Tor mot VPN: Vilket är bättre för Torrenting? Integritet? Du? (2020)

När den digitala världen utvecklas är integritetspolicy och anonymitet i framkant av våra sinnen. Vi vill se till att vår personliga information och onlineaktivitet förblir privat, och ur händerna på företag, regeringar och cyberbrottslingar.

När det gäller onlinesäkerhet är VPN och Tor de mest kraftfulla verktygen du kan använda. Även om de liknar på många sätt gör deras skillnader dem användbara i mycket olika situationer - och Det är viktigt för din säkerhet och integritet att du gör rätt val för dina individuella behov.

Nedan, vi kommer att diskutera skillnaderna mellan Tor och VPN, vad de gör och hur de arbetar. Vi kommer också titta på de olika sätten du kan använda dem på för att hjälpa dig att avgöra om Tor eller en VPN skulle vara den bästa lösningen för din situation.

Innehållsförteckning

Om VPN: er
- Fördelar med att använda ett VPN
- Hur fungerar VPN: er?
- Vad man ska leta efter i en säker VPN
- Fördelar och nackdelar med att använda ett VPN

Om Tor
- Fördelarna med att använda Tor
- Hur fungerar Tor?
- Fördelar och nackdelar med att använda Tor

Vilken är den bästa online-sekretesslösningen: Tor eller VPN?

Jämförelsetabell: VPN mot Tor

VPN + Tor: En vinnande kombination
- Tor över VPN
- VPN över Tor

Sammanfattning

Om VPN: er

Vad är VPN och vad gör de?

EN Virtual Private Network (VPN) ansluter din enhet via en säker tunnel till en fjärrserver i ett valfritt land. Detta maskerar din IP-adress, så att det ser ut som om du kommer åt Internet från platsen för fjärrservern istället för din faktiska plats.

I kombination med kryptering, detta ger en optimal lösning för anonymitet online - betyder att spioner kan inte se vad du tittar på eller varifrån du tittar på det. Det förhindrar också att webbplatser som Google och Facebook använder din surfaktivitet för att rikta in annonser efter dina intressen.

Vad är kryptering och vad kan det göra för dig?

VPN använder militär styrka kryptering för säkra din personliga information. Tänk på detta som att låsa dina data i ett ogenomträngligt kassaskåp - bara de som känner lösenordet kan öppna kassaskåpet och se innehållet, och det kan inte brytas öppet.

Angripare kan teoretiskt rensa 256-bitars AES-kryptering bort med hjälp av en brute force-attack, men det skulle ta 50 superdatorer som kontrollerar 1018 AES-nycklar varje sekund ungefär 3 × 1051 år för att knäcka en enda bit krypterad data - så det är inte något vi behöver vara bekymrade över i dag.

Om en hacker eller myndighetsövervakningsagent fick tillgång till dina uppgifter när de reste över nätverket, de skulle inte ha något sätt att läsa den. Det skulle bara se ut som gibberish.

För att testa detta använde jag en AES-krypteringsgenerator för att kryptera frasen 'vpnMentor.' Utan kryptering kan du tydligt se frasen 'vpnMentor', men när den är krypterad kan du bara se: 'NRRJsYVI / 6HXtdnnh2BLZg =='

torvsvpn (1)

Detta är den typ av säkerhetsfunktioner som hålla journalister och aktivister säkra när de använder digital kommunikation i tumult politiska klimat. Men VPN är inte bara för människor i farliga positioner - de är nyckeln till anonymitet och säkerhet för alla onlineborgare.

Du kan använda ett VPN om:

 • Du är orolig för din privata information, som onlinebankinformation, som hamnar i fel händer.
 • Du värdera din online anonymitet.
 • Du ladda ner eller utsäde torrents i en region där strömning är förbjuden.
 • Du bor i ett land med online-censur eller produktiv övervakning av regeringen.
 • Du vill inte att företag ska spåra dina surfvanor för att rikta dig mot annonser.
 • Du behöver få åtkomst till ett affärsnätverk när du reser.
 • Du vill kringgå en nätverksbrandvägg eller förhindra nätverksadministratörer att se din surfaktivitet.
 • Du använder allmän Wi-Fi och vill hålla din dator säker.
 • Du njut av Netflix och andra streamingtjänster och vill avblockera deras fullständiga kataloger i andra regioner.
 • Du tror på din rätt till online-frihet.

Fördelar med att använda ett VPN

End-to-end-kryptering: VPN: er krypterar all data som reser över din anslutning.

Hastighet: En VPN kommer vanligtvis att bromsa din anslutning (med en kvalitets-VPN, skillnaden kommer knappast att märkas) - men om du lider av ISP-trottling eller trängsel i nätverket kan en VPN faktiskt påskynda dig.

Enkel användning: Vanligtvis är allt du behöver göra för att ställa in ditt VPN-konto att registrera dig, ladda ner och installera den relevanta appen och ansluta till en server du väljer - ingen teknisk kompetens eller kunskap krävs.

Omgå geoblock och censur: En VPN maskerar din IP och får den att se ut som om du har åtkomst till internet från platsen för din valda server. Detta gör att du enkelt får åtkomst till geoblockerade webbplatser och streamingtjänster som Netflix.

Hur fungerar VPN: er?

Vad du behöver för att använda ett VPN:

 • Ett konto hos en VPN-leverantör
 • VPN-leverantörens klientprogramvara eller app installerad på din enhet

När du har skapat ett konto med din valda leverantör måste du öppna klientprogramvaran på din dator, logga in och välja en server att ansluta till. Servern du väljer beror på dina behov: om du prioritera säkerhet och hastighet, välj en server nära din fysiska plats; om du letar efter bypass censur och geoblockering, välj en server i ett annat land.

När du är ansluten kommer programvaran krypterar alla dina uppgifter innan du dirigerar den genom en tunnel till servern du valde. Servern vidarebefordrar sedan dina data till webbplatsen du besöker. Eftersom servern maskerar din IP, webbplatsen ser data som kommer från servern och inte din enhet, så du är helt anonym.

Vad du ska leta efter i en säker VPN

Kryptering av militär kvalitet: För att säkerställa din datas integritet bör din VPN-leverantör erbjuda 256-bitars kryptering.

DNS-läckskydd: Domain Name System (DNS) är internetets motsvarande en telefonbok. När du besöker en webbplats begär din dator webbplatsens IP-adress från din ISP: s DNS-server - men när du använder ett VPN kontaktar den ditt VPN: s DNS istället.

Ibland kommer en säkerhetsfel i ditt nätverk att resultera i att dina DNS-förfrågningar dirigeras till din ISP: s DNS-server istället för dina VPN: s, vilket gör att din ISP kan se vilka webbplatser du besöker. Leta efter ett VPN som erbjuder DNS-läcksskydd för att se till att din surfaktivitet aldrig lämnas exponerad.

En strikt policy för icke-loggar: De flesta VPN-leverantörer håller några register över din aktivitet, till exempel tidsstämplar och mängden data som överförs under en session. För det mesta är denna typ av datalagring ofarlig eftersom det inte är personlig identifierbar information - men om din leverantör behåller loggar över all din surfaktivitet är du inte längre anonym online.

Om myndigheterna skulle dyka upp på företagets huvudkontor med en garanti för att beslagta alla dess register, har en VPN som inte har några loggar ingen information om dig att ge dem.

Automatisk dödsbrytare: En automatisk kill-switch kopplar bort dig från internet om din VPN-anslutning tappar, vilket förhindrar data och IP-läckor.

Fördelar och nackdelar med att använda ett VPN

Fördelar

Nackdelar

 • End-to-end-kryptering och andra säkerhetsfunktioner säkerställer att all din data är skyddad.
 • Webbplatser kan inte använda din surfaktivitet för att skapa riktade annonser.
 • VPN: er maskerar din IP så att du kan kringgå geoblock och censur.
 • Om du ansluter till en fjärrserver kan du kringgå nätstockningar och ISP-strypning.
 • Skyddar alla dina uppgifter; inte bara data som skickas via en specifik webbläsare.
 • Finns för alla enheter; du kan till och med konfigurera din router för att ge nätverksbrett VPN-skydd
 • De flesta VPN kräver prenumeration - även om de vanligtvis är överkomliga.
 • Vissa banker och betalningsportaler kommer att upptäcka att du använder ett VPN och flaggar ditt konto för misstänkt aktivitet.
 • Du kan uppleva hastighetsförlust eftersom dina data måste resa längre för att komma till sin destination och för att krypteringsprocessen tar tid. Men med en högkvalitativ VPN är denna skillnad knappt märkbar.
 • Till skillnad från Tor kan VPN-programvara stöta på fel och till och med krascha, vilket lämnar dina data oskyddade. Om din leverantör erbjuder en automatisk dödsbrytare kommer den att koppla bort dig från internet i händelse av att din VPN-programvara misslyckas, men du måste förbli offline tills felet är rätt om du vill skydda dina data.

Om Tor

Vad är Tor och vad gör det?

Tor, kort för The Onion Router, är gratis programvara som döljer din identitet genom att kryptera din trafik och dirigera den genom en serie volontärstyrda servrar, kända som noder. När din trafik tas emot av den sista noden - utgångsnoden - dekrypteras den och vidarebefordras till webbplatsen du besöker.

På grund av flerskikts kryptering, varje nod i nätverket kan bara se IP-adressen för noderna före och efter den (med undantag för postnoden, som kan se din riktiga IP), och endast utgångsnoden kan se dina krypterade data. Tor förhindrar att din surfaktivitet någonsin kopplas tillbaka till dig - spioner kan se din trafik när den lämnar nätverket, men inte dess ursprung.

Eftersom Tors noder drivs av frivilliga, vem som helst kan ställa in en utgångsnod och se den vanliga texttrafiken som lämnar it - inklusive hackare och spioner. Dåliga noder vanligtvis skörd information till exempel inloggningsinformation till webbplatser, personlig information, onlinechattmeddelanden och e-postmeddelanden. Det finns två sätt att bekämpa detta:

 1. Undvik att skicka privata meddelanden och känslig information över din anslutning. Logga aldrig in på webbplatser om de inte använder HTTPS.
 2. Använd ett VPN i samband med Tor för att kryptera din känsliga information och inloggningsinformation - vi kommer att prata om detta mer detaljerat nedan.

Få åtkomst till dolda webbplatser

Tor är också en dörröppning till den mörka webben, ett slags online underbelly. Det är hem för tusentals kriminella handlingar online - men det är också en fristad för personer som behöver dela information anonymt. Exempelvis driver New York Times en säker lockbox på den mörka webben så att visselpipor kan skicka in filer och information utan att äventyra deras identitet. Men låt inte detta förhindra dig - vanliga människor använder Tor också!

Många populära webbplatser har Hidden.onion-versioner som du kan endast åtkomst med Tor. Här är några exempel:

Facebook: Även om onlineanonymitet och Facebook vanligtvis inte går hand i hand, använder Facebook a.onion-adress så att människor i kraftigt censurerade regioner kan använda den för att kommunicera.

ProPublica: ProPublica lanserade en.onion-webbplats så att läsarna aldrig skulle behöva oroa sig för digital övervakning, särskilt de i regioner där ProPublica är censurerat.

DuckDuckGo: DuckDuckGo är en kraftfull sökmotor, men till skillnad från Google påverkar det inte din integritet. Om du använder Google på Tor kommer du att bombarderas med captchas för att se till att du inte är en robot - men DuckDuckGo löser detta problem och utmärker sig i att ta Googles plats.

Du kan använda Tor om:

 • Du är intresserad av anonymisera din surfaktivitet.
 • Du bor i ett land med strikt statlig övervakning lagar.
 • Du behöver bypass censur för att få åtkomst till blockerat innehåll eller tala ditt sinne fritt online.
 • Du vill förhindra att webbplatser ser din surfhistorik och använder den för att rikta in annonser.
 • Du vill behålla din rätt till frihet online.

Fördelarna med att använda Tor

Det är gratis: Tor är i stort sett den mest kostnadseffektiva säkerhetslösningen - nämligen för att den är gratis.

Fullständig anonymitet: Tor loggar inte in din surfaktivitet, du behöver inte registrera dig för att använda den, och eftersom den är gratis håller den inget register över din ekonomiska information.

Svårt att stänga av: Tor's servrar är spridda över hela världen, vilket gör det nästan omöjligt för myndigheter att någonsin stänga ner det. Till skillnad från ett VPN finns det inget huvudkontor eller huvudserver att attackera eller förbjuda.

VPN: er är företag, så de är sårbara för att stängas av eller förbjudas, vilket gör att du kan hitta (och betala för) en annan leverantör i deras kölvatten - ett problem som du aldrig kommer att möta med Tor.

Hur fungerar Tor?

Vad du behöver använda Tor:

 • Tor-webbläsaren eller operativsystemet.

Tor's programvara kartar en sökväg från din enhet genom två slumpvis valda noder till en utgångsnod. Det gäller då tre krypteringslager till ditt datapaket och skickar det till den första noden.

Den första noden i nätverket tar bort det yttre krypteringsskiktet. Informationen som är inbäddad i det här lagret berättar vart det ska skickas datapaketet nästa, och den andra noden upprepar sedan denna process.

När din trafik når nätverkets utgångsnod tas det sista krypteringsskiktet bort. Detta avslöjar inte bara dina data slutdestination utan också informationen de har - inklusive all känslig information du kan ha angett inledningsvis på webbplatsen.

Tor kommer att använda samma tre noder i cirka 10 minuter innan det skapar en helt ny väg för din trafik.

Fördelar och nackdelar med att använda Tor

Fördelar

Nackdelar

 • Tor är gratis.
 • Tor döljer din identitet och låter dig kringgå censur.
 • Webbplatser kan inte använda din surfaktivitet för att skapa riktade annonser.
 • Din surfaktivitet kan inte kopplas tillbaka till dig.
 • Tor låter dig undvika onlineövervakning - till viss del.
 • Som helhet är Tor-nätverket väldigt långsamt - det är inte idealiskt för streaming.
 • Utgångsnoder kan manipuleras för att spionera på användare.
 • Det är lätt att läcka din egen information utan att inse det om webbplatsen du kommunicerar med inte finns på den mörka webben och inte stöder HTTPS.
 • Övervakningsorgan kan berätta om du använder Tor, och detta kan potentiellt landa dig på en övervakningslista.
 • Om du inte använder Tor: s operativsystem är bara trafiken från din webbläsare skyddad.
 • Tor stöder inte torrenting - de flesta noder blockerar faktiskt allt tillsammans.
  Vilken är den bästa online-sekretesslösningen: Tor eller VPN?

Vilken är den bästa online-sekretesslösningen: Tor eller VPN?

En VPN är den bästa integritetslösningen online.

Tor respekteras allmänt för sin förmåga att anonymisera din internettrafik, men det är begränsat och sårbart för attacker och dataläckage.

Vem som helst kan skapa och använda en nod, även hackare och spioner. Tor tillhandahåller inte en-till-ende-kryptering, så om du inte kommer åt en webbplats med HTTPS aktiverad eller använder den mörka webben, kan ägaren till utgångsnoden du använder se dina data och dess destination.

Så om du har använt Tor för att skicka känslig information eller logga in på en webbplats, har den som äger utgångsnoden nu tillgång till denna information också. VPN: er tillhandahåller en-till-ende-kryptering, gör dina data 100% osynliga för hackare och spioner.

Om du inte använder Tors operativsystem skyddar det bara data som överförs via din webbläsare. En VPN kommer att kryptera all data som reser över din anslutning.

De flesta VPN erbjuder döda växlar som kopplar bort ditt internet till förhindra att oskyddad data lämnar ditt nätverk i sällsynta fall att din anslutning misslyckas.

Tors nätverk kan inte misslyckas på samma sätt, men det kan innehålla dåliga noder som skördar dina data. Till skillnad från en VPN, Tor har ingen kill-switch som kan upptäcka ett sådant fel, så om en av noderna komprometteras, dina data kommer att exponeras.

VPN: er har också sina brister, men när du använder ett VPN har du en lägre risk att bli hackad eller att dina data läckt ut. dock, den mest kraftfulla säkerhetslösningen online är att kombinera ett VPN med Tor. Vi kommer att diskutera detta mer detaljerat nedan.

Jämförelsetabell: VPN mot Tor

Så här staplar de två mot varandra:

Tor

VPN

Kosta: Fri Prisvärd prenumerationsavgift - vanligtvis utan kontrakt
kryptering: Ja, men bara till utgångsnoden. Ja, en-till-ende-kryptering.
Anonymitet: Ja, men övervakningsprogram kan upptäcka när Tor används. Ja.
Andra säkerhetsfunktioner: Kan användas tillsammans med Obfsproxy. Beroende på leverantör:

Automatisk dödsbrytare,

automatiskt Wi-Fi-skydd,

DNS-läckage förebyggande,

policyer utan loggar,

Obfsproxy och mer.

Enhetens kompatibilitet Windows, MacOS, Linux, Android. Alla plattformar, inklusive routrar.
Strömning: Tor rekommenderas inte för strömning eftersom anslutningen är för långsam. Ja - VPN: er är perfekta för streaming.
torrenta: De flesta utgångsnoder blockerar trafik till och från torrenter. Ja - beroende på leverantören.
Enkel användning: Webbläsaren är enkel att installera, men kräver ofta ytterligare konfiguration. Mycket lätt att använda, bra för nybörjare.
Hastighet: Långsam. Hög hastighet.

VPN + Tor: En vinnande kombination

Om du vill skydda din anslutning till den starkaste online-sekretesslösningen, kombinera din VPN med Tor.

VPN: s krypteringsprotokoll kommer förhindra ondska noder från att se din IP-adress och aktivitet, såväl som att förhindra att din Internetleverantör och övervakningsorgan upptäcker användningen av Tor - när allt kommer omkring vill du inte lyfta röda flaggor om din online-aktivitet. Detta gör det också möjligt för dig få åtkomst till webbplatser som blockerar Tor-användare.

Det finns två sätt att kombinera en VPN och Tor:

Tor över VPN

När du använder Tor over VPN-konfigurationen skulle du först anslut till ditt VPN innan du öppnar Tor. VPN kommer kryptera din trafik innan den skickas via Tor-nätverket, döljer din användning av Tor från din internetleverantör.

Med Tor via VPN kan din VPN-leverantör inte se de data du skickar över Tor, men de kan se att du är ansluten till den. Tor-postnoden kan inte se din riktiga IP; den kommer istället att se IP: n för din VPN-server, vilket ökar din anonymitet.

Men din trafik är inte krypterad när den lämnar Tor-nätverket Tor över VPN skyddar inte dig från skadliga utgångsnoder. Så du måste fortfarande vara försiktig med att skicka känslig information över din anslutning.

Använd Tor över VPN om:

 • Du behöver dölja din användning av Tor från din internetleverantör och övervakningsorgan.
 • Du behöver dölja din trafik från din VPN-leverantör.
 • Du skickar inte personlig information till exempel inloggningsinformation via din anslutning.

Så här ställer du in Tor via VPN:

1. Öppna din VPN-app och anslut till VPN-nätverket.

torvsvpnnord

2. Öppna Tor. När den har laddats ser du den här sidan:

torvsvpn (3)

3. Klicka på Anslut och vänta tills Tor upprättar en anslutning.

torvsvpn (4)

4. Du är redo att surfa på internet säkert och anonymt.

VPN över Tor

VPN över Tor fungerar i motsatt riktning än Tor över VPN. Du måste först ansluta till internet och logga sedan in på ditt VPN via Tor-nätverket. Den här metoden kräver mer teknisk kunskap, eftersom du måste göra det konfigurera din VPN-klient för att arbeta med Tor.

I stället för att ansluta direkt till internet, omdirigerar Tor's exit-nod din trafik till din VPN-server. Detta eliminerar risken för skadliga utgångsnoder eftersom din trafik dekrypteras när den lämnar Tor-nätverket.

Även om Tor's postnod fortfarande kan se din riktiga IP, kommer ditt VPN bara att se utgångsnodens adress. Din internetleverantör kan inte se att du är ansluten till ett VPN, men den kan se att du använder Tor. Eftersom du kan välja vilken fjärrserver din VPN använder är den lättare att kringgå geoblockering och censur med denna metod också.

Använd VPN över Tor om:

 • Du vill skydda din anslutning mot skadliga utgångsnoder.
 • Du vill dölja din VPN-användning från din internetleverantör.
 • Du kommer att överföra känslig information över din anslutning, som inloggningsinformation och privata meddelanden.
 • Du behöver förbikoppla geoblock.

Sammanfattning

VPN: er är kraftfulla verktyg för att skydda dina uppgifter och din anonymitet online.

Du kan använda ett VPN till låsa upp alla hörn på internet på ett säkert och säkert sätt samtidigt som du skyddar dig från hackare, spioner och skadliga attacker. Men, när du kombinerar ett VPN med Tor, får du en absolut online sekretesskraftverk.

Oavsett om du vill skydda din personliga information, som bankinformation och surfaktivitet, medan du surfar eller behöver undvika onlineövervakning att utöva din rätt till yttrandefrihet, Vi rekommenderar att du använder ett VPN över Tor.

Om du letar efter ett tillförlitligt VPN med högsta säkerhetsfunktioner, kolla in vår topp fem-lista. De kommer alla med gratis rättegång perioder och / eller pengar-tillbaka-garantier, så du kan prova dem riskfritt för att se om de passar dina behov.

För det bästa värdet på VPN: er, missa inte våra VPN-erbjudanden och kupongkoder.

Rankleverantör Vår poäng Användarbetyg
Redaktörens val 5,0 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
2 4,9 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
3 4,8 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
4 4,8 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida
5 4,7 / 5
Läs recension
Få reda på mer Komma igång >> Besök sida

Andra artiklar som kan intressera dig:

VPN-protokolljämförelse

Vad vet Google om dig?

Vad är en Kill Switch?

De bästa verifierade VPN: n utan logg

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me