Virus vs Malware vs Ransomware: Hva er forskjellen i 2020?

Virus, malware og løseprogrammer utgjør alle en betydelig risiko for sikkerheten din. De kan skade datamaskinen din, slett filene dine, og koster deg mye penger.

I denne artikkelen vil vi gjøre det utforske hver enkelt i detalj. Vi vil forklare forskjellene mellom dem og viser deg hvordan du kan være trygg.

Generell oversikt

virus er ondsinnede koder som smitter enheten din uten din viten. De kan påvirke enhetens ytelse, slette filer, sende spam og til og med ødelegge harddisken din. De formerer seg og sprer seg til andre maskiner, ofte før du er klar over en infeksjon.

Skadevare er den generelle betegnelsen for ethvert program som er designet for å skade, forstyrre eller hacke en enhet. Virus og løseprogramvare er skadelig programvare.

ransomware er ondsinnede programmer som blokkerer tilgang til enheten din til du betaler løsepenger til den som skaper den. Det er ofte veldig vanskelig og dyrt å fjerne.

virus

Hva er et virus?

Virus er ondskapsfulle programmer som spres fra en enhet til en annen gjennom infiserte filer og nettsteder. Når enheten din har blitt utsatt for et virus, vil den gjøre det installer seg selv og kjør på systemet ditt uten din viten. Virus har potensial til ødelegge filene dine og forstyrre enhetens ytelse.

Hva gjør virus??

Virus kommer i mange former. Noen skade programmene dine, ødelegge filene dine, Til og med formatere harddisken. Andre vil kopiere seg og oversvømme det lokale nettverket, blokkerer internettilgangen din. Selv det mest mindre viruset bruker sannsynligvis en betydelig del av enhetens minne og treg systemet.

Hvordan sprer de seg?

Selv om du er veldig forsiktig med nettstedene du besøker, er det sannsynlig at det på et tidspunkt yenheten vår har blitt utsatt for et virus.  Enheten din kan bli smittet gjennom hverdagsaktiviteter, for eksempel:

 • Deling av filer mellom datamaskiner, inkludert bilder, musikk og Word-dokumenter.
 • Besøk på infiserte nettsteder selv om du ikke laster ned noe.
 • torren filer.
 • Åpne en smittet epost-vedlegg selv om det kommer fra en kilde du stoler på.
 • Laster ned gratis programvare, som spill og nettleserverktøylinjer.
 • Bruker bærbare medier, som USB-stasjoner, som er koblet til en infisert enhet.

Hvordan kan et virus skade meg?

Virus kan:

 • Svekk systemets ytelse, eller stopp enheten din fungerer helt.
 • Få enheten til å krasje.
 • Slett filene dine, inkludert fotografier og videoer.
 • Vis meldinger på skjermen din, eller utløse irriterende pop-ups.
 • Send spam e-post til kontaktene dine og spredt til enhetene deres.

Hvis enheten din er infisert, reparasjoner kan være kostbare. Mens noen virus ganske enkelt kan fjernes med et antivirusprogram, vil gjenoppretting av data eller en ødelagt harddisk kreve et besøk i din lokale reparasjonsbutikk. Noen data kan ikke gjenopprettes når den er tapt.

Hvordan skiller virus seg fra malware og Ransomware?

Virus er en type skadelig programvare. Men i motsetning til ransomware, de låser ikke filene dine eller kreve et gebyr for utvinning. I stedet ødelegger virus filene dine, påvirker enhetens ytelse og forårsake uventede funksjonsfeil.

Virus i aksjon

LoveBug Virus

ILOVEYOU-viruset er en av de dyreste infeksjonene til dags dato. Det kostet omtrent 15 milliarder dollar (USD) i erstatning.

Viruset ankom hjem og bedrifter i en e-post med emnelinjen, "Jeg elsker deg." Millioner av enheter ble smittet da folk åpnet e-postvedlegget, en tekstfil som så ut til å være et kjærlighetsbrev. ILOVEYOU feide gjennom banker, vaktselskaper, Til og med internett selskaper.

Når det er lastet ned viruset ødelagte systemfiler og slettede brukerdata. Det dupliserte raskt, sprer seg selv via spam e-post sendt fra vertsdatamaskinen.

Topp 3 virusmyter og fakta

1. Myte: Apple-enheter kan ikke få virus.

Faktum: Dette er en av de mest populære mytene om virus. Virusprogrammerere foredler alltid kodene sine for å infisere alle systemer, og Apple-enheter er ikke immun.

2. Det er alltid trygt å åpne e-postvedlegg fra pålitelige kilder.

Faktum: Selv om en e-post kommer fra en pålitelig person, som en venn eller kollega, kan den bli smittet. Mange virus vil hacke seg inn på vertenhetens kontaktliste og sende ut en e-post med et infisert vedlegg.

Selv om noen har sendt deg et vedlegg selv, hvis systemet har virus, kan det infisere enheten din. Hvis du ikke forventer en e-post fra noen, eller noe virker mistenkelig, er det best å unngå å åpne e-postvedlegg.

3. Brannmurer beskytter alltid mot virus.

Faktum: Selv om brannmurer er en flott forsvarslinje, beskytter de ikke alltid enheten din mot virus. Det er mange infeksjoner som kan snike seg forbi branner, og noen kan til og med deaktivere dem.

Skadevare

Hva er skadelig programvare?

Malware er paraplybegrepet som beskriver all ondsinnet programvare, inkludert ransomware og virus. Andre typer malware inkluderer:

Spionvare: Lar hackere spore enhetens aktivitet.

bots: Selvutbredende programmer som infiltrerer enheter og kobler dem til en sentral server. Dette nettverket kalles et botnet. Botnett bruker enhetens kraft og minne til å sende spam, utføre DDoS-angrep og andre ressurssultne handlinger.

Bots kan også registrere tastetrykkene dine, skaffe passordene dine og stjele den økonomiske informasjonen.

rootkits: Tillat hackere å kontrollere enheten din uten din viten. Når et rootkit er installert, kan hackeren starte filer på enheten din og konfigurere systemet. Dette lar dem spionere på bruken din og stjele informasjonen din.

Worms: Dette er som virus, men det er frittstående programmer som ikke trenger en vertsfil for å spre. De kopierer seg selv og spres automatisk gjennom nettverk.

Hva gjør skadelig programvare?

Malware kompromitterer enheten din, reduserer de grunnleggende funksjonene og bryter sikkerheten. Det kan brukes til stjele dataene dine, kontroller enheten din, og høste ressursene dine for ulovlige aktiviteter.

Hvordan sprer skadelig programvare?

Malware kan infisere enheten din på flere måter. I likhet med virus kan det overføres via fildeling, nedlasting gratis programvare, e-postvedlegg, bruke kompromitterte bærbare lagringsenheter og besøke infiserte nettsteder.

Scareware programs er en annen måte malware kan infisere enheten din. Disse er uredelige antivirusprogrammer som later til å beskytte deg mot virus, men faktisk utsetter deg for trusler.

Når du installerer scareware, vil det varsle deg om at systemet ditt er infisert selv om det ikke er det. Deretter vil du be deg om å klikke på en kobling for å rense opp virusene. men, denne koblingen vil laste ned mer skadelig programvare.

Hvordan kan skadelig skade meg?

De skadelige effektene av malware inkluderer:

 • Treg enhetsytelse.
 • Identitetstyveri.
 • Kredittkortsvindel og andre typer tyveri.
 • Manglende evne til å starte eller slå av enheten.
 • Ødelagte programmer og filer.
 • Tap av data.

Malware i handling

Xafecopy

I 2017 oppdaget internettsikkerhetsfirma Kaspersky Xafecopy. Denne malware var innebygd i en rekke Android-telefonapper. Når en infisert app ble installert, lastet den ned skadelig programvare til brukerens enhet.

Xafecopy ville da automatisk klikke på nettsteder som brukte WAP-fakturering og abonnere brukeren på flere tjenester som belastes direkte på telefonregningen.

Topp 3 Malware Myter og fakta

1. Myte: Du vet om enheten din er infisert.

Faktum: Omtrent 1/3 av alle datamaskiner er infisert med skadelig programvare til enhver tid. Det er ganske vanlig at en malware-infeksjon ikke blir oppdaget, og det er ikke sikkert at du kan si om datamaskinen din er kompromittert.

2. Myte: Kjente nettsteder inneholder ikke skadelig programvare.

Faktum: Selv de mest anerkjente nettstedene er ikke immun mot skadelig programvare. I det siste har Yahoo, New York Times og til og med BBC falt offer for det. Malware-programmerere kjører ofte ondsinnede tredjepartsannonser på legitime nettsteder som sprer programmene deres. Du trenger ikke å klikke på annonsene, bare å se dem vil installere skadelig programvare på enheten din.

3. Myte: Malware er ikke farlig hvis du ikke lagrer viktige filer på enheten din.

Faktum: Malware er en trussel mot sikkerheten din selv om du ikke lagrer viktige filer på enheten din. Den søker sjelden datamaskinen din etter den informasjonen den ønsker. I stedet får den tilgang til e-posten din for å spam kontaktene dine og registrere tastetrykkene dine for å stjele bankinformasjonen din og påloggingsinformasjonen.

ransomware

Hva er Ransomware?

Ransomware låser filer og programmer og krever løsepenger for deres løslatelse. Gebyret for å låse opp enheten din er vanligvis hundrevis av dollar. I noen tilfeller har ransomware-programmerere krevde tusenvis.

Hva gjør Ransomware?

Grunnleggende ransomware vil lås enheten slik at du ikke får tilgang til filene og programmene dine.

Mer avansert ransomware vil krypter filene dine fullstendig. Du trenger en spesiell nøkkel for å dekryptere dem, og det er det programmereren selger til deg når du betaler løsepenger.

Hvordan sprer Ransomware?

Den vanligste smittemåten er spam-meldinger. Offer blir lurt til å åpne et infisert e-postvedlegg som laster ned ransomware til deres enhet.

Ofte, disse e-postmeldingene ser ut til å være fra venner, kolleger og familiemedlemmer.

Ransomware målretter også enheten din gjennom fildeling og ondsinnede nettsteder.

Hvordan kan Ransomware skade meg?

ransomware utnytter sine ofre for penger. Du vil bli møtt med valget mellom å betale løsepenger eller miste filer og programmer.

Hvordan er Ransomware forskjellig fra virus og skadelig programvare?

Ransomware er en type skadelig programvare. I motsetning til virus, er det imidlertid krypterer eller låser dataene dine, tvinger deg til å betale løsepenger.

Ransomware i aksjon

Vil gråte

WannaCry var et av de mest ødeleggende ransomware-angrepene i historien. Den angrep over 200 000 enheter, gjelder også banknettverk og rettshåndhevingsbyråer.

Skader ble anslått å koste 8 milliarder dollar (USD).

Topp 3 Ransomware-myter og fakta

1. Myte: Hvis du betaler løsepenger, får du dataene dine tilbake.

Faktum: I følge forskningsfirmaet CyberEdge fikk 50,6% av ransomware-ofrene som betalte løsepengene, aldri tilgang til filene sine. Hvis du opplever et angrep, anbefaler vi deg å søke ytterligere hjelp og ikke betale løsepenger.

2. Myte: Ransomware angriper bare bedrifter, ikke enkeltpersoner.

Faktum: Ransomware diskriminerer ikke. Både bedriftsnettverk og enkeltpersoner kan bli offer for ransomware-angrep.

3. Myte: Sikkerhetskopier vil alltid gjenopprette dataene dine.

Faktum: Selv om vi på det sterkeste anbefaler regelmessige sikkerhetskopier, hjelper det kanskje ikke hvis dataene dine blir holdt løs. Mange ransomware-programmer vil også få tilgang til sikkerhetskopiene dine. Hvis du klarer å gjenopprette dataene dine, risikerer du også å installere ransomware på nytt.

Hvordan håndtere Ransomware

Det er noen få trinn du kan ta for å gjenvinne kontrollen over enheten etter en ransomware-infeksjon, men den beste kuren er forebygging. Forsikre deg alltid om at filene dine er sikkerhetskopiert flere steder slik at du kan gjenopprette dem hvis du trenger.

Hvis enheten din er infisert med ransomware, trenger du noen teknisk kunnskap for å gjenopprette den. Hvis du ikke er trygg på datamaskiner, kan det være lurt å gjøre det koble fra enheten og ta den med til en pålitelig reparatør, i stedet.

Vær oppmerksom på dette vi fraråder å betale løsepenger. Det er ikke sikkert at du får filene dine tilbake, og det hjelper å finansiere denne skumle cyberkriminaliteten.

Ikke lås opp eller gjenopprett filer uten å installere operativsystemet på nytt først. Hvis du gjør det, kan det fortsatt være spor av skadelig programvare på enheten din.

 1. Koble fra enheten fra andre enheter og nettverket ditt. Dette vil stoppe ransomware som smitter andre enheter.
 2. Ta et bilde av skjermen slik at du kan sende inn en politirapport. 
 3. Hvis sikkerhetskopien ikke ble koblet til da infeksjonen startet, koble den til en annen enhet for å sikre at sikkerhetskopien din er trygg. Vær oppmerksom på at hvis ransomware også har angrepet sikkerhetskopien din, kan det spre seg til andre enheter.
 4. Hvis sikkerhetskopien din er ren, kan du gjøre det installer operativsystemet ditt på nytt, eller tilbakestill enheten til fabrikkinnstillingene.
 5. Når du har installert operativsystemet på nytt, kjør en antivirus skanning for å sikre at enheten din er fri for ransomware. Du kan deretter kopiere sikkerhetskopifilene dine over. 

Hvis sikkerhetskopien din er i skybasert lagring, som Google Drive: fullfør alle trinnene ovenfor, og sjekk at Google Drive-filene dine heller ikke er blitt infisert.

Hvordan kan jeg være trygg på nettet?

Bruk en VPN

VPN-er er kraftige verktøy som øker din online sikkerhet. De lar deg få tilgang til internett anonymt og beskytt internetttrafikken din mot hackere, sporer og spioner.

Noen VPN-er tilbyr innebygde malware-blokkering. Dette stopper skadelig programvare før den kan infisere enheten din. For å lære mer, ta en titt på vår komplette VPN-guide.

De to beste VPN-ene for å beskytte datamaskinen din mot malware er NordVPN og ExpressVPN. NordVPN er vårt overordnede valg for en VPN som er trygg og sikker, mens ExpressVPN ofte vinner for å være den raskeste VPN på markedet.

Hvis du er usikker på hvilken VPN som passer best for dine behov, har vi gjort arbeidet for deg og skrevet en detaljert sammenligning av NordVPN vs ExpressVPN.

Bruk en annonse blokkerer

Malware-skapere kjører annonser på anerkjente nettsteder som installer skadelig programvare på enheten din. Annonseblokkering forhindrer at disse annonsene vises, de kan ikke angripe enheten din.

Ekspertene våre har gjennomgått de beste og verste annonseblokkeringene på markedet for å beskytte enheten din.

Noen VPNS tilbyr innebygde annonseblokkere, også. Disse kjører i bakgrunnen mens du blar gjennom, stoppe irriterende annonser og beskytte enheten din fra skade.

Installer Antivirus-programvare

Antivirusprogramvare er et must-have på enhver enhet, inkludert telefoner og nettbrett. Den skanner enheten din etter ondsinnede filer og karantene eller sletter dem for å beskytte dataene dine.

Antivirusprogramvare kan fjerne de fleste malware-programmer før de skader enheten din, men du må holde det oppdatert slik at den kan gjenkjenne de siste truslene.

Dommen

Den beste måten å forhindre virus, malware og ransomware er å bruk en VPN og et antivirusprogram av høy kvalitet. For en grundig forklaring av forskjellene mellom de to, kan du se i vår guide.

Sammendrag

Malware, virus og ransomware har potensial til ødelegge filene dine, treg systemet, og få enheten til å krasje. Hackere kan til og med bruke skadelig programvare til stele identiteten din eller begå svindel.

De beste måten å beskytte deg selv på fra disse farene er å installere et antivirusprogram på enheten din og bruk en VPN.

Videre lesning

Ser du etter en VPN som passer dine behov? Her er de beste anbefalingene våre!

Du kan spare penger på tjenesten din ved å bruke våre eksklusive VPN-tilbud og kuponger.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me