Bitcoin – Rahan hajauttaminen


Ennen kuin luet tämän artikkelin, muista, että se on kirjoitettu tietotekniikan eikä talouden näkökulmasta, siksi monet "taloudellisista" yksityiskohdista saattavat olla yksinkertaistettuja.

Bitcoin on eräänlainen valuutta, jota käytetään globaalisti, ja se voidaan muuntaa Yhdysvaltain dollariin, kuten mikä tahansa muu tiedämme valuutta (tarkista Bitcoin-hinta tällä työkalulla). Mikä tekee Bitcoinista mielenkiintoisen, on se, että sen syntymä tuo maailmaan vanhan uuden tyyppisen rahajärjestelmän, joka toimii a hajautettu tavalla. Termi ”hajautettu rahajärjestelmä” selitetään myöhemmin.

Kaksi tärkeintä näkökohtaa, jotka tekevät Bitcoinista erilaisia ​​kuin nykyaikaiset rahajärjestelmät, kuten Yhdysvaltain dollari tai Euro, ovat seuraavat:

  1. hajauttaminen: Ei ole yhtään yksikköä, joka tulostaisi (rahapajoja) rahaa, vaan väkijoukko rahannut rahaa. Tämä tekee Bitcoinista hajautetun järjestelmän.
  2. nimettömyys: Bitcoinia käyttävät ihmiset toivovat, että heidän henkilöllisyyttään ei paljasteta, toisin kuin tavallisesti tapa, jolla me kaikki ostamme hyödykkeitä Internetistä luottokortillamme, meidän on toimitettava henkilötietomme tarkistettavaksi tiliämme käsittelevässä pankissa..

Tässä viestissä käsittelemme vain Bitcoinin hajauttamista, jättäen nimettömyysasteen myöhemmille viesteille.

hajauttaminen

Terän ”hajautettu rahajärjestelmä” ymmärtämiseksi meidän on ensin ymmärrettävä, mikä on ”keskitetty” järjestelmä. Epävirallisesti keskitetty rahajärjestelmä on järjestelmä, jossa jotkut keskushallinnon edustajat, kuten hallitus, ovat vastuussa kaikista talouden näkökohdista, mukaan lukien rahan lyöminen, voittoveron ottaminen, pankkien mahdollisuus hoitaa kansalaisten tilit, antaa asetuksia ja niin edelleen . Lähes kaikki perustuu hallituksen lakeihin ja politiikkoihin. Suurin osa rahansiirroista kulkee yhden tai useamman kolmannen osapuolen, kuten pankkien, kautta, joka tarkastaa ja tallentaa kaikki yksityiskohdat myöhempää riitojen käsittelyä, akkreditointia ja lainvalvonnan seurantaa varten.. 

Kun otetaan huomioon keskitetyn rahajärjestelmän käsite, voimme nyt kertoa, että a hajautettu Järjestelmästä puuttuu nämä keskusviranomaiset, ja se pystyy toimimaan kunnolla kuin ikään kuin keskushallinto olisi takana. Vaatimus toimia kunnolla on hieman epämääräinen ja riippuu rahoitus- ja lakipolitiikasta, jota kukin maa noudattaa järjestelmäänsä. Toisin sanoen useimmissa maissa asianmukaisesti toimivassa rahajärjestelmässä tulisi olla jonkinlainen verotus, joka voi myös olla erilainen maittain. Kuitenkin vuonna kaikki Maissa (tai liittovaltioissa) kunnollinen ja hallittavissa oleva rahanparannusmenettely on kriittinen ja ratkaiseva ominaisuus rahajärjestelmälle. Bitcoin-järjestelmällä sanotaan olevan tämä viimeinen ominaisuus; onko sillä muita tärkeitä ominaisuuksia (kuten verotus, sääntely jne.), tulkitaan ja ehkä mukautetaan järjestelmän uudempia hienostuneita versioita. Ennen kuin opit, kuinka bittirahoja syntyy, tutkitaan tarkemmin kuinka rahaa havaittiin historian aikana.

 Jos tarkastellaan läpi historian käytettyjä rahajärjestelmiä, voimme havaita, että kaupan alussa ihmiset käyttivät a hajautettu - järjestelmä, myöhemmin he siirtyivät keskitettyyn järjestelmään, ja - nykyään salausyhteisö pyrkii valtavasti vaihtamaan sen takaisin hajautettuun muotoon, nykyaikaisemmalla kierroksella. Katsaus rahajärjestelmän lähestymistapoihin historian aikana on seuraava:

Vanha historia: Hajautettu hyödykejärjestelmä

Tämä on yksinkertainen järjestelmä, jossa gramma kultaa on vain gramman kullan arvoinen, missä kulta on perusvaihtoväline ja siksi sitä kutsuttiin kulta-vakio (myöhemmin hopea-vakio ja kaksoisstandardi kehitettiin). Oli vaihtokurssi mistä tahansa aineesta kultaan ja päinvastoin. Tällä tavalla voit ostaa mitä tarvitset, vaihtamalla sen jonkun muun sinun omaasi kanssa, jolla on sama kulta-arvo. Tällainen järjestelmä oli mahdollista, koska kaikki olivat tietoisia kullan harvinaisuudesta, mikä teki siitä arvokkaan. Ei tarvinnut viranomaista ilmoittaa, että tämä kultamäärä on todella tämän puumäärän arvoinen jne., Sen sijaan tuotteiden arvo johdettiin niiden todellisesta fyysisestä arvosta, joten sitä pidetään hajautettuna järjestelmänä.

Lähihistoria: Keskitetty hyödykevakuudellinen raha

Tämä on yksi askel kohti tänään tunnettua rahajärjestelmää. Hyödykevakuudellisessa järjestelmässä asiakas ei osta ruokaa antamalla myyjälle jonkin verran kultaa, vaan hänellä on pankin allekirjoittama seteli tai todistus, jonka mukaan pankki varaa jonkin verran määrää kultaa kellarissaan. Kuka hallussaan tätä seteliä, voi lunastaa sen myöhemmin toimittamalla sen pankille, joten seteli on siirrettävissä ja sitä voidaan käyttää maksamaan ruuasta tai muista tavaroista. Tässä mielessä kutsumme pankkia järjestelmän keskitetyksi pisteeksi, se varaa kultatiilet asiakkailleen ja laittaa allekirjoituksensa seteleihin. Tärkeä asia tässä on pankin rooli, jos pelaat tätä peliä, sinun on luotettava siihen ja pystyttävä selvittämään, onko setelillä, jolla joku maksaa sinulle, voimassa oleva tai väärennös allekirjoitus.

Kulta

Moderni: Keskitetty "Fiat" -rahat

Tämä on rahat, jotka tiedämme päivittäisestä käytöstämme. Hyödykevakuudena rahana tämä rahajärjestelmä käyttää myös seteleitä ja kolikoita. Fiat-rahalla nämä setelit ja kolikot eivät kuitenkaan edusta mitään todellista materiaalia, kuten kultaa tai hopeaa. Nämä muistiinpanot ovat arvokkaita vain hallituksen päätöksen vuoksi; esimerkiksi jos myyt hot dogia New Yorkin kaduilla, sinun on hyväksyttävä Yhdysvaltain dollari esineenä, jolla voi vaihtaa hot dogia. Et hyväksy Yhdysvaltain dollareita niiden fyysisen arvon vuoksi (se on vain paperinpala), vaan pelkästään siksi, että hallitus pakottaa sinut hyväksymään sen. Tällä tavoin hallitus teki Yhdysvaltojen dollarista nykyään helpommin vaihdettavissa olevat esineet (siitä tuli hyödyllisempää kuin kultatiili). Kuten selitettiin, nämä setelit eivät ole mitenkään arvokkaita, mutta sääntelyn takia ne ovat niille kirjoitetun numeron arvoisia (ekonomistien žargonista tätä numeroa kutsutaan myös niiden "nimellisarvoksi"). Edellä selvennetään myös syytä siihen, että tämäntyyppistä rahaa kutsutaan “Fiatiksi”, sana fiat tuli latinasta ja tarkoittaa “anna sen tehdä” tai “se on käytettävä” määräyksen tai asetuksen tarkoituksessa.

Tulevaisuus: Hajautettu lohkoketju

On helpompi ymmärtää, mikä lohkoketju on ja miten se toimii analogisesti pankkitilille. Jos sinulla on pankkitili, tiedät todennäköisesti, että voit kysyä tilisi saldoa ja nähdä myös kaikki siihen liittyvät tapahtumat, ts. Joko ansaitun tai käytetyn rahan tapahtumat. Pankki tallentaa nämä tiedot yksityiseen muistikirjaansa (tai tietokantaan) ja tekee siitä valmiita asiakaskyselyihin. Ainoa käyttöliittymä muistikirjaan on pankin kautta, mikä tarkoittaa, että et voi tarkistaa ystäväsi tilin saldoa. Oletetaan, että pankin käyttämässä kannettavassa on ääretön määrä sivuja, ts. Se ei koskaan pääse "paperin loppumiseen".
pankki alkaa täyttää muistikirjansa ensimmäiseltä sivulta, numeroidulta 1, ja jatkaa kohti korkeampia sivunumeroita.

Pankki noudattaa seuraavia kahta tarkastussääntöä erittäin huolellisesti:

  1. korjautumattomuus - Jos pankki kirjoittaa parhaillaan tapahtuman merkintää sivulle X, se ei palaa koskaan takaisin ja vaihda jotakin sivua, jonka numero on pienempi kuin X.
  2. Viive - Jos se kirjoittaa tällä hetkellä sivulle X, sivulla X ilmestyvät tapahtumat eivät vielä ole voimassa, joten eivät voi luottaa niihin, kun asiakkaat kysyvät saldostaan ​​(tämä sääntö heijastaa tilimme todellista käyttäytymistä, meidän on odotettava kunnes olemme pääosin nähneet tekemämme kaupan). 

Nämä kaksi sääntöä tarkoittavat, että sivu X on ainoa kirjoitettavissa (voi kirjoittaa), mutta ei luettava (koska pankki ei voi luottaa sille kirjoitettuun) sivut 1,2,…, (X-1) ovat luettavissa, mutta niitä ei voitu kirjoittaa uudelleen.

Raha

Toinen tärkeä kysymys on transaktiomaksut: Aina kun pankki antaa tapahtuman Alice: lta Bob: lle, Alice maksaa pankkille jonkin verran rahaa palkkiona palvelustaan. Pankki ei ole määrännyt määrää, koska olemme tottuneet, vaan se toimii puhtaalla vapaamarkkinoilla; Alice ilmoittaa pankille tapahtumasta, jonka hän on valmis suorittamaan, sekä palkkion määrä, jonka hän on valmis maksamaan pankille; mitä korkeampi palkkio on, sitä suuremmat mahdollisuudet päästä sivulle, jota pankki parhaillaan kirjoittaa, tarkoittaa, että tapahtuma vahvistetaan aikaisemmin.

Hajauta se vain!

Edellä on päätetty, miten keskitetty järjestelmä toimisi. Katsotaanpa kuinka hajautetun version pitäisi toimia. Järjestelmän hajauttaminen tarkoittaa, että meidän on löydettävä luotettava tapa tallentaa aiemmat tapahtumat, mutta ilman keskuspankkia, joka hallitsee kaikkea. Lisäksi on tärkeää huomata, että jos ei ole luotettavaa keskusyksikköä (kuten pankki tai hallitus), meidän on löydettävä tekniikka, jolla kaikki sopivat jostakin arvokkaasta esineestä, kuten seteleistä ja kolikoista, mutta tällä kertaa me edellyttää, että sen on oltava jonkinlainen digitaalinen data. Seuraavassa käsittelemme ensin kannettavan tietokoneen hajauttamista ja osoitamme sitten, kuinka arvokkaita digitaaliobjekteja (rahamme) järjestelmässä luodaan.

Joten pankin sijasta meillä on joukko virkailijoita, jotka mahdollisesti voivat käsitellä Alican tapahtumaa. Alice tuntee vain harvat heistä. Kun Alice haluaa siirtää rahaa Bobille, hän lähettää transaktiotiedot jokaiselle tuntemalleen virkailijalle. Nämä tiedot sisältävät Bobin tilinumero, siirrettävän rahan määrän ja palkkion määrän, jonka hän on valmis maksamaan palvelusta. Ainakin yksi virkamiehistä, nimittäin Clair, on saanut tämän viestin ja todennut siinä mainitun palkkion olevan riittävä. Saadakseen mainitun palkkion tosiasiallisesti Clairin on kirjoitettava kyseinen tapahtuma sivulle, jota hän parhaillaan muokata, ja sitten kun sivulla ei ole enää tilaa, Clair yrittää liittää tämän uuden sivun yhteiseen muistikirjaan, joka on jaettu. kaikkien toimihenkilöiden välillä. Clair tekee niin, koska hän tarvitsee kaikki muut virkamiehet sopimaan siitä hän käsitteli sivulle kirjoitetut tapahtumat ja siten hänellä on oikeus kaikkiin siinä mainittuihin palkkioihin; kun kaikki ovat sopineet, kaikkia sivulla olevia tapahtumia pidetään pätevinä ja Clairin sanotaan ansaitsevan palkkiot.

Kuten saatat huomata, tehtävän lisätä uusi tapahtumasivu muistikirjaan ja saada kaikki sopimaan siitä ei ole helppo tehtävä. Oppiaksesi, miksi, oletetaan, että Dan, toinen toimittaja, joka on vastaanottanut Alicen transaktiotiedot, yrittää lisätä sivunsa muistikirjaan samanaikaisesti, missä hänen sivullaan on myös sama tapahtuma Aliceista Bobiin. Alice-tapahtuma ei saa käsitellään kahdesti tietysti, koska jos se käsitellään kahdesti, hän menettää rahaa, jota hän ei ollut tarkoittanut käyttää. Kuka sitten on oikeutettu Alice-palkkioon? Clair vai Dan? Vastaus on yksinkertainen: Kuka on nopeampi. Jos Clair käsittelee sivuaan ensin ja onnistuu vakuuttamaan kaikki muutkin, että hän on niin tehnyt, hänen sivunsa pääsee muistikirjaan, Danin on muokattava sivuaan, koska Alice-Bob-tapahtuma on jo muistikirjassa, eikä sitä voida kirjoittaa kahdesti..

Tosielämässä tapahtuman käsitteleminen tietokoneella on helppoa ja normaalin tietokoneen suorittaminen vaatii vain muutaman millisekunnin (tai jopa vähemmän), tämä aiheuttaa kovan kilpailun Clairin ja Danin välillä ja tilanteen, jossa osa Clair vakuuttaa toimihenkilöt ja Dan on vakuuttanut toisen osan, että tapahtuma on erittäin helppoa. Tapahtumien käsittelyn tulee kestää jonkin aikaa pidempi aika tavalla, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden vakuuttaa vain yksi toimihenkilö. Tämä tehdään palapelin avulla: Jokaisella sivun, jonka jotkut virkamiehet lisäävät muistikirjaan, on ainutlaatuinen satunnainen palapeli, jota on erittäin vaikea ratkaista. Se tosiseikka, että palapeli on jokaiselle sivulle ainutlaatuinen ja satunnainen, ja sivu, jota Clair käsittelee, eroaa hieman sivusta, jota Dan käsittelee (molemmat sisältävät kuitenkin Alice-tapahtuman), heidän palapelit ovat erilaisia ​​ja siten yksi niistä löytää ensin ratkaisu, mikä tarkoittaa, että sillä on tarpeeksi aikaa vakuuttaa kaikki muut sopimaan sen sivulta.

Joten tiedämme kuinka rahat voidaan siirtää ja miten virkamies voi ansaita rahaa palkkioista. Mutta mikä tämä raha oikeastaan ​​on ja kuinka Alice sai tämän summan, jonka hän siirtää Bobille ensinnäkin?

Voimme jo sanoa, että rahat eivät ole fyysisessä muodossa, koska emme luota mihinkään keskusyhteisöön luomaan rahaa ja levittää sitä joukkojen keskuudessa. Vastaamaan tähän kysymykseen viitataan nyt edellä kuvailtuihin virkailijoihin ja kutsumme heitä ”kaivosmiesiksi”. Tämä nimi kuvastaa heidän tekemäänsä kovaa työtä, ts. Yrittäen löytää ratkaisu erittäin vaikeaseen ongelmaan, analogisesti todelliselle kaivosmiestä, joka yrittää löytää metallia maan alla.

Jää jäljellä selittää, miten rahaa syntyy. Kuten voitte kuvitella, kaivostyöläiset tuottavat uutta rahaa maailmalle. He sijoittavat valtavan määrän työtä, koska järjestelmä antaa heille kannustimen tehdä niin: He ansaitsevat transaktiomaksuista, mutta ansaitsevat myös kiinteän rahan määrän jokaisesta muistikirjan lisäämästä sivusta; tämä kiinteä summa on käytännössä valtava ja vastaa tällä hetkellä ~ 13K $. Meidän pitäisi kiinnittää huomiota bitcoinin tärkeään ominaisuuteen - kaivostyöntekijä ei ehkä ansaitse mitään kovasta työstään. Kaivostyöntekijät noudattavat välttämätöntä sääntöä: Vain yhdellä kaivostyökalulla, joka löytää ratkaisun palapeliin ensin, ei ole vain oikeus palkkioihin, vaan se myös vastaanottaa kiinteän määrän upouusia digitaalisia kolikoita, jotka luodaan heti erityisesti sitä varten. Itse asiassa tämä kiinteä rahasumma on uusi siirto, jonka kaivosmies asettaa sivulle, siirron kohde on hänen oma valintansa, todennäköisimmin oma osoite.

Laita se kaikki yhteen

Alice, joka halusi suorittaa rahansiirron Bobille, voi todella olla kuka tahansa, jolla on Wallet-sovellus puhelimessa tai tietokoneessa. Lompakko on ohjelma, joka tallentaa bitcoinit tietokoneellesi ja seuraa myös kaivostyöntekijöiden IP-osoitteita. IP-osoitteiden takana istuville kaivostyöntekijöille ilmoitetaan aina, kun käskemme lompakko-ohjelmaa siirtämään rahaa jollekin; myös lompakko kysyy näitä osoitteita uusista luotuista sivuista tarkistaakseen, onko rahaa juuri siirretty sille (tarkoittaen, että joku on juuri maksanut sinulle rahaa).

Kun ilmoitat kaivostyöntekijöille tapahtumasta, jonka olet valmis suorittamaan, he yrittävät lisätä sen seuraavalle sivulle ja löytää ratkaisun kyseiseen sivulle liittyvään palapeliin, ensimmäinen ratkaisun löytänyt kaivosmies ansaitsee transaktiomaksusi kiinteän rahamäärä.

Viitataan lopuksi kaikkiin edellä mainittuihin komponentteihin nimillä, jotka Bitcoin-yhteisö on antanut niille: Sivua, joka sisältää joukon tapahtumia, kutsutaan tosiasiallisesti tapahtumien "lohkoksi", joten muistikirjaa kutsutaan itse asiassa "lohkoketjuksi". , koska se on tilattujen lohkojen ketju, joista jokainen sisältää joukon tapahtumia, jotka kaikki on jo vahvistettu. Äärimmäisen vaikea palapeli, jonka kaivostyöläiset yrittävät ratkaista, on itse asiassa tietyn tietomuodon löytäminen salaustekniikan hash-toiminnolle siten, että lähtö on tietyllä alueella (tämä on uuden viestin aihe ja se selitetään seuraavassa viestissä) ). Koska kaivostyöntekijöiden edellytetään suorittavan valtavan määrän kokeilu- ja virhevirheitä palapelin ratkaisun löytämiseksi, sanotaan, että he tosiasiallisesti todistavat työskennelleensä kovasti, joten tätä kutsutaan PoW - todisteeksi työ.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me