjälp av steg som liknar de som anges ovan för Chrome.

  1. Klicka på de tre horisontella prickarna (...) i det övre högra hörnet i webbläsarfönstret och sedan inställningar. Alternativt väljer du Fler åtgärder och då inställningar.
  2. Klick Avancerade inställningar, och då Hantera mina sparade lösenord.
  3. Välj ikonen bredvid varje lösenord för att radera det. När du har gjort det för varje lösenord klickar du på Gjort. Dina lösenord är säkra!

Opera

1. Välj från din snabbuppringningssida Enkel installation.

ta bort sparade lösenord krom (15)

2. Bläddra till botten och klicka på Gå till webbläsarinställningarna.

ta bort sparade lösenord krom (16)

3. Klicka nedan längst ner på inställningssidan Avancerad, och bläddra sedan ner till Lösenord och formulär. Klicka sedan på lösenord.

ta bort sparade lösenord krom (16)

4. Klicka på de tre vertikala punkterna bredvid varje lösenord och välj Ta bort. Det är allt! Upprepa bara detta steg tills alla dina lösenord raderas.

ta bort sparade lösenord krom (18)

Hur man skapar starka lösenord och håller dem säkra

Nu när du har rensat alla dina sparade lösenord från din webbläsare behöver du ett sätt att göra det skapa ett starkt, unikt lösenord för vart och ett av dina konton. Du behöver också ett system för att komma ihåg dem alla! Här är några tips från våra experter.

Använd en lösenordgenerator

Att skapa ett starkt lösenord är inte lätt. Våra hjärnor gillar mönster och hackare letar efter dessa mönster när de försöker knäcka lösenord. För fullständig säkerhet, använd vår gratis lösenordgenerator för att skapa säkra lösenord som nästan är omöjliga att hacka eller gissa.

Du kan anpassa varje lösenord baserat på kraven på den webbplatsen (t.ex. vissa webbplatser tillåter inte specialtecken) eller snabbt generera ett slumpmässigt, säkert lösenord för att skydda dina data.

Naturligtvis, ju mer slumpmässigt ditt lösenord är, desto svårare är det att komma ihåg. Online-lösenordskryptering och lagringstjänster är definitivt ett säkrare alternativ än att lagra lösenord i din webbläsare, men de innebär fortfarande risk: alla hackare som får åtkomst till det här kontot kan logga in på alla dina andra konton på ett ögonblick.

Om du måste lagra dina lösenord, använda penna och papper, göra kodade anteckningar snarare än att skriva ner fullständiga lösenord om möjligt, och förvara dessa anteckningar på en säker plats långt ifrån din dator. Och bläddra ner för ett trick för att göra det lättare att komma ihåg ditt lösenord!

Håll dig fast vid reglerna

Om du väljer att skapa dina egna lösenord, kom ihåg att ett säkert lösenord:

  • har minst 12 tecken
  • innehåller en blandning av siffror, symboler och bokstäver
  • är inte ett enda ord som finns i ordboken
  • litar inte på uppenbara brevbyten - som d0g istället för hund

Här är de goda nyheterna: Det finns ett sätt att lägga till någon metod till galenskapen och ge ditt minne en hjälpande hand!

Använd en algoritm som skapar lösenord

Detta är en riktigt användbar sätt att generera hackingsäkra lösenord OCH begå dem till minnet. Istället för att utveckla varje lösenord från grunden utvecklar du ett system - men ett som bara kommer att vara vettigt för dig. Här är ett exempel.

Börja med en bas av två orelaterade ord. Till exempel, om din hund heter Jax, kan du använda de två orden Jax och roder (vi valde det andra ordet slumpmässigt från en ordlista).

Låt oss nu säga att Jack är 5 år gammal. Den gamla "hundår" -formeln skulle omvandla den till 7 X 5 = 35 mänskliga år. Mosa detta nummer tillsammans med dina två ord för att få något liknande jA3xRu5dDer. Nu, testa ditt lösenords styrka med vårt gratis verktyg.

Verktyget säger att det här lösenordet är bra, men du kan förbättra det ytterligare med en symbol eller två om du vill - jA3x% Ru5 + dDer. Nu kan du ändra det här lösenordet något för varje webbplats du använder av lägga till en identifierare relaterad till den webbplatsen.

Bara undvik att använda uppenbara bokstavskombinationer, som FA eller FB för Facebook. Du kan använda den tredje och näst sista bokstaven i webbplatsnamnet (C och O för Facebook) och smörja in ditt baslösenord mellan dem. Så för Facebook har du, cjA3x% Ru5 + dDerO.

Nu har du det fantastiska lösenord och du kan faktiskt komma ihåg dem! Observera dock att vi fortfarande rekommenderar att du använder ett helt unikt och slumpmässigt lösenord för ultra-senstiv information som dina bankkonton.

Växla till tvåstegsverifiering

Gå till tvåstegsverifiering på alla dina konton som stöder det. Med den här funktionen skickas du en engångskod via e-post, text eller röstsamtal varje gång du loggar in.

Du måste bekräfta din identitet genom att ange koden innan du kan få åtkomst till ditt konto. Det tar några ögonblick, men det är väl värt det eftersom systemet kommer direkt varnar dig när någon försöker bryta in dina konton.

Använd ett VPN

Oavsett hur starka de är, finns det fortfarande en risk att en hackare kan fånga dina lösenord när din enhet skickar dem till webbplatser. Faran är särskilt stor om du använder allmän wi-fi.

EN VPN (virtuellt privat nätverk) skyddar all din internettrafik genom att använda krypteringsprotokoll för militär kvalitet som gör dina data (inklusive lösenord) oläsliga till alla som försöker stjäla det.

Genom att ansluta dig genom en säker tunnel till en fjärrserver, a VPN maskerar din IP-plats, gör dig helt anonym online. Att ändra din synliga plats gör det också möjligt för dig bypass censur och geoblockering för att få säker och obegränsad tillgång till internet var som helst.

Sammanfattning

Det finns ingen anledning att ta genvägar genom att använda svaga lösenord eller lagra dina lösenord digitalt. Genom att följa stegen ovan kan du rensa dina sparade lösenord från din webbläsare för gott och ersätta dem med starka lösenord som du faktiskt kommer ihåg.

Använd a för att ta din säkerhet till nästa nivå högt rankat VPN som håller dina lösenord ur händerna på även de bästa datatjuvarna. Och för ännu fler bra tips från våra experter för att hålla dig säker medan du surfar, kolla in vår kompletta guide för att skydda din integritet online.

Rankleverantör Vår poäng Användarbetyg
Redaktörens val 5,0 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
2 4,9 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
3 4,8 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
4 4,8 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
5 4,7 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me