VPN-routrar: Vad de är och hur man installerar en (på rekordtid)


Att ställa in din router med ett VPN är inte så komplicerat som du tror. Om du vill problemfri skydd för ett helt nätverk av anslutna enheter, det är absolut värt ansträngningen.

Oavsett om det är ditt hem, kontor eller företag, kan en VPN-router få de många fördelarna med en VPN-anslutning till så många användare som du vill.

Från stark, säker kryptering och enkel Netflix-avblockering till åtkomst till fantastiska regionala erbjudanden och även förbättra dina internethastigheter, potentialen är oändlig - och det bästa är att du enkelt kan dela dessa fördelar.

Om du redan använder en VPN-tjänst vet du förmodligen att du redan kan göra alla ovanstående via smidiga appar och klienter. Så vad är det faktiska överklagandet av VPN-routrar, och varför ska du gå igenom ansträngningen att installera en?

Du hittar svaren på dessa viktiga frågor, liksom många andra, i den här guiden. Stanna hos oss, för vi har också ett par bra VPN-förslag som erbjuder enkla routerinställningar!

Om du snabbt vill hoppa till ett specifikt avsnitt i den här guiden, använd gärna tabellen nedan:

Innehållsförteckning

 • Varför du (maj) behöver en VPN-router
 • När man ska överväga en VPN-router
 • Hur man skaffar en VPN-router
 • De ideala VPN-tjänsterna för din VPN-router
 • Slutsats

Varför du (maj) behöver en VPN-router

Låt oss göra en sak tydlig innan vi börjar: slutmålet för en VPN-router är exakt detsamma som när du startar din stationära eller mobila VPN-app. Den största skillnaden är skalan.

Vad menar vi med det? Tja, om du redan använder en premium VPN (som ExpressVPNor NordVPN) vet du förmodligen hur lätt det är att kryptera din anslutning och hålla dig säker på internet. Men det går bara så långt som antalet tillåtna anslutningar från din leverantör, och endast för dina egna enheter.

Gränser är gränser. VPN-routrar erbjuder emellertid en lösning på detta potentiella problem. Det finns även andra unika fördelar att få ditt VPN-skydd "direkt från källan".

Här är en lista över vad VPN-routrar kan göra för dig:

 • Ge obegränsade anslutningar.
  När du ansluter till VPN-servrar via din router kan du använda så många enheter du vill. Du kan också dela den krypterade anslutningen med vänner och gäster utan att behöva oroa dig för delning av konton (vilket nästan alltid är förbjudet enligt VPN-tjänstens användarvillkor).
 • Tillåta bättre plattformsflexibilitet.
  Har du en smart-tv? Eller kanske en strömningskonsol som Apple TV, Amazon Fire TV eller Chromecast? Tyvärr har sådana enheter inget VPN-stöd.
  Den goda nyheten är att du fortfarande kan lägga till dem i listan över skyddade enheter genom att ansluta dem till en VPN-router. Medan vissa ledande leverantörer erbjuder specifika tjänster för dessa plattformar (som ExpressVPN och dess MediaStreamer DNS), VPN-routrar är det bättre alternativet om du vill ha kryptering såväl som global åtkomst till dina favoritprogram.
 • Endast en inloggning krävs - för alltid.
  Många glömmer ofta att logga in på deras VPN eller ställa in sina kunder att köras automatiskt vid start.
  När du har installerat en VPN-router behöver du inte oroa dig för något av det - du behöver helt enkelt ange dina inloggningsuppgifter en gång, och du är redo så länge du vill! Om du alltid använder ett VPN på flera enheter är detta både en praktisk och effektiv lösning.
 • Gör VPN-anslutningen tillgänglig dygnet runt.
  Om du har en favorit VPN-server som du ständigt använder kan du hålla kontakten med den hela tiden (förutsatt att din router är påslagen). Även om detta enkelt uppnås med automatisk anslutningsfunktioner på VPN-klienter, erbjuder VPN-routrar ett ännu enklare sätt, tillsammans med de andra fördelarna som markeras ovan.

Med det sagt finns det också några nackdelar med VPN-routrar du bör veta om:

 • VPN-routrar är (generellt) dyra.
  I de flesta fall är en VPN-router ingen liten investering. Du behöver rätt funktioner och specifikationer för att köra VPN-programvara på en router, och det betyder ofta att baslinjenheter inte kommer att kunna göra jobbet.
  Det finns sätt att spendera mindre eller spara dig själv några problem - till exempel att uppgradera din router med avancerad firmware (OM det är lämpligt) eller köpa en VPN-kompatibel router om du redan är i behov av en ny. Mer om det inom kort.
 • Fler anslutna enheter kan resultera i minskade prestanda.
  Serverbelastning är mycket viktigt för din VPN: s prestanda. Om du väljer dina servrar noggrant, bör detta inte vara en stor fråga - men kom ihåg att ju fler anslutningar du har upp, desto större är chansen att din internethastighet ska sakta.
  Den största faktorn här är din egen internetanslutning, men att välja rätt VPN-tjänst är också en viktig faktor.
 • Mindre serverflexibilitet.
  Säg att du har två favorit-VPN-platser som du växlar mellan regelbundet. Med din VPN-klient är det ett enkelt jobb som görs på bara ett par klick, men en VPN-router är vanligtvis inte lika flexibel - du kommer att vara begränsad till vilken server du använde i konfigurationen och du måste ändra den via routergränssnittet om du vill ha något annat.
  Vissa routrar tillåter installation av mer än bara en server, men användarvänligheten är inte på samma nivå som VPN-appar - ännu inte, åtminstone.

Som du ser finns det både fördelar och nackdelar med att få en VPN-router. Men det finns några situationer där de starka punkterna tungt uppväger de svaga.

När man ska överväga en VPN-router

Som vi nämnde tidigare kan VPN-routrar vara en bra idé om du vill online sekretess och säkerhet i större skala.

Låt oss titta på vår imaginära vän, Johnny. Johnny har ett hip-café som lockar hundratals ivriga kunder varje dag med sina fantastiska drycker och supersnabba wi-fi.

Nu vill Johnny inte oroa sig för hackare eller identitetstjuvar i nätverket, och vill se till att hans beskyddare är säkra online eftersom det är bra för affärer.

Så Johnny har investerat i en VPN-router, som döljer känslig information från alla anslutna användare och gör det möjligt för besökare att njuta av ett trevligt kaffe eller läcker smoothie medan de surfar i lugn.

Sara å andra sidan öppnar en nystart. En cybersecurity-avdelning är långt ur sin budget just nu, så det näst bästa för hennes nyfödda företag är en VPN-router som kommer att hålla organisationen säker online och ge extra integritet.

Det finns många Johnnies och Saras runt om i världen - och du kanske är i en mycket liknande situation! I så fall bör du definitivt överväga att använda en VPN-router för din sociala plats eller småskaliga affärsmiljö.

Vi vill inte lura någon - så låt oss vara tydliga att du kanske inte behöver skalan och räckvidden för en VPN-router. Ett exempel är om du mestadels använder ett VPN själv. Detsamma gäller om du är en tillfällig användare och bara startar ditt VPN här och där.

Det är också värt att notera det inte alla VPN-tjänster har nödvändiga inställningar och support för routrar. Om du använder ett grundläggande gratis VPN, är chansen stor att du inte kan få den att köra med din router, eller ännu värre - du kan sluta bryta din router och skapa en massiv huvudvärk för dig själv.

Om du ser allvar med att byta till en VPN-router (eller om du bara vill ha den högsta kvaliteten på VPN-tjänsten runt), rekommenderar vi att du tittar på ledande VPN-leverantörer som ExpressVPN och NordVPN. Med alla deras utmärkta funktioner och bra rabatter, kommer du snabbt att inse varför de anses vara premium-VPN: n men du kommer knappt att märka priset.

Hur man skaffar en VPN-router

Vanligtvis har du två val när det gäller VPN-routrar - antingen få en enhet med inbyggt VPN-stöd, eller uppgradera din egen om det tillåter det (även känd som "blinkande"). Detta resulterar i tre huvudsakliga VPN-routertyper - VPN-kompatibla routrar, förkonfigurerade routrar och manuellt blinkade routrar.

Här är en översikt över varje typ samt några användbara tips:

1. VPN-kompatibla routrar

När: Att köpa en bättre router och se till att spara lite pengar till kostnaden för installationstiden.

Varför: Du vill ha en VPN-router utan att gå igenom att blinka eller betala extra för konfigurationen.

Vad du ska leta efter: Intuitiv firmware, inbyggt OpenVPN-stöd.

Om du har bestämt dig för att det är dags för en ny router men inte har gjort dig ännu, att få en enhet med integrerat VPN-stöd är det sättet att göra. Med den firmware som redan tillåter VPN-anslutningar reduceras installationsprocessen till att bara skriva in VPN-servern och din inloggningsinformation.

Medan de flesta VPN-klara routrar har allt du behöver för att arbeta smidigt tillsammans med din VPN-tjänst, Det är en bra idé att dubbelkontrollera om de stöder OpenVPN-protokollet, eftersom det för närvarande anses vara det säkraste alternativet.

Vi rekommenderar att du väljer OpenVPN när du använder en VPN-tjänst, oavsett plattform - ta reda på varför, ta en titt på vår VPN-protokolljämförelse.

2. Förkonfigurerade VPN-routrar

När: Att köpa en bättre router och leta efter den snabbaste installationen med minimal ansträngning - även om det kostar extra.

Varför: Du vill ha en VPN-redo router ur rutan och du har inget emot att betala mer för konfigurationen.

Vad du ska leta efter: Anseende leverantörer.

Förkonfigurerade eller "förblixtade" routrar är ditt dyraste alternativ för en VPN-router, men du får en fullt fungerande enhet för det pris du betalar.

Den största bonusen av denna typ är användarvänlighet - eftersom du också kan välja vilken VPN-tjänst du vill att routern ska vara förberedd för behöver du praktiskt taget göra annat än att välja din önskade server, såvida installationen går.

Med det sagt, Det finns flera ganska stora nackdelar med pre-flashed VPN-routrar.

Bortsett från hur dyra de är, är det också svårt att hitta variation hos pålitliga leverantörer. Leverantörer som Flashrouters har erbjudit en pålitlig tjänst genom åren, men se upp för bedrägerisidor.

En annan nackdel är att det mesta av tiden online är det enda sättet du kan få en förkonfigurerad VPN-router - beroende på var du bor kanske det inte är ett kostnadseffektivt alternativ mellan fraktkostnader och svår retur om något är fel med din enhet.

3. Manuellt blinkade VPN-routrar

När: Uppgradera din nuvarande router och leta efter det billigaste sättet att förbättra den.

Varför: Du vill ha en VPN-router, du är inte intresserad av att köpa en ny enhet och du är säker på dina förmågor att utföra installationen.

Vad du ska leta efter: Hjälpsamma guider, information om din router och om den stöder avancerad firmware.

Att blinka din router är en utmanande uppgift som kräver lite forskning, men den är inte så svår eller riskfylld som det verkar. Om du hellre vill göra din router VPN-klar själv utan att behöva spendera en liten förmögenhet på en ny, är detta vägen att gå.

Som nämnts är "blinkande" kort för installation av avancerad firmware på din router. De två mest populära sortarna är DD-WRT och Tomat - båda har sina starka sidor.

Här är en sammanfattning av vad du behöver veta om dessa två firmware. DD-WRT är det mer mångsidiga alternativet, erbjuder stöd för 80+ routermärken - inklusive startnivåmodeller av leverantörer som TP-Link, Tenda och D-Link.

Tomat är kompatibel med ett mycket mer begränsat urval av routrar, men fungerar vanligtvis bättre med OpenVPN, har unika funktioner (som att tillåta två VPN-servrar att köra samtidigt) och anses allmänt ha ett renare gränssnitt än DD-WRT.

I slutändan beror ditt val av firmware på den router du har. Hur som helst, vårt råd är att se till att din router är lämplig för uppgiften genom att kontrollera DD-WRT-databasen och / eller listor över routrar som stöder tomat INNAN du startar den blinkande processen. Annars finns det en stor risk att röra upp din router utanför reparation.

De ideala VPN-tjänsterna för din VPN-router

Nu när du är bekant med de tillgängliga typerna av VPN-routrar är det dags att prata om VPN-tjänsterna de är i par med.

Att välja rätt VPN-leverantör är lika viktigt som att välja en lämplig router. Att göra rätt val garanterar att du kan lägga till VPN-skydd utan mycket besvär, men det kommer inte att betyda mycket om VPN själv har sin del av problem.

Hur undviker du det här problemet? Genom att lita på rätt VPN-tjänst för jobbet.

Oavsett plattform, det finns några kriterier som du vill att ditt VPN ska uppfylla. Snabba, pålitliga servrar, och garanterad integritet är alla lika viktiga.

Eftersom all din trafik kommer att gå via VPN + routerkombinationen, måste du se till att anslutningen är tillräckligt snabb för att täcka din dagliga aktivitet online - från casual surfing till HD-streaming, nedladdning och spel.

Om du har erfarenhet av att kringgå geoblock, vet du också hur viktig servervariant är, så du vill ha ett bra val av VPN-platser över hela världen för åtkomst till dina favoritströmmar och tjänster.

Slutligen, ditt VPN måste fungera enligt en policy som inte loggar om du bryr dig om din integritet online (ledtråd: du borde). Prestanda är avgörande, men det är också säkerheten - varför många väljer ett VPN i första hand.

Det finns också routerspecifika VPN-funktioner som du tycker är användbara. Dessa sträcker sig från djupgående installationshandledning för att hjälpa dig, till anpassad firmware kan du ladda ner från leverantörens webbplats och använda för att blixtar din router och gör den VPN-klar.

Tänk på att inte alla VPN-tjänster är perfekta att koppla ihop med en router. Om du behöver förslag kan du kolla in följande leverantörer:

1. ExpressVPN

ExpressVPN-enheter

ExpressVPNär en ledande leverantör som erbjuder de snabbaste servrarna på marknaden. Det är också sekretessvänligt, hålla nollkänsliga användarloggar och spärrar allt från Netflix USA till din lokala geoblockerade nyhetskanal.

En unik fördel med denna tjänst är utbudet av anpassade VPN-appar för flera Asus-, Linksys- och Netgear-routrar, vilket gör installationen ännu enklare om du har rätt modell.

Även om du inte gör det, detta blixt-snabba VPN kan konfigureras manuellt på olika routermärken med hjälp av användbara steg-för-steg-tutorials.

ExpressVPN erbjuder pre-flashed routrar, såväl som detaljerade installationsguider för alla routrar som stöds, inklusive DD-WRT- och Tomato-firmware. Om du vill veta mer om ExpressVPN och dess rykte, kolla in användarrecensioner på vår webbplats.

Om något går fel, kommer ExpressVPN med en 30-dagars återbetalningsgaranti och en policy utan frågor.

ExpressVPN kan avblockera:

 • Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, DAZN och BBC iPlayer.

Stödjer torrenting:

 • Ja, alla servrar stöder P2P-aktivitet.

ExpressVPN fungerar på dessa enheter:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome och Firefox. Den erbjuder också en app för användning med vissa routrar.

Skaffa ExpressVPN nu

2. NordVPN

NordVPN-enheter

NordVPNär en annan premiumleverantör med fantastiskt värde för dess pris.

Denna Panama-baserade VPN har 5 100+ servrar, en strikt no-logs policy, och AES-256 OpenVPN kryptering med Perfekt framåtriktad sekretess, men dess utmärkta säkerhet betyder inte att det inte är snabbt.

Med regelbundna serviceuppdateringar, användbara installationsguider för flera routrar, och praktiska funktioner som åtkomst till serverbelastningsinformation, NordVPN är ett utmärkt val för din VPN-router till ett pris som få kan slå.

NordVPN har djupgående genomgång för routerkonfigurationer, tillsammans med ett urval av förkonfigurerade routrar. På tutorialsidan hittar du instruktioner för olika firmware inklusive DD-WRT, Tomato, pfSense och OpenWRT. För mer information om denna mångsidiga VPN, se vad användare har att säga om det.

NordVPN erbjuder en 30-dagars återbetalningsgaranti, så att du kan testa den med din router innan du investerar i en långsiktig plan.

NordVPN kan avblockera:

 • Netflix, HBO, Hulu, Showtime, BBC iPlayer, Amazon Prime Video och Sling TV.

Stödjer torrenting:

 • Ja, tillgängliga P2P-specialservrar.

NordVPN fungerar på dessa enheter:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome och Firefox. Det är också kompatibelt med routrar.

Skaffa NordVPN nu

3. SaferVPN

safervpn-enheter

Slutligen, SaferVPN är ett anständigt alternativ med förblinkade routrar och manuella guiderför 20 olika routerfirma. Om det är första gången du hör om den här solida VPN-enheten kan du göra det ta reda på mer från användarrecensionerna.

SaferVPN kan avblockera:

 • HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, BBC iPlayer och andra.

Stödjer torrenting:

 • Ja.

SaferVPN fungerar på dessa enheter:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Chrome, Firefox och routrar.

Skaffa SaferVPN nu

Slutsats

Att installera ett VPN på din router behöver inte vara en svår uppgift, även om du går till en manuell installation. Med rätt leverantör har du all vägledning du behöver för att lyckas.

Nu känner du till fördelarna och detaljerna med VPN-routrar, såväl som de bästa VPN-tjänsterna för att få jobbet gjort. Kontrollera våra för att få de bästa priserna erbjudanden och kuponger sida. Lycka till!

Vidare läsning:

De bästa affärs-VPN: erna

Hur man gör en VPN odetekterbar och förbikopplar VPN-block

VPN Leak Check - Hur man diagnostiserar och reparerar DNS-läckor

VPN-felsökningstips

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me