vpnMentor Study: Interesse for VPN-er i Russland Soar After Telegram Ban


Da Russland blokkerte den populære meldingsappen Telegram 16. april, Internett-søk for uttrykket “vpn” steg kraftig og økte med mer enn 230%.

VPN-er har også sett en økning i salget, med topp VPN-leverandører som rapporterer om en tredobling av konverteringsraten.

Dette viser at russerne ikke bare søker etter informasjon om VPN-er, men er fast bestemt på å kjøpe og bruke VPN-er for å beskytte deres online personvern.

Vi analyserte søk og rapporter fra VPN-leverandører fra uken før og etter forbudet for å se hvordan det påvirket VPN-salget.

Telegram-forbudet resulterte i at andre nettsteder ble blokkert

16. april ble Telegram blokkert på grunn av at den ikke respekterte den russiske regjeringens krav om tilgang til brukermeldinger.

Selv om regjeringen hevder deres ønske om tilgang stammer fra sikkerhetsproblemer, sa Telegrams administrerende direktør og grunnlegger Pavel Durov i en uttalelse at heller enn å forhindre terrorangrep, vil dette bare tjene til å krenke brukernes personvern.

For å hindre appen, Roskomnadzor - det føderale organet som har ansvaret for sensur - blokkerte over 19 millioner IP-adresser tilknyttet Telegram. Imidlertid ved å gjøre det, det blokkerte også andre selskaper som bruker den samme skytjenesten som Telegram, for eksempel Amazon, Spotify, Viber og Google Services (Gmail, YouTube etc.).

For å unndra blokken har Telegram engasjert seg i en type smell-en-føflekk, hoppet fra IP-adresse til IP-adresse.

Dess, blokken resulterte også i en økning i trafikk til og salg fra VPN-nettsteder. Ironisk nok, siden VPN-er er designet for å omgå geo-begrenset innhold generelt, i tillegg til Telegram, flere russiske statsborgere kan nå få tilgang til LinkedIn og andre blokkerte nettsteder.

Durov forklarte på sin hjemmeside at "til tross for forbudet, har vi ikke sett et betydelig fall i brukerengasjement så langt, siden russere har en tendens til å omgå forbudet med VPN-er og fullmektiger."

Til glede for forkjempere for digitale rettigheter - og sannsynligvis til ubehag for Putin og hans kvelere - har en blokk på en enkelt meldingsapp tilsynelatende ført til at millioner av russere har fått tilgang til det sensurerte nettet.

Russerne søker etter VPN-er nå mer enn noen gang før

En undersøkelse av søk ble avdekket sammenlignet med uken før 16. april, i Russland hoppet søkeordet “vpn” 237%. I St. Petersburg økte den 154% og i Moskva 230%.

vpnMentor Study: Interesse for VPN-er i Russland Soar After Telegram Ban

Sammenlignet med før 9. april økte interessen for søkeordet “vpn” seks ganger 16. april. Fra 9. april til 15. april fikk søkeordet allerede noen trekkraft. Likevel viser vår forskning at det fremdeles er en betydelig økning fra uken før Telegram-forbudet og uken etter.

Interessant, det er ikke bare de store kosmopolitiske sentrene der folk søkte etter VPN-er.

Mindre byer viste også store økninger; for eksempel hoppet Omsk og Rostov ved Don med henholdsvis 242% og 260%.

Region Vekst
Saint Petersburg 154%
Samara Oblast 211%
Nizhny Novgorod Oblast 219%
Moskva 230%
Krasnodar Krai 231%
Omsk Oblast 242%
Tomsk Oblast 257%
Rostov oblast 260%
Krasnoyarsk Krai 271%
Republikken Bashkortostan 297%

Fra disse ekstremt høye prosentene ser vi at mange sannsynligvis ikke ville ha søkt etter en VPN før den nylige Telegram-blokken motiverte dem til å gjøre det.

Spesielt hoppet søkeordet “vpn-telegram” bare 104,1% i Russland, sammenlignet med 237% økning for det isolerte uttrykket “vpn.”

Dette er sannsynligvis fordi bare 7% av Telegrams brukere er bosatt i Russland. Derfor, snarere enn å bli direkte berørt av forbudet, ser det ut til at publisiteten rundt det forårsaket en økning i personvernhensyn generelt.

Dette har resultert i økt VPN-salg.

VPN Salgsøkning i Russland

Siden forbudet, VPN-selskaper har rapportert om betydelig økning i salget, spesielt fra Russland og områdene rundt.

VyprVPN, som drives av GoldenFrog, bekreftet at det ny kontosats hoppet 190% den siste uken. Tilsvarende deres nedlastinger av mobilen økte med 198%, og nettstedstrafikken deres økte 36%.

NordVPN, den mest populære VPN i Russland, bekreftet at salget økte med 254% i Russland i uken siden Telegram ble blokkert

På samme måte HolaVPN hevder trafikken deres øker med 300% på grunn av forbudet.

ExpressVPN rapporterte også at deres salget fra russiske brukere økte tredoblet.

Dette viser at den russiske befolkningen ikke bare søker etter VPN på nettet for å lære mer om dem, men er det fast bestemt på å faktisk kjøpe og bruke dem.

ironisk, mens Telegram-forbudet hadde til hensikt å slå ned på digital kommunikasjon, ser det ut til å ha galvanisert det i stedet for å åpne hele verden for de som ellers aldri hadde interessert seg i å omgå sensur.

Del gjerne denne artikkelen på Facebook og Twitter. Du kan bruke informasjonen her uten å be om tillatelse, men vennligst tilskriv den til oss.  

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me